Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

            (Coimunicat) În cursul lunii septembrie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.892 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor și fructelor.


            Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.


            Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 68 de avertismente precum și 81 de amenzi contravenționale în valoare totală de 135.700 lei.     


Neconformitățile constatate și sancționate au fost:


 


-       Alba, 2.400 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;  ambalarea și  etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de depozitare a produselor alimentare;


-       Arad, 2.000 lei - neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;


-       Bacău, 7.600 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă;


-       Botoșani, 3.800 lei - manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Brașov, 7.600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condițiilor de igienă;


-       Brăila, 2.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       București, 6.000 lei - manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea spațiilor destinate depozitării și manipulării produselor alimentare; lipsa autorizației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;


-       Buzău, 2.400 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa echipamentului pentru personal;


-       Cluj, 15.700 lei - condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;


-       Dâmbovița, 8.600 lei - neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare; lipsa documentelor de proveniență a materiei prime; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunțarea începerii activității; ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de  înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Dolj, 7.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Galați, 4.000 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Gorj, 2.600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Hunedoara, 13.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nu s-a putut demonstra trasabilitatea unor produse alimentare;


-       Ialomița, 600 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare și utilajelor;


-       Ilfov, 8.000 lei - trasabilitatea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Maramureș, 600 lei - nerespectarea condițiilor de igienă;


-       Mehedinți, 2.600 lei - nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare;


-       Mureș, 4.000 lei - spații insuficiente pentru depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare;


-       Neamț, 2.000 lei - neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;


-       Olt, 13.000 lei - manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Satu-Mare, 1.200 lei - etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Sibiu, 6.600 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Suceava, 600 lei - igiena necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Timiș, 7.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Vâlcea, 600 lei - neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare;


-       Vrancea, 3.800 lei - funcționarea unității de comercializare în spații neaprobate sanitar- veterinar; condiții de depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Alte articole recomandate:

Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea uno [...]
La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti a avut loc un Simpozion care a detaliat aspectele Regulamentului 1169/2011, cu aplicabilitate partiala din 14 decembrie 2014 si totala, din 2016. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, la el participand un numar impresionant de specialisti din industria alimentara si din retail.   In cadrul Simpozionului, doamna Mirona Daia, expert in etichetare, a sustinut comunicarea cu titlul "Reglementari legislative pentru impunatatirea informarii [...]
Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a prezentat recent într-o conferință de presă trei proiecte cofinanțate din Fondul Social European ”Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013”.  Primul proiect se referă la creșterea eficienței sistemelor de control oficiale în domeniul siguranței alimentare, în principal a siguranței produselor de origine non-animală. Scopul proiectului constă în elaborarea metodologiilor de lucru [...]
Dezbaterea din prima zi a workshop-ului Fabrica de Carne la care au participat Vladimir Mănăstireanu-Președinte ANSVSA, Radu Timiș-Vicepreședinte ARC și Sorin Minea-Președinte al Romalimenta a subliniat importanța respectării cu strictețe a legislației sanitar-veterinare. Dealtfel, sub titlul dezbaterii, ”Respectarea cu strictețe a legislației sanitar-veterinare, calea spre asanarea pieței”, s-a subliniat faptul [...]
Un sistem de absorbție a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon care poate fi folosit în fabricarea ambalajelor a fost aprobat de către EFSA, informeaza Food Quality News. Panelul științific pentru contactul alimentelor cu materiale, enzime și arome (CEF) a evaluat siguranța unui amestec de eritorbat de sodium, carbonat de sodiu, bicardonat de sodiu, sulfat de fier, carbon activat, celuloză, hidroxid de calciu, clorură de calciu și apă. CEF [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) poate solicita companiilor mai multe date privind siguranța plantelor modificate genetic în aplicații pentru reautorizarea necesară după zece ani, despre care experții spun ar putea duce la confuzie și documente inutile atât pentru companie cât și pentru evaluator, informează Food Navigator. Unitatea GMO a EFSA a propus modificările în proiectul său document de orienta [...]
Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]
În perioada 01.10.2014-31.10.2014, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 6.256 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unități de [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN