Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a făcut apel pentru sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, și a spus că agroecologia poate contribui la o astfel de transformare. José Graziano da Silva a făcut acest apel în timpul alocuțiunii de deschidere la cel de-al doilea Simpozion Internațional pe Agroecologie desfășurat la Roma (3-5 aprilie).


El a spus că majoritatea producției de alimente se bazează pe sisteme de producție cu resurse mari și resurse intensive, la un cost ridicat pentru mediul înconjurător, și, prin urmare, solul, pădurile, apa, calitatea aerului și biodiversitatea continuă să degradeze. Accentul pe creșterea producției cu orice preț nu a fost sufficient pentru eradicarea foametei "și ne confruntăm cu o rată în creștere a obezității la nivel global", a adăugat el.


"Trebuie să promovăm o schimbare transformatoare în modul în care producem și consumăm alimente. Trebuie să punem în practică sisteme alimentare durabile care să ofere alimente sănătoase și nutritive și, de asemenea, să protejeze mediul. Agroecologia poate contribui în mai multe moduri la acest proces ", a declarat Graziano da Silva.


Combinând cunoștințele tradiționale și științifice, agroecologia aplică abordări ecologice și sociale sistemelor agricole, concentrându-se pe interacțiunile dintre plante, animale, oameni și mediul  înconjurător.


Graziano da Silva a solicitat factorilor de decizie naționali să ofere un sprijin mai mare pentru agroecologie. "Pentru a avansa, avem nevoie de angajamentul mai multor guverne și factori de decizie din întreaga lume", a spus el.


"Transformarea sistemelor alimentare în unele durabile înseamnă a face schimbări economice, sociale și cultural simultan", a declarat Gilbert F. Houngbo, președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). "De aceea, proiectele finanțate de IFAD au o abordare holistică, susținând investițiile cu sprijin pentru politici publice, activitățile de formare și instruire. Deoarece o producție diversificată trebuie să fie sincronizată cu o dietă diversificată și să fie acceptată de consumatorii conștienți privind alimentația și clima".


Stéphane Le Foll, fost ministru francez al agriculturii, a venit cu o adresare. El a cerut dialog și acțiuni pentru a crea o nouă "revoluție dublu verde" în producția agricolă bazată pe natură, cunoștințe locale și știință. "Suntem la un punct de răscruce în istoria omenirii și depinde de noi ce alegeri vom face – alegeri majore - care vor fi esențiale pentru viitorul nostrum colectiv", a spus el.


Un dialog global


Simpozionul de trei zile reunește 700 de responsabili de politici-publice, specialiști în domeniul agroecologiei, cadre universitare și reprezentanți ai guvernului, ai societății civile, ai sectorului privat și ai agențiilor ONU, pentru a discuta despre elementele cheie și acțiunile de sprijinire a extinderii agroecologiei. Simpozionul se concentrează pe identificarea nevoilor, provocărilor și oportunităților de promovare a politicilor, practicilor și investițiilor în domeniul agroecologiei.


În ultima zi a Simpozionului, va fi lansată inițiativa Scaling-Up. Scopul acesteia este de a încuraja procesele de tranziție agroecologică inclusive și holistice prin intermediul unor procese ce include instrumente, cunoștințe și politici pentru transformarea sistemelor alimentare și agricole.


O cale spre dezvoltarea durabilă


Un exemplu de agroecologie în practică este un ecosystem construit de fermierii chinezi în care frunzele de dud sunt folosite ca hrană pentru viermii de mătase ale căror deșeuri organice sunt folosite mai apoi ca hrană pentru pești. Materialul organic din nămolul iazului de pește este apoi folosit ca îngrășământ pentru dud, realizând astfel un cerc de producție integru. De-a lungul secolelor, acest sistem a sprijinit și întreprinderi auxiliare, cum ar fi cele de fabricare a mătăsii.


Agroecologia poate proteja resursele naturale și biodiversitatea, precum și să promoveze adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, poate îmbunătăți rezistența fermelor de familie, în special în țările în curs de dezvoltare unde predomină foametea. Aceasta poate contribui la producerea și consumul de alimente sănătoase și nutritive și poate stimula economiile și piețelelocale. Aceste beneficii multiple fac agroecologia o cale importantă pentru îndeplinirea Agendei 2030 și abordarea provocărilor interconectate.


Cunoștințe și inovații pentru a produce schimbări 


Investiția în cunoștințe și inovații este esențială pentru realizarea întregului potențial al agroecologiei. Simpozionul include o expoziție care evidențiază inovațiile din domeniul agroecologiei din întreaga lume. O echipă de oameni de știință spanioli expune CONECT-e, o platformă online concepută pentru fermieri și alte persoane interesate, prin intermediul căreia se face schimb de cunoștințe despre principii ecologice tradiționale cu oamenii de știință.


O expoziție din Ghana scoate în evidență un proiect condus de agricultori, sprijinit de ActionAid, care promovează accesul femeilor la serviciile de extensie agricolă, cu accent pe promovarea agroecologiei. Proiectul a dus la creșterea producției fermierilor mici, prin intermediul agroecologiei, cu o mai mică dependență de inputurile externe, cum ar fi erbicidele.


Dezvoltarea potențialului


Primul simpozion pe agroecologie a avut loc la sediul FAO în 2014 și de atunci au avut loc reuniuni regionale în America Latină, Africa Subsahariană, Europa, Asia Centrală, Asia și regiunea Pacificului. În ultimii patru ani, mai mult de 1.400 de participanți din 170 de țări au fost implicați în acest efort global de a discuta și a evidenția importanța și potențialul agroecologiei.

Alte articole recomandate:

Unul dintre cele mai recente studii publicate in noiembrie 2011, Econtext, plaseaza Romania ca lider absolut in Uniunea Europeana la numarul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat, cu o rata a mortalitatii de 53 de persoane la suta de mii de locuitori. Hepatita cronica si ciroza hepatica sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. De altfel, in Romania sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei de tip C. Ficatul este o adevarata "uzina [...]
Mierea cu hribi din Sălaj este, în opinia celor care o produc și o comercializează, cel mai exclusivist produs de gen din Europa, nu atât prin prețul său ce ar putea fi considerat exorbitant, cât mai ales prin forma de prezentare, respectiv recipientul de sticlă unicat, decorat cu argint și încadrat într-o ramă de lemn de stejar, cumpărătorul primind și o linguriță de argint, un săculeț de pânză țesută în război, [...]
România poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei pentru că are cantitatea cea mai mică de azot utilizată la hectar, aceasta fiind de peste 20 de ori mai mică decât în Olanda, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, la Festivalul ECO organizat la Muzeul Satului din Capitală. “Investițiile foarte bine dirijate în sector, cu urmărirea efectelor și cu corectarea lor în timp, ne [...]
O familie din comuna Posești, județul Prahova a investit în 2010 o mică avere pentru a reînvia renumitele livezi Zeletin. Sucul obținut din merele ionatane este acum la mare căutare și a ajuns să fie comercializat nu doar în magazinele bio din județ, dar și într-un mall din București.   Au început în 1992 cu mezeluri și prelucrarea cărnii, dar, din 2010, familia Bocănescu și firma Domidene Com SRL au deci [...]
 Premierul Victor Ponta consideră că marea problemă în sectorul de legume și fructe din România este de a proteja producătorii fiscalizați, în condițiile în care din afara UE vin cantități semnificative de astfel de produse cu evaziune fiscală. În plus, premierul consideră că agricultura tradițională și produsele bio trebuie susținute pentru că pot reprezenta un brand de țară.           'Problema noastră este de [...]
Interesul pentru produsele agricole românești bio este reflectat și de participarea la Expoziția internațională INDAGRA 2014 a unor firme străine interesate de dezvoltarea unor relații pe termen lung cu fermierii români. Astfel, prin prezența la INDAGRA 2014, Bioland Markt GmbH & Co, cea mai mare firmă germană de gen, care achiziționează pentru piața din Germania materii prime din țări europene direct de la producătorii din [...]
Prezenta la standurile targului din Nuremberg, firma suceveana Fresh Organic a reusit sa atraga atentia distribuitorilor vestici, interesati de mierea produsa in stupurile asezate in zone ecologizate de pe dealurile Bucovinei. In numeroasele dialoguri pe care le-a avut cu posibilii parteneri de afaceri, domnul Nichifor Boca, Directorul General al companiei, a plusat, informand pe cei interesati ca firma sa poate livra miere de salcam, de tei, de padure [...]
Cererea de produse bio din România este în creștere, urmând aceeași tendință înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Oferta însă, cu toate că cifrele sunt încurajatoare în acest sens, nu acoperă necesarul intern, cu atât mai puțin cererea la export. În 2012, doar 2,1 la sută din suprafața agricolă utilizată a României a fost cultivată ecologic, comparativ cu 5,8 la sută, media în UE27. Și totuși, față de 2007, suprafețele [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN