Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Horia Stoian:


Programul de Reconversie Energetică stabilit la nivel național, în conformitate cu Programul European Energetic al Uniunii Europene, oferă Industriei alimentare românești posibilitatea de a eficientiza activitatea companiilor, de a diminua costurile de producție și, nu în ultimul rând, de a repartiza un capital sporit campaniilor de marketing și promovare a produselor. De asemenea, reconversia oferă companiilor un canal în plus prin care capitalul firmei poate fi mărit: vânzarea de energie către alte firme!


 


De la deficit, la performanță


 


Potrivit planurilor de dezvoltare convenite în cadrul UE27, este necesar ca finele anului 2020 să aducă o creștere a procentului de energie regenerabilă de 20%. În ceea ce ne privește, din cauza și situației economice, România este nevoită să recupereze un deficit de 4 %. Cu toate acestea, în comparație cu situația medie din UE27, România se află la o distanță mai mică de ținta propusă pentru 2020, privind ponderea energiei produse din surse regenerabile. Amintim faptul că, în anul 2010, distanța României vizavi de ținta stabilită atunci era de doar 0,6 puncte procentuale, comparativ cu UE27. Prin urmare, România se poate apropia de nivelul stabilit într-un ritm mai alert, față de majoritatea statelor din UE27, grație și posibilități majore de exploatare a deșeurilor și reziduurilor din agricultura și industria alimentară autohtonă.


 


Dar exploatarea acestor surse implică o abordare care să favorizeze mediul. În lipsa procedeelor adecvate, epuizarea solurilor și creșterea eroziunii devin într-o măsură destul de mare un scenariu plauzibil, fapt care, pe termen mediu și lung pot afecta industria alimentară în partea de aprovizionare cu materii prime. În acest sens, au fost elaborate unele serii de măsuri care urmează a avea ca scop principal eliminarea tuturor riscurilor generate de agricultura intensivă. Ca soluții posibile, ar fi cultivarea de plante ”energetice” și aplicarea corectă a măsurilor de protecție a solurilor. 


 


România progresează rapid


 


Sfârșitul anului 2012 a adus pentru România o un ritm de creștere a cotei de electricitate generată din surse regenerabile de 34,2%, față de 19,9% în UE27. Această valoare, împreună cu evoluțiile ultimilor ani, a condus către depășirea cu succes a țintei de etapă pe care România și-a asumat-o. Pentru producerea de energie electrică, România a utilizat la nivelul anului 2012 surse hidrologice (în raport de 36%), surse regenerabile solide (33%), și surse nucleare, în proporții aproximative de 19%. În privința resurselor eoliene, acestea sunt folosite în proporție de numai 0,54% din totalul de energie electrică livrată, iar biomasa, de doar 0,41%. În raport cu totalul de energie electrică livrată, energia solară produsă este aproape nesemnificativă. De aici, necesitatea de intensificare a eforturilor.


 


Certificatele Verzi, o necesitate acută


 


Deși, pentru moment, eliberarea Certificatelor Verzi (CV), a fost suspendată la începutul acestui an prin semnătura premierului Victor Ponta, programul de reconversie continuă, sperându-se la deblocarea cât mai grabnică a situației. Prin reluarea sistemului CV, investitorii vor avea din nou posibilitatea de a-și recupera investițiile într-un timp relativ scurt. În raport cu tehnologia folosită, producătorii de energie regenerabilă vor primi un sprijin financiar, însă consumatorii de electricitate vor suporta costurile stimulentelor aferente energiei verzi, oferite investitorilor.


Referindu-se la Certificatele Verzi, în Studiul de fezabilitate a Programului Național de Reconversie, domnul Albert Hermina, Director al ISPE și unul dintre autori, sublinia:


Sistemul de încurajare prin certificate verzi a proiectelor de resurse regenerabile este atractiv și a declanșat un adevărat „boom”, transformând România într-un loc interesant pentru investitorii străini, mai ales domeniul eolienelor și al fotovoltaicelor. Astfel, România se confruntă la ora actuală cu o explozie de proiecte legate de energiile regenerabile, în special de centrele electrice eoliene, marea lor majoritate fiind concentrate în zonele Dobrogea (75%) și Moldova (20%).


 


Investiții necesare în producția de energie SER


Pentru îndeplinirea Programului, atât valorificarea energiei provenite din resurse regenerabile, cât și investițiile aferente, reprezintă aspecte indispensabile prin care se vor putea realiza următoarele:


1- În situația în care resursele regenerabile vor fi temporar reduse, trebuie să se poată asigura o rezervă permanentă, tuturor centrelor de producție de energie din resurse regenerabile;


2- Este necesară asigurarea infrastructurii corecte a rețelelor și racordarea centralelor eoliene la rețeaua principală, prin menținerea investițiilor.


Având în vedere faptul că o tehnologie modernă poate asigura valori crescute ale producției, investițiile în modernizarea grupurilor hidroenergetice și, de asemenea, investițiile de retehnologizare, sunt absolut esențiale. Totodată, pe lângă asigurarea valorificării resurselor de energie eoliană și hidro, la fel de importante sunt și investițiile în producția de energie din alte resurse regenerabile, și anume, energia biotermală, biomasa sau energia solară. Prin promovarea investițiilor în aceste resurse se va putea crea cu succes o serie de conexiuni cu sectoare diferite, cum ar fi, sectorul destinat agriculturii sau valorificarea deșeurilor, inclusiv cele provenite din industria alimentară. Totodată, se va promova dezvoltarea acestor domenii, iar potențialul existent va fi utilizat și valorificat.


În ceea ce privește diminuarea incertitudinii asupra continuității de furnizare a energiei produse din surse regenerabile, este necesară în mod obligatoriu dezvoltarea și întărirea puterii de planificare a funcționării sistemului și rețelelor de energie și, de asemenea, a întregului sistem de funcționare a pieței de energie electrică.


 


Emisia de GES, redusă cu 19%


Evaluarea emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (GES), efectuată în anul 2010, arăta pentru România un nivel  de 48%, față de anul 1990, reprezentând 85%, față de media Uniunii Europene. Aceste procente indică în mod clar faptul că România a înregistrat în ultimele două decenii o scădere a emisiilor de GES cu mult mai mare față de UE27. În acest sens, și comparativ cu nivelul din 2005, România a decis să reducă suplimentar emisiile de gaze cu efect de seră cu încă 19%.


În ciuda faptului că au urmat un trend descendent încă din anul 2008, emisiile de GES din agricultură sunt în continuare la un nivel ridicat, din cauza nivelului redus de mecanizare a agriculturii. În cadrul parcului intern de tractoare, țara noastră are aproximativ 170.000 de utilaje, din care 80% sunt considerate a fi uzate. În timp ce România deține o încărcătură de peste 12.000 de ore utilizate, Europa Occidentală cataloghează un tractor ca fiind vechi la circa 3000 - 4000 de ore. De aici, și cauza pentru care, în acest sector, sunt înregistrate rămâneri în urmă. Dar, alături de parcul învechit de tractoare și utilaje agricole, sunt și alți factori care contribuie la susținerea emisiilor de GES, cum ar fi:


- Folosirea excesivă a fertilizatorilor;


- Spații de depozitare a deșeurilor improprii existente în anumite ferme și fabrici românești;


- Utilizarea sistemelor actuale de găzduire a animalelor;


- Canalizare neadecvată existentă în anumite ferme și fabrici din România;


- Managment deficitar al gunoiului din grajd și al deșeurilor agroindustriale.


 


În același timp, la poluarea aerului contribuie și anumiți protoxizi de azot și amoniu (ca rezultat al utilizării excesive de fertilizatori sau prin folosirea incorectă a acestor substanțe).


Ca valoare procentuală, la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, 5,73% reprezintă emisiile provenite din deșeuri. Emisiile cele mai mari provin din metan, ca urmare a descompunerii anaerobe a deșeurilor solide eliminate prin depozitare de deșeuri și tratarea apelor uzate. Ca atare, diminuarea emisiei de GES este considerată a fi parte componentă a Programului Național de Reconversie energetică.


 


Investiții necesare privind reducerea emisiei de GES.


Pentru reducerea cu succes, la nivel de țară, a emisiilor de gaze cu efect de seră, sunt necesare investiții aferente, atât în sistemul industrial, prin achiziționare de tehnologii moderne, cât și investiții corespunzătoare în sistemul de transport. Cu precădere asupra agroindustriei, în ciuda faptului că segmentul respectiv prezintă valori destul de scăzute în totalul emisiilor GES, sunt necesare de urgență adoptarea de tehnologii moderne, elaborarea punctuală, la nivel de companie sau unitate agricolă, de programe de retehnologizare, precum și investiții în promovarea importanței protejării mediului și, implicit, suport financiar prin care întregul segment agroindustrial să poată fi modernizat.


În privința nivelul de emisii GES provenite din deșeuri, strategiile privind implementarea și derularea corectă a reglementărilor privind ierarhizarea tehnologică a deșeurilor reprezintă un aspect prin care managementul poate fi îmbunătățit, determinând reducerea emisiilor de GES.


După cum se poate observa, Programul de Reconversie Energetică implică o serie destul de largă de aspecte pozitive, benefice atât pentru economia națională, cât și, aplicat, pentru industria alimentară din România. Nu mai puțin important, aplicarea consecventă a Programului Național de Reconversie Energetică va asigura dezvoltarea sustenabilă a fiecărei afaceri în parte.

Alte articole recomandate:

Energia verde a atras în primele cinci luni din acest an investiții de 570 mil. euro, în proiecte noi de 341 MW, potrivit datelor publicate de Transelectrica, rezultat de aproape cinci ori mai mic față de prognozele avansate pentru acest an de către Autoritatea Națională de Regle­men­tare în domeniul Energiei (ANRE), citata de Ziarul financiar. În ianuarie anul acesta, ANRE spunea că, pe baza autorizațiilor de înființare care urmează să expire în [...]
O investiție în valoare de 20 de milioane de euro într-o fabrică de uleiuri comestibile și necomestibile la Galda de Jos în județul Alba este blocată din motive administrative. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea construcției noii fabrici a fost atacat în contencios administrativ de către Instituția Prefectului, întrucât legea nu permite valorificarea terenurilor din pășuni, decât prin hotărâre de Guvern. Fabrica de uleiuri de la Galda [...]
Chiar dacă unii producători agricoli sunt mulțumiți de căderile de zăpadă din ultimile două zile, sunt și fermieri afectați. Printre ei se numără și legumicultorii din Matca, județul Galați, pe care căderile de nea i-a obligat să taie folia pe pe solariile cu structură din lemn, pagubele înregistrate ridicându-se la 3.500 lei pentru 1.000 de metri pătrați de solarii acoperite cu polietilenă. Legumicultorii din localitatea Matca au luat această măsură pentru a evita ruperea [...]
(AutorȘ Maria Demetriad)  Ținând cont de complexitatea activităților care se desfășoară într-o unitate producătoare de alimente, dar, mai ales, luându-se în calcul normele foarte stricte de igienă și siguranță care trebuie respectate, la construcția unor astfel de unități trebuie să se aibă în vedere cerințe absolut obligatorii care trebuie satisfăcute încă din faza de proiect.   Amplasarea [...]
Există în continuare multe segmente din industria alimentară în care topul principalilor jucători este format din afaceri de familie din România, deși companiile multinaționale au achiziționat în ultimii ani numeroase afaceri construite de antreprenori români din industria alimentară, fie pentru a-și consolida cota de piață, fie pentru a-și asigura o nouă piață de desfacere, nota într-o analiză Ziarul financiar. De aici, [...]
Grecii de la Olympus Diary construiesc la Hălchiu – Brașov o centrală pe biogaz. Potrivit avizului obținut de la Electrica Transilvania Sud, puterea instalată a acesteia urmează să fie de 1,5 MW. Investiția medie într-o astfel de centrală este de trei milioane de euro pentru un MWh, ceea ce înseamnă că grecii ar urma să investească în jur de 4,5 milioane de euro pentru realizarea acestei centrale. Un proiect asemănător mai avea în Brașov compania Carmolimp, [...]
Sistemele moderne de pardoseli pentru domeniile industriale au la bază tehnologii carepermit îmbinarea optimă dintre utilitate, condiții arhitecturale specifice, design și cerințele beneficiarilor. Sika a dezvoltat soluții pentru industria alimentară care respectă standardele și normele europene în domeniu, adaptate la cerințele proiectelor de pe piața autohtonă, prin suportul oferit de către consultanții săi tehnici. Sistemele de pardoseli speciale sunt necesare pentru spațiile [...]
NEPI, cel mai mare jucător din piața imobiliară locală, cu active de peste 1,7 mld. euro, a cumpărat de la nemții de la Aberdeen Asset Management proiectul comercial Au­chan Titan, valoarea tranzacției ridicându-se la 86 mil. euro. Aceasta este prima achiziție de proporții pe care NEPI o face în România anul acesta după ce anii trecuți a cumpărat mai multe proiecte, printre care și Promenada Mall sau City Park Constanța. Proiectul comercial situat în [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi