Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări:


1. Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare  (UE)  nr  705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanței active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la regulamentul de punere  în  aplicare  (UE) nr  540/2011 al Comisiei.


Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg).


Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare


Informații privind condițiile de autorizare, perioada de autorizare și limitele maxime admise sunt publice și pot fi găsite în baza de date online a Comisiei Europene „EU Pesticides database”:


http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465


2. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din țări terțe și state membre.


Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA .


În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.


Informații privind riscurile potențiale legate de prezența pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autoritățile competente din statele


membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislația și procedurile stabilite la nivel european și național.


La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice.


 


Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus.


 


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

Referitor la știrea conform căreia Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a remis un comunicat de presa prin care informeaza ca a suspendat, începând de miercuri, 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
Probiota 2014- relocată din Bruxel în Amsterdam și organizată de NutraIngredients va aduce împreună cele mai fine minți comerciale și de știință care operează în sectorul pre- și probioticelor pe parcursul unor dezbateri de 2 zile, informează Dairy Reporter. Coordonat de cercetătorul scoțian Dr. Gregor Reid care și-a dedicat viața cercetării probioticelor și a lucrat cu câțiva dintre cei mai mari jucători de pe [...]
Reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conțin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piața autohtonă. Acești aditivi sunt blamați în totalitate de nutriționiști, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele și legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protecția Consumatorului” după care au [...]
Multe alimente existente pe piata respecta normele care tin de gust si de aspect, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs, fapt esential când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat si în raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, conform caruia o mare parte dintre alimentele vândute în comert nu respecta normele de etichetare si de conformitate impuse de legislatia în [...]
Autoritățile din SUA au aprobat un nou produs care ar putea ajuta procesatorii de carne de pasăre să lupte împotriva salmonellei, informează Global Meat News.   Salmonelex, care conține fagi naturali împotriva salmonellei și este produs de compania olandeză Micreos, a fost recunoscut ca având statutul GRAS (Recunoscut în general ca sigur) de către FDA (Auturitatea pentru siguranța alimentelor din SUA).   Micreos susține că [...]
Activitatea abatorului familiei șefului CJ, Florin Țurcanu, a fost suspendată în urmă cu câteva zile, după ce inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au constatat deficiențe  în procesul tehnologic. Șeful CJ admite situația:   „Nu a fost închisă, ci suspendată pentru niște „mofturi” de-ale lor care trebuie remediate. Acum două săptămâni au avut control și același abator era. Atunci nu au găsit nimic, [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) poate solicita companiilor mai multe date privind siguranța plantelor modificate genetic în aplicații pentru reautorizarea necesară după zece ani, despre care experții spun ar putea duce la confuzie și documente inutile atât pentru companie cât și pentru evaluator, informează Food Navigator. Unitatea GMO a EFSA a propus modificările în proiectul său document de orienta [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN