Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor.


Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă pentru o alimentație sănătoasă este organizat în comun de FAO și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF și Programul alimentar mondial (PAM). Este al patrulea la număr dintr-o serie de simpozioane inițiate de FAO, care au loc în întreaga lume în această toamnă și care vizează valorificarea potențialului sistemelor de alimentație în promovarea unor diete sănătoase.


Printre participanții la simpozion sunt reprezentanți ai guvernelor, parlamentari, reprezentanți din mediul academic, sectorul privat, organizații neguvernamentale, asociații profesionale, agricultori, cooperative și societatea civilă. Sectoare diverse se reunesc pentru a contribui împreună la progresul proceselor politicilor publice favorabile, încurajate puternic de a Doua Conferință Internațională FAO / OMS privind Nutriția (Roma, 2014) și ca parte a Deceniului de acțiune al Națiunilor Unite privind alimentația (2016-2025).


Diferitele forme de malnutriție – oprirea în creștere, slăbirea, excesul de greutate, obezitatea, deficiențele de vitamine și minerale - sunt prezente într-o anumită măsură în toate statele din Europa și Asia Centrală. Potrivit datelor FAO / OMS, mai mult de 55% dintre adulții din întreaga regiune sunt supraponderali sau obezi, iar milioane suferă de deficiențe anemice, iod, zinc sau vitamina A și D.


Mulți dintre factorii care conduc la o alimentație nesănătoasă se află în afara ariei de alegere personală a alimentelor,  potrivit specialistei FAO în securitatea alimentară și protecția consumatorului, Eleonora Dupouy, coordonatoarea evenimentului. Realizarea unei alimentații sănătoase este o sarcină și o responsabilitate multisectorială și multi-nivel, a spus ea.


"Astăzi înțelegem că o alimentație bună se bazează nu numai pe productivitatea agricolă, ci pe întregul sistem alimentar - tot traseul de la planificarea producției până la consum", a spus Dupouy.


"Trebuie să ne uităm de-a lungul lanțurilor de valori și în cadrul fiecărui element al sistemelor de alimentație pentru a vedea unde există o valoare nutrițională care riscă să fie pierdută sau unde există oportunități de conservare sau îmbunătățire a acesteia", a spus Dupouy. "Trebuie să ne gândim la infrastructură, cum ar fi instalațiile de depozitare și prelucrare, drumurile și piețele, pentru a ne asigura că alimentele hrănitoare și sigure sunt disponibile fizic locuitorilor atât din zonele rurale îndepărtate, cât și din orașe. Scopul este să nu lăsăm pe nimeni în urmă ".


Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol, a spus Dupouy. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect. Sensibilizarea este importantă și în alte sectoare, cum ar fi asistența medicală și protecția socială.


Agricultura în sine ar putea contribui mai mult la nivelurile nutrienților din alimente decât în prezent. FAO promovează diversificarea culturilor - schimbând accentul de pe cerealele de uz general pe culturile locale subutilizate, bogate în micronutrienți. Adesea, biodiversitatea locală, cunoștințele și practicile tradiționale pot servi drept temelie pentru o nutriție îmbunătățită.


"Trebuie să construim punți între diferite domenii profesionale și sectoare guvernamentale, astfel încât să avem o înțelegere comună a contribuției și responsabilității potențiale din partea fiecăruia", a spus Dupouy. "Printre altele, ne ajută să identificăm oportunități de parteneriate strategice și să mobilizăm resurse".


Alimentația de calitate inferioară este factorul de risc numărul unu pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul, potrivit datelor OMS. Aceasta contribuie la creșterea valorii indicatorului - Anii de viață ajustați în funcție de incapacitate (DALY sau Disability-adjusted life years în limba engleză) în regiune, în special în Europa de Est, în care țările au înregistrat creșteri rapide ale nivelului veniturilor în ultimii 20 de ani.


Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă accentuează: securitatea alimentară și o alimentație sănătoasă pentru toată lumea sunt fundamentale. Dacă oamenii nu se hrănesc bine și nu sunt sănătoși, multe din celelalte obiective sunt de asemenea în pericol.

Alte articole recomandate:

Circa 80 din cele peste o sută de elemente ale sistemului periodic sunt metale. Unele metale sunt cunoscute ca fiind esențiale pentru viața omului, altele sunt toxice, chiar și în cantități mici. Aceste metale se regăsesc în toate alimentele, în cantități mai mari sau mai mici, în funcție de diferite circumstanțe. Multe metale se găsesc în structura unor molecule biologice, de exemplu fier în hemoglobină, cupru, zinc, mangan, magneziu, cobalt în [...]
Mai multe persoane alcoolice din Amsterdam sunt recompensate cu bere după ce muncesc aproximativ șase ore pe zi pentru salubrizarea orașului, informează BBC. Inițiativa aparține companiei private Rainbow, iar proiectul de față este finanțat parțial cu bani de la guvernul olandez.   Organizatorii afirmă că din punctul lor de vedere și celelalte țări ar trebui să abandoneze corectitudinea politica de modă veche și să adopte aceleași măsuri.   Rene, un bărbat în vârstă de 52 [...]
  Alexandra Nikolakopoulou a fost anuntata ca nou șeful al DG SANTE din cadrul Comisiei Europene pentru divizia nutriție, compoziție alimentară și informații, urmand lui Basil Mathioudakis, informeaza Food Navigator. Nikolakopoulou va prelua funcția de la Mathioudakis pe 1 martie, când acesta se va pensiona după o carieră de 32 de ani de lucru în Comisie pe 1 martie. Ea deține în prezent funcția de șef adjunct [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru [...]
Apa minerală comercializată de Lidl care a fost retrasă de pe piață după controalele ANPC nu prezintă probleme de calitate, motivul retragerii fiind etichetarea greșită, responsabil pentru acest proces fiind producătorul, care va remedia neconcordanțele, precizează Lidl. Apa minerală restrasă de pe piață, comercializată la Lidl. "Motivul pentru retragerea apei a fost etichetarea greșită privind descrierea sursei de îmbuteliere a apei. Putem confirma prin intermediul buletinelor de [...]
Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea uno [...]
(Comunicat) În perioada 13.02.2018 – 09.03.2018, s-a desfășurat o acțiune la nivel național pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din comerțul  intracomunitar.         La nivelul fiecărei DSVSA județene și a municipiului București, au f [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN