Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii ianuarie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 6.357 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor și fructelor.


            Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.


            Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 35 de amenzi contravenționale în valoare totală de 49.000 lei.          


Neconformitățile constatate și sancționate au fost:


-       Argeș, 600 lei - produse semifabricate fără elemente de identificare și depozitate împreună cu produse finite;


-       Bacău, 1.800 lei - comercializarea produselor alimentare în spații neigienizate;


-       Botoșani, 2.000 lei - neîntreținerea igienică a spațiilor de producție și a utilajelor;


-       Brăila, 6.000 lei - funcționarea fără document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare;


-       Buzău, 1.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa contractului DDD; lipsa termogramelor (evidența temperaturii în vitrine);


-       Dâmbovița, 13.600 lei - depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; spațiile, suprafețele și ustensilele neîntreținute corespunzător; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Giurgiu, 2.000 lei - funcționarea fără document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Gorj, 5.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea vecinătăților la depozitarea alimentelor congelate;


-       Ialomița, 9.600 lei - efectuarea necorespunzătoare a acțiunilor de deratizare; nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare;


-       Sibiu, 6.000 lei - depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Vaslui, 600 lei - comercializarea produselor alimentare în spații neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;


-       Vâlcea, 600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Alte articole recomandate:

Centrul Național de Sănătate Publică local declară că toți cei 10 oameni internați până miercuri la spital la Cahul, cu suspiciunea de antrax, sunt într-adevăr bolnavi. Testele de laborator au arătat că au fost infectați cu bacilul de antrax depistat și în probele prelevate anterior din carnea și pielea unui vițel și unor ovine sacrificate în satul Vadul lui Isac. Autoritățile spun că iau mai departe [...]
Comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali a fost interzis, timp de 30 de zile, în toate piețele din Sectorul 1, ca urmare a confirmării gripei aviare la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița, a anunțat Primăria Sectorului 1. "Timp de 30 de zile, comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali a fost interzis în toate piețele din Sectorul 1. Menționăm că nu a fost restricționată comercializarea de produse avicole, în [...]
Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]
Bureau Veritas, liderul mondial in servicii de certificare, a demarat un parteneriat de succes cu Velpitar, cea mai mare companie de panificatie din Romania. Certificarea IFS la nivel inalt, obtinuta in urma auditului Bureau Veritas, este o dovada clara a angajamentului Velpitar fata de setul de cerinte necesare pentru a indeplini standardele de siguranta alimentara si a dorintei de imbunatatire continua pentru satisfactia clientului final. Redam mai jos comunicatul Velpitar.   Vel [...]
Așa-zisul conflict pe tema denumirii «Salamului de Sibiu» s-a stins prin înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), ce reunește ca membri fondatori cei mai relevanți producători de Salam de Sibiu din Romania: Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi SA și Scandia Româna. Acești producători realizează în momentul de față peste 90 % din producția de Salam de S [...]
Ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătății, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.   În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au [...]
Într-un interviu acordat pentru Agrointel, Liviu Harbuz a declarat că medicii veterinari sunt responsabili începând de la aspectele ecologice și până la siguranța alimentară. Acesta a adăugat: ”O primă chestiune ce trebuie menționată este reforma în domeniul asistenței medical-veterinare în contextul în care concesionarea activităților veterinare către medicii veterinari de liberă practică a împlinit 14 ani (durata [...]
Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN