Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Eu FINANTARI infoALIMENT


Finanțarea afacerilor, inclusiv a celor din industria alimentară din România, reprezintă cea mai mare provocare a momentului. Specific, majoritatea programelor viabile de accesare a fondurilor structurale sunt cele efectuate prin PNDR, concepute, deocamdată, conform actualei Politici Agrare Comune căreia îi expiră valabilitatea în acest an. Conform sumelor alocate României, investitorii din industria alimentară românească mai au, totuși, câteva programe pe care le pot accesa.


 


Direcții de finanțare și beneficiari


 


Pentru acest an, prin PNDR se vizează pentru finanțare: crearea, comercializarea și diversificarea produselor agricole; diversificarea economiei locale; crearea condițiilor de producție; crearea de instrumente de comunicare și valorificarea mediului și a peisajelor și evenimentelor culturale.


                     


Beneficiarii programelor de finanțare prin PNDR pot fi: persoane fizice; micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii; autorități publice locale; organizații neguvernamentale; comunitatea locală.


 


Pentru acest an, bugetul total al finanțărilor prin PNDR este de 1.356.173.250 de euro. Axele și Măsurile încă disponibile pentru acest an, până la data trimiterii acestui articol la tipar, sunt:


 


Măsura 111 – Formare profesională, informare și difuzare de cunoștințe (În curs de lansare)


Masura 142 - Înființarea grupurilor de producători (Cerere de proiecte cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului)


Masura 143 – Furnizarea de servicii de consiliere și consultanță pentru agricultori (Nu a fost lansată)


Masura 211 – Sprijin pentru zona montană defavorizată (Nu a fost lansată).


Masura 212 – Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană. (Nu a fost lansată)


Masura 214 – Plăți de agro-mediu (Nu a fost lansată)


Masura 4.1 – Implementarea strategiilor de dezvoltare locală
                                          Cerere de proiecte cu depunere continuă.


Masura 421 – Implementarea proiectelor de cooperare
                                          Cerere de proiecte cu depunere continuă.


Măsura 511 – Asistență tehnică


Măsura 61 – Plăți complementare directe


 


Facilități pentru IMM-uri


 


Legea IMM-urilor va fi din nou modificată, proiectul fiind în stadiu avansat, astfel că va fi trimisă spre avizare Guvernului, a declarat pentru Mediafax doamna Anca Laura Ionescu, secretar de stat în Ministerul Economiei. “Avem în vedere o nouă lege pentru IMM-uri, în care să transpunem legislația europeană, dar și noile direcții din planul de guvernare.”


 


Ministerul Economiei va colabora cu Ministerul Justiției și cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență pentru modificarea legislației în domeniul insolvenței.


Ionescu a mai arătat că Ministerul Economiei are în vedere pentru acest an cinci priorități pentru IMM-uri, printre care: îmbunătățirea accesului la finanțare, încurajarea spiritului inovator și creșterea competitivității și îmbunătățirea accesului IMM-urilor la piețeleexterne. De asemenea, ministerul va continua programele de susținere de la bugetul de stat a IMM-urilor, inclusiv prin programul Kogălniceanu, îmbunătățit în acest an prin creșterea plafonului garanțiilor și prin subvenționarea integrală a dobânzii.


 


Programul Mihail Kogălniceanu a fost îmbunătățit


 


Guvernul a adoptat o hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Programului Mihail Kogălniceanu, prin care se prevede ca subvenția de dobândă și garanția pot fi accesate atât cumulat, cât și separat. Hotărârea adoptată de Guvern introduce, la nivelul normelor metodologice, a dispozițiilor aferente Programului Mihail Kogălniceanu, o abordare separată a celor două facilități: subvenția de dobândă și garanția.


 


Astfel, beneficiarii Programului pot accesa cele două facilități, atât cumulat, cât și separat. În condițiile în care garanția nu este considerată ajutor de stat, reglementarea posibilității de a accesa garanția de stat, distinct de ajutorul de minimis, permite IMM-urilor să fie declarate eligibile pentru componenta de garantare și să contracteze o finanțare fără dobânda subvenționată, beneficiind totuși de o garanție din partea statului. De asemenea, Hotărârea va asigura subvenționarea integrală  a dobânzii, pentru IMM-urile declarate eligibile.


 


Potrivit informației publicate pe site-ul Guvernului, adoptarea acestui act normativ este de așteptat să imprime un ritm susținut de creștere a activității de acordare de garanții în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu, având consecințe benefice asupra activității IMM-urilor.


 


Subvenții diminuate pentru energii regenerabile


 


Subvențiile pentru energiile regenerabile măresc până la cote insuportabile costurile de producție, iar scăderea acestora provoacă pierderi investitorilor în sisteme ecologice.În plus, administratorii sistemului energetic sunt obligați să facă echilibristică între sursele clasice și cele „curate“.România și-a asumat, la nivelul Uniunii Europene, să atingă un procentaj de energie regenerabilă, în consumul total, de 24% în 2020.


 


Schema actuală de sprijin din România este cea mai generoasă din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producătorii de energie regenerabilă să primească de la stat certificate de 500 de milioane de euro. În prezent, sunt acordate șase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice (de 2,5 ori mai mare decât media UE), două certificate pentru energia eoliană (de 2,24 ori mai mare decât media UE) și trei certificate pentru energia produsă de microhidrocentrale cu o putere instalată de până la 10 MW.


 


Numai că, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea să reducă numărul de certificate verzi acordate în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016. Mai exact, se vor acorda doar două certificate verzi pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele electrice eoliene și patru pentru centralele electrice solare.


Diferența de certificate ar urma să fie livrată după 1 ianuarie 2017. În urma acestei modificări, producătorii de energie verde ar urma să încaseze în acest an cu 150 de milioane de euro mai puțin.


 


Finanțări europene pentru închirieri de clădiri


 


Firmele mici și mijlocii (IMM) pot beneficia de o serie de facilități la închirierea spațiilor de birouri în clădirile realizate cu finanțare europeană. În prezent, în Bucuresti, de exemplu, cinci clădiri de birouri au disponibile la închiriere sau preînchiriere astfel de spații. Dezvoltarea proiectelor este susținută prin POR Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional și local“, iar proprietarii trebuie să aloce o anumită cotă din spațiile de birouri rezultate pentru realizarea de incubatoare de afaceri, respectiv, să fie închiriate numai pentru companiile mici și mijlocii, inclusiv către start-up-uri. În București, în perioada 2011-2012, au fost avizate inițial șapte șapte proiecte cu suprafețe începând de la aproximativ 1.800 mp, până la 15.000 mp.


 


Ghid de garantare a creditelor


 


Site-ul finanțare.ro a realizat, pentru cei care doresc să acceseze fondurile plătite prin PNDR, un Ghid de garantare a creditelor, fiind oferit în parteneriat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM SA), instituție financiară specializată care susține societățile comerciale prin garantarea creditelor acordate de bănci.


 


Garanțiile pot fi acordate pentru următoarele credite:


 


- Realizarea de noi capacități de producție, precum și dezvoltarea celor existente, prin construcția, reabilitarea, consolidarea, extinderea imobilelor cu destinație industrială și comercială;


- Modernizarea și/sau retehnologizarea capacităților de producție, a utilajelor, mașinilor, instalațiilor, clădirilor și construcțiilor existente etc.;


- Realizarea de investiții prin achiziții de mașini, utilaje, mijloace de transport, clădiri, licențe, animale de reproducție etc.;


- Proiecte care participă la realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare națională, (co)finanțate prin: Contribuția UE din Instrumentele Structurale și Alocările din surse publice naționale și locale sau Surse externe de finanțare pentru investiții.


 


Finanțări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru, de tipul: Linii de credit; Credite globale de exploatare; Credite pentru finanțarea cheltuielilor și stocurilor; Credite pentru prefinanțarea exporturilor s.a.


 


Scrisori de garanție bancară de tipul: Scrisori de garanție bancară pentru participarea la licitații; Scrisori de garanție bancară pentru plata avansului; alte tipuri de Scrisori de garanție bancară emise de finanțatori.


 


Alte tipuri de finanțări acordate de finanțatori: În baza fondurilor alocate de unitățile de implementare, FNGCIMM acordă garanții pentru cofinanțarea proiectelor aferente programelor cu finanțare din fonduri europene și instrumente structurale, mai precis, din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Fondului European pentru Pescuit.


 


Băncile de la care se poate lua un credit cu garanția FNGCIMM sunt: Alpha Bank; Banca Comercială Română; Banca Comercială Carpatica; BancPost; BRD – Groupe Société Générale; Banca Românească; Banca Transilvania; Banca UniCredit Țiriac Bank; Banca Leumi România; CEC; Credit Europe Bank; Eximbank; ING Bank; Libra Bank; OTP Bank; Raiffeisen Bank; Romanian International Bank; Romexterra Bank; Volksbank România.


 (Mai multe detalii pe www.finantare.ro)


 


 


 


 

Alte articole recomandate:

Un centru transfrontalier de oenologie și viticultură a fost dezvoltat printr-un proiect european de 1.530.983 Euro, bază la care vor avea accesa producătorii din industria vitivinicolă din România și Bulgaria, începând din 2015. Potrivit unui comunicat de presă, centrul se va numi "Terasele Dunării" și va pune la dispoziția întreprinderilor mici și mijlocii, precum și a comercianților de vin și fructe resurse informaționale, soluții de afaceri transfrontaliere, precum [...]
Retailerul belgian Mega Image, prezent pe piața locală cu trei formate de magazine, respectiv supermarketurile cu același nume, magazinele de proximitate Shop&Go și magazinul de produse congelate AB CoolFood, a primit o infuzie de capital de 25,2 milioane de euro din Olanda. Mihai Spulber, directorul financiar al Mega Image România, a declarat că banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea rețelei și a depozitul logistic. Belgienii au cel mai extins lanț de magazine din comerțul [...]
Lăsând alte considerente referitoare la accesările fondurilor europene, considerente care țin mai mult de zonele gri ale relațiilor oamenilor de afaceri cu autoritățile, merită de subliniat faptul că, pe lângă hachițele instituționale, sunt destule inadvertențe în metodologia specifică, fapt care ne determină să prezentăm câteva observații. Observațiile sunt efectuate de specialiștii de la Metodologie.ro.   Inadvertențe de substanță Una dintre inadvertențele HG [...]
Societățile din sectorul alimentar și beneficiarii de subvenții se numără printre cei care în 2014 vor avea dificultăți financiare, anunță Casa de Insolvență Transilvania. "În sectorul alimentar companiile producătoare sunt prinse ca într-o menghină între furnizorii de cereale și marii retaileri (key accounts), fiind veriga slabă în ambele relații. Pe partea de achiziții, în condițiile unor volatilități mari la prețul meteriilor prime (cereale, carn [...]
  Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost înființat în anul 1994, dar putem spune că implicarea puternică în agicultură și mediul rural a început după anul 2003, perioadă de referință pentru creșterea substanțială a finanțărilor acordate beneficiarilor din mediul rural, atât din bugetul național, cât și din fonduri europene. Misiunea Fondului constă în : Sprijinirea absorbției fonduril [...]
România ar putea acorda un ajutor de minimis mai mare, după ce Comisia europeană a adoptat, ieri, un regulament care vizează creșterea limitei valorii maxime a ajutoarelor de minimis care ar putea să nu mai fie acordate ajutoare de stat. "Acest nou regulament va permite statelor membre să dispună de o marjă de manevră mai mare pentru a acorda ajutoare fără a denatura concurența, mai ales în situații de urgență, iar Comisiei îi va permite să simplifice modul de tratare a [...]
Banca Comercială Carpatica, Partener Principal Finanțare al Expo-Conferinței Meat & Milk 2014, a traversat o perioadă de transformare și inovare, pentru a-și maximiza oferta destinată fermierilor și investitorilor din sectoarele de carne și lapte ale României. Acestea, vor fi detaliate participanților la evenimentul care va avea loc în zilele de 11 și 12 iunie, la Hotel Hilton din Sibiu, dar și la standul pe care Banca Comercială [...]
Pe fondul scăderii generale a pieței leasingului de aproape patru ori, în intervalul 2007-2013 (se au în vedere inclusiv limitele intervalului), leasingul operațional a cunoscut o evoluție ascendentă continuă pe întreaga perioadă de timp arătată, înregistrându-se o creștere de aproape 4,5 ori a segmentului (de la 9.600 de autovehicule înmatriculate în acest sistem, în 2007, la 43.000 în 2013).   Evoluție [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi