Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oamenii sacrific în prezent, aproximativ 1600 mamifere și psri în fiecare secund, plus milioane de pești, crustacee și moluște. În acest timp, culturile agricole necesare hranei populației acoper doar 4% din suprafața utilizabil a pmântului, adic a terenului care nu este acoperit de gheaț sau care nu este decât roc goal. Populația planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar pân în 2060, aceasta va crește la 9,5 miliarde. Nu numai c vom fi din ce în ce mai mulți, dar noi suntem și principalii consumatori de carne, astfel încât specialiștii prevd c se va dubla cererea de carne, pân în anul 2050.


Americanii, campionii vegetarianismului


Chiar dac mulți dintre noi nu doresc s renunțe la consumul de carne, exist îns mulți alți oameni care opteaz pentru meniuri vegetariene. De pid, în Statele Unite, burgerii veggie au început s aib o popularitate din ce în ce mai mare, întrucât americanii sunt preocupați s încerce noi modalitți pentru a mânca mai sntos. Iar primul pas este…înlocuirea crnii la mas!


Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, susține c sunt disponibile acum, pe scar larg, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu îl contrazic:


Departamentul de Agricultur al SUA prognozeaz c anul acesta va scdea cu 12,2% consumul de carne și psri de curte, faț de anii trecuți. Pe de alt parte, Asociația Național a Restaurantelor din SUA a anunțat c meniurile vegane au crescut în vânzri cu 17%, faț de anul de referinț 2008.


Și flexitarienii trebuie puși la socoteal


Tendința este clar: americanii trec, încet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat  în 2011 de ctre Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulți din SUA consum diete fr carne, pește sau psri de curte. Este adevrat c, la nivelul întregii populații americane, acest procent este destul de mic, dar important este tendința, curentul, care se propag tot mai mult în societatea american și, mai ales, în rândul tinerilor.


În plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adaug o nou categorie de consumatori, denumit “flexitarians”, adic acei oameni care nu au renunțat definitiv la consumul de carne, dar caut oportunitți pentru a o înlocui cu succes. La ora actual, aproximativ 4% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani aleg s mnânce carne, cel puțin o dat pe sptmân, dar nu exist nicio îndoial c este în creștere segmentul de mese festive, în cadrul crora s fie redus sau eliminat total, carnea din diet. Acum sunt disponibile pe scar larg alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, pește și pân la porc și vit, ceea ce a dat naștere la ”carne ape baz de înlocuitori din…plante”!


Burgerul preparat din legume, excelența dietei vegane


Primul burger din legume a dus la creșterea popularitții dietelor vegane, unde carnea este înlocuit cu soia sau grâu, iar proteinele sunt disponibile în stare proaspt, uscat sau înghețat. Tofu, de pild, a fost folosit pentru prima dat în China și este unul dintre alimentele de baz din buctria asiatic.


Tofu are în compoziție boabe de soia, ap și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioar, similar producerii brânzeturilor. Tofu – sau brânz de soia, cum i se mai spune – se prepar cu un coagulant acid de tipul lmâii sau oetului. Folosit în reete, tofu se comport ca un burete, absorbind orice arom. Acesta poate fi folosit prjit cu diverse feluri de mâncare, ca și cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu ou, pentru omlet. Când este înghețat, tofu poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocat, iar preparat cum trebuie, el este o foarte bun alternativ la carne.


Un alt preparat, ”tempeh”-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de baz, alturi de orez. Acesta este preparat din boabe de soia înmuiate și semigtite, din cereale întregi, precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se las într-un loc cald, timp de câteva ore, perioad în care acesta fermenteaz. Grație acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai ușor de digerat decât alte produse pe baz de soia, iar probioticele care rezult în urma fermentrii stimuleaz procesul digestiv și întrește sistemul imunitar.


Seitanul, adevrata carne vegetarian


O alt alternativ foarte bun la carne este ”seitanul”, un preparat popularizat în Occident de chinezi și japonezi, în ultimele decenii. Acesta se mai numește și carne vegetarian și se face din gluten de grâu, întrucât are textura și consistența crnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat în totalitate de condimentele care se adaug în gluten și în zeama în care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj c are textura crnii, întrucât gustul și culoarea crnii pot fi falsificate foarte ușor, îns textura, nu!


O abordare din ce în ce mai popular este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea …o bucat de carne. Este ceea ce face Ethan Brown în laboratorul su de la ”Beyound Meat”. Brown singur declar c el face carne din plante: ”Pentru c, practic, ce este carnea, decât o bucat de proteine gustoase și ciudate?” Cei de la firma Beyond Meat au și brevetat, în 2014, invenția lor:


”Produse pe baz de proteine structurate pe baz de carne”, pentru a evalua proprietțile fizice ale invenției lor."Fr fibre poți avea ceva greu și uscat, ciudat și umed", spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. "Începând cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe baz de mazre, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul și gustul de carne de vit gtit. Geistlinger a stabilit c a creat fibre din material vegetal, pentru a le face s se alinieze și a imita mușchiul.


Burger a câștigat btlia veganilor contra carnivorilor


Poate cel mai ușor acceptat produs veggie este burgerul sau ”pattie”, deoarece poate combina ingrediente în vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului și o varietate de legume poate fi combinat cu succes ca o fibr bogat cu textura unui burger de carne. Având în vedere compararea mai multor produse din ”carne vegetal” și a omologilor lor din alte țri, , este clar c productorii continu s lucreze la provocarea de a îmbuntți textura produselor înlocuitoare de carne, astfel încât s ofere aceleași așteptri textuale și de gust, ca și carnea.

Alte articole recomandate:

Prezenta la deschiderea targului Indagra, Daciana Sârbu s-a întreținut îndelung cu membrii delegației chineze care particip la Forumul Europa Central și de Est-China. Desigur, doamna Sârbu nu a omis s viziteze, împreun cu o parte a delegației chineze, standurile cu produse tradiționale și bio. Cu aceast ocazie, pentru infoALIMENT Magazin, aceasta a declarat c sper ca, în perioada urmtoare, produsele alimentare bio din [...]
Firma “ Ghitta” a deschis de curand magazine in care comercializeaza produse traditionale romanesti in trei mari orase din Europa. “Avand in vedere faptul ca tot mai multi romani pleaca in strainatatefirma noastra sa gandit sa le ofere mancare ca la mama acasa. Asa ca am deschis magazine in cele mai importante orase ale Europei, acestea fiind Bruxelles (Belgia), Rosny sous Bois (Franta – Paris), Torino (Italia). Deoarece ne-am [...]
Oana Belu controleaz Domeniile Ostrov, firm care a înregistrat anul trecut o cifr de afaceri de 19 milioane de lei, în cretere cu circa 20% fa de perioada similar a anului trecut, însemnând 7,5 milioane de litri de vin. Domeniile Ostrov reprezint brandul umbrel sub care se comercializeaz gamele de vinuri ale podgoriei Ostrov, care se întinde pe 1.300 de hectare. Alturi de podgoria de vi de vie compania mai deine aproape 500 de hectare de pom [...]
Ministru Vâlcov anunta scaderea TVA la produsele bio Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a anunat c în proiectul de buget pe 2015 este propus scderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, artând c în buget ”mai sunt i alte surprize extrem de plcute”.   Vâlcov a precizat c proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmeaz negocierile cu FMI i nu sunt cuprinse niciun fel de creteri de taxe i impozite, ci dimpotriv [...]
Rezultatele recente ale unui studiu ar putea revoluționa politica de ecologizare din întreaga lume. Astfel, se pare c dou specii slbatice de albine au început s foloseasc plasticul pentru a-și ”construi” stupii, indicând o posibil extindere a utilizrii acestui material ca urmare a adaptabilitții vietților la noile condiții de mediu.   Plasticul se acumuleaz în cantitți îngrijortoare în cele mai [...]
În timp ce tot mai mulți apicultori sunt convinși c profitul poate fi asigurat doar din exporturi, un clujean a investit o mic avere pentru a crea un brand românesc cu care s cucereasc iubitorii de miere din România. Ciprian Beu are 37 de ani și, dup 10 ani activați în domeniul IT, a decis s investeasc 500.000 de euro în produsele apicole marca Prisaca Transilvan.   Anul ce se încheie a însemnat primul magazin [...]
Magazinul online de produse natu­riste , unul dintre cei mai mari juctori de pe piaa online de profil din România, are în plan s îi dezvolte treptat businessului i pe pieele externe, inta fiind ca vânzrile internaionale s ajung s genereze circa 10% din afaceri în decurs de un an.  Anul trecut, magazinul online a înregistrat o cifr de afaceri de 1,2 milioane euro, iar pentru 2016 mizeaz pe o cretere de 50% a veniturilor. Serviciul de [...]
(Agerpres) Șapte noi produse din zona Pleșcoiului, judeul Buzu, au primit atestarea de produse tradiționale. Aceast recunoaștere la nivel național va permite protejarea acestor rețete transmise de demult. Este vorba despre cârnaii de Plecoi cruzi i uscai, micii de cas, pieptul de porc crud afumat, muchiul rnesc crud-afumat, leberul de cas, toba de cas i cârnaii de cas afumai de porc. Toate aceste produse sunt realizate de o firm din [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN