Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

 laboratoareO probă dintr-o serie de materie primă, material de ambalare sau produs finit, care este păstrată cu scopul de a fi analizată în cazul în care această necesitate apare în timpul perioadei de valabilitate a seriei respective de produse, este reprezentată prin proba de referință. Dacă stabilitatea permite, se păstrează probe de referință din etapele intermediare critice sau din produsul intermediar, transportat în exterior și ieșit de sub controlul fabricantului.


 


Recoltarea și păstrarea – responsabilitate și disponibilitate continuă


 


Probele de referință trebuie să fie reprezentative pentru seria de materie primă, produs intermediar sau produs finit din care sunt luate. Alte probe pot fi luate, de asemenea, pentru a monitoriza cea mai dificilă parte a unui proces tehnologic (ex. începutul sau sfârșitul unui proces). În cazul în care o serie este ambalată în două sau mai multe operații de ambalare distincte, cel puțin o contraprobă trebuie luată din fiecare operație de ambalare individuală.


 


Orice excepție propusă trebuie justificată și agreată de autoritatea competentă relevantă, asigurându-se că toate materialele și echipamentele analitice necesare sunt încă disponibile sau pot fi ușor obținute. Aceasta, pentru a efectua toate testele din specificație (un an după data de expirare a ultimei serii fabricate).


 


Depozitarea probelor de referință ale produselor finite și ale substanțelor active se face în acord cu normele legislative în vigoare. Condițiile de depozitare trebuie să fie, la rându-le, în acord cu autorizațiile de punere pe piață. Atunci când deținătorul autorizației de punere pe piață nu este aceeași entitate legală cu locul/locurile responsabil(e), răspunderea pentru luarea și păstrarea probelor de referință/contraprobelor trebuie definită într-un acord încheiat între părți, în conformitate cu normele legislative specifice, în vigoare.


 


Persoana calificată, care certifică o serie de produse în vederea comercializării, trebuie să se asigure că toate probele de referință și contraprobele relevante sunt disponibile în orice moment. La nevoie, prevederile pentru un astfel de acces trebuie definite tot printr-un acord scris. Atunci când mai mult de un loc de fabricație este implicat în fabricația produsului finit, existența acordurilor scrise este esențială, pentru a controla luarea și localizarea probelor de referință și a contraprobelor.


 


Cerințe specifice, aspecte particulare


 


Probele se păstrează în două scopuri: în primul rând, pentru a furniza o probă testării analitice, în al doilea rând, pentru a furniza o mostră din produsul finit. Astfel, probele se încadrează în două categorii:  1. Proba de referință: referință din etapele intermediare critice (ex. cele care necesită testare analitică și eliberare) sau din produsul intermediar care este transportat în exterior, ieșind de sub controlul fabricantului:

  2. Contraproba: o probă constând într-o unitate complet ambalată, dintr-o serie de produs finit, care este păstrată în scopuri de identificare. De exemplu, modul de prezentare, ambalare, etichetare, prospectul cu informații necesare consumatorului, data de expirare, dacă aceasta se impune să apară alăturat perioadei de valabilitate.


 


Pentru produsele finite, în multe cazuri, probele de referință și contraprobele vor fi prezentate identic cu unitatea complet ambalată. Sunt situații în care probele de referință și contraprobele pot fi considerate interschimbabile. Este necesar ca fabricantul sau importatorul să păstreze probe de referință și/sau contraprobe din fiecare serie de produs finit, iar fabricantul să păstreze o probă de referință dintr-o serie de materie primă și/sau produs intermediar.


 


Fiecare spațiu de ambalare trebuie să păstreze probe de referință din fiecare serie de materiale de ambalare primară și materiale de ambalare interinscripționate. Materialele interinscripționate, care sunt disponibile ca parte componentă a contraprobei și/sau probei de referință a produsului finit, pot fi acceptate.


 


Probele de referință și/sau contraprobele servesc ca înregistrare a seriei de produs finit sau materiei prime și pot fi evaluate (ex. în cazul unei reclamații privind calitatea produsului, conformitatea cu autorizația, al unei probleme privind ambalarea/etichetarea). Înregistrări privind trasabilitatea probelor trebuie puse la dispoziția autorităților competente, pentru verificare.


 


Probele de referință conforme sunt în cantitate suficientă pentru a permite, cel puțin de două ori, controale analitice complete, în conformitate cu documentele aprobate pentru punerea pe piață a produsului, documente evaluate și aprobate de către autoritățile competente. În cazul în care acest lucru este necesar, trebuie folosite ambalaje nedeschise, atunci când se efectuează fiecare etapă a controalelor analitice. Dacă este cazul, trebuie urmate cerințele naționale referitoare la mărimea probelor și (dacă este necesar) a contraprobelor. Probele de referință sunt destinate analizelor, deci trebuie să fie disponibile pentru un laborator cu metodologie validată, în mod convenabil.


 


Atunci când ambalajul secundar este deschis (ex. pentru a înlocui cutia sau informațiile destinate consumatorului), trebuie luată o contraprobă de produs pentru fiecare operație de ambalare, deoarece există riscul amestecării produsului, în timpul derulării acestui proces. Este important să poată fi lesne identificat responsabilul într-o astfel de situație (fabricantul sau ambalatorul importului paralel), deoarece acest lucru poate influența extinderea oricărei retrageri ulterioare a produsului.


 


 

Alte articole recomandate:

Un studiu realizat de HiperCom pe baza ofertelor din cataloagele promoționale ale marilor retaileri indică faptul că supermarketul poate fi mai ieftin decât hard-discounterul. Un coș compus din 11 produse alimentare de bază poate costa, dacă lum numai articole promovate, între 62,09 lei și 64,84 de lei. Studiul Consumer Basket realizat de compania de monitoring HiperCom pe baza ofertelor prezentate în cataloagele marilor lanțuri de retail, indică faptul că prețul unui [...]
Bananele sunt cele mai tranzactionate fructe din lume, potrivit organizatiei non-profit Banana Link.  Wall-Street Journal a realizat un top al celor mai mari importatori de banane la nivel global, raportand volumul importurilor la numarul de locuitori ai tarilor, in contextul in care productia mondiala de banane este in pericol ca urmare a raspandirii bolii Panama. Boala Panama a distrus in anii '50 aproape toate culturile de banane din America Centrala si de Sud. Mai multe, pe [...]
Deși sunt mai puțin lovite de foamete ca înainte, Europa și Asia Centrală sunt tot mai afectate de probleme de subalimentație, de carențe de vitamine și minerale, de întârzieri de creștere și obezitate, a anunțat ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).                     'Sub raportul strict al aportului în calorii' până în 2050 [...]
  Asociația Națională Suedeză pentru Industria Alimentară (NFA) a schimbat eticheta sa pentru alimentație sănătoasă, Keyhole care este în concordanță cu noile reguli privind nutriția, însemnând mai puțină sare, mai multe proteine integrale și o gamă mai largă de produse care pot purta acest logo, informează Food Navigator. NFA a redus cantitatea de sare pe care produsele din toate categoriile o pot conține dacă vor purta logo-ul [...]
Peste 3.000 de litri de apă minerală au fost confiscați, ieri, de polițiști, în urma pechezițiilor în trei magazine din Sectorul 3, pentru că sursa indicată pe etichetă a apei respective este un izvor neînregistrat, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Poliției Capitalei. Surse din Poliție au precizat că anchetatorii au ridicat 3.015 litri de apă minerală marca Saguaro, din trei hipermarketuri Lidl din Sectorul 3. Potrivit etichetei, apa respectivă ar proveni din [...]
Lista distilator românești de top nu poate fi completă fără gama produsă de Vincon Vrancea. cap de listă este vinarsul Jad, cu o vechime de 35 de ani. „Păstrat în butoaie de stejar, vinarsul și-a definit personalitatea distinctă și complexitatea pentru a oferi experiența pură a bogăției aromatice. 35 de ani în butoaie de stejar, în permanent contact cu lemnul, pentru un buchet perfect conturat și o culoare aparte. 35 de ani de fidelitate pentru tradiț [...]
După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață. Aceste [...]
Compania Microcat România are deosebita plăcere de a-si anunta prezența la cel mai mare eveniment expozițional de profil din România, Indagra 2014. La editia de anul acesta, noi Microcat România impreună cu partenerii nostri de la Aqua D&P Technologies am pregătit pentru dumneavoastră ultimele inovații în domeniul biotehnologiilor si protectiei mediului și vă asteptam la standul nostru cu numărul 34 din pavilionul C2, pentru a găsi impreună soluțiile [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN