Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Că trebuie să existe comunități de iubitori ai jamurilor, cu greu ar fi o surpriză pentru mulți dintre noi. În Grecia, dar și în România, gemurile sunt consumate cu lingurița, din boluri, urmate de apă, apoi de un lichior. Sunt delicatese care au fost considerate o dată preparate medicinale. Dar, cum trebuie să procedezi, pentru a realiza echilibrul corect, pentru un produs perfect? Este pectina utilizată în limite corecte și legale? Care este conținutul real de fructe? Îndeplinesc cerințele de bază? Ce știm despre aciditatea lor și de cât de mulți conservanți au nevoie? Există reziduuri de pesticide sau metale grele cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu? Care sunt șansele de contaminare microbiologică? La toate aceste întrebări au încercat să răspundă cercetătorii de la NABL-Laboratory, în studiul ”Mixed-Fruit Jam-All fruit or just pulp fiction?”, pe care vi-l prezentăm în rezumat.


Obiectivele testului


Testarea comparativă s-a efectuat în laboratorul acreditat NABL. Obiectivul a fost acela de evaluare a principalelor tipuri de gemuri comercializate pe piața de vânzare cu amănuntul în stare ambalată din Uniunea Europeană. Autorii studiului au observat că, în timp ce metoda de cuantificare a conținutului de fructe nu este încă stabilită, există alți parametri care pot determina calitatea unui gem de fructe.


Gemul de fructe este unul dintre alimentele procesate care este consumat de o mare parte din populația urbană și semi-urbană. Se estimează că un consum obișnuit pe persoană atinge aproximativ 40-50 g (două lingurțe), în rândul adulților, precum și al copiilor. Acesta ne ajută să ne amintim că o mare parte din consum este sub formă de zahăr, care este ingredientul principal în ceea ce privește rezultatele testului, precum și potrivit declarației de etichetare. Prin urmare, cantitatea de admisie trebuie monitorizată, în timp ce se consumă în mod regulat aceste produse.


Blocajul fructului


Blocajul de fructe înseamnă produsul preparat din fructe, fructe proaspete, deshidratate, congelate sau ambalate anterior, inclusiv sucuri de fructe, pastă de fructe, concentrat de suc de fructe sau fructe uscate prin fierberea bucăților, pulpei sau piurelui, cu îndulcitori nutritivi (și anume zahăr, dextroză sau glucoză lichidă), la o consistență adecvată. Poate fi preparat din oricare dintre fructele potrivite, singure sau în combinație.


Acesta trebuie să aibă aroma fructului original și să fie liber de arome și cristalizare arsă sau neplăcută. Gemul este fabricat din nu mai puțin de 45% din greutatea fructelor preparate inițial, cu excepția zahărului adăugat sau a ingredientelor opționale ale produsului finit, cu excepția cazului în care fructele sunt căpșuni sau zmeură, în cazul în care acestea conțin cel puțin 25% fructe.


Pregătirea conservelor de fructe mixte implică în mod tradițional utilizarea de pectină, ca agent de gelifiere, deși zaharul sau mierea pot fi și ele utilizate. Fructele sunt încălzite cu apă și zahăr, pentru a activa pectina. Amestecul este apoi pus în recipiente. Fructele folosite în amestecuri variază. Un bun amestec de fructe are o consistență moale și uniformă, fără bucăți distincte de fructe, o culoare strălucitoare, o aromă plăcută și o textura semi-gelatinoasă ușor răspândită, dar fără lichid liber.


Parametri testați


În studiul lor, cercetătorii au efectuat o gamă de teste penru parametri cum ar fi: solide solubile, fructoză, zaharoză, total zahăr, carbohidrat, acid benzoic (conservant) și pectină (agent de gelifiere). Gemurile au fost, de asemenea, supuse unor teste pentru prezența metalelor grele (plumb, arsenic, cupru, zinc, staniu), reziduuri de pesticide, teste microbiologice și teste senzoriale (organoleptice). Iată concluziile, pe scurt:


-Solide solubile: Masa totală a unui blocaj este alcătuită din ingrediente cum ar fi zahărul, pulpa de fructe, pectina, conservanții, sarea, coloranți și alte solide solubile prezente în mod natural sau adăugate sub formă combinată. Toate acestea formează ”conținutul total de solubil” al unui blocaj. Conținutul ridicat de solubil total nu reprezintă neapărat pulpa de fructe, deoarece zahărul, pectina și alți conservanți măresc și conținutul total de solubile.


-Zaharoza: Este zaharul din trestia de zahar. Trebuie evitate gemurile ambalate cu cantități mari de zaharuri adăugate. Ingredientele de pe eticheta produselor alimentare sunt enumerate de la cel mai mare ingredient din produs, la cel mai mic.


Pectina: Standardele permit un conținut de pectină de maximum 1%. Cel mai obișnuit agent de gelifiere, pectina, provoacă solidificarea blocajelor. Nu este de dorit ca dulcețurile să aibă un conținut ridicat de pectină, deoarece aceasta înlocuiește numai conținutul de fructe, reducând astfel calitatea gemului.


-Zahăr: Zahărul este o combinație de monozaharide, glucoză și fructoză. Acest ingredient oferă un gust natural și o textura uniformă produsului, pe lângă densitatea grosieră. De asemenea, acționează ca un conservant. Cantitatea de zahăr nu trebuie fie nici foarte ridicată, nici foarte scăzută.


-Carbohidrații: Gemul de fructe este o sursă de carbohidrați, principala sursă de combustibil a organismului. Aceștia ridică glicemia mai mult decât orice alt nutrient. Fiind descompuși în glucoză, intră în fluxul sanguin dar insulina hormonală ajută celulele să preia această glucoză și să o utilizeze pentru energie.


-Activitatea microbiologică: Contaminarea microbiologică este un factor critic în determinarea calității produselor alimentare. Au fost efectuate teste pentru numărătoarea mucegaiului, precum și numărul de drojdii și spori. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru multe boli provocate de alimente. Din cauza unor practici de producție necorespunzătoare, microorganismele apar în produsul finit.


-Testul de metale grele: Gemurile au fost testate pentru determinarea prezenței metalelor grele, cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu. Plumbul, o otravă cumulativă, pătrunde, fie prin sol, fie în timpul producției. Se acumulează în organism și cauzează leziuni ireversibile ale creierului, celulelor nervoase, celulelor roșii și rinichilor. Ingestia unei cantități mari de arsenic poate duce la simptome gastro-intestinale, cum ar fi vărsături severe, hipertensiune arterială, atac de cord etc.


-Reziduuri de pesticide: Gemurile au fost testate pentru prezența diferitelor pesticide, inclusiv endosulfan (alfa), endosulfan (beta), lindan (gamma-HCH), diazinon, diclorvos, etion, fenitrotion, fenthion, forat, phosalon, quinalphos și trizofos.


În urma analizelor s-a constatat că niciunul dintre produse nu avea parametri care să depășească nivelurile admise.

Alte articole recomandate:

Merial și-a extins gama de teste și servicii care au ca țintă sănătatea animală și controlul cărnii de porc, anunță MeatProcessing, care citează un comunicat al companiei. Afacerea cu producerea cărnii de porc a cunoscut multe schimbări de-a lungul anilor- consolidare, schimbări în obiceiurile de consum ale consumatorilor, îmbunătățirea modului în care este comercializată carnea de porc si tendinta de constientizare publica asupra problemelor [...]
În cursul lunii februarie 2016, ANSVSA, prin Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și cea a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și [...]
  Noi date de expunere pentru colorantul alimentar Allura Red (E129) sugerează că aportul actual este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare, în conformitate cu un aviz revizuit din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează Food Navigator. EFSA a inițiat evaluarea expunerii în 2013, după ce au apărut date noi despre Allura Red, care face parte dintr-un grup de coloranți alimentari cunoscut sub numele de [...]
Compania specialistă în producerea brânzeturilor de capră și oaie, Hekking din Olanda este somat cu adăugarea ilegală de substanțe de conservare în brânzeturile sale organice. Se pare că producătorul de brânză a amestecat , de asemenea, laptele produs organic cu lapte convențional. Interesantă în această descoperire este rețeaua internațională de raportare implicată. Este vorba de o asociație germană de control a calității [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
Veterinarii constănțeni au retras, din nou, de pe piață cantități importante de alimente care ar fi pus în pericol sănătatea consumatorului. Astfel, în perioada 9 – 15 mai, în cadrul controalelor tematice, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au confiscat și retras de la vânzare tone de alimente. Mai exact, au fost scoase de pe piață 5.429 kilograme de carne și produse din carne, 1.275 kilograme de lapte și [...]
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eșantioanelor din apă de masă și apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eșantiaone, au declarat reprezentanții ANPC pentru MEDIAFAX. Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizel [...]
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), împreună cu reprezentanți ai Poliției, au verificat marfa transportată de o autoutilitară, descoperind o cantitate de 2.430 de kilograme de carcasă de miel 'fără documente care să facă dovada trasabilității și a faptului că provin în urma sacrificării mieilor într-un abator autorizat sanitar veterinar', a anunțat ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi