Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) În cursul lunii septembrie 2018, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.568 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum:


fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor și fructelor.


Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.


Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 86 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 208.000 lei. Neconformitățile constatate și sancționate au fost:


-       Arad, 2.000 de lei - igienă necorespunzătoare;


-       Alba, 6.600 de lei - depozitare fără respectarea criteriilor de compatibilitate, etichetare incompletă;


-       Bacău, 3.000 de lei - manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și prelucrare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare, neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor fără respectarea condițiilor de igienă prevăzute de legislația în vigoare;


-       Bihor, 2.600  de lei - manipulare, depozitare necorespunzătoare;


-       Botoșani, 11.200 de lei - funcționare în spații neavizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, comercializare produse neetichetate;


-       Brașov, 5.000 de lei - etichetare incompletă, depozitare necorespunzătoare;


-       Brăila, 14.000 de lei - zonă plafon neigienizată, semifabricate neetichetate, zone de infiltrații în depozitul de materii prime, lipsă acțiuni DDD, spațiul de depozitare neigienizat, sursă apă caldă defectă, rafturi vitrine frigorifice murdare, nerespectarea temperaturii de depozitare conform indicațiilor producătorului;


-       București, 4.000 de lei - nerespectarea condițiilor de igienă, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Buzău, 2.600 de lei - neîntreținerea spațiilor în condiții de igienă corespunzătoare, lipsă buletin de analiză apă, mijloace de igienizare și uscare mâini, fișe de aptitudine neactualizate, prezență pânze de păianjen la îmbinările pereților;


-       Caraș-Severin, 5.000 de lei - lipsă echipament de lucru, rastele pentru păstrarea tăvilor murdare, tavan îngălbenit;


-       Cluj, 1.800 de lei - pereți necorespunzători;


-       Dâmbovița, 20.800 de lei - neîntreținerea spațiilor și utilajelor, depozitare necorespunzătoare, lipsă document înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, deficiențe etichetare;


-       Dolj, 8.600 de lei - spații necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, manipulare necorespunzătoare;


-       Galați, 16.000 de lei - depozitare necorespunzătoare produse alimentare;


-       Gorj, 2.400 de lei - lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, număr insuficient de aparate frigorifice, lipsă  monitorizări de temperatură;


-       Ialomița, 6.400 de lei - nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare, nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de valorificare a produselor alimentare, comercializare directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;


-       Iași, 3.200 de lei - lipsă document înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, lipsă înregistrare mijloc auto, lipsă buletine analiză probe program autocontrol, lipsă fișe aptitudini personal;


-       Ilfov, 1.000 de lei - manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Mehedinți, 5.200 de lei - nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare, nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor de producție și de depozitare, deșeuri menajere neevacuate la timp, instrumente curățenie depozitate necorespunzător;


-       Mureș, 2.600 de lei - igienă, depozitare necorespunzătoare;


-       Olt, 72.000 de lei - nerespectare reguli de igienă la prepararea produselor, manipulare necorespunzătoare a produselor, dosare medicale incomplete, spațiu frigorific neigienizat, nu se respectă compatibilitatea produselor la depozitare, spații insuficiente pentru desfășurarea activității, supraaglomerare, grafice temperatură incomplet completate;


-       Sălaj, 2.000 de lei - igienizare necorespunzătoare;


-       Sibiu, 2.000 de lei - etichetare necorespunzătoare;


-       Timiș, 4.000 de lei - spații de producție neigienizate, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor;


-       Vaslui, 600 de lei - igienă necorespunzătoare;


-       Vâlcea, 3.400 de lei - depozitare necorespunzătoare.


De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și a substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Alte articole recomandate:

(Comunicat) Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de [...]
Peste 400 de kilograme de carne tocată stricată au fost descoperite, miercuri, de polițiștii și inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, într-un supermarket din București, potrivit unor surse din Poliție.  Conform surselor citate, anchetatorii Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română și inspectorii ANPC au făcut un control la supermarketul respectiv, după ce au avut, în prealabil o informație legată de faptul că în [...]
            ANSVSA reia apelul către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți.             În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de [...]
Fabricile de procesare a cărnii trebuie să îndeplinească o serie de norme sanitare cum ar fi: suprafete usor de curatat si sterilizat; suprafete antiderapante in conditii de umezeala; suprafete rezistente la agresiunea substantelor dezinfectante si detergentilor; suprafete continue care sa asigure drenaj eficient si rezistenta in timp si rezistenta mecanica la trafic greu.   Pentru a veni în ajutorul procesatorilor de carne firma NORTH STAR oferă sisteme eficient [...]
(Agerpres) Berea nu ar fi o cauză a obezității, iar un consum moderat nu contribuie la creșterea greutății corporale, arată un studiu publicat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.       Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității', în timp ce, între factorii de risc în creșterea masei corporale sunt [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) organizează o conferință științifică în timpul expoziției internaționale World EXPO 2015, care va avea loc în Milano, informează Food Navigator. Reprezentanți ai comunității de evaluare științifică și a riscurilor și managerii de risc din Europa și din alte părți sunt invitați să ia parte la această conferință care va avea loc în [...]
Controalele efectuate de inspectorii Serviciului Igienă din cadrul Directiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt sunt o adevărată aventură în piețele agroalimentare din municipiul Slatina. Potrivit acestora la sosirea lor în piețe micii producărori își ascund brânza și smântâna în traiste și sacoșe sau pur și simpli pleacă acasă. Conform ordinului 111/2008, micii producători nu mai au voie să-și vândă marfa decât [...]
ANSVSA a convocat o ședință a Consiliului Științific pentru a supune dezbaterii acestui for cazul atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) depistat în România.   În avizul științific al Consiliului s-a menționat că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB-tipul L (care apare sporadic la bovine), așa cum a confirmat Laboratorul Comunitar de Referință Weybridge din Marea Britanie, și situează efectivul de bovine din România într-o normalitate [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN