Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Privind spre viitor, Euromonitor International a identificat 20 dintre cele mai influente megatrend-uri care vor modela lumea până în 2030, fapt care va modifica total modul de procesare a alimentelor. Potrivit celor doi autori ai studiului ”Megatrend, punând consumatorul la inima afacerii”, semnat de către Sarah Boumphrey-Director Economic și Zandi Brehmer-Client Innovation Manager,  Euromonitor International și publicat de Confectionery News la începutul acestei toamne, schimbările de comportament ale consumatorilor vor forța procesatorii să își modifice aproape total tehnologiile de fabricare a alimentelor.


Schimbări în comportamentul consumatorilor


Raportul susține că mediul înconjurător, aflat în schimbare rapidă, îi face pe procesatori să țină din ce în ce mai dificil pasul cu concurența. De aici pornind, cei doi autori definesc ”Megatrend-ul drept schimbări pe termen lung în comportament sau atitudine, care au un impact global, traversează mai multe industrii și explică schimbarea rapidă care are loc”.


Potrivit lui Boumphrey, pentru ca o afacere să prospere într-o piață cu ritm rapid de modificare, ea trebuie să se întâlnească în mod direct și să rămână înaintea schimbărilor în comportamentul consumatorilor și al clienților, anticipând și integrând aceste modificări în strategia de bază. Ea afirmă: ”Analiza Megatrend-urilor ajută companiile să anticipeze mai bine evoluțiile pieței și să ducă, atât la schimbări care să crească afacerile, cât și la evitarea perturbărilor pentru industriile din care fac parte.


De aceea, pe lângă dezvoltarea noilor produse, analiza megatrend-urilor ar trebui să fie folosită ca o contribuție esențială pentru inovarea tuturor domeniilor unei afaceri, inclusiv a schimbării interne și externe”.


Consolidarea clasei medii


Raportul prevede că unele megatrend-uri, cum ar fi consolidarea clasei medii, au o relevanță foarte largă, în timp ce altele pot fi mai puțin preocupate. De exemplu, un producător de imprimante va avea un interes mai redus pentru megatrend-ul ”Sănătoas”, decât un producător de alimente sau un comerciant cu amănuntul.


”Multe companii înțeleg valoarea megatrend-urilor și potențialul lor de a avea un impact pozitiv, dar se luptă cu aplicarea lor în afaceri”, a adăugat Boumphrey. ”În primul rând, este important să înțelegem care megatrend-uri sunt cele mai relevante pentru industria dumneavoastră și în continuare, să analizați modul în care aceste megatrend-uri se transpun în companie, prin intermediul tendințelor și sub-tendințelor„ a adăugat ea.


Posibile viitoare aplicații


”Studiile de caz relevante și noile exemple de lansare a produselor sau serviciilor ajută companiile să înțeleagă impactul megatrend-urilor și să identifice posibilele implicații viitoare sau noi aplicații. În continuare, cuantificarea impactului curent și prognozat permite firmelor să prioritizeze care sunt megatrend-urile și tendințele la nivel de industrie sau categorie, pe care le inovează împotriva altora și în ce cronologie”.


De exemplu, megatrend-ul ”Middle Class Retreat” afirmă că, în timp ce clasele de mijloc din piețele dezvoltate încearcă să își mențină poziția economică de care s-au bucurat în ultima jumătate de secol, aceste zone vor fi amenințate de crearea unei puternice clase de mijloc în țări aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi China, India, Vietnam sau țările Europei de Est.


Acest lucru este exemplificat prin creșterea numărului de discounteri în vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare. Începând cu anul 2010 și după criza financiară globală, discounterii au cunoscut o creștere a vânzărilor față de cea a hipermarketurilor.


Opt Megatrend-uri până în 2030


1-Experimentează mai mult


2-Mărirea clasei mijlocii


3-Lărgirea gamei Premium


4-Viață sănătoasă


5-Transformarea frontierelor pieței


6-Viața etică


7-Reinventarea comerțului


8-Conectarea și interconectarea consumatorilor


Magazinul de proximitate, din ce în ce mai răspândit


Între timp, însă hipermarketurile înregistrează performanțe scăzute ale pieței produselor alimentare, începând din 2013, deoarece consumatorii preferă o mai mare mai frecvență la cumpărături și vor magazine mai mici în amplasamente mai convenabile.


Un megatrend este reprezentat de conceptul de ”Frugalitate glorificată”, care îndeamnă consumatorul din clasa de mijloc să sărbătorească cât de puțin costă ceva, mai degrabă, decât cât de mult, reducând totodată pierderile. Iar, pentru a câștiga acești consumatori, Boumphrey sugerează că firmele trebuie să proiecteze alimente cu termen foarte lung de valabilitate, subliniind calitatea bună, reutilizarea și ușurința utilizării ambalajului și căutând ”revoluționarul”, preluând valoarea.


O altă schimbare în comportament este accentul pus pe experiențele asupra posesiunilor. Studiul constată că, după criza financiară globală, creșterea reală a cheltuielilor pentru bunurile de folosință îndelungată a scăzut, iar cheltuielile pentru servicii au continuat să crească. ”Privind în perspectivă, ne așteptăm ca cheltuielile pentru servicii să continue să accelereze într-un ritm mai rapid decât cheltuielile pentru bunurile de folosință îndelungată”, a spus Boumphrey.


Crearea de experiențe intime


Megatrend-ul ”Mai multă experiență” merge mai departe. Pe lângă faptul că acordă prioritate experiențelor în materie de bunuri, consumatorii sunt mai exigenți în ceea ce privește experiența în timpul achiziționării. Această tendință are impact asupra diferitelor sectoare, de la valoarea pe care o are experiența de servire a mesei, până la importanța experienței la cumpărături, în sectorul comerțului cu amănuntul, și până la prioritatea pe care unii consumatori o acordă experiențelor cum ar fi sărbătorile, emisiunile TV sau achizițiile de haine.


Cei din prima linie, cum ar fi comercianții cu amănuntul și restaurantele, se confruntă deja cu această tendință, punând un accent mai mare pe experiența consumatorilor ca mijloc de stimulare a vânzărilor și a marjelor. Aceasta include crearea de experiențe mai intime cu consumatorii, oferind un mediu de cumpărături fără probleme, fie on-line, fie în magazin, personalizând oferta.


De exemplu, brandul de înghețată Unilever Magnum face consumatorii să fie parte din procesul de producție. Ca urmare, în ultimii trei ani, Magnum a condus un magazin pop-up ”Make Your Own”, în Londra, care permite cumpărătorilor să creeze înghețată Magnum conform propriilor preferințe. În plus, Magnum pune un accent deosebit pe posibilitatea de a comunica, încurajând cumpărătorii să utilizeze hashtag-ul #MagnumLDN.


În acest fel, ”Make Your Own” permite cumpărătorilor să devină parte a procesului de producție al unui produs personalizat, dar familiar. În timp ce oricine poate cumpăra un Magnum în magazin, conceptul pop-up asigură consumatorii că au o experiență mai plină de viață și mai exclusivă, deci, mai intimă, cu alimentul în cauză.


Megatrend-urile, analizate și la Anuga 2017


Sub forma ”Congresului E-Grocery @ Anuga 2017”, megatrend-urile au fost analizate pornind de la tema comerțului on-line. La eveniment s-a concluzionat că  marketingul digital, în combinație cu un comerț on-line puternic, orientate spre client, reprezintă conceptul viitorului, în special pe piețele puternic dezvoltate din Europa, Asia și America de Nord. În acest fel, factorii de decizie din industrie și comerț au încă de acum oportunitatea de a cunoaște diferitele forme și obiective ale strategiilor digitale și de a verifica dacă acestea sunt implementabile în cadrul propriei companii.


Congresul a vizat factorii de decizie din comerțul și industria alimentară internațională, furnizorii de platforme, întreprinderile nou-înființate și grupurile de interese din industria alimentară și logistică. Experți din sectoarele digitale, E-Commerce, managementul canalelor omni-canale, marketingul online, achizițiile și logistică au înțeles perfect că, foarte curând, vor fi nevoiți să regândească o mulțime de tehnologii de procesare, pentru a fi în pas cu noile cerințe.

Alte articole recomandate:

Expur, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața uleiului, aduce în fabrica de la Slobozia echipamentele preluate în urmă cu un an de la fabrica Cargill din Podari. Francezii integrează astfel două unități de producție într-un singur loc pentru a crea un punct de forță, unde vor procesa 500.000 de tone de semințe oleaginoase anual. Mișcarea Expur vine ca răspuns la asocierea Bunge-Prio prin fabricile din Buzău și Lehliu, grup cu care francezii îș [...]
Acest aparat este proiectat pentru a umple o nevoie pe piata alimentara, pentru un slicer mic, foarte competitivă și versatil, destinat porționării produselor din carne. Capacitatea feliatorului este de  de 500 de taieri pe minut.Pe lângă cârnați uscati, este posibil să taie carnea la 0 ° C de la grosimea de 3 mm, șuncă cu rata de injectare (mai mare de 100%). Aceasta masina este complet automata și pot fi programati mai multi parametrii: lungimea [...]
O metodă inovatoare de prelucrare a cărnii o reprezintă afumarea în câmp electrostatic, constând în ionizarea fumului în câmpuri electrostatice neuniforme, între un electrod activ și unul pasiv, informeaza MeatProcessing. Timpul de afumare durează 2– 5 minute, timp în care componentele din fum se depun pe suprafața produsului de unde difuzează în profunzime prin încălzirea produselor înainte și după afumare cu radiaț [...]
  Prima imprimantă comercială 3D pentru retail va fi folosita pentru a crea jeleuri și bomboane în diferite forme, dimensiuni, culori și arome, spune creatorul Katjes Fassin UK, informează Food Navigator. Magic Candy Factory, cum este cunoscută imprimanta 3D, va fi lansată în SUA, Marea Britanie și Germania până în 2016. Imprimanta durează aproximativ cinci minute pentru a crea jeleurile cântărind între 15 g și 20 g. [...]
Parlamentul European readuce în discuție alimentele noi, adică cele produse în urma unor tehnologii de ultimă generație. În momentul de față, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, există zeci de alimente noi care așteaptă aprobarea Comisiei pentru a putea fi comercializate pe piața comună. Altele au fost deja autorizate în timp ce unele au fost interzise. Spre excemplu, pe lista de așteptare se află ingrediente precum mai multe tipuri de microalge [...]
Hermes-Lituania pare a-și extinde volumul de afaceri cu tehnologie destinată procesării cărnii, propunând un nou separator de carne, după cum anunță MeatProcess.com. Astfel, echipamentul SNV-180 Hercules este conceput special pentru separarea cărnii de pe oase, utilizabil atât în procesarea suinelor, cât și a bovinelor. Totodată, utilajul poate fi folosit și la separarea cărnii de pasăre de pe schelet. SNV-180 Hercules este construit din oțel [...]
Maturarea post-mortem și frăgezimea finală a cărnii pot fi îmbunătățite prin atârnarea carcasei de osul crupei pentru a întinde mușchii, frăgezirea mecanică folosind lame sau ace, stimularea electrică, controlul regimului de refrigerare, scăderea pH-ului carcaselor de carne de vită, injectarea carcaselor cu clorură de calciu care activează calpaina din carne, injectarea de enzime proteolitice vegetale (papaină, bromelină) sau de origine animală (pancreatina porcină). Alte [...]
Brandul mexican de bere Corona a intrat, în acest an, în portofoliul companiei Bergenbier, după 20 de ani în care a fost importat și distribuit pe piața românească de către B.D.G. Import, informeaza . ”Din ianuarie 2015 am început să distribuim pe piața românească  un brand iconic la nivel mondial -  Corona - care se va alătura celorlalte branduri din portofoliul Bergenbier. Corona este un brand puternic, foarte intersant pentru consumatorul [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN