Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ioan Serbanescu:


La fabricarea preparatelor din carne participă și diferitele materiale auxiliare și metode pentru conservare, aromatizare, îmbunătățirea culorii, ambalare, și materii secundare, care oferă specificitate produselor. În clasificarea grupelor de preparate din carne, produsele afumate la cald și pasteurizate, respectiv preparatele afumate la rece și uscate se impun în cererea consumatorilor.


 


Principiile conservării prin afumare-uscare


 


Uscarea prin afumare a preparatelor din carne este un proces ce vine în ajutorul conservării produselor, proces care este însoțit de reglarea temperaturii de procesare la diferite intensități. Efectul principal al uscării prin afumare constă în îmbunătățirea gustului, datorită proprietăților deținute de componenții fumului și acțiunii limitelor de temperatură la care se produce afumarea. La aceasta, se adaugă îmbunătățirea aspectului, datorată culorii specifice pe care o capătă produsele, prelungirea duratei de conservare (datorită acțiunii antibacteriene a componenților fumului), precum și o acțiune antioxidantă.


 


Fumul este un aerosol compus dintr-un amestec de aer cu produși ai arderii incomplete a lemnului sau rumegușului. Agentul de dispersare este aerul, iar faza dispersă este lichidă, solidă și gazoasă (vapori de apă, particule solide, gaze etc). Față de soluțiile coloidale, aerosolii au o instabilitate foarte mare, iar particulele lor prezintă o mișcare browniană, foarte intensă și ușor coagulantă.


 


Particulele puternic dispersate ale aerosolului sunt acoperite cu un tip de peliculă, formată din molecule de aer, motiv pentru care pătrunderea în produs a componenților activi ai fumului este îngreunată. Cantitatea și compușii substanțelor chimice din fum, precum și cantitatea de fum obținută într-o afumare depinde de combustibilul ales și de condițiile de ardere.


 


Acțiunea antiseptică a fumului este determinată de componenții acestuia și de temperatura afumării. Majoritatea cercetătorilor atribuie acțiunea bactericidă a fumului fenolilor, aldehidelor și acizilor. Fenolii reprezintă una dintre substanțele bactericide cele mai puternice din fum, cu toate că în fum există un număr mic de fenoli.


 


În ceea ce privește rezistența microorganismelor la acțiunea fumului, majoritatea sunt distruse la 1-2 ore după afumare. În fum rezistă, de asemenea, și alte mucegaiuri; uneori sporii de mucegai sunt aduși cu rumegușul, infectând produsele, din care cauză se impune controlul atent al rumegușului. Cu cât mediul este mai acid, cu atât acțiunea bactericidă a fumului crește. Dintre bacteriile patogene, o rezistență mică la afumare o are bacilul tuberculozei, care este distrus după două ore de afumare.


 


Pătrunderea fumului în produse


 


Mecanismul afumării este destul de simplu și are loc în două faze: depunerea substanțelor de afumare pe suprafața produsului (prin gazele din fum care circulă liber) și și difuzia adaosurilor depuse în interiorul produsului din carne. Modificările din produs sunt determinate de felul afumării, acțiunea principală în procesul de afumare fiind determinată de căldura sau fumul care acționează prin compușii săi volatili.


 


În stratul extern al preparatelor supuse uscării prin afumare se acumulează mai mulți fenoli decât în profunzimea acestuia. În grăsime însă, fenolii pătrund destul de ușor. Prin uscarea determinată de afumare, produsele din carne suferă pierderi în greutate, simultan cu unele modificări fizico-chimice structurale.


 


Pierderile în greutate sunt determinate de temperatura, umiditatea și viteza aerului din afumători, precum și de caracteristicile de bază ale produsului. Pierderile în greutate variază între limite mari, datorită non-echilibrului din raportul grăsime – proteine și a dimensiunii produsului (suprafața specifică), cu o variabilitate de 6-12%, în funcție de durata afumării și compoziția produsului.


 


Modificările chimice sunt legate de procesul de sărare în care, prin acțiunea silitrei și a nitritului, se obține culoarea roșie (cu diferite tente cromatice) specifică. În urma afumării, cantitatea de nitrit din produs scade cu circa 25%. Culoarea preparatelor se menține plăcută, în urma temperaturii variabile, favorizantă a transformării azoximioglobinei în azoximiocromogen, compus mai stabil, de culoare caracteristică.


 


Mare parte dintre modificările chimice care au loc sunt datorate temperaturii, care produce o denaturare a proteinelor. De asemenea, se produc unele modificări fermentative. Îmbunătățirea proprietăților organoleptice și a digestibilității produselor din carne uscate prin afumare sunt influențate atât de acțiunea componenților fumului cât și de acțiunea care determină umflarea colagenului, prin urmare o mărire a suculenței și frăgezimii produsului, simultan cu o creștere a indicelui de digestibilitate. Trebuie menționat totuși că, sub influența afumării, conținutul în vitamina B1 se reduce în proporție de 15-20%. Celelalte vitamine suferă modificări neînsemnate, sub influența uscării prin afumare.


 


Metodele de afumare se clasifică după mediul în care se face afumarea, după temperatura, durata și tehnica de afumare. După mediul de afumare se disting: afumarea în curent de fum și afumarea cu preparate lichide. Afumarea în curent de fum poate fi aplicată, la rândul ei, în două moduri: afumare cu particule în stare coloidală (fumul obișnuit) și afumarea în care toți componenții fumului sunt în stare gazoasă, iar nuanța fumului nu se observă (numită impropriu “afumare fără fum”).


 


Afumarea cu preparate lichide se realizează prin stropirea produsului cu lichidul preparat, prin imersia produsului în lichid sau sau prin înglobarea lichidului de afumare în tocătura produsului care, ulterior, este supus acțiunii termice sau uscării fără fum. După temperatura și durata de afumare, se deosebesc: afumarea cu fum cald (60-100 grade Celsius, în 30-90 minute), denumită în industria noastră alimentară “hituire”, afumarea cu fum (25-40 grade Celsius, în 12-48 ore) și afumarea cu fum rece (10-18 grade Celsius, în 5-15 zile).


 


După tehnica afumării, se aplică afumarea în camere cu tiraj natural sau cu tiraj artificial, încăperi unde produsele sunt afumate spre uscare cu fumul produs în cameră și afumarea în care fumul este produs în afara încăperii, în instalații speciale, de unde este condus prin tuburi în camera de afumare.

Alte articole recomandate:

Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI Universitatea Dunărea de Jos din Galați:   Laptele de capră are câteva avantaje în comparație cu laptele de vacă: este mai puțin alergen, omogenizat natural, mai ușor digerabil, produce mult mai rar intoleranță la lactoză și este superior din punct de vedere biochimic și termodinamic. Consumat de mii de ani, revine în atenția omului și este tot mai apreciat, fiind folosit atât proaspăt, cât și sub forma multor produse [...]
Un lucru este sigur: Consumatorii care caută aventuri pentru papilele lor gustative sunt din ce în ce mai mulți, iar tendința se consolidează. Tocmai de aceea, sectorul procesării alimentelor trebuie să țină pasul. Dar, care sunt celelalte tendințe? Innova Market Watch a realizat un studiu care răspunde acestei întrebări. Top Ten Tocmai pentru a face față mai bine solicitărilor venite din partea consumatorilor, Innova Market Watch a analizat o sumedenie de [...]
Mașină de tocat cu o capacitate de prelucrare de 140 de kg pe oră, Vollrath 40743 este recomandat procesatorilor de dimensiune medie, carmangeriilor, măcelăriilor, magazinelor medii sau restaurantelor cu bucătării mari, anunta Bizrate. Deosebit de versatilă, mașina poate fi utilizată atât la obținerea cărnii tocate, cât și a fabricării cârnaților. Fiind prevăzută cu cuțite și site de foarte bună calitate, mașina poate fi folosită și la mărunțirea fructelor de mare sau [...]
Cele mai noi ingrediente pentru conservarea cărnii aparținând companiei Corbion Purac vor fi prezentate vizitatorilor Expoziției Internaționale pentru Producerea și Procesarea Alimentelor (IPPE) din Atlanta ce are loc săptămâna aceasta (28-30 ianuarie) în Atlanta, informează Global Meat News. Compania, care este un lider mondial în realizarea de tehnologii pentru industria cărnii lansează Verdad N16, un produs despre care compania spune că este [...]
(Autor: Ioan Serbanescu)  Produsele de caramelaj intră în categoria produselor zaharoase, care include un larg sortiment de alimente, caracterizate printr-un conținut ridicat de zahăr solubil (glucoză, zaharoză), aspect atrăgător, gust dulce, arome plăcute și valoare energetică ridicată (circa 400 kcal/100 g). Sunt totodată produse care conțin vitamine (vitamina A, tocoferol, acid ascorbic, rivoflavină) și minerale (sodiu, potasiu, calciu).   Tehnologia și controlu [...]
O afacere profitabilă și de viitor poate fi începută și cu bani puțini, au demonstrat tinerii Mihai Zaharia și Alexandra Răpăilă. Cei doi antreprenori și-au dorit să fie proprii lor șefi, dar și să facă un lucru de care să fie amândoi mândri. Așa s-a născut Bunicel.ro, un brand de dulcețuri preparate după rețetele de odinioară: cu fructe proaspete, în ceaun, la foc de lemne, informeaza Agrointel. Făbricuța [...]
Sonimpex Topoloveni producătorul Magiunului de prune Topoloveni a lansat trei noi produse la Târgul Internațional de carte Gaudeamus, informează postul Agro TV, fapt care probează pe deplin că o carte bună merge bine ”unsă” cu magiun.   Magiunul de dovleac Topoloveni, dulceața de lavandă și dulceața de ardei iute, marca Topoloveana , vor fi găsite în Pavilionul central Romexpo. Cele trei produse sunt 100% naturale, procesate la aceleași [...]
Reiser oferă soluții pentru procesatorii de brânzeturi care includ aplicații pentru formarea, extrudarea, depozitarea brânzeturilor.  De la brânză sub formă de cuburi sau mărunțită, forme cilindrice și sferice, de la brânzeturi mexicane la cheddar, harvati si mozzarella, de la brânzeturi tari și maturate la brânzeturi din lapte de capră și moi, Reiser este soluția completă pentru toate aceste procese de fabricare [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN