Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Agricultura este un domeniu cu un potential extraordinar in Romania, se afirma intr-o analiza efectuata de risco.ro. Insa noi nu ne dorim sa fim fermieri sau cultivatori, sa stam in soare si sa lucram pamantul. Majoritatea vrem sa fim manageri, sa lucram in birouri cu ferestre care nu se deschid si cu aerul conditionat dat la maxim. Mai este o mica parte formata din romani care vor sa fie moguli imobiliari, inca o parte de fotbalisti si restul de youtuberi. Cam astia suntem, cel putin cei care am ramas in tara.


Cei care au plecat, in loc sa-si deschida ferme in Romania, s-au dus la cules de capsuni si portocale in Spania, iar in tot acest timp, au venit sa faca afaceri la noi in tara cele mai mari companii agricole din lume. Sa ne intrebam oare de ce sau e inutil?


Adevarul este ca itele agriculturii romanesti sunt extrem de incalcite si e nevoie de multa determinare, vointa si sange rece pentru a le descurca, insa este clar ca agricultura este un sector asupra caruia trebuie atrasa atentia si care merita incurajat din toate punctele de vedere. Agricultura ar putea fi un domeniu in care am putea fi lideri in Europa, asta in cazul in care am invata sa profitam in mod pozitiv de pamanturile fertile ale Romaniei.


Culturile de rapita si floarea-soarelui, de exemplu, ne-ar putea aduce bani frumosi in conditiile in care cererea la nivel mondial pentru ulei obtinut din plante oleaginoase continua sa fie ridicata. La nivel mondial, companiile care produc ulei de alimentatie, dar si biocombustibil au cifre de afaceri de ordinul miliardelor de dolari si detin fabrici in toate colturile lumii.


In Romania, cele mai mari companii producatoare de ulei au afaceri de peste 1 miliard de RON, asa cum aratau incasarile acestora in 2018. Interesant insa e faptul ca, in ciuda acestor valori mari ale cifrelor de afaceri, companiile respective nu reusesc sa se mentina pe profit de ani buni incoace:


BUNGE ROMANIA SRL


Bunge Romania este lider pe piata locala a uleiului de consum. Compania face parte din grupul international Bunge Limited care activeaza in domeniul agriculturii si care are filiale in aproximativ 40 de tari din America, Europa de Est si Asia. Bunge Romania detine o fabrica la Buzau, iar marcile de ulei comercializate pe piata locala sunt: Floriol, Raza Soarelui si Unisol.


EXPUR SA


Expur SA este una dintre cele mai mari societati din domeniul procesarii oleaginoaselor din tara noastra. Detinuta de grupul francez Avril si fiind prezenta in Romania din 1997, compania proceseaza seminte de floarea-soarelui si rapita, producand ulei brut, ulei rafinat si sroturi proteice. Marcile sale cunoscute de ulei sunt: Untdelemn de la Bunica, Marisol, Olpo, Ulcom si Zagora-ulei de masline extra virgin.


PRUTUL SA


Prutul SA este o companie cu capital integral romanesc si isi desfasoara activitatea din 1992 in domeniul procesarii materiilor prime oleaginoase, rafinarii, imbutelierii uleiurilor vegetale si comercializarii acestora. Marcile sale de ulei cunoscute sunt: Prutul, Spornic, Surasul Soarelui, Bonatelo, Boniflor si Picasol.

Alte articole recomandate:

Nestle a deschis cea mai eficientă fabrică de lactate din punct de vedere al consumului de apă, în Mexic și declară că au un plan pentru reducerea consumului de apă în alte unități de procesare, informează Dairy Reporter. Activitățile din fabrica de lactate Nestle, Cero Aqua (”apă zero”) se desfășoară sub conceptul de a nu extrage niciun pic de apă din pânza freatică și folosind apa din lapte în timpul procesului de producer [...]
Un grup de cercetători de la Univeristatea de Stat din New Mexico, în colaborare cu Cotton Incorporated au dezvoltat o variantă de bumbac nemodificat genetic, folosind o variantă de inactivare a gossypol-ului, astfel încât acest produs să poată fi folosit fără probleme, în industria alimentară.   Noutatea vine din Statele Unite   Prezența gossypol-ului, un fenol natural, în semințele de bumbac, a împiedicat până acum folosir [...]
Microafacerile cu produse alimentare tind să capete o pondere tot mai mare, dovedind că se pot construi afaceri viabile și fără a se ține cont de marii producători. Una dintre acestea este Fabrica de Bere Bună, mai precis, o microberărie care, acum, vinde berea Zăganu, marca 100 % românească pe care o produc, în peste 120 de locuri.   „Ne-am identificat cu zăganul, o pasăre vânată până la dispariție, atât datorită proximității de vârful [...]
Companiile Marex și Vegetal Trading, con­trolate de antreprenori din Brăila cu afa­ceri cumulate de peste 200 mil. euro pe an, au intrat în insolvență la propria ce­rere, pe fondul unei crize de lichidități. Printre cei mai mari creditori ai Marex și Vegetal Tra­ding se numără BCR, Bancpost sau Banca Ro­mâ­nească. Grupul controlat de familiile Moraru, Lupașcu și Preda este cel mai mare crescător și procesator de carne de porc cu capital românesc, fiind [...]
Procesatorul polonez de carne de pasăre Drobimex a anunțat că va investi aproape 31 de milioane de dolari pentru extinderea și modernizarea unităților sale de procesare din Polonia, anunțul fiind făcut de Klaus Roppel, CEO-ul companiei, informează Global Meat News. Drobimex operează în prezent două unități de procesare carne în două orașe din Polonia. Cele două unități angajează peste 680 de persoane. Roppel a declarat că investiția, [...]
Compania ETI, una dintre liderii industriei alimentare din Turcia, va crea circa 300 de locuri de muncă la Craiova, în urma investiției de 40 de milioane de euro pe care grupul o va face în fabrica de biscuiți sărați, biscuiți dulci și prăjituri, informeaza ZF.   Fabrica isi va începe activitatea în octombrie 2015 și va realiza 11.000 de tone de produse în primul an, după care producția ar putea crește.   „Ne-am orientat investiția către [...]
Ioan Șerbănescu: Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat, mai întâi, exclusiv ingredientelor cu gust pătrunzător, iute sau aromatic, uneori parfumurilor sau chiar ingredientelor folosite pentru îmbălsămări. Astăzi există tendința de a limita utilizarea termenului, doar pentru ingredientele folosite la fabricarea produselor alimentare și a băuturilor, cu toate că unele dintre acestea continuă să aibă utilizări adiționale, în medicină sau [...]
Ca de fiecare dată, standul companiei Valdo Invest a găzduit numeroase întâlniri de afaceri, în urma cărora vor rezulta, cu siguranță, noi contracte comerciale. Special pentru infoALIMENT Magazin, domnul Liviu Năstase, Director General al firmei, a declarat că, din păcate, segmentul afacerilor care vizează furnizarea de tehnologii de procesare a laptelui a stangat, din cauza dificultăților prin care trece această industrie. Însă, a adăugat acesta, [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN