Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie “Ziua Națională a Produselor Agro-Alimentare Românești”, în cadrul Târgului Bucureștilor, organizat de Primăria Capitalei prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – CREART, în parteneriat cu MADR, în Parcul Izvor.


Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10:00,împreună cu președinții Comisiilor de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru și Alexandru Stănescu.


Târgul dedicat “Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești” își așteaptă vizitatorii cupreparate din carne, lapte, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, expuse de operatori economici, producători, fermieri, meșteri populari în cadrul celor 50 căsuțe.


De asemenea, organizatorii pun la dispoziția producătorilor alte două zone destinate gastronomiei de unde bucureștenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare românești: tocăniță de berbecuț cu mămăligă, sarmale cu păsat,  fasole cu cârnați, pastramă la ceaun în sos de vin, tocăniță de vițel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varză călită cu cârnați, pui la ceaun cu mujdei și mămăligă, gulaș unguresc, ciorbă țărănească de pui, zeamă acră.


În cadrul târgului se vor regăsi și produse atestate și înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale ce provin din județele Brașov, Botoșani, Vâlcea, Bihor, Covasna, Galați, Maramureș, Prahova și Municipiul București.


Cei interesați vor putea achiziționa produse specifice județului Brașov:  brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, telemea de oaie/vacă, cașcaval afumat/neafumat, urdă dulce/sărată/sărată cu mărar, pastramă de berbecuț, porc și vițel, cârnați afumați de oaie/porc/oaie+vită, mușchi de porc afumat, slănină, tobă.


Cozonacul domnesc, produs tradițional românesc din județul Botoșani, a cărui istorie începe din Evul Mediu este deja o adevărată vedetă a târgurilor culinare din țară, dar și de la expozițiile internaționale.


Din zona veche a Covurluiului (județul Galați) o diversitate de produse din lapte și carne vor fi prezente la această ediție: brânzeturi din lapte de capră/vacă/oaie, precum și alte specialități din carne de porc/vită/oaie.


Nici preparatele din pește atestate tradițional nu vor lipsi de la această ediție a târgului, astfel din Prahova oferta producătorilor va fi: păstrăv copt și afumat la jar, zacuscă de păstrăv, cârnați de păstrăv, file de păstrav afumat, iar din jurul Bucureștiului oferta va fi de: salată cu icre de crap, salată icre de știucă, zacuscă cu pește.


Produsele din carne atestate tradițional care se vor regăsi în cadrul târgului sunt: mușchi file, cârnați din topor, ”cârnați cu ambâț”, ”cârnați cu miroase de usturoi ca altă dată”, jumări, carne la garniță, pastramă de berbecuț. Iar pastrama afumată din județul Vâlcea “Ca altădată” va fi un bun prilej de întâlnire a consumatorului cu tradiția oltenească.


Dulcețuri, mai multe sortimente de zacuscă și siropuri se vor regăsi în oferta producătorilor din Covasna, iar din București vor fi aduse plăcinte făcute după rețete vechi boierești cu mere, dovleac, brânză dulce, brânză sărată și brânză dulce cu stafide.


Primul produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru România, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vânzare în cadrul acestui eveniment.


De asemenea, vizitatorii târgului vor putea găsi produse ale stupului: miere de salcâm, de mană, de tei, polifloră, de rapiță, faguri, polen, păstură, propolis brut și tinctură de propolis, apilarnil, lăptișor de matcă, ceară de albine.


Producătorii din nord-vestul țării își vor prezenta oferta bogată de băuturi spirtoase tradiționale: pălincă din prune, mere, piersici, gutui și caise.


Pe lângă produsele agroalimentare românești, producătorii vor aduce și produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meșteșugari și meșteri populari, precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare oltenești, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuși, linguri.


“Ziua Națională a produselor agroalimentare românești” va fi marcată și în acest an în toată țara prin organizarea de programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social și științific, destinate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului.

Alte articole recomandate:

Meat & Milk- 25-26 mai 2017; Discutii directe, rezultate concrete! Viziune, Capital, Export-Elemente de eficiență într-un nou peisaj economic Și în acest an, agenția infoGROUP invită fermierii, procesatorii și specialiștii din industriile de Lapte și Carne ale României, precum și din domeniile adiacente, să participe la cea de-a VI-a ediție a Expo-Conferinței Meat & Milk, eveniment care se va desfășura [...]
Vinurile din România și Italia se plasează în fruntea clasamentului. România și Moldova au obținut singurele două Mari Medalii de Aur acordate în acest an Miercuri, seara, la Palatul Bragadiru din București, a avut loc Gala de decernare a premiilor International Wine Contest Bucharest 2016. Ediția din acest an a concursului, prima itinerantă, a fost găzduită de Focșani, județul Vrancea. “IWCB își îndeplinește misiunea de a fi o [...]
Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) estimează pentru 2014 o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitațiilor și grindinei, ceea ce va influența și producția totală de vin. În schimb, calitatea ar putea fi una "de excepție" dacă vremea călduroasă se va menține și în perioada următoare. 2014 este un an cu o producție diminuată față de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producție de struguri și de vin [...]
Fostele magazine PIC din Craiova, Calarasi si Braila, precum si un teren in Blejoi (judetul Prahova) au fost scose din nou la vanzare individuala prin licitatie publica de catre lichidatorul judiciar, pretul de pornire fiind in total de 10,2 milioane de euro, potrivit Mediafax. PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al companiei PIC, aflata in faliment, controlata de fratii Penescu, organizeaza pe 25 aprilie o licitatie pentru vanzarea celor patru [...]
Investigațiile Consiliului Concurenței din acest an s-au concentrat pe comerțul alimentar, fiind investigate nu mai puțin de 25 de firme, printre care marile  lanturi de supermarket-uri, de la Metro și Selgros, și până la Carrefour, Kaufland și Cora.              Bogdan Chirițoiu , președintele Consiliului Concurenței, a afirmat tranșant: 'Piața pe care am avut cea mai mare implicare a fost comerțul alimentar. Am finalizat o investigație amplă [...]
Ambasadorul Franței, Philippe Gustin, a declarat, recent, că a inițiat discuții între marile lanțuri de distribuție franceze și producătorii din agricultură, după ce și-a dat seama că este o aberație ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condițiile în care România e un paradis agricol. "La inițiativa mea, în martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanțuri de magazine franceze prezente în România, cu [...]
(Agerpres) Începând de azi, la Indagra, de la ora 12.15, se va organiza Forumul 16+1, care va avea ca temă cooperarea în domeniul investițiilor și exporturilor de produse agroalimentare între țările central și est-europene și China. România are onoarea de a găzdui cea de a IX – a ediție a Forumul 16+1, China și statele din Europa Centrală și de Est, în anul 2014, ca urmare a acceptului exprimat de majoritatea țărilor [...]
 De peste 5 ani, Unisol, uleiul rafinat obtinut din prima presare a semintelor de floarea-soarelui, spriijina eforturile romanilor de pregatire a conservelor pentru iarna, sustinand astfel o traditie romaneasca autentica. Anul acesta, campania nationala Unisol care sustine pregatirea conservelor are o abordare inedita: premierea echipelor implicate in procesul pregatirii conservelor. „Unisol este, in mod natural, aliatul gospodinelor din Romania care pastreaza vie traditi [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi