Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Angajații Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov și medicii veterinari de liberă practică din județ au fost instruiți pentru recunoașterea Pestei Porcine Africane, după ce Comisia Europeană a informat administrațiile veterinare ale statelor membre UE că s-au confirmat două cazuri de boală, în Lituania.


“Lituania a aplicat, încă de la confirmare, măsuri în conformitate cu prevederile Directivei  Consiliului 60/2002/CE, stabilind o zonă de restricție în sudul țării, la granițele cu Belarus și Polonia”, a informat directorul DSVSA Brașov, dr. Dorin Enache.


Totuși, pentru a împiedica riscul introducerii virusului pe teritoriul României, s-a interzis comerțul cu porci vii și cu produse sau subproduse de la porci provenind din zonele de restricție. Totodată, pentru că și mistreții se pot îmbolnăvi de Pestă Porcină Africană, DSVSA Brașov le-a solicitat responsabililor pentru fondurile de vânătoare și vânătorilor să notifice instituția despre fiecare cadavru de mistreț găsit în teritoriu, pentru a se recolta probe și a se pune un diagnostic și dacă observă o mortalitate crescută în populațiile de porci sălbatici.


Pesta Porcină Africană este o boală infecțioasă, produsă de un virus, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vârstă și sex, caracterizată clinic prin febră, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoae.  Această boală se recunoaște ușor și în momentul desfacerii cadavrului, întrucât provoacă hemoragii pe toate seroasele și mucoasele”, ne-a explicat dr. Dorin Enache.


Ansamblul măsurilor pentru combaterea pestei porcine africane înregistrate în Lituania ar putea să coste această țară baltică aproximativ 20 de milioane de euro, conform unui calcul realizat de Serviciul veterinar de la Vilnius. Șeful serviciului consideră că Lituania ar trebui să primească sprijinul financiar al UE,  întrucât „frontiera lituaniană reprezintă granița externă a UE, astfel încât eficiența acestor măsuri privește Europa pe ansamblu”, după cum a declarat într-o conferință de presă.


La sfârșitul lunii ianuarie, Rusia a restricționat importurile de produsele din carne de porc din Uniunea Europeană, până la obținerea de garanții de securitate din partea Comisiei Europene în ceea ce privește situația legată de pesta porcină în țările vecine Lituaniei, după cum a relatat RIA Novosti la 30 ianuarie. (mytex.ro)


Alte articole recomandate:

Din acest an, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau beneficiaza de o sectie noua de diagnostic de laborator. Sectia este inclusa in Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor si va putea analiza in cel mult 48 de ore orice proba prelevata din produsele alimentare din carne. Aici, se vor putea lucra concomitent 96 probe. “Deocamdata, a fost validata intern metoda de determinare a speciei de provenienta din tesut muscular si preparate [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
(Agerpres) Berea nu ar fi o cauză a obezității, iar un consum moderat nu contribuie la creșterea greutății corporale, arată un studiu publicat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.       Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității', în timp ce, între factorii de risc în creșterea masei corporale sunt [...]
(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă [...]
(Comunicat) Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: 1. Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, [...]
Medicul veterinar Liviu Harbuz, fost secretar de stat și actualmente deputat, este în cărți pentru un loc în conducerea celei mai importante agenții europene de supraveghere a siguranței alimentare: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – European Food Safety Authority (EFSA). Boardul de management al EFSA este format din șapte membri, iar mandatul actualei echipe de conducere expiră pe 30 iunie 2014. Dr. Liviu Harbuz este singurul specialist român care [...]
(Comunicat) În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi