Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Agricultura este un domeniu cu un potential extraordinar in Romania, se afirma intr-o analiza efectuata de risco.ro. Insa noi nu ne dorim sa fim fermieri sau cultivatori, sa stam in soare si sa lucram pamantul. Majoritatea vrem sa fim manageri, sa lucram in birouri cu ferestre care nu se deschid si cu aerul conditionat dat la maxim. Mai este o mica parte formata din romani care vor sa fie moguli imobiliari, inca o parte de fotbalisti si restul de youtuberi. Cam astia suntem, cel putin cei care am ramas in tara.


Cei care au plecat, in loc sa-si deschida ferme in Romania, s-au dus la cules de capsuni si portocale in Spania, iar in tot acest timp, au venit sa faca afaceri la noi in tara cele mai mari companii agricole din lume. Sa ne intrebam oare de ce sau e inutil?


Adevarul este ca itele agriculturii romanesti sunt extrem de incalcite si e nevoie de multa determinare, vointa si sange rece pentru a le descurca, insa este clar ca agricultura este un sector asupra caruia trebuie atrasa atentia si care merita incurajat din toate punctele de vedere. Agricultura ar putea fi un domeniu in care am putea fi lideri in Europa, asta in cazul in care am invata sa profitam in mod pozitiv de pamanturile fertile ale Romaniei.


Culturile de rapita si floarea-soarelui, de exemplu, ne-ar putea aduce bani frumosi in conditiile in care cererea la nivel mondial pentru ulei obtinut din plante oleaginoase continua sa fie ridicata. La nivel mondial, companiile care produc ulei de alimentatie, dar si biocombustibil au cifre de afaceri de ordinul miliardelor de dolari si detin fabrici in toate colturile lumii.


In Romania, cele mai mari companii producatoare de ulei au afaceri de peste 1 miliard de RON, asa cum aratau incasarile acestora in 2018. Interesant insa e faptul ca, in ciuda acestor valori mari ale cifrelor de afaceri, companiile respective nu reusesc sa se mentina pe profit de ani buni incoace:


BUNGE ROMANIA SRL


Bunge Romania este lider pe piata locala a uleiului de consum. Compania face parte din grupul international Bunge Limited care activeaza in domeniul agriculturii si care are filiale in aproximativ 40 de tari din America, Europa de Est si Asia. Bunge Romania detine o fabrica la Buzau, iar marcile de ulei comercializate pe piata locala sunt: Floriol, Raza Soarelui si Unisol.


EXPUR SA


Expur SA este una dintre cele mai mari societati din domeniul procesarii oleaginoaselor din tara noastra. Detinuta de grupul francez Avril si fiind prezenta in Romania din 1997, compania proceseaza seminte de floarea-soarelui si rapita, producand ulei brut, ulei rafinat si sroturi proteice. Marcile sale cunoscute de ulei sunt: Untdelemn de la Bunica, Marisol, Olpo, Ulcom si Zagora-ulei de masline extra virgin.


PRUTUL SA


Prutul SA este o companie cu capital integral romanesc si isi desfasoara activitatea din 1992 in domeniul procesarii materiilor prime oleaginoase, rafinarii, imbutelierii uleiurilor vegetale si comercializarii acestora. Marcile sale de ulei cunoscute sunt: Prutul, Spornic, Surasul Soarelui, Bonatelo, Boniflor si Picasol.

Alte articole recomandate:

Alexandru Peligrad:   Producția totală de fructe de pădure a României, obținută de pe suprafețe cultivate s-a cifrat în ultimii zece ani la circa 26.000-27.000 tone anual, cu un maximum înregistrat în 2006 (28.500 tone) și un minimum înregistrat în 2007 (de 23.300 tone), deși, față de anul 2006, suprafața cultivată crescuse cu 341 ha, se arată în Studiul ”Potențialul de export al României – Fructe de pădure” realizat d [...]
Răspunzând unei serii de întrebări, Iulia Popescu, specialist marketing al SC Diana SRL, a declarat pentru Revista Piața că, în 2014, ”continuarea reducerii TVA la produsele alimentare va adauga un nou element de atractivitate, cu consecinte poz-itive pentru activitatea magazinelor Diana. Magazinele Diana sunt furnizoare importante de produse si de preparate din carne. Principalele atribute ale acestora sunt prospetimea si calitatea garantate de noi, in numele [...]
Ioan Șerbănescu:   Consumarea fructelor și a sucului celular proaspăt oferit de acestea, atât în alimentație, cât și în scopuri terapeutice, este forma ideală care păstrează toate calitățile naturale, ale produșilor sau ale substanțelor active eliberate de celula vegetală. Cum, însă, acest lucru nu este posibil, în zona temperată, de-a lungul întregului an, iar gama sortimentelor de fructe variază de la sezon la sezon, se pot realiza unele [...]
Compania vâlceană Diana, unul dintre cei mai prestigioși procesatori de carne din România, va fi prezentă la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, care își va desfășura cea de-a V-a ediție în zilele de 12 și 13 mai sun genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   Iată, însă, [...]
Brandul de inghetata Napoca, apartinand gigantului Unilever din anul 2009, nu va mai fi produs incepand de anul viitor in fabrica FrieslandCampina din Baciu, au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii ambelor companii, informeaza Wall Street. Unilever este prezent pe piata inghetatei prin divizia Algida in portfoliul careia se afla branduri precum Cornetto, Viennetta, Magnum, Carte D’Or, Big Milk sau Napoca, inghetata care a fost realizata pe plan local in [...]
Obligatoriu pe liniile de transport a cărnii dezosate, ScanTrac X-ray InspX este conceput special pentru detecția resturilor de oase, dar și a altor elemente străine, cum ar fi: părți metalice, pietre, sticlă etc. Cuplat cu un ejector automat, ScanTrac X-ray reprezintă un echipament ideal pentru calitatea cărnii care urmează a intra în fluxul de procesare industrială. Totodată, echipamentul poate fi utilizat și la inspectarea produselor finale. Echipamentul operează [...]
Italian Food Technology: 20 ani de experienta si peste 2.000 clienti multumiti pe tot globul (Europa, Africa de Sud, Japonia, SUA, Brazilia, etc,  chiar si Nepal)   " Proiectul nostru a început în 1995. Odată cu apariția normelor CE care nu recomanda utilizarea lemnului pentru mesele de maturare a brânzei, am început să explorez soluții inovatoare ", a declarat Fausto Speziali, directorul general al IFT srl ( Italian Food Technology). "Din [...]
Producția mondială de ulei de măsline s-ar putea reduce cu circa 19% în actuala campanie agricolă 2014 - 2015, la 2,56 de milioane de tone, fiind afectată de puternicele scăderi estimate pentru Spania (circa 50%), informează Efe Agro. Consiliul Internațional al Uleiului a publicat primele date, pe baza informațiilor furnizate de țările membre, dar acestea ar putea suferi modificări, deoarece sectorul agricol spaniol vehiculează deja producții mai mici și lipsesc datele din Italia.   [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN