Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a făcut apel pentru sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, și a spus că agroecologia poate contribui la o astfel de transformare. José Graziano da Silva a făcut acest apel în timpul alocuțiunii de deschidere la cel de-al doilea Simpozion Internațional pe Agroecologie desfășurat la Roma (3-5 aprilie).


El a spus că majoritatea producției de alimente se bazează pe sisteme de producție cu resurse mari și resurse intensive, la un cost ridicat pentru mediul înconjurător, și, prin urmare, solul, pădurile, apa, calitatea aerului și biodiversitatea continuă să degradeze. Accentul pe creșterea producției cu orice preț nu a fost sufficient pentru eradicarea foametei "și ne confruntăm cu o rată în creștere a obezității la nivel global", a adăugat el.


"Trebuie să promovăm o schimbare transformatoare în modul în care producem și consumăm alimente. Trebuie să punem în practică sisteme alimentare durabile care să ofere alimente sănătoase și nutritive și, de asemenea, să protejeze mediul. Agroecologia poate contribui în mai multe moduri la acest proces ", a declarat Graziano da Silva.


Combinând cunoștințele tradiționale și științifice, agroecologia aplică abordări ecologice și sociale sistemelor agricole, concentrându-se pe interacțiunile dintre plante, animale, oameni și mediul  înconjurător.


Graziano da Silva a solicitat factorilor de decizie naționali să ofere un sprijin mai mare pentru agroecologie. "Pentru a avansa, avem nevoie de angajamentul mai multor guverne și factori de decizie din întreaga lume", a spus el.


"Transformarea sistemelor alimentare în unele durabile înseamnă a face schimbări economice, sociale și cultural simultan", a declarat Gilbert F. Houngbo, președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). "De aceea, proiectele finanțate de IFAD au o abordare holistică, susținând investițiile cu sprijin pentru politici publice, activitățile de formare și instruire. Deoarece o producție diversificată trebuie să fie sincronizată cu o dietă diversificată și să fie acceptată de consumatorii conștienți privind alimentația și clima".


Stéphane Le Foll, fost ministru francez al agriculturii, a venit cu o adresare. El a cerut dialog și acțiuni pentru a crea o nouă "revoluție dublu verde" în producția agricolă bazată pe natură, cunoștințe locale și știință. "Suntem la un punct de răscruce în istoria omenirii și depinde de noi ce alegeri vom face – alegeri majore - care vor fi esențiale pentru viitorul nostrum colectiv", a spus el.


Un dialog global


Simpozionul de trei zile reunește 700 de responsabili de politici-publice, specialiști în domeniul agroecologiei, cadre universitare și reprezentanți ai guvernului, ai societății civile, ai sectorului privat și ai agențiilor ONU, pentru a discuta despre elementele cheie și acțiunile de sprijinire a extinderii agroecologiei. Simpozionul se concentrează pe identificarea nevoilor, provocărilor și oportunităților de promovare a politicilor, practicilor și investițiilor în domeniul agroecologiei.


În ultima zi a Simpozionului, va fi lansată inițiativa Scaling-Up. Scopul acesteia este de a încuraja procesele de tranziție agroecologică inclusive și holistice prin intermediul unor procese ce include instrumente, cunoștințe și politici pentru transformarea sistemelor alimentare și agricole.


O cale spre dezvoltarea durabilă


Un exemplu de agroecologie în practică este un ecosystem construit de fermierii chinezi în care frunzele de dud sunt folosite ca hrană pentru viermii de mătase ale căror deșeuri organice sunt folosite mai apoi ca hrană pentru pești. Materialul organic din nămolul iazului de pește este apoi folosit ca îngrășământ pentru dud, realizând astfel un cerc de producție integru. De-a lungul secolelor, acest sistem a sprijinit și întreprinderi auxiliare, cum ar fi cele de fabricare a mătăsii.


Agroecologia poate proteja resursele naturale și biodiversitatea, precum și să promoveze adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, poate îmbunătăți rezistența fermelor de familie, în special în țările în curs de dezvoltare unde predomină foametea. Aceasta poate contribui la producerea și consumul de alimente sănătoase și nutritive și poate stimula economiile și piețelelocale. Aceste beneficii multiple fac agroecologia o cale importantă pentru îndeplinirea Agendei 2030 și abordarea provocărilor interconectate.


Cunoștințe și inovații pentru a produce schimbări 


Investiția în cunoștințe și inovații este esențială pentru realizarea întregului potențial al agroecologiei. Simpozionul include o expoziție care evidențiază inovațiile din domeniul agroecologiei din întreaga lume. O echipă de oameni de știință spanioli expune CONECT-e, o platformă online concepută pentru fermieri și alte persoane interesate, prin intermediul căreia se face schimb de cunoștințe despre principii ecologice tradiționale cu oamenii de știință.


O expoziție din Ghana scoate în evidență un proiect condus de agricultori, sprijinit de ActionAid, care promovează accesul femeilor la serviciile de extensie agricolă, cu accent pe promovarea agroecologiei. Proiectul a dus la creșterea producției fermierilor mici, prin intermediul agroecologiei, cu o mai mică dependență de inputurile externe, cum ar fi erbicidele.


Dezvoltarea potențialului


Primul simpozion pe agroecologie a avut loc la sediul FAO în 2014 și de atunci au avut loc reuniuni regionale în America Latină, Africa Subsahariană, Europa, Asia Centrală, Asia și regiunea Pacificului. În ultimii patru ani, mai mult de 1.400 de participanți din 170 de țări au fost implicați în acest efort global de a discuta și a evidenția importanța și potențialul agroecologiei.

Alte articole recomandate:

Compania Monini si-a extins portofoliul cu un produs nou, conceput special pentru copii. Mini Monini este primul ulei de masline extra virgin BIO, potrivit comunicatului companiei. Uleiul de masline Mini Monini poate fi folosit pentru gatit, dar este recomandat si pentru  hidratarea pielii sensibile a sugarilor si a copiilor.  Mini Monini este  produs din masline organice, iar intregul proces de productie este certificat de catre Institutul Italian de ICEA. Maslinele [...]
Desi se afla la prima participare la BioFach, firma Sonimpex Topoloveni a reusit, deja, sa demareze discutiile pentru deschiderea unor linii de export in Germania si Malaiezia. Obiectul exporturilor il va face Magiunul de Topoloveni-Sonimpex, care este prezentat la staduri in doua variante de ambalare: in borcane de 225 de grame, precum si in borcane de 30 de grame, aaceasta varianta fiind propuse sectorului de HoReCa.   Doamna Iulia Enache, de la serviciul de Marketing al firme [...]
Unul dintre cele mai recente studii publicate in noiembrie 2011, Econtext, plaseaza Romania ca lider absolut in Uniunea Europeana la numarul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat, cu o rata a mortalitatii de 53 de persoane la suta de mii de locuitori. Hepatita cronica si ciroza hepatica sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. De altfel, in Romania sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei de tip C. Ficatul este o adevarata "uzina [...]
Prezenta si in acest an la BioFach, Asociatia Bioagricultoriloir din Romania, Bioterra, a reusit deja, inca din prima dimineata, sa deschida o noua linie externa de afaceri pentru una dintre companiile membre.   Astfel, dupa ce, prin serviciile de reprezentare pe care le asigura, multe dintre cele 650 de firme membre ale asociatiei condusa de domnul Albert Imre exporta deja produse agroalimentare ecologice in Germania, Italia si Austria, acum, una dintre ele va incepe discutiile cu [...]
(Comunicat) Superfood Company, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de produse pentru copii mici, estimează o majorare de 5% pe segmentul produselor alimentare ecologice destinate copiilor de până la 3 ani. Valoarea totală a pieței alimentelor ecologice pentru sugari și copii mici se situează în prezent în jurul a 7,5 milioane de euro, conform estimărilor reprezentanților companiei. Superfood Company face parte dintre jucă [...]
În timp ce tot mai mulți apicultori sunt convinși că profitul poate fi asigurat doar din exporturi, un clujean a investit o mică avere pentru a crea un brand românesc cu care să cucerească iubitorii de miere din România. Ciprian Beu are 37 de ani și, după 10 ani activați în domeniul IT, a decis să investească 500.000 de euro în produsele apicole marca Prisaca Transilvană.   Anul ce se încheie a însemnat primul magazin [...]
„Achiziționăm lapte bio numai din cele 18 ferme selecționate, din România. Suntem însă în discuții și sunt oameni care vor să ni se alăture. Totul depinde însă de cum va evolua volumul de vânzări și de acceptarea noului iaurt bio de către consumator. (…) Așteptăm o creștere de volum, una de aproximativ 10 la sută pe an. Nu este mult, dar nu este nici puțin. Măcar este ceva. Sigur este un trend”, a declarat [...]
(Mediafax) Bioagricultorii au dezvăluit că un produs ecologic poate fi identificat prin trei elemente de pe etichetă, recomandând cumpărătorilor să le verifice de fiecare dată pentru a nu achiziționa produse falsificate care îi pot pune în pericol. "Pe orice etichetă de produs ecologic se găsesc, obligatoriu, trei elemente de identificare care certifică dacă este bio. Astfel, avem sigla <<a.e.>> (agricultură ecologică), iar sub ea se află un număr, care este ce [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN