Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări:


1. Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare  (UE)  nr  705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanței active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la regulamentul de punere  în  aplicare  (UE) nr  540/2011 al Comisiei.


Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg).


Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare


Informații privind condițiile de autorizare, perioada de autorizare și limitele maxime admise sunt publice și pot fi găsite în baza de date online a Comisiei Europene „EU Pesticides database”:


http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465


2. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din țări terțe și state membre.


Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA .


În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.


Informații privind riscurile potențiale legate de prezența pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autoritățile competente din statele


membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislația și procedurile stabilite la nivel european și național.


La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice.


 


Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus.


 


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a trecut din subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ședința Executivului de miercuri. "Prin ordonanța de urgență adoptată se au în vedere: elaborarea unitară și urgentă a Strategiei Naționale a Sectorului Pescăresc 2014-2020, asigurarea finanțării programelor multianuale pentru colectarea datelor, inspecție și control în sectorul [...]
  Alexandra Nikolakopoulou a fost anuntata ca nou șeful al DG SANTE din cadrul Comisiei Europene pentru divizia nutriție, compoziție alimentară și informații, urmand lui Basil Mathioudakis, informeaza Food Navigator. Nikolakopoulou va prelua funcția de la Mathioudakis pe 1 martie, când acesta se va pensiona după o carieră de 32 de ani de lucru în Comisie pe 1 martie. Ea deține în prezent funcția de șef adjunct [...]
Pestele ieftin nu este neaparat si recomandat pentru consum, mai ales cand este vorba de pangasius adus din Vietnam (peste crescut industrial de-a lungul raului Mekong). Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui din Romania, sustine ca acesta este foarte ieftin deoarece este crescut in conditii mai “ciudate”, comparativ cu acvacultura de la noi, si se foloseste drept hrana faina de oase, interzisa in UE. Romania importa anual circa 100.000 de tone de peste, producti [...]
O platformă online care conține date științifice și tehnice se vrea a rezolva mult mai repede problemele apărute în industria alimentară, informează Dairy Reporter. Portalul IICIIO asigură faptul că firmele vor avea acces la cele mai recente informații publicate și nu își vor pierde timpul căutând și citind informații neelocvente, astfel vor avea mai mult timp pentru acțiune și pentru a rezolva problema. Platforma, [...]
ANSVSA a desfășurat, în perioada 10 iunie – 4 iulie, o acțiune de amploare, la nivel național, pentru a verifica  modul în care operatorii din domeniu respectă condițiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și comercializarea laptelui crud și a produselor din lapte către consumatorul final. La nivelul fiecărei DSVSA județene și, respectiv, a municipiului București, au fost constituite echipe mixte (formate din specialiști î [...]
Soluțiile de măsurare Testo asigura calitatea alimentelor pe parcursul întregului lanț de producție, fără întrerupere și în conformitate cu standardele existente. Măsurarea parametrilor precum temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului sau calitatea uleiului de gătit - în timpul producției, transportului sau al preparării alimentelor - nu a fost niciodată mai ușoară. Instrumentele de măsură Testo și-au dovedit fiabilitatea î [...]
Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]
  Detectarea arsenicului și arsenicului anorganic rămâne o provocare pentru unele laboratoare, potrivit testelor de proeficiență, informează Food Navigator. Testele urmăresc capacitatea laboratoarelor de a determina nivelurile de cadmiu, plumb, arsenic, mercur și arsenic anorganic in ciuperci. Rezultatele au aratat capabilități de analiză pentru a determina că nivelurile de arsenic și arsenic anorganic au crescut de la ultimele teste in 2010. Cu toat [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN