Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a făcut apel pentru sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, și a spus că agroecologia poate contribui la o astfel de transformare. José Graziano da Silva a făcut acest apel în timpul alocuțiunii de deschidere la cel de-al doilea Simpozion Internațional pe Agroecologie desfășurat la Roma (3-5 aprilie).


El a spus că majoritatea producției de alimente se bazează pe sisteme de producție cu resurse mari și resurse intensive, la un cost ridicat pentru mediul înconjurător, și, prin urmare, solul, pădurile, apa, calitatea aerului și biodiversitatea continuă să degradeze. Accentul pe creșterea producției cu orice preț nu a fost sufficient pentru eradicarea foametei "și ne confruntăm cu o rată în creștere a obezității la nivel global", a adăugat el.


"Trebuie să promovăm o schimbare transformatoare în modul în care producem și consumăm alimente. Trebuie să punem în practică sisteme alimentare durabile care să ofere alimente sănătoase și nutritive și, de asemenea, să protejeze mediul. Agroecologia poate contribui în mai multe moduri la acest proces ", a declarat Graziano da Silva.


Combinând cunoștințele tradiționale și științifice, agroecologia aplică abordări ecologice și sociale sistemelor agricole, concentrându-se pe interacțiunile dintre plante, animale, oameni și mediul  înconjurător.


Graziano da Silva a solicitat factorilor de decizie naționali să ofere un sprijin mai mare pentru agroecologie. "Pentru a avansa, avem nevoie de angajamentul mai multor guverne și factori de decizie din întreaga lume", a spus el.


"Transformarea sistemelor alimentare în unele durabile înseamnă a face schimbări economice, sociale și cultural simultan", a declarat Gilbert F. Houngbo, președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). "De aceea, proiectele finanțate de IFAD au o abordare holistică, susținând investițiile cu sprijin pentru politici publice, activitățile de formare și instruire. Deoarece o producție diversificată trebuie să fie sincronizată cu o dietă diversificată și să fie acceptată de consumatorii conștienți privind alimentația și clima".


Stéphane Le Foll, fost ministru francez al agriculturii, a venit cu o adresare. El a cerut dialog și acțiuni pentru a crea o nouă "revoluție dublu verde" în producția agricolă bazată pe natură, cunoștințe locale și știință. "Suntem la un punct de răscruce în istoria omenirii și depinde de noi ce alegeri vom face – alegeri majore - care vor fi esențiale pentru viitorul nostrum colectiv", a spus el.


Un dialog global


Simpozionul de trei zile reunește 700 de responsabili de politici-publice, specialiști în domeniul agroecologiei, cadre universitare și reprezentanți ai guvernului, ai societății civile, ai sectorului privat și ai agențiilor ONU, pentru a discuta despre elementele cheie și acțiunile de sprijinire a extinderii agroecologiei. Simpozionul se concentrează pe identificarea nevoilor, provocărilor și oportunităților de promovare a politicilor, practicilor și investițiilor în domeniul agroecologiei.


În ultima zi a Simpozionului, va fi lansată inițiativa Scaling-Up. Scopul acesteia este de a încuraja procesele de tranziție agroecologică inclusive și holistice prin intermediul unor procese ce include instrumente, cunoștințe și politici pentru transformarea sistemelor alimentare și agricole.


O cale spre dezvoltarea durabilă


Un exemplu de agroecologie în practică este un ecosystem construit de fermierii chinezi în care frunzele de dud sunt folosite ca hrană pentru viermii de mătase ale căror deșeuri organice sunt folosite mai apoi ca hrană pentru pești. Materialul organic din nămolul iazului de pește este apoi folosit ca îngrășământ pentru dud, realizând astfel un cerc de producție integru. De-a lungul secolelor, acest sistem a sprijinit și întreprinderi auxiliare, cum ar fi cele de fabricare a mătăsii.


Agroecologia poate proteja resursele naturale și biodiversitatea, precum și să promoveze adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice. De asemenea, poate îmbunătăți rezistența fermelor de familie, în special în țările în curs de dezvoltare unde predomină foametea. Aceasta poate contribui la producerea și consumul de alimente sănătoase și nutritive și poate stimula economiile și piețelelocale. Aceste beneficii multiple fac agroecologia o cale importantă pentru îndeplinirea Agendei 2030 și abordarea provocărilor interconectate.


Cunoștințe și inovații pentru a produce schimbări 


Investiția în cunoștințe și inovații este esențială pentru realizarea întregului potențial al agroecologiei. Simpozionul include o expoziție care evidențiază inovațiile din domeniul agroecologiei din întreaga lume. O echipă de oameni de știință spanioli expune CONECT-e, o platformă online concepută pentru fermieri și alte persoane interesate, prin intermediul căreia se face schimb de cunoștințe despre principii ecologice tradiționale cu oamenii de știință.


O expoziție din Ghana scoate în evidență un proiect condus de agricultori, sprijinit de ActionAid, care promovează accesul femeilor la serviciile de extensie agricolă, cu accent pe promovarea agroecologiei. Proiectul a dus la creșterea producției fermierilor mici, prin intermediul agroecologiei, cu o mai mică dependență de inputurile externe, cum ar fi erbicidele.


Dezvoltarea potențialului


Primul simpozion pe agroecologie a avut loc la sediul FAO în 2014 și de atunci au avut loc reuniuni regionale în America Latină, Africa Subsahariană, Europa, Asia Centrală, Asia și regiunea Pacificului. În ultimii patru ani, mai mult de 1.400 de participanți din 170 de țări au fost implicați în acest efort global de a discuta și a evidenția importanța și potențialul agroecologiei.

Alte articole recomandate:

(Agerpres) La fel ca in alte zone ale tarii, producătorii din Satu Mare au reușit să-și reatesteze tradițional, după noile reglementări, doar 16 produse, în vreme ce pe vechea legislație numărul produselor tradiționale din județ era de 300. Printre produsele tradiționale reatestate se numără: cârnații, toba, șunca, slănina, kaiserul, pâinea albă, pâinea neagră, pogace de mălai, pâine de mălai și brânzoici. Ioan Pop, președintele Asociației Producătorilor de [...]
(Comunicat) Vânzările produselor de post Agricola vor crește cu 10% în perioada Postului Paștelui, comparativ cu perioada similară a anului trecut – estimează Europrod, companie a Grupului Agricola specializată în producerea de semipreparate și produse „ready to eat”. Estimările companiei se bazează pe rezultatele vânzărilor de produse vegetale înregistrate în anul 2013, care au totalizat aproape 200 tone – 11% din [...]
Reteaua Ki-Life a deschis, în luna februarie, un nou magazin specializat în produse naturiste și bio, a doua unitate comercială Ki-Life Natural a rețelei din Capitală. Magazinul este situat pe strada C.A.Rosetti, nr.14-16 și are o suprafață de vânzare de aproximativ 50 de mp.  Compania, deținută de Vlad și Cristina Cuza, mai operează un magazin specializat în produse alimentare și nealimentare naturiste și ecologice în zona Pieței Amzei de aproximativ 11 ani. [...]
Lanțul german de hipermarketuri Kaufland, liderul pieței locale de comerț, a lansat două mărci proprii – K-Bio și K-Take – dedicate produselor bio și respectiv vegetariene. Sub cele două mărci sunt realizate peste 70 de produse ecologice, vegetariene și vegane, potrivit oficialilor comapniei. Compania are mai multe mărci private, cea mai importantă fiind K-Classic. Avanatajul acestor produse este faptul că au un preț cu până la 30% mai mic decât cele de brand. Produsele [...]
Prețul mierii la raft ar putea crește cu 10-15 procente în toamnă ca urmare a reducerii producției cu 35-40% din media anuală înregistrată în România din cauza secetei, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), informează Recolta. "Cred că producția totală de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 și 65%, față de media anuală de 20.000 - 22.000 de tone. Estimez că în 2014 vom face [...]
Producătorul de ceaiuri, tincturi și siropuri Dacia Plant din Brașov, deținut de antreprenori locali, testează producția de sucuri, gemuri și siropuri fără zahăr și va investi 300.000 de euro pentru preluarea unui spațiu și a unei linii de producție. „Secția a beneficiat în acest an de o primă etapă de extindere. Ca urmare, am ajuns să producem circa 50.000 de sticle pe lună. Produsele vor fi comercializate sub brandul «Bun de tot»“, a spus Cosmina Oprea, [...]
Comisia Europeană a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole în care a fost inclus si magiunul din prune Topoloveni.La sfârsitul săptămânii trecute a avut loc si licitatia pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program. Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat în Dubai si America de Nord în parteneriat cu Asociatia Krokos Kozanis (producătorii de sofran) si Kourellas (producătorii de brânză traditională grecească), [...]
(Autor: Maria Demetriad)  Pe plan mondial, dezvoltarea producției de alimente din categoria ”Nutria” a luat o amploare extraordinară. România, însă, este total repetentă la această ”materie”, din două mari cauze: Pe de o parte, este mult mai comod să fii importator și distribuitor; pe de altă parte, controversele legate de această categorie de produse alimentare, dar și investițiile și responsabilitatea deosebită pe care le [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN