Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Că trebuie să existe comunități de iubitori ai jamurilor, cu greu ar fi o surpriză pentru mulți dintre noi. În Grecia, dar și în România, gemurile sunt consumate cu lingurița, din boluri, urmate de apă, apoi de un lichior. Sunt delicatese care au fost considerate o dată preparate medicinale. Dar, cum trebuie să procedezi, pentru a realiza echilibrul corect, pentru un produs perfect? Este pectina utilizată în limite corecte și legale? Care este conținutul real de fructe? Îndeplinesc cerințele de bază? Ce știm despre aciditatea lor și de cât de mulți conservanți au nevoie? Există reziduuri de pesticide sau metale grele cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu? Care sunt șansele de contaminare microbiologică? La toate aceste întrebări au încercat să răspundă cercetătorii de la NABL-Laboratory, în studiul ”Mixed-Fruit Jam-All fruit or just pulp fiction?”, pe care vi-l prezentăm în rezumat.


Obiectivele testului


Testarea comparativă s-a efectuat în laboratorul acreditat NABL. Obiectivul a fost acela de evaluare a principalelor tipuri de gemuri comercializate pe piața de vânzare cu amănuntul în stare ambalată din Uniunea Europeană. Autorii studiului au observat că, în timp ce metoda de cuantificare a conținutului de fructe nu este încă stabilită, există alți parametri care pot determina calitatea unui gem de fructe.


Gemul de fructe este unul dintre alimentele procesate care este consumat de o mare parte din populația urbană și semi-urbană. Se estimează că un consum obișnuit pe persoană atinge aproximativ 40-50 g (două lingurțe), în rândul adulților, precum și al copiilor. Acesta ne ajută să ne amintim că o mare parte din consum este sub formă de zahăr, care este ingredientul principal în ceea ce privește rezultatele testului, precum și potrivit declarației de etichetare. Prin urmare, cantitatea de admisie trebuie monitorizată, în timp ce se consumă în mod regulat aceste produse.


Blocajul fructului


Blocajul de fructe înseamnă produsul preparat din fructe, fructe proaspete, deshidratate, congelate sau ambalate anterior, inclusiv sucuri de fructe, pastă de fructe, concentrat de suc de fructe sau fructe uscate prin fierberea bucăților, pulpei sau piurelui, cu îndulcitori nutritivi (și anume zahăr, dextroză sau glucoză lichidă), la o consistență adecvată. Poate fi preparat din oricare dintre fructele potrivite, singure sau în combinație.


Acesta trebuie să aibă aroma fructului original și să fie liber de arome și cristalizare arsă sau neplăcută. Gemul este fabricat din nu mai puțin de 45% din greutatea fructelor preparate inițial, cu excepția zahărului adăugat sau a ingredientelor opționale ale produsului finit, cu excepția cazului în care fructele sunt căpșuni sau zmeură, în cazul în care acestea conțin cel puțin 25% fructe.


Pregătirea conservelor de fructe mixte implică în mod tradițional utilizarea de pectină, ca agent de gelifiere, deși zaharul sau mierea pot fi și ele utilizate. Fructele sunt încălzite cu apă și zahăr, pentru a activa pectina. Amestecul este apoi pus în recipiente. Fructele folosite în amestecuri variază. Un bun amestec de fructe are o consistență moale și uniformă, fără bucăți distincte de fructe, o culoare strălucitoare, o aromă plăcută și o textura semi-gelatinoasă ușor răspândită, dar fără lichid liber.


Parametri testați


În studiul lor, cercetătorii au efectuat o gamă de teste penru parametri cum ar fi: solide solubile, fructoză, zaharoză, total zahăr, carbohidrat, acid benzoic (conservant) și pectină (agent de gelifiere). Gemurile au fost, de asemenea, supuse unor teste pentru prezența metalelor grele (plumb, arsenic, cupru, zinc, staniu), reziduuri de pesticide, teste microbiologice și teste senzoriale (organoleptice). Iată concluziile, pe scurt:


-Solide solubile: Masa totală a unui blocaj este alcătuită din ingrediente cum ar fi zahărul, pulpa de fructe, pectina, conservanții, sarea, coloranți și alte solide solubile prezente în mod natural sau adăugate sub formă combinată. Toate acestea formează ”conținutul total de solubil” al unui blocaj. Conținutul ridicat de solubil total nu reprezintă neapărat pulpa de fructe, deoarece zahărul, pectina și alți conservanți măresc și conținutul total de solubile.


-Zaharoza: Este zaharul din trestia de zahar. Trebuie evitate gemurile ambalate cu cantități mari de zaharuri adăugate. Ingredientele de pe eticheta produselor alimentare sunt enumerate de la cel mai mare ingredient din produs, la cel mai mic.


Pectina: Standardele permit un conținut de pectină de maximum 1%. Cel mai obișnuit agent de gelifiere, pectina, provoacă solidificarea blocajelor. Nu este de dorit ca dulcețurile să aibă un conținut ridicat de pectină, deoarece aceasta înlocuiește numai conținutul de fructe, reducând astfel calitatea gemului.


-Zahăr: Zahărul este o combinație de monozaharide, glucoză și fructoză. Acest ingredient oferă un gust natural și o textura uniformă produsului, pe lângă densitatea grosieră. De asemenea, acționează ca un conservant. Cantitatea de zahăr nu trebuie fie nici foarte ridicată, nici foarte scăzută.


-Carbohidrații: Gemul de fructe este o sursă de carbohidrați, principala sursă de combustibil a organismului. Aceștia ridică glicemia mai mult decât orice alt nutrient. Fiind descompuși în glucoză, intră în fluxul sanguin dar insulina hormonală ajută celulele să preia această glucoză și să o utilizeze pentru energie.


-Activitatea microbiologică: Contaminarea microbiologică este un factor critic în determinarea calității produselor alimentare. Au fost efectuate teste pentru numărătoarea mucegaiului, precum și numărul de drojdii și spori. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru multe boli provocate de alimente. Din cauza unor practici de producție necorespunzătoare, microorganismele apar în produsul finit.


-Testul de metale grele: Gemurile au fost testate pentru determinarea prezenței metalelor grele, cum ar fi arsenic, plumb, cupru, zinc și staniu. Plumbul, o otravă cumulativă, pătrunde, fie prin sol, fie în timpul producției. Se acumulează în organism și cauzează leziuni ireversibile ale creierului, celulelor nervoase, celulelor roșii și rinichilor. Ingestia unei cantități mari de arsenic poate duce la simptome gastro-intestinale, cum ar fi vărsături severe, hipertensiune arterială, atac de cord etc.


-Reziduuri de pesticide: Gemurile au fost testate pentru prezența diferitelor pesticide, inclusiv endosulfan (alfa), endosulfan (beta), lindan (gamma-HCH), diazinon, diclorvos, etion, fenitrotion, fenthion, forat, phosalon, quinalphos și trizofos.


În urma analizelor s-a constatat că niciunul dintre produse nu avea parametri care să depășească nivelurile admise.

Alte articole recomandate:

În perioada 19-20.04.2016, inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au efectuat 192 verificări în unități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, inclusiv control oficial (conform Ordinelor nr. 64/2007 și 113/2008), evaluări în vederea înregistrării/autorizării sanitare veterinare etc.,  raportat la programele și tematicile proprii specifice sau urmare unor sesizări primite. D [...]
(Comunicat) În data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un [...]
Compania Scale Expert va expune în cadrul Secțiunii B2B-Expo a Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment central dedicat sectoarelor de carne și lapte ale României, care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, pe o piață aflată în [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a actualizat raportul de consultanță științifică cu privire la alergeni alimentari, luând în considerare datele recente publicate privind prevalența alergenilor alimentari în Europa, informează Food Navigator. Cele mai recente sfaturi actualizează raportul EFSA din 2003, și examinează toate datele publicate referitoare la proteinele care au fost identificate ca alergen [...]
Un sistem de absorbție a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon care poate fi folosit în fabricarea ambalajelor a fost aprobat de către EFSA, informeaza Food Quality News. Panelul științific pentru contactul alimentelor cu materiale, enzime și arome (CEF) a evaluat siguranța unui amestec de eritorbat de sodium, carbonat de sodiu, bicardonat de sodiu, sulfat de fier, carbon activat, celuloză, hidroxid de calciu, clorură de calciu și apă. CEF [...]
Veterinarii constănțeni au retras, din nou, de pe piață cantități importante de alimente care ar fi pus în pericol sănătatea consumatorului. Astfel, în perioada 9 – 15 mai, în cadrul controalelor tematice, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au confiscat și retras de la vânzare tone de alimente. Mai exact, au fost scoase de pe piață 5.429 kilograme de carne și produse din carne, 1.275 kilograme de lapte și [...]
Referitor la știrea conform căreia Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a remis un comunicat de presa prin care informeaza ca a suspendat, începând de miercuri, 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația [...]
(Comunicat) În perioada 04.07.2016 – 10.07.2016, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2016”, medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța împreună cu inspectori de specialitate delegați, au desfășurat activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificați un număr de 199 de [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN