Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Necesitatea de a alimenta o populație din ce în ce mai mare face obligatorie reducerea deșeurilor alimentare care pot fi interveni în lanțul de aprovizionare. O parte considerabilă a acestor pierderi este cauzată de procesele și gestionarea improprie a lanțului rece. Pentru a găsi soluții la această problemă, cercetătorii Reiner Jedermann și Walter Lang, de la Academia Regală de Științe a Marii Britanii, au realizat studiul cu titlul ” Reducing food losses by intelligent food logistics”, din care am extras câteva sfaturi care, cu siguranță, pot ajuta specialiștii din logistică.


Noțiunea de ”Termen de valabilitate” este depășită


La nivel mondial, aproximativ o treime din fructele și legumele proaspete sunt aruncate, deoarece calitatea lor a scăzut sub o limită de acceptare, lucru total inacceptabil. O mare parte a acestor pierderi este legată de manipularea incorectă în timpul proceselor lanțului de aprovizionare. Însă, conceptual, noțiunea de ”Termen de valabilitate” este depășită, ea referindu-se doar la numărul de zile în care un produs alimentar este de ”calitate acceptabilă”, în condiții de siguranță,  pentru a fi consumat, aceste cerințe depinzând de condițiile optime de temperatură și de transport.


Un concept mai bun, însă, ar fi acela de ”Primul expirat-primul aruncat”, introdus încă de la sfârșitul anilor 1980. Ideea conceptului este aceea de a aplica rotația stocurilor, astfel încât durata de păstrare rămasă a fiecărui produs să corespundă cel mai bine opțiunilor de durată de transport rămase, reducând deșeurile de produs în timpul transportului și asigurând coerența produsului în magazin.


Variațiile calității alimentelor și durata de păstrare rămasă sunt calculate automat din datele privind condițiile de mediu acumulate, cum ar fi temperatura și variațiile duratei de valabilitate, care sunt apoi utilizate de software-ul de gestionare a depozitului, pentru a se potrivi cu variația duratei de depozitare la rotația inventarului, rutare și manipulare specială. Din păcate, din cauza lipsei sistemelor automate de captare a datelor și a calculului duratei de valabilitate, acest concept mult mai eficient a găsit foarte puține aplicații practice până în prezent.


Utilizarea containerelor inteligente


O altă soluție ar fi utilizarea conteinerelor inteligente. Încă de la începutul anului 2004, la Universitatea din Bremen s-a dezvoltat o abordare paralelă de integrare a tuturor sistemelor electronice necesare și a sistemului de decizie într-un container frigorific, ”inteligent”. Primele teste au început în 2008. Un nou proiect, finanțat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania și 22 de parteneri industriali, a fost inițiat în 2010 și finalizat în iunie 2013, cu scopul de a furniza un prototip pe scară largă și de a efectua teste pe teren, pentru diferite produse alimentare.


Sistemul general al ”containerului inteligent” constă într-o rețea de senzori fără fir instalați în interiorul său, pe suprafața paleților alimentari, pentru a monitoriza abaterile de temperatură și alți parametri; o unitate de supraveghere a transportului de marfă, instalată în interiorul containerului pentru a evalua datele măsurate și a calcula o predicție a duratei de valabilitate pentru mărfurile transportate; o unitate telemetrică pentru comunicații externe către sistemul global de comunicații mobile (GSM) sau rețele de satelit; și un server la distanță pentru accesul și integrarea în bazele de date ale companiei. Însă, astfel de conteinere sunt foarte scumpe, deocamdată.


Verificarea și gestionarea temperaturii


În absența lor, pierderile se pot diminua și pe alte căi. Primul pas în crearea unui lanț rece cu pierderi minime este acela de a evita manipularea defectuoasă sau neatentă a alimentelor. Într-un lanț tipic, monitorizat de înregistratorii de mediu, se poate observa o combinație de incidente, cum ar fi variațiile semnificative de temperatură. De exemplu, puțin înainte de răcire și înainte de încărcarea produsului în recipientul de transport, șoferii de camioane opresc unitatea de răcire peste noapte, pentru a economisi combustibil și personal, în diferite puncte din lanțul rece, având instrucțiuni diferite cu privire la setările ideale de temperatură pentru produs. Acest lucru este greșit.


Monitorizarea continuă a temperaturii de la producător, la comerciant cu amănuntul este o condiție prealabilă pentru reducerea pierderilor, dar va dezvălui și astfel de greșeli evidente. O analiză sistematică a performanței proceselor lanțului poate fi efectuată prin evaluarea acestuia conform unui indice standardizat, cum ar fi indicatorul de calitate a lanțului rece (CCQI). Acesta include factori precum instruirea personalului, vârsta echipamentului, existența și adecvarea programelor de întreținere, întreținerea igienică, măsurarea și înregistrarea manuală sau automată a temperaturii și existența planurilor de răspuns în caz de urgență.


Metode de tratare după recoltare sau fabricare


În prezent, sunt disponibile diferite metode de tratare post-recoltare sau fabricare, pentru a prelungi durata de conservare a alimentelor, în funcție de tipul de produs. Acestea includ tratamente unice, cum ar fi căldură, iradiere, substanțe chimice și gaze cu etilenă sau inițierea ori blocarea proceselor de maturare, tratamentul cu ozon și plasmă etc.


Tratamentele gazoase sunt aplicate în mod continuu, prin menținerea condițiilor atmosferice modificate sau controlate cu CO2 și O2, în recipiente sau depozite special echipate. Ambalarea fructelor în pelicule cu permeabilitate la gaz poate fi aplicată și pentru a crea atmosfera dorită, fie prin auto-respirație, fie prin introducerea atmosferei în spațiul capului de ambalaj înainte de etanșare. Aceste tratamente, în combinație cu un control adecvat al temperaturii, reprezintă baza pentru menținerea calității și reducerea incidenței degradării.


Supravegherea continuă a temperaturii și calității


Îmbunătățirea proceselor de recoltare imediată, cum ar fi pre-răcirea și ambalarea, bazată pe o cartografiere a temperaturii unice, ar putea aduce beneficii mai mari,  decât o implementare mai sofisticată a rotației stocurilor bazate pe durabilitate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, atunci când cele mai bune practici sunt identificate și implementate, există variații inevitabile ale manipulării post-recoltare, datorită vremii, ofertei de vârf cu forță de muncă limitată, etc.


Din cauza variațiilor inevitabile ale unora dintre procesele cu lanț rece, colectarea datelor cu privire la timp și temperatură, împreună cu un calcul automatizat al variației pierderilor de valabilitate, vor continua să genereze beneficii semnificative ale procesului în timp real, reducând în același timp pierderea de depozitare. Pentru a menține procesul cât mai eficient, este necesar un audit continuu, bazat pe datele curente și cele trecute privind temperatura și calitatea.


Mai mult, variațiile de valabilitate, la depozitare, cauzate de evoluțiile biologice naturale, nu pot fi evitate. Aceste abateri inevitabile ar trebui tratate prin măsuri dinamice, și anume: supravegherea calității inteligente, rotația inteligentă a stocurilor sau reatribuirea livrărilor.

Alte articole recomandate:

Globalizarea și extinderea UE către est au pus logistica europeană în fața unor noi provocări. Cu atât mai mult, ca parte a economiei Uniunii Europene, activitatea de logistică alimentară din România trebuie să se conecteze și mai mult la rețeaua Pieței Comune, de aici, dar și din oportunitățile de care dispune, rezultând dezvoltarea așteptată de toți actorii din lanțul afacerilor: [...]
Gabriel și Florin Pleșca, doi frați din Oradea de 40 de ani, respectiv 42 de ani, au dezvoltat fabrica de gheață alimentară Icelandia în hiper­marketuri și în segmentul HoReCa, dar gheata se preteaza si utilizarii in depozitelor de alimente. Ideea afacerii a venit în urmă cu 13 ani când Gabriel Pleșca și so­ția lui au observat că pe barul dintr-o pizzerie frapiera era în per­manență goală, noteaza Ziarul financiar. „La câteva luni [...]
Webasto Thermo & Comfort Romania, Patener al Conferinței Internaționale Meat & Milk 2015, va expune în cadrul secțiunii EXPO cele mai noi sisteme de climatizare, detaliind pentru participanții la eveniment și celelalte produse și servicii ale companiei.   Spre deosebire de alțe companii care vor expune în zona EXPO,  Webasto Thermo & Comfort Romania va fi prezent și cu un autovehicul special care va fi expus spre a [...]
(Comunicat) DAAS a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de 2012 când s-au înregistrat vânzări de 23.5 milioane de euro. Din totalul veniturilor companiei, 60% reprezintă vânzări de proiecte pentru magazine de retail (instalații frigorifice, mobilier și rafturi comerciale), 18% proiecte pentru industria HoReCa, iar restul veniturilor s-au înregistrat din vânzări de mobilier, [...]
Apreciată ca fiind cea mai inovatoare companie din domeniul structurilor metalice, halelor și spațiilor de depozitare, Frisomat continuă să ofere proiecte eficiente clienților săi din agribusiness. Una dintre soluțiile constructive pe care Frisomat le propune fermierilor este reprezentată de hala tip Astrigma, cu utilizare multiplă ce include depozitarea recoltelor sau a utilajelor agricole. Unul dintre beneficiarii unei hale Astrigma ridicate de Frisomat este  [...]
Apemin Zizin din Brașov, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori de ape minerale naturale, va lua un împrumut în valoare de 4,2 milioane de lei de la Raiffeisen Bank pentru a construi un depozit în Mogoșoaia (jud. Ilfov), conform unei decizii luată de companie. Compania, controlată de Laura și Laurențiu Lazăr, va garanta acest credit cu un imobil din Mogoșoaia, reprezentat de un teren intravilan cu o suprafață de 6.430 de metri pătrați, unde se află o hală de depozitare [...]
Transportul a doi, trei paleți nu e întotdeauna simplu de organizat și, de multe ori, costul este foarte mare. Dar, din dorința de a respecta angajamentele față de clienți, transporturile sunt totuși îndeplinite, chiar dacă din punct de vedere financiar nu sunt eficiente. Soluția pe care Pall-Ex a adus-o pe piață este, în fapt, un fel de curierat cu mărfuri paletizate, venind să rezolve această problemă și garantând livrări [...]
România a înregistrat anul trecut, cea mai mare creștere a vânzărilor în retail din Uniunea Europeană: 8,9%. Drept consecință, pozitivă de data aceasta, cererea generată de companiile care activează în sectoarele Retail și Distribuție/Logistică a avut o contribuție majoră la rezultatele pozitive de pe piața de leasing. Cererea pentru dezvoltări industriale va urma un trend ascendent fiind susținută de creșterea consumului, dar și de nevoia companiilor din [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN