Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar.


Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.


Cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.


În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte:


- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;


- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;


- etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate etc.


- comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.


Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.


De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.


Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave:


Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii.


Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 


-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;


-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;


-asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor. 


În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav de trichineloză, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.


Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.


Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.


Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. 


Comercializarea porcilor vii în târguri se face numai cu respectarea prevederilor legale


Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislației sanitare veterinare.


Mișcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. 


Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar și supravegheat de un medic veterinar.


La intrarea în târg, solicitați medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriți să le vindeți și a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.


Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri.


Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora!


Este interzisă vânzarea și/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la "samsari", în locuri neaprobate sanitar veterinar !


Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor   


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

(Comunicat) ANSVSA a organizat, în cadrul proiectului cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013:“Eficientizarea structurilor implicate în gestionarea situațiilor de criză generate de consumul de alimente cu impact asupra sănătății publice”, codul SMIS 40099 un seminar pentru prezentarea cadrului de reglementare privind gestionarea situațiilor de criză. Reuniunea a avut ca sco [...]
Polițiștii vâlceni au acționat vineri pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, folosindu-se mijloace de transport neautorizate  pentru transportul fără documente al produselor fapt ce afectează bugetul de stat și siguranța alimentară a cetățenilor. Astfel, în jurul orei 10.00, polițiștii au oprit pe DN7- Călimănești pentru control o autoutilitară, ce se deplasa în direcția Sibiu – Râmnicu Vâlcea, condusă [...]
  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
"Cele mai multe dintre prioritățile de cercetare identificate ar trebui abordate în anii următori astfel incat rezultate sa fie disponibile în termen scurt sau mediu (inainte de 2030)", se afirma in raport, informeaza Nutra Ingredients. Diete personalizate, sustenabilitate, elaborarea politicii integrate și informare a consumatorilor a legăturii dintre alimente și sănătate sunt cele patru idei prioritare identificate în raportul de previziune al Comisiei [...]
Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]
Polițiștii din Arad au confiscat 116 kilograme de preparare și semipreparate din carne, 120 de kilograme de detergent, 35 de kilograme de cafea și peste 430 de ciocolate, transportate ilegal cu două autoturisme.Marfa d contrabandă era adusă din Ungaria. Polițiștii de la Postul de Poliție Rurală Socodor – I.P.J. Arad au oprit, marți, pentru control, pe DN 79 A, două autoturisme care transportau mărfuri.  În urma controlului, în autoturismul condus de un bărbat de 54 de [...]
Recentele scandaluri alimentare care au avut ca rezultat retragerea de produse de la raft, imbolnaviri si chiar decese au generat o reactie vehementa a media ce a accentuat scaderea increderii consumatorului in produsele din cosul zilnic. De aceea, a avea un sistem de siguranta alimentara potrivit, certificat de un organism cu o reputatie impecabila, recunoscut la nivel international, este astazi mai important ca niciodata pentru companiile din domeniu. Rina Simtex asigura certificarea d [...]
Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN