Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ioan Șerbănescu:


Principalele condiții care favorizează apariția incendiilor constau în prezența, în anumite împrejurări determinate, în același timp și spațiu, a materialelor și substanțelor combustibile, precum și a surselor potențiale de aprindere. Ordinea interioară, din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor, reprezintă ansamblul unor dispoziții stabilite, aplicate și respectate în incinta unităților productive sau comerciale din industria alimentară. În același timp, trebuie asigurată și urmărită funcționarea echipamentelor tehnice de prevenire și stingere a incendiilor (PSI).


 


Pregătirea acțiunilor PSI


 


Protecția împotriva incendiilor este obligatorie și urmărește securitatea persoanelor, protecția bunurilor și totodată fiabilitatea și siguranța investiției. Fiecare agent economic își asumă, pe parcursul desfășurării activității, proiectarea execuția, exploatarea, verificarea și atestarea, în conformitate cu standardele naționale în vigoare, a instalațiilor de stingere și semnalizare a incendiilor.


 


Operațiunile complexe de pregătire a intervenției în situații de urgență au ca obiectiv principal crearea, în perioada preincendiu, a condițiilor pentru realizarea intervenției operative, calificate și eficiența echipamentelor specifice. Organizarea și desfășurarea operațiunilor complexe de pregătire a intervenției sau a răspunsului, în caz de incendiu, vizează în principal verificarea pregătirii teritoriului (obiectivelor) pentru intervenție, alocarea și disponibilitatea unor mijloace tehnice și altor resurse adecvate îndeplinirii funcțiilor de sprijin.


 


În organizarea și desfășurarea operațiunilor complexe se urmărește aplicarea unor principii de bază, specifice echipamentelor împotriva incendiilor, ținând cont de: priorități, dimensiuni optime, corelarea cu resursele existente, colaborarea cu factorii interesați. Pentru desfășurarea operațiunilor cu scop preventiv se întocmesc planuri grafice conținând elementele necesare obiectivelor propuse, inclusiv a amplasării echipamentelor de prevenire și stingere.


 


Nota generală a prevenirii fenomenului de ardere, care prezintă pericol de incendiu, poate fi prezentată prin urmărirea:


-         limitării propagării fumului prin elemente de construcție;


-         clasei de periculozitate ale materialelor și substanțelor;


-         echipamentelor de protecție împotriva incendiilor;


-         împrejurărilor determinante, care pot favoriza inițierea, dezvoltarea și/sau propagarea unui incendiu;


-         echipării și dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor;


-         permiselor/autorizațiilor de lucru cu foc deschis;


-         categoriilor de construcții și amenajărilor care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu;


-         normelor generale de apărare împotriva incendiilor, la proiectarea instalațiilor și construcțiilor;


-         obligațiilor impuse salariaților, privind apărarea împotriva incendiilor.


 


Nivelurile de performanță privind siguranța la foc în industria alimentară, precum și măsurile de prevenire/stingere a incendiilor, stabilite pentru construcții, instalații și alte amenajări, vor fi prevăzute în documentațiile tehnice de organizare, sistematizare și amenajare a teritoriului, precum și în documentațiile tehnice de proiectare și executare a construcțiilor și instalațiilor.


 


Echiparea și dotarea cu mijloace PSI


 


Echipamentele, utilajele, instalațiile, substanțele accesoriile și alte mijloace tehnice de prevenire și stingere a incendiului trebuie să îndeplinească condițiile de performanță specifice, fiind admise pentru utilizare numai dacă sunt avizate de Inspectoratul General al Pompierilor Militari. La proiectarea, omologarea și executarea în țară a mijloacelor tehnice de prevenire și stingere a incendiilor este obligatorie respectarea condițiilor tehnice generale, prevăzute în reglementările elaborate și avizate.


 


Dotarea agenților economici cu mijloace fixe sau mobile de intervenție la incendii se face, după caz, pe baza scenariilor de siguranță la foc sau a analizei capacității de apărare împotriva incendiilor, respectându-se criteriile minime de performanță privind organizarea și funcționarea serviciilor de pompieri civili, stabilite de autoritățile abilitate prin lege.


 


Personalului de intervenție pentru stingerea incendiilor i se prevede și i se asigură echipamentul și mijloacele de protecție adecvate. Facem referire la echipamente care trebuie să asigure protecție personalului de intervenție, la efectele negative ale agenților care intervin în caz de incendiu, precum și la posibilități de iluminat, de comunicare și de lucru în condiții de siguranță.


 


Orice persoană cu atribuții de  administrator, conducător al unei unități, producător, importator de produse alimentare are obligația legală de a organiza intervențiile de stingere a incendiilor la locul de muncă. Pentru a respecta această obligație și pentru a permite salariaților să acționeze eficient, este obligat să stabilească numărul și tipul mijloacelor tehnice, care trebuie să existe la fiecare loc de muncă.


 


Categoriile principale de echipamente pentru prevenirea și stingerea incendiilor, necesare construcțiilor a instalațiilor tehnologice și a platformelor amenajate în industria alimentară sunt:


-         sistemele, instalațiile, aparatele și dispozitivele de semnalizare, alarmare și alertare, în caz de incendiu;


-         sistemele, instalațiile, aparatele și dispozitive de limitare și stingere a incendiilor;


-         stingătoarele și alte aparate de stins incendii.


 


Instalațiile care utilizează apa ca substanță de stingere sunt proiectate cu funcția de prevenire/stingere a incendiilor. În faza de postinițiere a incendiilor, materializată prin ardere/combustie, instalațiile speciale de stingere cu sprinkler trebuie proiectate pentru intrarea în funcțiune, după un interval de timp, cât mai redus, în raport cu momentul în care se produce un incendiu și cel mai târziu în faza de ardere lentă.


 


Pentru materializarea practică a acestui aspect, este necesar ca, în faza de proiectare, să se prevadă utilizarea unor sprinklere avansate din punct de vedere tehnice (cu declanșare în timp real). Datorită complexității constructive admise de astfel de instalații, le sunt caracteristice următoarele:


-         tipul (apă-apă, apă-aer);


-         condiții speciale constructive ale încăperilor pentru aparatura de comandă – control – semnalizare/A.C.S.;


-         dimensiuni mari (dezvoltare constructivă), pe arii și volume mari de lucru (rețele multiple de conducte pentru distribuția apei, ramificații, fitinguri etc.);


-         existența unei diversități de elemente tehnice (sub)componente foarte variată (capete sprinkler, fitinguri, manometre, compresoare de aer pentru sistemele de stingere tip aer-apă etc.);


-         instalații cu funcție de alimentarea cu apă (rezervoare de apă, electropompe, sisteme de hidrofor etc), aflate în stare de funcționare și verificate periodic conform graficului prestabilit de către proiectant.


 


Principalele măsuri generale pentru instalațiile de stingere, cu intrare automată sau cu acționare manuală, impun menținerea parametrilor de fiabilitate prestabiliți la proiectare. De asemenea, întreținerea, efectuarea reparațiilor curente, supravegherea echipamentelor trebuie să se realizeze numai de către personalul calificat în acest sens.


 


Echipamentele de drencere, sprinklere și cu apă pulverizată, cu echipamentele conexe, se verifică săptămânal, de către o persoană desemnată de către administrator sau de către operatori terți, în baza unui contract. Aceștia din urmă trebuie să cunoască întregul sistem, posibilele defecțiuni curente sau accidentale care pot fi generate și măsurile de remediere care se impun.


 


Beneficiarul echipamentelor PSI are obligația, cel puțin o dată la cinci ani, să evalueze (pentru sprinkele aflate în exploatare) 3% din capetele de declanșare a instalației de stingere. Operația va fi făcută la un laborator autorizat, dacă furnizorul nu face alte precizări în acest sens.


 


Pe timpul efectuării unor reparații la construcții, ca și înainte de darea în folosință a instalațiilor de stingere, când acestea nu au presiune pentru o perioadă mai mare, se recomandă protejarea acestora, prin acoperirea capetelor de sprinkler și drencer. Toate vanele care se află pe conducte se numerotează pentru identificare cu marcaje distincte, indicând ramura de drencere, sprinklere, apă sau alte substanțe pulverizate, pe care acestea o controlează/deservesc.

Alte articole recomandate:

Apemin Zizin din Brașov, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori de ape minerale naturale, va lua un împrumut în valoare de 4,2 milioane de lei de la Raiffeisen Bank pentru a construi un depozit în Mogoșoaia (jud. Ilfov), conform unei decizii luată de companie. Compania, controlată de Laura și Laurențiu Lazăr, va garanta acest credit cu un imobil din Mogoșoaia, reprezentat de un teren intravilan cu o suprafață de 6.430 de metri pătrați, unde se află o hală de depozitare [...]
Gabriel Andronescu, country manager al furni­zorului de paleți CHEP România, spune că avansul cererii de paleți este direct proporțional cu creșterea volumelor de marfă paletizată și a numărului de produse (SKUs), ceea ce poate reprezenta un barometru pentru mersul industriilor.   „În general, creșterea cererii de paleți se observă atunci când o companie își extinde producția fie datorită creșterii cererii domestice sau de la export pentru produsel [...]
Variind de la echipamente entry level-low cost și terminând cu utilaje sofisticate, Marden Edwards propune soluții eficiente de paletizare, furnizând inclusiv folii protectoare, informeaza FoodPackaging. Echipamentele, cât se poate de versatile, pot funcționa cu folii de diverse dimensiuni, în funcție de necesitățile fiecărui beneficiar. Precizia de ambalare și gradul de aderență al foliei asigură executarea unor operațiuni [...]
Chep, lider mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleților și-a anunțat intrarea pe piața serviciilor logistice din industria lactatelor, ca partener al Delaco, unul dintre principalii jucători de pe acest segment. Furnizorul de soluții logistice va prelua administrarea operațiunilor cu paleți prin implementarea serviciului de reutilizare prin închiriere a paleților, noteaza Progresiv.   Delaco devine, astfel, primul jucător de pe piaț [...]
Interfrig Ploiești, una dintre companiile de vîrf din România, care activează în zona tehnologică a producției de lactate și carne, va fi prezentă la Expo-Conferința InternaționalăMeat & Milk 2016, care va avea loc în zilele de 12 și 13 mai a.c. la Hotel Alpin, din Poiana Brașov.   Special pentru sectorul lactatelor, Interfrig Ploiești produce și furnizează: Sisteme integrate de procesare, de la design, [...]
Piața globală de echipament frigorific comercial a înregistrat o valoare de 29,1 miliarde de dolari în 2012 și este de așteptat să ajungă la 46,6 miliarde de dolari în 2018, în creștere cu un ritm mediu anual de aproximativ 8,2 la sută pentru intervalul de timp 2012-2018, potrivit raportului "Commercial Refrigeration Equipment Market - Global Industry Size, Market Share, Trends, Analysis and Forecast, 2012 - 2018" publicat de firma de consultanță [...]
Desfășurată la Newark, California, conferința internațională cu titlul Dairy Distribution and Fleet Management a adus în fața asistenței soluții de ultimă generație din domeniul comunicațiilor și al sistemelor informatice, menite a îmbunătăți activitatea de depozitare, evidență și transport, strict specializate pe produse lactate. Pentru a argumenta necesitatea adoptării noilor tehnologii, Koren Lilburn, manager al [...]
Workshop-ul Fabrica de Carne din prima zi a Expo-Conferinței Meat & Milk 2014 a dat ocazia domnului Leonard Lepădatu, Application Dept Linde Gas România să susțină comunicarea cu titlul ”Echipamente de congelare și răcire criogenică”, în fapt, să prezinte oferta de soluții tehnologice destinate tratamentului la frig, al cărnii. Implicată de-a lundul anilor în mod activ în dezvoltarea proceselor de răcire criogenică, Linde Gas și [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN