Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Maria Demetriad:


Sustenabilitatea a devenit nu doar o modă, în industria alimentară ci și o necesitate din ce în ce mai stringentă. O componentă de bază a acestui concept o reprezintă prezervarea mediului. Cercetările privind reducerea poluării, din cauza ambalajelor reziduale a dus la un proces mai amplu, care începe de la acreditarea exploatărilor forestiere și se încheie cu acreditarea FSC a ambalajelor. Vârful de lance în industria alimentară din România este Tetra Pak, aceea care a început să introducă pe piață ambalaje certificate FSC.


Ce este FSC (Forest Stewardship Council)?


 


FSC (Forest Stewardship Council) este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit aparută în anul 1993 pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume. Organizația operează la nivel internațional și oferă servicii prin centrul FSC Internațional situat în Bonn, Germania, precum și prin intermediul unei rețele internaționale de Inițiative NaționalePrincipalele atribuții ale FSC sunt:


 


1) Dezvoltarea de standarde


2) Acreditarea de organisme de certificare și intiațive naționale FSC


3) Etichetarea produselor din lemn.


 


Prin cumpărarea de produse din lemn independent certificate, se garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil, pe criterii sociale, economice și ecologice.


 


Certificarea managementului forestier


 


Certificarea managementului forestier este un act voluntar, procesul de certificare putând fi demarat numai la solicitarea proprietarului pădurii și reprezintă evaluarea modului de administrare și gospodărire a unei păduri, în raport cu un standard acreditat.  În accepțiunea generală, termenul cel mai utilizat în definirea certificării managementului forestier este cel de "certificarea pădurilor". Acțiunea de evaluare a managementului forestier în vederea certificării este derulată de un auditor independent, pe baza unor standarde clar definite.


 


În vederea certificării, Forest Stewardship Council (FSC) a elaborat un set de 10 Principii și 56 de Criterii, care sunt considerate general valabile în managementul responsabil al unei păduri și fac referire la aspectele de mediu, sociale și economice ale mangementului forestier.  Pe baza acestora, s-au dezvoltat standarde de certificare naționale care detaliază principiile și criteriile generale de management forestier, prin elaborarea de indicatori și verificatori specifici.


 


Ce este certificarea de grup?Certificarea managementului forestier este un proces care implică anumite costuri. Acestea sunt reprezentate de costurile directe de certificare și costurile necesare îndeplinirii standardelor. S-a constatat că, în timp ce pentru suprafețe forestiere extinse costurile certificării sunt mai ușor accesibile, pentru micii proprietari acestea pot deveni uneori prohibitive. Pentru a se asigura accesul nediscriminatoriu la certificarea managementului forestier, au fost dezvoltate proceduri specifice pentru certificarea în grup a unităților forestiere.


 


În certificarea de grup, costurile sunt suportate de mai mulți proprietari sau administratori de pădure care doresc să urmeze acest proces, ajungându-se astfel la diminuarea costurilor per proprietar. Organizarea unui grup presupune existența unui administrator de grup, care elaborează o "schemă de grup", la care aderă proprietarii de păduri. Grupul funcționează pe baza acestei scheme agreate, iar certificarea presupune, pe de o parte, evaluarea managerului de grup, iar pe de altă parte, evaluarea prin sondaj a membrilor grupului, fără a se recurge la verificarea fiecărui membru în parte.


 


Un capitol aparte îl constituie certificarea suprafețelor forestiere de mici dimensiuni și cu intensitate redusă de gospodărire (așa numitele "SLIMF"). Acestea urmează un proces simplificat de certificare și monitorizare. În consecință, și costurile certificării sunt mai mici.


 


Certificarea lanțului de custodie


 


Certificarea managementului forestier este continuată prin ața numita certificare a "lanțului de custodie", prin care se urmărește să se elaboreze mecanisme de urmărire a produselor lemnoase sau nelemnoase care provin din pădurile certificate, de la sursă, până la consumator (cumpărătorul final). Prin aceasta, se urmărește ca întreg traseul lemnului certificat, începând de la cioată și trecând prin transport, procesare primară, secundară etc., să poată fi identificat și documentat, pentru a i se demonstra în orice moment proveniența. 


 


În general, certificatul de management forestier include și certificatul de lanț de custodie, prin care managerul forestier se angajează să asigure identificarea lemnului certificat până la ieșirea din pădure. Certificarea lanțului de custodie reprezintă o necesitate pentru companiile care exploatează, procesează sau comercializează material lemnos certificat și care doresc să eticheteze aceste produse cu numele sau cu eticheta FSC. Evaluarea se face în raport cu FSC-STD-40-004 (V2) "Standardul FSC pentru lanț de custodie pentru companii care prelucrează lemn FSC".


 


Etapele certificării


 


În mare procesul de certificare a managementului forestier cuprinde următorii pași:Aplicarea pentru certificare: Certificarea este un proces voluntar, aplicantul trebuie să solicite certificarea organismului de certificare acreditat FSC, completând un Formular de Aplicare, care oferă informații generale despre ocolul silvic, respectiv firma de prelucrare a lemnului.


 


Pre-evaluarea: În majoritatea cazurilor o pre-evaluare a managementului forestier este necesară. Pre-evaluarea are drept scop familiarizarea managerului forestier cu cerințele schemei de certificare, dar și a reprezentanților organismului de certificare, cu specificul organizației care solicită certificarea. Auditorul și managerul identifică împreună punctele tari, dar și punctele slabe ale managementului forestier care constituie potențiale neconformități cu prevederile standardului de certificare;


 


Rezolvarea neconformităților: Managerul forestier trebuie să adreseze toate potențialele neconformități identificate și orice alte neconformități cu cerințele standardului. De asemenea, managerul urmărește să identifice și să corecteze și alte eventuale puncte slabe care nu au fost identificate cu ocazia pre-evaluării. Din moment ce acestea au fost rezolvate, managerul poate cere evaluarea managementului forestier;


 


Consultarea factorilor interesați: Înainte de evaluarea principală, organismul de certificare desfășoară o acțiune de consultare publică, contactând părțile interesate (care pot afecta sau pot fi afectate de managementul forestier). Aceasta este a parte a transparenței procesului de certificare;


 


Evaluarea principală: Are rolul de a oferi informații suficiente pentru a determina dacă modul de gospodărire al pădurii respective îndeplinește cerințele standardelor de certificare. în situații în care anumite prevederi ale standardului nu sunt îndeplinite (parțial sau în totalitate), se stabilește dacă neconformitatea constatată este minoră sau majoră.


 


Acordarea certificatului: Certificatul este acordat cu condiția îndeplinirii cerințelor specificate mai sus, pe o perioadă de 5 ani;


 


Monitorizarea: Certificatorul asigură monitorizarea periodică (de obicei, anuală) a organizațiilor certificate, pentru a evalua:


 


1) modul de rezolvare a conditiilor emise cu ocazia elaborarii certificatului;


2) problemele ridicate de factorii interesati;


3) modificarile aparute in obiectul certificatului (suprafata, proprietatea, produsele incluse in certificate etc.);


4) conformitatea cu noile cerinte ale standardului (periodic, standardele de certificare sunt actualizate/completate cu prevederi specifice);


5) conformitatea continua cu prevederile standardelor de certificare


 


Re-certificarea: O nouă re-evaluare se derulează înainte de expirarea certificatului, pentru a se păstra statutul de certificare, rezultând în eliberarea unui nou certificat. (Cf. Certificare.ro, organism de la care puteți afla detalii.)

Alte articole recomandate:

Potrivit noilor normative care reglementează produsele tradiționale, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la alimente, la 400 de kilograme (sau litri) pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi. "După noua legislație, toate produsele tradiționale trebuie să obțină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puține produse tradiționale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradițional fără să [...]
Taxa pe Valoare Adaugata la carne nu va fi redus în acest an, dar acest lucru poate fi luat în calcul de la începutul anului viitor, a anuntat premierul Victor Ponta, intr-o emisiune televizata. “TVA la carne nu va fi redus în acest an. Am spus un singur lucru: că în baza analizei pe care o avem în septembrie asupra efectelor reducerii TVA-ului la pâine si care să confirme că a fost o măsură bună. Eu cred că a fost o măsură bună reducerea TVA la [...]
CMC GRUP Broker de Asigurare va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   La eveniment, CMC GRUP Broker de Asigurare va fi reprezentată de [...]
Furnizorul de soluții software Arobs Transilvania, controlat de Voicu Oprean, a deschis cel de-al patrulea sediu al companiei din Cluj în clădirea de birouri Cluj Business Center, deținută de frații Buzoianu și caută 60 de oameni pe poziții de analist business, dezvoltator software și tester. Clădirea de birouri Cluj Business Center are o capacitate de aproximativ 600 de persoane, iar pe lângă Arobs, aici funcționează și sediul companiei SAP România, subsidiara locală a [...]
(Mediafax) Evaziunea fiscala s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani în România, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimarilor SRI, a declarat, într-un interviu, directorul Serviciului, George Maior, mentionând ca cea mai mare evaziune este la TVA – 12% din PIB, urmata de CAS – 2,4%. “Cel putin din analiza noastra, evaziunea fiscala s-a diminuat, în ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat între 22-27% din PIB, la un nivel [...]
Sustenabilitatea (ori durabilitatea, așa cum le place francofonilor să o denumească), este, deocamdată, o opțiune în planificarea unei afaceri. Desigur, există limitări în privința mediului, totul fiind în litera legii. Dar, o afacere durabilă presupune și alte dimensiuni, decât cele ale respectării legislației privind prezervarea mediului înconjurător. Cu siguranță, însă, va veni destul de curând o vreme în care [...]
  Reducerea numărului de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse fotovoltaice este ilegală, iar statul "a mers prea departe cu măsuri abuzive" împotriva industriei verzi, care vor costa statul "miliarde de euro", potrivit Asociației Române a Industriei Fotovoltaice (ARIF). "Încă din 29 martie, când Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat raportul de monitorizare a supracompensării prin intermediul cărui [...]
A treia editie a Conferintei IFS, organizata de Inaq Consulting, vine cu noutati legate analiza produselor alimentare si nealimentare din perspectiva IFS.  Profesionistii din domeniul managementului calitatii sunt asteptati pe 25 Mai 2016, la cea de a treia editie a conferintei IFS, desfasurata la Hotel Caro din Bucuresti. Evenimentul este organizat de INAQ Consulting impreuna cu IFS Management GmbH si este dedicat ultimelor noutati in domeniu, precum si analizei produselo [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN