Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor.


Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă pentru o alimentație sănătoasă este organizat în comun de FAO și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF și Programul alimentar mondial (PAM). Este al patrulea la număr dintr-o serie de simpozioane inițiate de FAO, care au loc în întreaga lume în această toamnă și care vizează valorificarea potențialului sistemelor de alimentație în promovarea unor diete sănătoase.


Printre participanții la simpozion sunt reprezentanți ai guvernelor, parlamentari, reprezentanți din mediul academic, sectorul privat, organizații neguvernamentale, asociații profesionale, agricultori, cooperative și societatea civilă. Sectoare diverse se reunesc pentru a contribui împreună la progresul proceselor politicilor publice favorabile, încurajate puternic de a Doua Conferință Internațională FAO / OMS privind Nutriția (Roma, 2014) și ca parte a Deceniului de acțiune al Națiunilor Unite privind alimentația (2016-2025).


Diferitele forme de malnutriție – oprirea în creștere, slăbirea, excesul de greutate, obezitatea, deficiențele de vitamine și minerale - sunt prezente într-o anumită măsură în toate statele din Europa și Asia Centrală. Potrivit datelor FAO / OMS, mai mult de 55% dintre adulții din întreaga regiune sunt supraponderali sau obezi, iar milioane suferă de deficiențe anemice, iod, zinc sau vitamina A și D.


Mulți dintre factorii care conduc la o alimentație nesănătoasă se află în afara ariei de alegere personală a alimentelor,  potrivit specialistei FAO în securitatea alimentară și protecția consumatorului, Eleonora Dupouy, coordonatoarea evenimentului. Realizarea unei alimentații sănătoase este o sarcină și o responsabilitate multisectorială și multi-nivel, a spus ea.


"Astăzi înțelegem că o alimentație bună se bazează nu numai pe productivitatea agricolă, ci pe întregul sistem alimentar - tot traseul de la planificarea producției până la consum", a spus Dupouy.


"Trebuie să ne uităm de-a lungul lanțurilor de valori și în cadrul fiecărui element al sistemelor de alimentație pentru a vedea unde există o valoare nutrițională care riscă să fie pierdută sau unde există oportunități de conservare sau îmbunătățire a acesteia", a spus Dupouy. "Trebuie să ne gândim la infrastructură, cum ar fi instalațiile de depozitare și prelucrare, drumurile și piețele, pentru a ne asigura că alimentele hrănitoare și sigure sunt disponibile fizic locuitorilor atât din zonele rurale îndepărtate, cât și din orașe. Scopul este să nu lăsăm pe nimeni în urmă ".


Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol, a spus Dupouy. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect. Sensibilizarea este importantă și în alte sectoare, cum ar fi asistența medicală și protecția socială.


Agricultura în sine ar putea contribui mai mult la nivelurile nutrienților din alimente decât în prezent. FAO promovează diversificarea culturilor - schimbând accentul de pe cerealele de uz general pe culturile locale subutilizate, bogate în micronutrienți. Adesea, biodiversitatea locală, cunoștințele și practicile tradiționale pot servi drept temelie pentru o nutriție îmbunătățită.


"Trebuie să construim punți între diferite domenii profesionale și sectoare guvernamentale, astfel încât să avem o înțelegere comună a contribuției și responsabilității potențiale din partea fiecăruia", a spus Dupouy. "Printre altele, ne ajută să identificăm oportunități de parteneriate strategice și să mobilizăm resurse".


Alimentația de calitate inferioară este factorul de risc numărul unu pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul, potrivit datelor OMS. Aceasta contribuie la creșterea valorii indicatorului - Anii de viață ajustați în funcție de incapacitate (DALY sau Disability-adjusted life years în limba engleză) în regiune, în special în Europa de Est, în care țările au înregistrat creșteri rapide ale nivelului veniturilor în ultimii 20 de ani.


Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă accentuează: securitatea alimentară și o alimentație sănătoasă pentru toată lumea sunt fundamentale. Dacă oamenii nu se hrănesc bine și nu sunt sănătoși, multe din celelalte obiective sunt de asemenea în pericol.

Alte articole recomandate:

FoodProcessing Technology anunță punerea la punct a unui nou sistem de inspecție a produselor din carne deja ambalate, cu ajutorul razelor X. Sistemul X Ray Azano este conceput inspecției produselor deja ambalate, urmărind detectarea eventualelor contaminări ale produselor, inclusiv a celor cu metale, bucăți de sticlă etc. Echipamentul este construit potrivit legislației internaționale în materie de siguranță alimentară și siguranță în exploatare, fiind neinvaziv și [...]
Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează [...]
(Agerpres) ANSVSA avertizeaza ca autoritățile bulgare au anunțat, în 7 august 2014, că ovinele și bovinele din unele zone din regiunea Gabrovo (centru-nord) au fost infectate cu febră aftoasă. Febra aftoasă a fost depistată la animale din patru municipalități din regiune – Gabrovo, Sevlievo, Triavna și Drianovo, a declarat Gheorghi Ghinev, de la biroul regional al Agenției pentru siguranța alimentară, transmite Agenția de presă BTA, citată de Agerpres. Autoritățile bulg [...]
Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.   Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie. In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma, informează Știrile Protv. 10 reclamatii, cu tot cu [...]
Reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conțin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piața autohtonă. Acești aditivi sunt blamați în totalitate de nutriționiști, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele și legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protecția Consumatorului” după care au [...]
Măsura a fost decisă după ce 47 de copii din comuna Odoreu care au băut laptele primit la școală au ajuns la spital cu dureri de burtă. 10 dintre aceștia vor rămâne internați până mâine. În acest moment are loc o anchetă pentru a fi descoperite cauzele îmbolnăvirii. Primarul localității Odoreu Dumitru Dorel Pop spune că laptele distribuit de o firmă din Timiș nu este expirat, însă termenul de valabilitate este de 6 [...]
Setul Testo 206-pH2 vă permite să măsurați sigur și eficient valoarea pH-ului și a temperaturii în medii semisolide. Este ideal pentru laboratoare, industria alimentară sau procesele de producție industrială. Testo 206-pH2 este ideal pentru aplicații în medii semisolide, în special pentru măsurarea pH-ului în alimente vâscoase cum ar fi jeleuri, creme, brânzeturi, fructe, etc. Instrumentul se remarcă datorită combinației dintre sonda pH [...]
Peste 400 de kilograme de carne tocată stricată au fost descoperite, miercuri, de polițiștii și inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, într-un supermarket din București, potrivit unor surse din Poliție.  Conform surselor citate, anchetatorii Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română și inspectorii ANPC au făcut un control la supermarketul respectiv, după ce au avut, în prealabil o informație legată de faptul că în [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN