Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări:


1. Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile Regulamentul de punere în aplicare  (UE)  nr  705/2011 al Comisiei din 20 iulie 2011 de autorizare a substanței active imazalil, în conformitate cu Regulamentul (ce) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare, și de modificare a anexei la regulamentul de punere  în  aplicare  (UE) nr  540/2011 al Comisiei.


Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg).


Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare


Informații privind condițiile de autorizare, perioada de autorizare și limitele maxime admise sunt publice și pot fi găsite în baza de date online a Comisiei Europene „EU Pesticides database”:


http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1465


2. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competentă care realizează controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din țări terțe și state membre.


Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA .


În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.


Informații privind riscurile potențiale legate de prezența pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autoritățile competente din statele


membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislația și procedurile stabilite la nivel european și național.


La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice.


 


Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus.


 


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea uno [...]
Prima zi a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk a prilejuit punerea în discuție a calității produselor lactate, în cadrul dezbaterii cu titlul ”Calitatea alimentului și încrederea consumatorului în etichetă”. La dezbatere au participat: Doamna Dana Tănase-Director al Direcției Siguranță Alimentară a Produselor de Origine Animală, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Cristian Popa-Consultant pe probleme d [...]
(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), împreună cu reprezentanți ai Poliției, au verificat marfa transportată de o autoutilitară, descoperind o cantitate de 2.430 de kilograme de carcasă de miel 'fără documente care să facă dovada trasabilității și a faptului că provin în urma sacrificării mieilor într-un abator autorizat sanitar veterinar', a anunțat ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța [...]
Recentele scandaluri alimentare care au avut ca rezultat retragerea de produse de la raft, imbolnaviri si chiar decese au generat o reactie vehementa a media ce a accentuat scaderea increderii consumatorului in produsele din cosul zilnic. De aceea, a avea un sistem de siguranta alimentara potrivit, certificat de un organism cu o reputatie impecabila, recunoscut la nivel international, este astazi mai important ca niciodata pentru companiile din domeniu. Rina Simtex asigura certificarea d [...]
(Comunicat) În data de 03.07.2017, la Constanța, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat ”Comandamentul Sezon Estival 2017”. Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc. Astfel, în perioada 3 iulie – 03 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari [...]
Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a prezentat recent într-o conferință de presă trei proiecte cofinanțate din Fondul Social European ”Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013”.  Primul proiect se referă la creșterea eficienței sistemelor de control oficiale în domeniul siguranței alimentare, în principal a siguranței produselor de origine non-animală. Scopul proiectului constă în elaborarea metodologiilor de lucru [...]
În cursul lunii septembrie, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 7.023 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unităț [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN