Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar.


Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.


Cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.


În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte:


- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;


- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;


- etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate etc.


- comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.


Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.


De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.


Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave:


Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii.


Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 


-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;


-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;


-asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor. 


În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav de trichineloză, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.


Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.


Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.


Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. 


Comercializarea porcilor vii în târguri se face numai cu respectarea prevederilor legale


Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislației sanitare veterinare.


Mișcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. 


Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar și supravegheat de un medic veterinar.


La intrarea în târg, solicitați medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriți să le vindeți și a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.


Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri.


Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora!


Este interzisă vânzarea și/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la "samsari", în locuri neaprobate sanitar veterinar !


Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor   


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

În cursul lunii ianuarie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 6.357 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
Numai în ultima săptămână, veterinarii constănțeni au confiscat și retras de pe piață 9.948 kilograme de alimente care ar fi putut pune în pericol sănătatea consumatorilor. Mai exact, în perioada 22 – 29 septembrie, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au efectuat controale la 219 obiective, de unde au retras de la vânzare 6.088 kilograme de carne și produse di [...]
Senatul a adoptat recent, o propunere legislativă de modificare a ordonanței cu privire la comercializarea produselor și serviciilor de piață, prin care retailerii sunt obligați să plaseze separat pe rafturi produsele care urmează să expire în trei zile. Comercianții ar putea fi obligați să plaseze separat pe rafturile magazinelor produsele care urmează să expire în trei zile și care sunt oferite la prețuri promoționale, potrivit unei propuneri legislative de modificare a [...]
(Comunicat) Având în vedere evoluția Bolii Limbii Albastre (Bluetongue) pe teritoriul României, ANSVSA aduce la cunoștință faptele care constituie contravenții la normele sanitare veterinare referitoare la măsurile generale și speciale de menținere a indemnității teritoriului față de bolile transmisibile la animale, de apărare a sănătății animalelor și de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om și se sancționează după cum urmează: - Potrivit HG nr. [...]
În perioada 1 ianuarie – 23 februarie a acestui an, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezența de reziduuri de pesticide și au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 505 probe.    Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admis [...]
ANPC a finalizat Raportul ”Cornul si Laptele” 2015, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat emis de aceasta institutie.   Potrivit ANPC, in perioada 9 februarie 2015 - 19 iunie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu are atribuții și competențe legale în monitorizarea și controlul,“la raft” al apelor minerale îmbuteliate și nu a participat la prelevarea și analizarea de probe în acest caz, așa cum apare eronat în articolele din  presă. ANSVSA realizează controlul oficial pentru verificarea respectării cerințelor privind igiena produselor alimentare, în conformitate cu legislație [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN