Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor.


Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă pentru o alimentație sănătoasă este organizat în comun de FAO și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF și Programul alimentar mondial (PAM). Este al patrulea la număr dintr-o serie de simpozioane inițiate de FAO, care au loc în întreaga lume în această toamnă și care vizează valorificarea potențialului sistemelor de alimentație în promovarea unor diete sănătoase.


Printre participanții la simpozion sunt reprezentanți ai guvernelor, parlamentari, reprezentanți din mediul academic, sectorul privat, organizații neguvernamentale, asociații profesionale, agricultori, cooperative și societatea civilă. Sectoare diverse se reunesc pentru a contribui împreună la progresul proceselor politicilor publice favorabile, încurajate puternic de a Doua Conferință Internațională FAO / OMS privind Nutriția (Roma, 2014) și ca parte a Deceniului de acțiune al Națiunilor Unite privind alimentația (2016-2025).


Diferitele forme de malnutriție – oprirea în creștere, slăbirea, excesul de greutate, obezitatea, deficiențele de vitamine și minerale - sunt prezente într-o anumită măsură în toate statele din Europa și Asia Centrală. Potrivit datelor FAO / OMS, mai mult de 55% dintre adulții din întreaga regiune sunt supraponderali sau obezi, iar milioane suferă de deficiențe anemice, iod, zinc sau vitamina A și D.


Mulți dintre factorii care conduc la o alimentație nesănătoasă se află în afara ariei de alegere personală a alimentelor,  potrivit specialistei FAO în securitatea alimentară și protecția consumatorului, Eleonora Dupouy, coordonatoarea evenimentului. Realizarea unei alimentații sănătoase este o sarcină și o responsabilitate multisectorială și multi-nivel, a spus ea.


"Astăzi înțelegem că o alimentație bună se bazează nu numai pe productivitatea agricolă, ci pe întregul sistem alimentar - tot traseul de la planificarea producției până la consum", a spus Dupouy.


"Trebuie să ne uităm de-a lungul lanțurilor de valori și în cadrul fiecărui element al sistemelor de alimentație pentru a vedea unde există o valoare nutrițională care riscă să fie pierdută sau unde există oportunități de conservare sau îmbunătățire a acesteia", a spus Dupouy. "Trebuie să ne gândim la infrastructură, cum ar fi instalațiile de depozitare și prelucrare, drumurile și piețele, pentru a ne asigura că alimentele hrănitoare și sigure sunt disponibile fizic locuitorilor atât din zonele rurale îndepărtate, cât și din orașe. Scopul este să nu lăsăm pe nimeni în urmă ".


Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol, a spus Dupouy. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect. Sensibilizarea este importantă și în alte sectoare, cum ar fi asistența medicală și protecția socială.


Agricultura în sine ar putea contribui mai mult la nivelurile nutrienților din alimente decât în prezent. FAO promovează diversificarea culturilor - schimbând accentul de pe cerealele de uz general pe culturile locale subutilizate, bogate în micronutrienți. Adesea, biodiversitatea locală, cunoștințele și practicile tradiționale pot servi drept temelie pentru o nutriție îmbunătățită.


"Trebuie să construim punți între diferite domenii profesionale și sectoare guvernamentale, astfel încât să avem o înțelegere comună a contribuției și responsabilității potențiale din partea fiecăruia", a spus Dupouy. "Printre altele, ne ajută să identificăm oportunități de parteneriate strategice și să mobilizăm resurse".


Alimentația de calitate inferioară este factorul de risc numărul unu pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul, potrivit datelor OMS. Aceasta contribuie la creșterea valorii indicatorului - Anii de viață ajustați în funcție de incapacitate (DALY sau Disability-adjusted life years în limba engleză) în regiune, în special în Europa de Est, în care țările au înregistrat creșteri rapide ale nivelului veniturilor în ultimii 20 de ani.


Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă accentuează: securitatea alimentară și o alimentație sănătoasă pentru toată lumea sunt fundamentale. Dacă oamenii nu se hrănesc bine și nu sunt sănătoși, multe din celelalte obiective sunt de asemenea în pericol.

Alte articole recomandate:

(Comunicat) Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
Într-un interviu acordat pentru Agrointel, Liviu Harbuz a declarat că medicii veterinari sunt responsabili începând de la aspectele ecologice și până la siguranța alimentară. Acesta a adăugat: ”O primă chestiune ce trebuie menționată este reforma în domeniul asistenței medical-veterinare în contextul în care concesionarea activităților veterinare către medicii veterinari de liberă practică a împlinit 14 ani (durata [...]
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eșantioanelor din apă de masă și apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eșantiaone, au declarat reprezentanții ANPC pentru MEDIAFAX. Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizel [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice  în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum  și  actualizarea bazelor de date”. Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot [...]
Este de o mare importanta si actualitate gasirea unui echilibru intre serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si sectoarele publice si private (autoritati centrale si locale, crescatori de animale, operatori din sectorul alimentar, etc.) tinand cont de oameni, de situatia socio-economico-financiara a momentului. Medicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor veterinare [...]
(Comunicat) În perioada 13.02.2018 – 09.03.2018, s-a desfășurat o acțiune la nivel național pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din comerțul  intracomunitar.         La nivelul fiecărei DSVSA județene și a municipiului București, au f [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN