Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Banca Mondială a dat publicității un raport deosebit de interesant, intitulat ”Fish to 2030. Prospects for Fisheries and Aquaculture”, care rezumă provocările cu care se confruntă agricultura și acvacultura, pe plan global. Acest raport reprezintă o colaborare între Institutul Internațional de Cercetare pentru Politică în domeniul Mediului (IFPRI), FAO, Universitatea din Arkansas și Banca Mondială.


O multitudine de provocări


Astăzi, pescuitul și acvacultura trebuie să facă față unor multitudini de provocări dificile, în condițiile în care producția din acest sector se extinde rapid. Numai în ultimele trei decenii, producția de captură de pește a crescut de la 69 milioane la 93 milioane de tone, iar producția mondială de acvacultură a crescut de la 5 milioane la 63 milioane de tone de pește.


Conform studiului, peste 55 milioane de oameni de pe glob trăiesc din pescuit, asigurându-și astfel, venitul pentru traiul zilnic. O caracteristică importantă a acestui sector de activitate este faptul că peștele este comercializat în toate piețele internaționale. Din acest motiv este important să se înțeleagă legăturile globale ale cererii și ofertei de nișă, pentru a putea discuta despre producția și consumul dintr-o anumită țară sau regiune. Astfel, țările în curs de dezvoltare sunt bine integrate în comerțul mondial cu fructe de mare, iar fluctuațiile exporturilor de fructe de mare din țările în curs de dezvoltare către țările dezvoltate au crescut.


Astăzi, 67% din exporturile de fructe de mare se îndreaptă către țările dezvoltate. Acest aspect, relevat într-un raport FAO, oferă o imagine globală a cererii și ofertei, la nivel mondial. Pe baza tendințelor din fiecare țară sau grup de țări, referitoare la producția de cartofi sau a consumului de fructe de mare, poate fi determinată creșterea veniturilor populației și determinată analizata politicilor privind mărfurile agricole și comerțul, după modelul IMPACT, care simulează rezultatele interacțiunilor între țări și regiuni și face previziuni privind aprovizionarea și cererea globală până în 2030.Aceste proiecții sunt generate în baza unor ipoteze diferite privind factorii considerați decisivi pe piața mondială.


China, un jucător de marcă pe piața mondială 


Tendințele observate de specialiști sunt clare: aceștia estimează că aprovizionarea totală va crește de la 154 milioane tone, cât s-a înregistrat în 2012, la 186 milioane de tone, până în anul 2030. Astfel, ponderea acvaculturii în aprovizionarea mondială va continua să se extindă până la punctul în care capturile de pește și acvacultura vor contribui în cantități egale la hrana populației. Producția mondială provenită de la capturile de pește va fi probabil stabilă în jurul valorii de 93 milioane de tone, în perioada 2010-2030.


Dintre regiuni, China se pare că este singura țară care va influența din ce în ce mai mult piețele internaționale. Conform studiilor specialiștilor, China va asigura 38% din consumul global de produse alimentare piscicole, astfel încât este de așteptat ca această țară să rămână un exportator net al acestor produse. Specialiștii mai evaluează că este de așteptat o creștere rapidă a aprovizionării din Asia de Sud, inclusiv India, Asia de Sud-Est și America Latină.


Pe de altă parte, se estimează că va scădea consumul pe cap de locuitor în Japonia, America Latină, Europa, Asia Centrală și Africa Subsahariană. În special s-a estimat că se va înregistra o scădere a consumului pe cap de locuitor în Africa Subsahariană, cu o rată anuală de 1%, ceea ce echivalează cu 5,6 kilograme, în perioada 2010-2030. Cu toate acestea, din cauza creșterii rapide a populației, estimată la 2,3% anual, până în 2030, cererea totală de consum ar urma să crească într-un procent foarte mare, de 30%.


În plus, specialiștii prevăd că această creștere a producției proiectate este una marginală: dacă producția de captură de pește va crește foarte puțin, de la 5.422 mii tone (cât se înregistra în 2010) la 5.472mii tone, prevăzută în anul 2030, în ceea ce privește acvacultura, cifrele sunt impresionante, creșterea fiind aproape dublă, adică de la 231 mii tone, la 464 mii tone, pentru aceeași perioadă.


Schimbările climaterice amenință ecosistemele acvatice


Perspectivele pentru pescuit și acvacultură sunt însă destul de incerte, din cauza focarelor de boli care sunt în creștere. În Brazilia și în Chile este în creștere sindromul anemiei infecțioase la somon (ISA). Pe de altă parte, sindromul mortalității precoce a provocat pierderi substanțiale în China, Vietnam, Malaezia și Thailanda, iar aceste focare au reprezentat un avertisment pentru alte acvaculturi, avertisment care s-a extins rapid și în alte țări. În plus, schimbările climaterice vor provoca schimbări majore în oceane și mări, amenințând ecosistemele acvatice, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa speciilor. Astfel, în ciuda creșterii generale a consumului de pește și a comerțului cu acesta, în mai multe țări de pe glob s-a înregistrat o scădere a consumului pe cap de locuitor. Dacă această scădere a consumului s-a observat la africanii subsaharieni, ea a fost detectată și în unele țări dezvoltate, cum ar fi Japonia și Statele Unite.


Or, scăderea consumului pe cap de locuitor are consecințe importante pentru consumul de proteine și micronutrienți necesari creșterii și dezvoltării umane. În fața acestor preocupări și provocări, totuși a existat o schimbare promițătoare a abordării provocărilor globale și a provocărilor privind acvacultura. În mare parte, schimbarea este determinată de dezvoltarea cunoștințelor despre factorii cheie ai schimbării de pe piețele mondiale și despre înțelegerea managementului și a guvernării capturilor de pește și a acvaculturii.


Pierderi de 50 de miliarde de dolari pe an


De exemplu, studiul ”Sunken Billions” efectuat de Banca Mondială și FAO (Arnason, Kelleher și Willmann 2016) s-a străduit să cuantifice, într-o manieră clară și convingătoare, amploarea pierderilor economice din cauza gestionării portofoliilor maritime globale. Astfel, pierderile estimate ajung la 50 de miliarde de dolari în fiecare an. Iar, un alt studiu recent, al lui Costello (2017), ilustrează modul în care pot fi recuperate nivelurile durabile ale stocurilor din arbuștii marini, dacă nu sunt realizate schimbări de management adecvate, în special în acele filiere care sunt mai puțin studiate și care nu au fost monitorizate sau evaluate cu atenție pentru nivelul stocurilor.


Potrivit unui recent raport al FAO, fructele de mare sunt unele dintre cele mai tranzacționate produse alimentare piscicole în comerțul internațional, înregistrând o creștere anuală de 4%. De asemenea, raportul FAO  susține că, în timp ce cererea este  tot mai mare, politicile de liberalizare a comerțului, globalizarea și inovațiile tehnologice au condus la o creștere a comerțului mondial, prin îmbunătățirea procesării, ambalării, comercializării și distribuției, care au modificat semnificativ modul de pregătire a produselor comercializate.

Alte articole recomandate:

Directiva 2004/18/CESecțiunea I: Autoritatea contractantăI.1)Denumire, adrese și punct(e) de contactRegia Autonoma de Admministrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ RA CraiovaStr. Brestei nr. 129În atenția: Claudia Cojman200177 CraiovaROMÂNIATelefon: +40 251411214E-mail: raadpfl.achizitii@yahoo.roFax: +40 251414205Adresă (adrese) Internet:Adresa generală a autorității contractante: www.igcti.roAdresa profilului cumpărătorului: www.e-licitatie.roAlte [...]
(Comunicat) Lagardère Travel Retail, lider de piață pentru segmentul News & Convenience în România, a lansat oficial noul concept Inmedio, în data de 8 martie a.c., prin remodelarea magazinului amplasat în galeria comercială Carrefour Orhideea, Sector 6, București. Redefinirea conceptului Inmedio este rezultatul unui proiect la care echipa Lagardère Travel Retail din România a lucrat intens în 2017, [...]
Planuri anuale de achizitii publiceAn Denumire plan Denumire detaliu planDetaliu invitatieTip legislatie : OUG nr.34/2006Autoritate contractanta : SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA VASLUINumar invitatie : 370577 / 03.03.2015Denumire contract : firnizare lactateStare procedura : In Desfasurare SECTIUNEA 1: AUTORITATEA CONTRACTANTAI.1) DESCRIEREI.1.1) Sediul socialSPITALUL JUDETEAN DE URGENTA VASLUI Cod fiscal 3551942 , Adresa Str. Stefan Cel Mare, nr. 233, Vaslui , Telefon +40 335411630 , Fax +40 [...]
(Agerpres) Infectarea cu bacteria listeria în urma consumării alimentelor comercializate de un mic producător de preparate din carne din Danemarca a provocat moartea a 12 persoane în această țară în ultimele luni, a anunțat marți agenția daneză pentru siguranță alimentară, citată de AFP. De asemenea, Ministerul danez al Agriculturii a decis închiderea acestei societăți și retragerea produselor ei de pe piață. Primul caz d [...]
Ioan Niculae, președintele grupului InterAgro, a anunțat că ultimele două combinate de îngrășăminte chimice din portofoliul acestuia vor fi închise în cursul acestui an. "1 aprilie 2014 va fi marțea neagră a industriei românești. 2014 este primul an din ultimii 20 când industria românească se va închide complet și milioane de locuri de muncă vor dispărea. Țineți cont că nu am spus nimic până acum care să nu se confirme.La 1 aprilie vom [...]
După cercetări ample, Sensus a descoperit că inulina oferă o alternativă puternică la zahăr, putând fi folosită cu succes pe post de îndulcitor. Astfel, ciocolata sănătoasă ar putea conține foarte puțin zahăr, sau deloc.De fapt, atunci când este combinată cu agenți de volum și îndulcitori de mare intensitate, inulina poate fi utilizată pentru îndulcirea ciocolatei, fără a mai fi nevoie de vreun adaos de zahăr. Inulina este o poliglucidă omogenă, de [...]
Gfk a avut la Meat & Milk 2014, o participare deosebită, compania de cercetare de piață fiind reprezentată de doamna Diana Scăunașu, Client Service Maanager, aceea care, în Ședințe generală din dimineața zilei de 12 iunie, la care a participat și Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a prezenta o analiză a consumului produselor procesate, precum și a celor de pe segmentul fresh. Potrivit analizei, o treime din consumul de alimente proasp [...]
Grub, o companie care comercializează  insect comestibile, a anunțat că a asigurat prima listare pentru gama de gustări prăjite Cricket, cu Whole Foods Markets.   Gama este disponibilă în variant cu ardei iute, ierburi, sare și oțet și va fi disponibilă pe piață, la sfârșitul lunii decembrie. "Suntem încântaț că s-a asigurat prima cotare cu Whole Foods Market pentru greierii noștri prăjiți, care deja  s [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN