Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

O ocupație cu tradiție pe plan local, apicultura a început să se dezvolte în ultimii ani, numărul celor care pornesc o afacere în această zonă, fiind în creștere. Este o afacere care nu necesită o investiție substanțială, iar banii pot fi recuperați în aproximativ doi ani, a explicat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR).


 


În prezent, numărul apicultorilor din România ajunge la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociației Crescătorilor de Albine. În plus, pe plan local există 1,3 milioane familii de albine. Efectivul de albine din România plasează țara noastră pe locul 7 la nivel de Uniune Europeană după țări precum Spania, Grecia, Franța, Italia sau Polonia.


Pentru a începe o astfel de afacere sunt necesare inițial 5-10 familii de albine, ceea ce presupune o investiție de până la 1.500 de euro, susține Ioan Fetea. Suma poate fi amortizată în decurs de până la doi ani. Pe lângă achiziționarea familiilor de albine (costul unei familii ajunge la 400-500 de lei) mai sunt necesare investiții precum faguri, ramele din stupi, respectiv tratamente anuale pentru diverse boli. Astfel, în cazul a zece familii de albine, costurile anuale nu depășesc 200-300 de lei.


O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kilograme de miere. În cazul crescătorilor profesioniști, profitul poate ajunge la 70-80 de lei pentru fiecare familie de albine. Profitul poate varia de la an la an. Spre exemplu, președintele ACAR susține că 2013 a fost pentru 80% din crescătorii de albine un an profitabil. Producția internă de miere a fost anul trecut de 17- 18.000 de tone, mai mare față de 2012, când seceta a afectat flora, iar apicultorii au produs doar 14-16.000 de tone de miere de albine. Ne situăm astfel pe locul 4 dupa Spania, Germania și Ungaria.


“Cei care doresc să pornească o afacere în apicultură ar trebui să stea cel puțin un an și jumătate lângă un apicultor cu experiență, de unde să <<fure>> meserie. De asemenea, trebuie să aibă acces la o bază meliferă bună (resurse de nectar din raza de zbor a stupinei). Printre problemele care pot apărea sunt necunoașterea tehnologiei, a patologiei, transportul pe distanțe mari a stupilor, de câteva sute de kilometri”, explică Ioan Fetea.


 


De asemenea, președintele ACAR subliniază ca provocări ale pieței concurența mare din partea produselor de import, nivelul ridicat al TVA, consumul mic pe plan local sau problemele climaterice (seceta).


În România, consumul de miere de albine a crescut de la 40-50 de grame per capita în 1989, până la 400-500 de grame în prezent. Cu toate acestea, ne situăm cu mult în urma țărilor nordice (3 kg/capita) sau Franța și Italia (2 kg/capita).


Exporturile de miere de albine au fost anul trecut de 11-12.000 de tone, 80% din cantitate fiind livrată în Germania. România mai exportă miere de albine în general, în țări europene, dar și în Japonia, Statele Unite ale Americii sau țările arabe. La export, prețul unui kilogram de miere variază între 2,3 si 3,4 euro, în timp ce, pe plan local, acesta este comercializat la raft între 15 și 25 de lei pe kilogram. Cel mai apreciat sortiment este mierea de salcâm, iar cea mai valoroasă este mierea de pădure datorită calităților sale nutritive.


Resursele financiare alocate sectorului prin Programul Național Apicol 2014-2016 au scăzut cu circa 60%, până la 6,68 mil. euro, jumătate din sumă fiind asigurată prin fonduri europene.


În ultimii șase ani apicultorii au pierdut în medie 30% din familiile de albine în fiecare iarnă.


Valoarea insectelor care asigură polenizarea în sectorul agricol era estimată în anul 2005 la 208 miliarde de dolari la nivel mondial. Cifra nu include însă valoarea în retail – începând de la mere și cireșe până la broccoli și dovlecei – sau valoarea mierii produse de albine. Spre exemplu, doar în Marea Britanie, contribuția albinelor la recoltele agricole este de 413 mil. dolari, în timp ce valoarea estimată în retail este de circa 1 miliard de dolari.


Potrivit statisticilor, 10 milioane de stupi au fost pierduți, începând cu 2006. Pierderile, evaluate la 2 mld. dolari, sunt suportate de apicultori. Mai multe, pe www.wall-street.ro




Alte articole recomandate:

Peste 100 de tone de măceșe au fost colectate de Direcția Silvică Olt, cu ajutorul cetățenilor și al personalului silvic, pe care le sortează pentru a le exporta în Olanda, procesul de colectare și sortare a măceșelor fiind încă în derulare până se va ajunge la cantitatea de 180 de tone, conform purtătorului de cuvânt al Direcției Silvice Olt, George Văle. Acesta a menționat că inițial instituția a avut un contract cu parteneri olandezi pentru a livra la export 80 [...]
Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus si magiunul din prune Topoloveni.La sfârsitul săptămânii trecute a avut loc si licitatia pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program. Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat în Dubai si America de Nord în parteneriat cu Asociatia Krokos Kozanis (producătorii de sofran) si Kourellas (producătorii de brânză traditională grecească), [...]
Autoritățile vor să curețe piața de produse contrafăcute și vândute ca tradiționale, însă eforturile sunt în zadar, dacă rețetele nu vor fi standardizate, informează Evenimentul Zilei.   România e plină de produse vândute ca fiind tradiționale, însă chiar și autoritățile sunt de acord că nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt făcute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un ordin care va [...]
Uniunea Europeana intenționează să înăsprească clasificarea calității produselor din agricultura ecologică, deoarece – în opinia Consiliului Europei – o parte din aceste produse nu se conformează cu criteriile consumatorilor. Schimbările pot afecta componentele din alimentele ‘bio’ – unele arome și coloranți ar putea fi interzise. Producția organică din Uniunea Europeană este bine reglementată – ultima actualizare a [...]
(Agerpres) Producătorii harghiteni întâmpină dificultăți în a găsi referințe documentare despre vechimea rețetelor folosite pentru produsele tradiționale, având în vedere faptul că procedurile privind atestarea acestora s-au modificat. Consilierul DADR Harghita, Gyorgy Erzsebet susține că potrivit vechilor proceduri în județ s-au înregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind tradiționale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, [...]
 Producatorii de legume si fructe din Uniunea Europeana afectati de embargoul impus de Moscova pe piata rusa vor primi sprijin financiar european cu un buget total de pana la 125 de milioane de euro, a anuntat luni Comisia Europeana. Potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana, executivul comunitar activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile pentru 12 categorii de legume si fructe: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, [...]
Reteaua Ki-Life a deschis, în luna februarie, un nou magazin specializat în produse naturiste și bio, a doua unitate comercială Ki-Life Natural a rețelei din Capitală. Magazinul este situat pe strada C.A.Rosetti, nr.14-16 și are o suprafață de vânzare de aproximativ 50 de mp.  Compania, deținută de Vlad și Cristina Cuza, mai operează un magazin specializat în produse alimentare și nealimentare naturiste și ecologice în zona Pieței Amzei de aproximativ 11 ani. [...]
Dacă anul trecut românii se puteau lăuda cu 4.402 de produse tradiționale atestate, la cinci luni după modificarea legislației în domeniu, doar 30 au reușit să treacă de documentația stufoasă pe care producătorii trebuie să o depună autorităților și să fie atestate. Până acum au fost depuse 51 de dosare în acest sens, dar mai bine de jumătate au fost respinse. Termenul de reatestare expiră anul acesta, pe data de 11 septembrie. Astfel, în cinci luni au fo [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN