Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Că trebuie să existe comunități de iubitori ai jamurilor, cu greu ar fi o surpriză pentru mulți dintre noi. În Grecia, dar și în România, gemurile sunt consumate cu lingurița, din boluri, urmate de apă, apoi de un lichior. Sunt delicatese care au fost considerate o dată preparate medicinale. Dar, cum trebuie să procedezi, pentru a realiza echilibrul corect, pentru un produs perfect? Este pectina utilizată în limite corecte și legale? Care este conținutul real de fructe? Îndeplinesc cerințele de bază? Ce știm despre aciditatea lor și de cât de mulți conservanți au nevoie? Există reziduuri de pesticide sau metale grele cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu? Care sunt șansele de contaminare microbiologică? La toate aceste întrebări au încercat să răspundă cercetătorii de la NABL-Laboratory, în studiul ”Mixed-Fruit Jam-All fruit or just pulp fiction?”, pe care vi-l prezentăm în rezumat.


Obiectivele testului


Testarea comparativă s-a efectuat în laboratorul acreditat NABL. Obiectivul a fost acela de evaluare a principalelor tipuri de gemuri comercializate pe piața de vânzare cu amănuntul în stare ambalată din Uniunea Europeană. Autorii studiului au observat că, în timp ce metoda de cuantificare a conținutului de fructe nu este încă stabilită, există alți parametri care pot determina calitatea unui gem de fructe.


Gemul de fructe este unul dintre alimentele procesate care este consumat de o mare parte din populația urbană și semi-urbană. Se estimează că un consum obișnuit pe persoană atinge aproximativ 40-50 g (două lingurțe), în rândul adulților, precum și al copiilor. Acesta ne ajută să ne amintim că o mare parte din consum este sub formă de zahăr, care este ingredientul principal în ceea ce privește rezultatele testului, precum și potrivit declarației de etichetare. Prin urmare, cantitatea de admisie trebuie monitorizată, în timp ce se consumă în mod regulat aceste produse.


Blocajul fructului


Blocajul de fructe înseamnă produsul preparat din fructe, fructe proaspete, deshidratate, congelate sau ambalate anterior, inclusiv sucuri de fructe, pastă de fructe, concentrat de suc de fructe sau fructe uscate prin fierberea bucăților, pulpei sau piurelui, cu îndulcitori nutritivi (și anume zahăr, dextroză sau glucoză lichidă), la o consistență adecvată. Poate fi preparat din oricare dintre fructele potrivite, singure sau în combinație.


Acesta trebuie să aibă aroma fructului original și să fie liber de arome și cristalizare arsă sau neplăcută. Gemul este fabricat din nu mai puțin de 45% din greutatea fructelor preparate inițial, cu excepția zahărului adăugat sau a ingredientelor opționale ale produsului finit, cu excepția cazului în care fructele sunt căpșuni sau zmeură, în cazul în care acestea conțin cel puțin 25% fructe.


Pregătirea conservelor de fructe mixte implică în mod tradițional utilizarea de pectină, ca agent de gelifiere, deși zaharul sau mierea pot fi și ele utilizate. Fructele sunt încălzite cu apă și zahăr, pentru a activa pectina. Amestecul este apoi pus în recipiente. Fructele folosite în amestecuri variază. Un bun amestec de fructe are o consistență moale și uniformă, fără bucăți distincte de fructe, o culoare strălucitoare, o aromă plăcută și o textura semi-gelatinoasă ușor răspândită, dar fără lichid liber.


Parametri testați


În studiul lor, cercetătorii au efectuat o gamă de teste penru parametri cum ar fi: solide solubile, fructoză, zaharoză, total zahăr, carbohidrat, acid benzoic (conservant) și pectină (agent de gelifiere). Gemurile au fost, de asemenea, supuse unor teste pentru prezența metalelor grele (plumb, arsenic, cupru, zinc, staniu), reziduuri de pesticide, teste microbiologice și teste senzoriale (organoleptice). Iată concluziile, pe scurt:


-Solide solubile: Masa totală a unui blocaj este alcătuită din ingrediente cum ar fi zahărul, pulpa de fructe, pectina, conservanții, sarea, coloranți și alte solide solubile prezente în mod natural sau adăugate sub formă combinată. Toate acestea formează ”conținutul total de solubil” al unui blocaj. Conținutul ridicat de solubil total nu reprezintă neapărat pulpa de fructe, deoarece zahărul, pectina și alți conservanți măresc și conținutul total de solubile.


-Zaharoza: Este zaharul din trestia de zahar. Trebuie evitate gemurile ambalate cu cantități mari de zaharuri adăugate. Ingredientele de pe eticheta produselor alimentare sunt enumerate de la cel mai mare ingredient din produs, la cel mai mic.


Pectina: Standardele permit un conținut de pectină de maximum 1%. Cel mai obișnuit agent de gelifiere, pectina, provoacă solidificarea blocajelor. Nu este de dorit ca dulcețurile să aibă un conținut ridicat de pectină, deoarece aceasta înlocuiește numai conținutul de fructe, reducând astfel calitatea gemului.


-Zahăr: Zahărul este o combinație de monozaharide, glucoză și fructoză. Acest ingredient oferă un gust natural și o textura uniformă produsului, pe lângă densitatea grosieră. De asemenea, acționează ca un conservant. Cantitatea de zahăr nu trebuie fie nici foarte ridicată, nici foarte scăzută.


-Carbohidrații: Gemul de fructe este o sursă de carbohidrați, principala sursă de combustibil a organismului. Aceștia ridică glicemia mai mult decât orice alt nutrient. Fiind descompuși în glucoză, intră în fluxul sanguin dar insulina hormonală ajută celulele să preia această glucoză și să o utilizeze pentru energie.


-Activitatea microbiologică: Contaminarea microbiologică este un factor critic în determinarea calității produselor alimentare. Au fost efectuate teste pentru numărătoarea mucegaiului, precum și numărul de drojdii și spori. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru multe boli provocate de alimente. Din cauza unor practici de producție necorespunzătoare, microorganismele apar în produsul finit.


-Testul de metale grele: Gemurile au fost testate pentru determinarea prezenței metalelor grele, cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu. Plumbul, o otravă cumulativă, pătrunde, fie prin sol, fie în timpul producției. Se acumulează în organism și cauzează leziuni ireversibile ale creierului, celulelor nervoase, celulelor roșii și rinichilor. Ingestia unei cantități mari de arsenic poate duce la simptome gastro-intestinale, cum ar fi vărsături severe, hipertensiune arterială, atac de cord etc.


-Reziduuri de pesticide: Gemurile au fost testate pentru prezența diferitelor pesticide, inclusiv endosulfan (alfa), endosulfan (beta), lindan (gamma-HCH), diazinon, diclorvos, etion, fenitrotion, fenthion, forat, phosalon, quinalphos și trizofos.


În urma analizelor s-a constatat că niciunul dintre produse nu avea parametri care să depășească nivelurile admise.

Alte articole recomandate:

Comerțul cu carne de porc și produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveția așa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, a anunțat, ieri, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA). Potrivit instituției, țara noastra poate realiza schimburi comerciale cu carne de porc și trebuie să respectarea condițiilor stipulate în Decizia CE nr 764/2013, noteaza Agroazi. Instituția a mai anunțat că [...]
  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
  Raportul anual (2009) al ANSVSA constată (prin examinarea 4597/25.05.09), referitor la un lot de carne de cal, etichetată și livrată ca provenind de la specia bovină, că este originară din Bulgaria, producător MEKOM. Fără valuri mediatice. Acel eveniment (făcut public exclusiv în raportul anual al ANSVSA) a determinat foarte puțini procesatori de carne și cu atât mai puțini consumatori să își pună întrebări vizavi de substituirea frauduloasă.   Calul, [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
“Am speranța că, până în septembrie2014,vom putea exporta carne congelată în China”, a spus Vladimir Mănăstireanu, președinte ANSVSA, la dezbaterea „ Plus-valoarea, influențată de relația STAT-INVESTITOR”, din cadrul Ședinței generale din prima zi a Conferinței Internaționale MEAT&Milk 2014, organizată la Sibiu, în 11-12 iunie a.c. Președintele ANSVSA a susținut că ” una dintre marile șanse ale agroindustriei de a se dezvolta [...]
(Agerpres) ANSVSA avertizeaza ca autoritățile bulgare au anunțat, în 7 august 2014, că ovinele și bovinele din unele zone din regiunea Gabrovo (centru-nord) au fost infectate cu febră aftoasă. Febra aftoasă a fost depistată la animale din patru municipalități din regiune – Gabrovo, Sevlievo, Triavna și Drianovo, a declarat Gheorghi Ghinev, de la biroul regional al Agenției pentru siguranța alimentară, transmite Agenția de presă BTA, citată de Agerpres. Autoritățile bulg [...]
(Comunicat) În  perioada 17.07.2017 – 23.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, împreună cu inspectoriisanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor delegați care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfășurat activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au [...]
O nouă campanie lansată în nord-vestul Angliei a vizat producătorii de băuturi dulci susținând că incapacitatea lor de a informa publicul cu privire la prejudiciile sănătății cauzează efecte negative asupra sănătății copiilor și a tinerilor adulți, informează Food Navigator. Campania Give Up Loving Pop (Gulp) creată de Food Active, încearcă să schimbe atitudinile consumatorilor față de achiziționarea băuturilor dulci.   În timp ce [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN