Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Agricultura este un domeniu cu un potential extraordinar in Romania, se afirma intr-o analiza efectuata de risco.ro. Insa noi nu ne dorim sa fim fermieri sau cultivatori, sa stam in soare si sa lucram pamantul. Majoritatea vrem sa fim manageri, sa lucram in birouri cu ferestre care nu se deschid si cu aerul conditionat dat la maxim. Mai este o mica parte formata din romani care vor sa fie moguli imobiliari, inca o parte de fotbalisti si restul de youtuberi. Cam astia suntem, cel putin cei care am ramas in tara.


Cei care au plecat, in loc sa-si deschida ferme in Romania, s-au dus la cules de capsuni si portocale in Spania, iar in tot acest timp, au venit sa faca afaceri la noi in tara cele mai mari companii agricole din lume. Sa ne intrebam oare de ce sau e inutil?


Adevarul este ca itele agriculturii romanesti sunt extrem de incalcite si e nevoie de multa determinare, vointa si sange rece pentru a le descurca, insa este clar ca agricultura este un sector asupra caruia trebuie atrasa atentia si care merita incurajat din toate punctele de vedere. Agricultura ar putea fi un domeniu in care am putea fi lideri in Europa, asta in cazul in care am invata sa profitam in mod pozitiv de pamanturile fertile ale Romaniei.


Culturile de rapita si floarea-soarelui, de exemplu, ne-ar putea aduce bani frumosi in conditiile in care cererea la nivel mondial pentru ulei obtinut din plante oleaginoase continua sa fie ridicata. La nivel mondial, companiile care produc ulei de alimentatie, dar si biocombustibil au cifre de afaceri de ordinul miliardelor de dolari si detin fabrici in toate colturile lumii.


In Romania, cele mai mari companii producatoare de ulei au afaceri de peste 1 miliard de RON, asa cum aratau incasarile acestora in 2018. Interesant insa e faptul ca, in ciuda acestor valori mari ale cifrelor de afaceri, companiile respective nu reusesc sa se mentina pe profit de ani buni incoace:


BUNGE ROMANIA SRL


Bunge Romania este lider pe piata locala a uleiului de consum. Compania face parte din grupul international Bunge Limited care activeaza in domeniul agriculturii si care are filiale in aproximativ 40 de tari din America, Europa de Est si Asia. Bunge Romania detine o fabrica la Buzau, iar marcile de ulei comercializate pe piata locala sunt: Floriol, Raza Soarelui si Unisol.


EXPUR SA


Expur SA este una dintre cele mai mari societati din domeniul procesarii oleaginoaselor din tara noastra. Detinuta de grupul francez Avril si fiind prezenta in Romania din 1997, compania proceseaza seminte de floarea-soarelui si rapita, producand ulei brut, ulei rafinat si sroturi proteice. Marcile sale cunoscute de ulei sunt: Untdelemn de la Bunica, Marisol, Olpo, Ulcom si Zagora-ulei de masline extra virgin.


PRUTUL SA


Prutul SA este o companie cu capital integral romanesc si isi desfasoara activitatea din 1992 in domeniul procesarii materiilor prime oleaginoase, rafinarii, imbutelierii uleiurilor vegetale si comercializarii acestora. Marcile sale de ulei cunoscute sunt: Prutul, Spornic, Surasul Soarelui, Bonatelo, Boniflor si Picasol.

Alte articole recomandate:

Un profesor de chimie din Iowa a dezvoltat un nou concept: laptele Shaka, un produs cu mai multe arome, care-și schimbă gustul cu fiecare înghițitură, atunci când este scuturat! Inventatorul așteaptă acum să primească licența pentru acest produs. Larry Martin, care s-a retras de doi ani de la catedra de chimie a Colegiului Morningside, după 24 de ani de activitate, și-a dedicat ultimii doi ani, dezvoltării conceptului Shaka.   Folosing gelatină, Martin a constatat că ar [...]
Dupa cum informeaza businesswire.com, la jumatatea acestui an, compania americana Gyrotron Technology a depus o cerere pentru Brevet provizoriu referitor la o tehnologie revolutionara care ar rezolva problema contaminarii carcaselor de carne, dar si a pestelui care ar urma sa intre in procesul de fabricatie. In esenta ei, tehnologia Gyotron, care se inscrie in linia prelucrarilor termice, se bazeaza prin conceperea unui dispozitiv care foloseste fizica plasmei si reactia la fuziune. In teste, [...]
Asemănătoare, la origini, cu o grăsime groasă (nealcoolică, dar foarte hrănitoare), berea este o băutură slab alcoolizată, a treia ca popularitate mondială, după apă și ceai. În prezent, 20.000 de sortimente de bere sunt produse în lume, folosindu-se 180 de modalități de îmbuteliere. Dintre acestea, berea normală, pils, amară, slab alcoolizată, neagră și crema de bere susțin topul.   De unde vine, încotro se îndreaptă?   Berea se înscrie [...]
Romaqua Group, cea mai mare companie românească din industria băuturilor, a terminat anul 2014 cu un profit net de 11,4 milioane de lei, de opt ori peste nivelul înre­gistrat în anul anterior, arată datele de la Registrul Comerțului.   Majorarea profitului net vine în condițiile în care cele mai importante două piețe pe care activează compania - băuturile nonalcoolice și berea - au avut un declin de 2-3%, respectiv 8,6% în volum anul [...]
Adrian Simion și Floriana Vlaicu, el antreprenor de „profesie“, care a testat industria de advertising, cea de brokeraj și a înființat o firmă de securizare a sistemelor informatice în urmă cu zece ani, iar ea fondatoare a unei școli de cafea, au deschis la jumătatea lunii iulie o prăjitorie de cafea pe strada Eminescu din Capitală, în care au investit în jur de 60.000 de euro. „În urmă cu un an, într-o perioadă în care eram ma [...]
Danone România este lider de piață pe segmentul de lactate proaspete și, în calitate de lider, are responsabilitatea de a oferi consumatorilor produse de cea mai bună calitate. Situată în locul fostei fabrici de lapte Miorița, Danone a început prima producție locală de iaurturi în 1999. În anii care au urmat, Danone a investit în achiziționarea celor mai avansate tehnologii pentru a asigura igiena, siguranța și calitatea produselor. De la 21 de [...]
In ziua de 12 iunie, în cadrul Workshop-ului Carne, domnul Andrei Pinte, Account Manager Transart, a susținut comunicarea cu titlul ” “Controlul costurilor, de la preluarea comenzilor la livrarea produselor, cu ajutorul unui sistem informatic adecvat”, precum si sistemele informatice elaborate de companie si menite sa eficientizeze activitatea, prin realizarea de economii substantiale. Totodata, domnul Pinte a facut si o prezentare generala a companiei [...]
(Mdeiafax) Britanicii au desemnat un whisky single malt, produs din orz germinat la o singura distilerie, din Japonia ca fiind cel mai bun din lume. Prestigiosul ghid britanic "Jim Murray's Whisky Bible" ("Biblia whisky-ului lui Jim Murray", n.r.) a desemnat, in premiera, un whisky produs in Japonia drept cel mai bun din lume. Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 a fost descris ca fiind "consistent, sec, dar rotund ca o minge de biliard" de ghidul britanic, ce [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi