Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Industria de panificație a avut parte de provocări foarte mari în ultimii ani, pornind de la percepția consumatorilor, care și-au dorit o dietă fără gluten și cu un conținut scăzut de carbohidrați. Mai mult, consumatorii își îndreaptă preferințele către pâinea tradițională proaspătă și produsele autentice de brutărie. Toate aceste schimbări de gusturi provin de la percepția consumatorilor asupra rolului pe care-l joacă pâinea, în dieta lor.


Pâinea, ca o indulgență


Cercetările specialiștilor au tras concluzia că acest nou trend este dat de o schimbare mult mai profundă a mentalității, în ceea ce privește unul dintre cele mai populare alimente: aceea că, dacă înainte, pâinea era percepută ca fiind un aliment de bază, acum aceasta reprezintă mai degrabă o…indulgență, o delicatesă!


Potrivit unui studiu recent de piață, realizat de Mintel, s-a constatat că majoritatea consumatorilor și-au exprimat o preferință foarte mare pentru pâinea proaspătă, coaptă, 39% dintre cei chestionați fiind de acord cu faptul că pâinea proaspătă este mult mai gustoasă decât cea ambalată și că aceasta merită să fie mai scumpă, întrucât calitatea ei este mult mai bună. Tot din răspunsurile celor intervievați în cadrul chestionarului, a reieșit că pâinea și roșiile aduc o calitate în plus micului dejun și cinei, în timp ce o mare parte a repondenților (43%), au mărturisit că le face o deosebită plăcere să încerce pâinea sau produsele de panificație din bucătăriile străine. Chestionarul a fost efectuat pe un număr de 1983 consumatori de pâine, cu vârsta de peste 18 ani.


Astfel, din sondajul de opinie a reieșit foarte clar că aceia care sunt consumatori fideli ai pâinii, apreciază foarte mult plăcerea senzorială, iar prospețimea pâinii a ajuns să aibă prioritate în fața preocupărilor legate de sănătate și luarea în greutate.


Împătimiții de pâine proaspătă, care cumpără și consumă din ce în ce mai multă pâine, consideră că problemele de sănătate pe care le-ar crea consumul în exces a pâinii ar putea fi depășite cu ușurință de…plăcerea de a consuma pâine proaspătă!


Rolul strategiilor de marketing în dezvoltarea produselor


Plăcerea de a mânca pâine


În aceste condiții, dezvoltatorii de produse ar trebui să-și concentreze eforturile asupra evidențierii și îmbunătățirii profilului senzorial al pâinii. Astfel, campanile de marketing ar putea să se concentreze asupra gustului deosebit al pâinii și plăcerea de a o mânca, a rolului acesteia în cadrul unei mese festive dar și pe promovarea mărcilor brandurilor.


O altă abordare care trebuie să fie în atenția strategiilor de marketing este aceea de a evidenția prospețimea și calitatea pâinii. În ceea ce privește dezvoltarea de noi produse de panificație, este esențial să se dezvolte noi linii de produse, care să includă noi tipuri de pâine, cât și produse de patiserie.


Stuiul dă și câteva exemple de produse de pâine, mai puțin cunoscute publicului larg, dar deosebit de gustoase, pentru a-i cuceri pe consumatorii aventuroși: Sangak, o pâine iraniană, făcută din boabe de grâu întreg și prăjită pe piatră; Cardamon buns, niște populare chifle suedeze, cu un gust floral, dulce-picant, făcute din cardamon, un condiment exotic, originar din India, care face parte din aceeași familie cu ghimbirul; Pão de Centeio, o pâine portugheză, foarte densă, făcută din secară;  Bossolà, o pâine specific italiană, coaptă cu crustă, care rezistă mult timp; pâinea lui Sally Lunn, provenită din America de Sud, care este o pâine dulce și în formă de brioșă.


Inovații, marca Delavau


Pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor de panificație, firma Delavau Food Partners a creat linia de ingrediente anti-învechire, precum  Encore Soft 6200, care, încorporată în rețeta de pâine, prelungește termenul de valabilitate a produsului, dar permite și consumatorului să se bucure de aceeași calitate proaspătă și de aceeași textură a pâinii, din momentul în care deschide punga de pâine și până la ultima felie, fără ca aceasta să se învechească.


Timp de peste 150 de ani, Delavau a fost invocat ca principal furnizor de tehnologii alimentare, farmaceutice și nutriționale pentru marile branduri farmaceutice și alimentare. Bazându-se pe o creștere substanțială a diviziunii sale alimentare în ultimul deceniu, Delavau și-a marcat unitatea de afaceri în sectorul alimentar ca ”partenerii alimentari din Delavau”, care se concentrează pe soluții curate, inhibarea mucegaiului, prospețime și fortificare, pentru serviciile de alimentație publică și industria alimentară.


”Encore este o abordare a tehnologiei prospețimii, prin care putem oferi atât soluții la cheie cât și soluții personalizate pentru extinderea duratei de valabilitate și a consumului de alimente proaspete și ambalate prin optimizarea nivelului de utilizare a ingredientelor funcționale”, susține managerul Billig, pe site-ul official al firmei. ”Cu Encore, mărcile pot extinde termenul de valabilitate fără a compromite experiența gustului și savoarea mîncării. Această abordare se aplică produselor de patiserie stabile și proaspete în ambele categorii de pâine și produse de patiserie. În segmentul de pâine foarte competitiv, imaginați-vă că puteți oferi o pâine care are aceeași cantitate de calciu ca și un pahar de lapte. Este o oportunitate destul de mare pentru ca o marcă să se detașeze de toate celelalte existente, mai ales că părinții continuă să caute alimente bogate în nutrienți pentru familiile lor”, a spus managerul Billig.


Astfel, sistemul Encore Soft 6200 de la Delavau permite pâinii să rămână proaspătă și moale o perioadă de timp mult mai mare. Pentru a evidenția calitățile lui Encore Soft 6200, s-a efectuat un studiu de caz (figura4), în care s-a analizat o pâine produsă de o brutărie regională din Midwest și, comparativ, impactul asupra pâinii avut de folosirea Encore Soft 6200 de la Delavau, sistemul anti-învechire.


La prețuri egale, pâinea făcută cu Encore Soft6200 de la Delavau a fost mult mai moale și mai proaspătă pe parcursul perioadei de testare de 34 de zile, față de alte produse. În ziua a 20-a, pâinea clasică, realizată cu ingredientele actuale de panificație a ajuns deja la un punct de a fi neaspectoasă și nemâncabilă. În schimb, chiar și în ziua a 34-a, pâinea făcută cu sistemul EncoreSoft 6200 de la Delavau a menținut caracteristicile excelente ale prospețimii dar a păstrat și intact miezul pâinii!

Alte articole recomandate:

Puțini români își pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenția cu privire la cantitatea consumată. Totuși, specialiștii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraș cu oraș. BACĂU: În ceea ce privește, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Crăciun, [...]
Noile reglementări ale Uniunii Europene în materie de protecția plantelor îi pune în dificultate pe fermierii comunitari care trebuie să obțină mult mai multe alimente, în condițiile în care au la dispoziție tot mai puține produse fitosanitare pe care le pot folosi. "Agricultorii europeni au fost nevoiți să reducă cu 36% cantitatea de îngrășăminte utilizată. Acest lucru este inacceptabil. Fermierii nu vor mai putea produce alimentele pe care și le dore [...]
Legea care prevede ca toate supermarketurile să aibă 50% produse românești a fost adoptată de Camera Deputaților, care este cameră decizională, cu 293 de voturi „pentru”. Legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, noteaza postul Digi 24. Comercianții amenințau cu închiderea unor magazine, dacă această lega va trece de Parlament în forma actuală. Ei spuneau că activitatea unor unități poate fi suspendată, dacă nu [...]
Fructele contabilizează 17% din valoarea producției agricole a UE, fiind culturi de înaltă valoare comercială, cu o mare diversitate de specii, cultivate pe zone de producție relativ mici. Astfel, culturile permanente (inclusiv vița-de-vie și măslinele) ocupă până la 5% din suprafața cultivată a UE, în timp ce fructele și legumele cultivate anual reprezintă 3% din suprafața arabilă a UE, repartizate în aproximativ 1,4 milioane d [...]
Campofrio Food Group a semnat împreună cu producătorul de tehnologii de procesare a cărnii EnWave un protocol de colaborare, prin care procesatorul european va achiziționa ultima tehnologie de uscare a produselor din carne. Sistemul, denumit REV, presupune utilizarea energiei radiante, în combinație cu vacuumarea, pentru deshidratarea și uscarea produselor. Karl-Hinz Kiesel, Senior Vice-President al Diviziei de Operațiuni și Strategii al Campofrio, [...]
Senatul nu a aprobat propunerea Președenției României de reexaminare a legii de reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în care se solicita menținerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor. În solicitarea de reexaminare, Traian Băsescu explica faptul că desființarea celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor și modificarea denumirii lor vor duce la p [...]
(Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOIUniversitatea Dunărea de Jos din Galați)  În Registrul Uniunii Europene, privind mențiunile nutriționale și de sănătate, este aprobată cererea pentru un singur polifenol extras din ulei de măsline, hidroxitirozolul, care contribuie la protejarea lipidelor din sânge față de stresul oxidativ, deci cu rol în controlul colesterolului. Alte 19 cereri au fost respinse: antioxidanți și polifenoli din fructe de pădur [...]
Înrăutățirea condițiilor meteo și seceta excesivă din ultimii ani i-au determinat pe cercetătorii Universității din Florida să caute soluții pentru a dezvolta un nou soi de alune, rezistente la secetă. Echipa de cercetare va primi câte 500.000 dolari, timp de patru ani, de la Institutul Național de Alimentație și Agricultură USDA, pentru a găsi strategiile care pot  îmbunătăți toleranța la secetă a arahidelor. Cercetarea [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN