Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor.


Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă pentru o alimentație sănătoasă este organizat în comun de FAO și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF și Programul alimentar mondial (PAM). Este al patrulea la număr dintr-o serie de simpozioane inițiate de FAO, care au loc în întreaga lume în această toamnă și care vizează valorificarea potențialului sistemelor de alimentație în promovarea unor diete sănătoase.


Printre participanții la simpozion sunt reprezentanți ai guvernelor, parlamentari, reprezentanți din mediul academic, sectorul privat, organizații neguvernamentale, asociații profesionale, agricultori, cooperative și societatea civilă. Sectoare diverse se reunesc pentru a contribui împreună la progresul proceselor politicilor publice favorabile, încurajate puternic de a Doua Conferință Internațională FAO / OMS privind Nutriția (Roma, 2014) și ca parte a Deceniului de acțiune al Națiunilor Unite privind alimentația (2016-2025).


Diferitele forme de malnutriție – oprirea în creștere, slăbirea, excesul de greutate, obezitatea, deficiențele de vitamine și minerale - sunt prezente într-o anumită măsură în toate statele din Europa și Asia Centrală. Potrivit datelor FAO / OMS, mai mult de 55% dintre adulții din întreaga regiune sunt supraponderali sau obezi, iar milioane suferă de deficiențe anemice, iod, zinc sau vitamina A și D.


Mulți dintre factorii care conduc la o alimentație nesănătoasă se află în afara ariei de alegere personală a alimentelor,  potrivit specialistei FAO în securitatea alimentară și protecția consumatorului, Eleonora Dupouy, coordonatoarea evenimentului. Realizarea unei alimentații sănătoase este o sarcină și o responsabilitate multisectorială și multi-nivel, a spus ea.


"Astăzi înțelegem că o alimentație bună se bazează nu numai pe productivitatea agricolă, ci pe întregul sistem alimentar - tot traseul de la planificarea producției până la consum", a spus Dupouy.


"Trebuie să ne uităm de-a lungul lanțurilor de valori și în cadrul fiecărui element al sistemelor de alimentație pentru a vedea unde există o valoare nutrițională care riscă să fie pierdută sau unde există oportunități de conservare sau îmbunătățire a acesteia", a spus Dupouy. "Trebuie să ne gândim la infrastructură, cum ar fi instalațiile de depozitare și prelucrare, drumurile și piețele, pentru a ne asigura că alimentele hrănitoare și sigure sunt disponibile fizic locuitorilor atât din zonele rurale îndepărtate, cât și din orașe. Scopul este să nu lăsăm pe nimeni în urmă ".


Lipsa de înțelegere a ceea ce constituie sistemele alimentare durabile sau ce presupune o alimentație durabilă și sanătoasă ar putea fi un obstacol, a spus Dupouy. Școlile și educatorii pot juca un rol important în schimbarea acestui aspect. Sensibilizarea este importantă și în alte sectoare, cum ar fi asistența medicală și protecția socială.


Agricultura în sine ar putea contribui mai mult la nivelurile nutrienților din alimente decât în prezent. FAO promovează diversificarea culturilor - schimbând accentul de pe cerealele de uz general pe culturile locale subutilizate, bogate în micronutrienți. Adesea, biodiversitatea locală, cunoștințele și practicile tradiționale pot servi drept temelie pentru o nutriție îmbunătățită.


"Trebuie să construim punți între diferite domenii profesionale și sectoare guvernamentale, astfel încât să avem o înțelegere comună a contribuției și responsabilității potențiale din partea fiecăruia", a spus Dupouy. "Printre altele, ne ajută să identificăm oportunități de parteneriate strategice și să mobilizăm resurse".


Alimentația de calitate inferioară este factorul de risc numărul unu pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul, potrivit datelor OMS. Aceasta contribuie la creșterea valorii indicatorului - Anii de viață ajustați în funcție de incapacitate (DALY sau Disability-adjusted life years în limba engleză) în regiune, în special în Europa de Est, în care țările au înregistrat creșteri rapide ale nivelului veniturilor în ultimii 20 de ani.


Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă accentuează: securitatea alimentară și o alimentație sănătoasă pentru toată lumea sunt fundamentale. Dacă oamenii nu se hrănesc bine și nu sunt sănătoși, multe din celelalte obiective sunt de asemenea în pericol.

Alte articole recomandate:

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a prezentat rezultatele activității Comandamentului Estival Litoral 2014. “E prima dată când pe litoral nu au fost toxiinfecții alimentare confirmate”, a declarat Geronimo Brănescu, directorul general al DSVSA Constanța. În context, acesta a precizat că au fost amendați 141 de agenți economici cu sancțiuni în valoare de 112.6000 de lei, iar activitatea a patru unităț [...]
Consumate frecvent în perioada postului de români, produsele de tip pate vegetal abundă în aditivi alimentari și nu sunt deloc sănătoase. Așa arată un studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Strategiilor din România (ANPCPPS), realizat pe eticheta a peste 20 de produse care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor de la noi din țară. Potrivit cercetării, numărul de E-uri din produsele de tip pate vegetal variază. Astfel, sunt [...]
Autoritatea olandeză pentru siguranța alimentară a oprit exportul de carne de vită al firmei Van Hattern Vlees, după ce a descoperit carne de cal. Raportul HAACCP Europa a confirmat că Autoritatea olandeză pentru Siguranță Alimentară (NVWA) a oprit de la vânzare 600 tone de carne de vită, după ce s-a descoperit că această carne era de cal. Firma Van Hattern Vlees urma să comercializeze această carne la export și în lanturile de supermarket-uri. Evidențele [...]
Recentele scandaluri alimentare care au avut ca rezultat retragerea de produse de la raft, imbolnaviri si chiar decese au generat o reactie vehementa a media ce a accentuat scaderea increderii consumatorului in produsele din cosul zilnic. De aceea, a avea un sistem de siguranta alimentara potrivit, certificat de un organism cu o reputatie impecabila, recunoscut la nivel international, este astazi mai important ca niciodata pentru companiile din domeniu. Rina Simtex asigura certificarea d [...]
Comerțul cu carne de porc și produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveția așa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, a anunțat, ieri, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA). Potrivit instituției, țara noastra poate realiza schimburi comerciale cu carne de porc și trebuie să respectarea condițiilor stipulate în Decizia CE nr 764/2013, noteaza Agroazi. Instituția a mai anunțat că [...]
(Comunicat) Seria controalelor în unitățile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia – a continuat și în acest sfârșit de săptămână, 04.08 – 06.08.2017. Astfel, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat 87 de unități. În urma controalelor efectuate, [...]
(Mediafax) Consumul de grasimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul si smantana, este benefic pentru sanatate, potrivit unor studii noi care au aratat ca limitarea impusa consumului de produse din lapte integral in ultimele decenii de catre medici a fost gresita. Limitarea consumului de lapte integral si inlocuirea lui cu produsele degresate a influentat foarte putin cresterea numarului de cazuri de obezitate si diabet de tip II, iar o serie de [...]
Inspectorii sanitari-veterinari declară război deschis rețelelor de carne de animale sacrificate clandestin. Saptamana trecuta, o echipă de control a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a surprins mai multe persoane din Podu Iloaiei care urmăreau să comercializeze ilegal aproximativ 200 de kilograme de carne de cal. Aurel Mihnea, în vârstă de 73 de ani, împreună cu unul din fii și mai mulți nepoți au primit “vizita” un [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN