Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oamenii sacrific în prezent, aproximativ 1600 mamifere și psri în fiecare secund, plus milioane de pești, crustacee și moluște. În acest timp, culturile agricole necesare hranei populației acoper doar 4% din suprafața utilizabil a pmântului, adic a terenului care nu este acoperit de gheaț sau care nu este decât roc goal. Populația planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar pân în 2060, aceasta va crește la 9,5 miliarde. Nu numai c vom fi din ce în ce mai mulți, dar noi suntem și principalii consumatori de carne, astfel încât specialiștii prevd c se va dubla cererea de carne, pân în anul 2050.


Americanii, campionii vegetarianismului


Chiar dac mulți dintre noi nu doresc s renunțe la consumul de carne, exist îns mulți alți oameni care opteaz pentru meniuri vegetariene. De pid, în Statele Unite, burgerii veggie au început s aib o popularitate din ce în ce mai mare, întrucât americanii sunt preocupați s încerce noi modalitți pentru a mânca mai sntos. Iar primul pas este…înlocuirea crnii la mas!


Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, susține c sunt disponibile acum, pe scar larg, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu îl contrazic:


Departamentul de Agricultur al SUA prognozeaz c anul acesta va scdea cu 12,2% consumul de carne și psri de curte, faț de anii trecuți. Pe de alt parte, Asociația Național a Restaurantelor din SUA a anunțat c meniurile vegane au crescut în vânzri cu 17%, faț de anul de referinț 2008.


Și flexitarienii trebuie puși la socoteal


Tendința este clar: americanii trec, încet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat  în 2011 de ctre Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulți din SUA consum diete fr carne, pește sau psri de curte. Este adevrat c, la nivelul întregii populații americane, acest procent este destul de mic, dar important este tendința, curentul, care se propag tot mai mult în societatea american și, mai ales, în rândul tinerilor.


În plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adaug o nou categorie de consumatori, denumit “flexitarians”, adic acei oameni care nu au renunțat definitiv la consumul de carne, dar caut oportunitți pentru a o înlocui cu succes. La ora actual, aproximativ 4% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani aleg s mnânce carne, cel puțin o dat pe sptmân, dar nu exist nicio îndoial c este în creștere segmentul de mese festive, în cadrul crora s fie redus sau eliminat total, carnea din diet. Acum sunt disponibile pe scar larg alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, pește și pân la porc și vit, ceea ce a dat naștere la ”carne ape baz de înlocuitori din…plante”!


Burgerul preparat din legume, excelența dietei vegane


Primul burger din legume a dus la creșterea popularitții dietelor vegane, unde carnea este înlocuit cu soia sau grâu, iar proteinele sunt disponibile în stare proaspt, uscat sau înghețat. Tofu, de pild, a fost folosit pentru prima dat în China și este unul dintre alimentele de baz din buctria asiatic.


Tofu are în compoziție boabe de soia, ap și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioar, similar producerii brânzeturilor. Tofu – sau brânz de soia, cum i se mai spune – se prepar cu un coagulant acid de tipul lmâii sau oetului. Folosit în reete, tofu se comport ca un burete, absorbind orice arom. Acesta poate fi folosit prjit cu diverse feluri de mâncare, ca și cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu ou, pentru omlet. Când este înghețat, tofu poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocat, iar preparat cum trebuie, el este o foarte bun alternativ la carne.


Un alt preparat, ”tempeh”-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de baz, alturi de orez. Acesta este preparat din boabe de soia înmuiate și semigtite, din cereale întregi, precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se las într-un loc cald, timp de câteva ore, perioad în care acesta fermenteaz. Grație acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai ușor de digerat decât alte produse pe baz de soia, iar probioticele care rezult în urma fermentrii stimuleaz procesul digestiv și întrește sistemul imunitar.


Seitanul, adevrata carne vegetarian


O alt alternativ foarte bun la carne este ”seitanul”, un preparat popularizat în Occident de chinezi și japonezi, în ultimele decenii. Acesta se mai numește și carne vegetarian și se face din gluten de grâu, întrucât are textura și consistența crnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat în totalitate de condimentele care se adaug în gluten și în zeama în care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj c are textura crnii, întrucât gustul și culoarea crnii pot fi falsificate foarte ușor, îns textura, nu!


O abordare din ce în ce mai popular este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea …o bucat de carne. Este ceea ce face Ethan Brown în laboratorul su de la ”Beyound Meat”. Brown singur declar c el face carne din plante: ”Pentru c, practic, ce este carnea, decât o bucat de proteine gustoase și ciudate?” Cei de la firma Beyond Meat au și brevetat, în 2014, invenția lor:


”Produse pe baz de proteine structurate pe baz de carne”, pentru a evalua proprietțile fizice ale invenției lor."Fr fibre poți avea ceva greu și uscat, ciudat și umed", spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. "Începând cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe baz de mazre, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul și gustul de carne de vit gtit. Geistlinger a stabilit c a creat fibre din material vegetal, pentru a le face s se alinieze și a imita mușchiul.


Burger a câștigat btlia veganilor contra carnivorilor


Poate cel mai ușor acceptat produs veggie este burgerul sau ”pattie”, deoarece poate combina ingrediente în vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului și o varietate de legume poate fi combinat cu succes ca o fibr bogat cu textura unui burger de carne. Având în vedere compararea mai multor produse din ”carne vegetal” și a omologilor lor din alte țri, , este clar c productorii continu s lucreze la provocarea de a îmbuntți textura produselor înlocuitoare de carne, astfel încât s ofere aceleași așteptri textuale și de gust, ca și carnea.

Alte articole recomandate:

Alexandru Peligrad:   Dac vorbim de exporturile de sucuri ale României, vorbim în special de exportul de suc de mere, în condițiile în care, în 2011 spre exemplu, acesta a avut o pondere valoric de circa 91% în totalul exporturilor de sucuri ale României, cu o valoare de 10,7 milioane de euro, dintr-un total al exporturilor de sucuri de fructe și legume de 11,8 milioane de euro.   Pe trend ascendent   Deși [...]
România a devenit cel mai mare productor de miere din UE în 2015, ultimul an pentru care exist date publice. Piaa local a urcat astfel de pe locul trei pe prima poziie, devansând Spania i Ungaria, arat datele Eurostat, biroul european de statistic. În 2015 România a produs 35.000 de tone de miere, cu circa 75% mai mult decât în anul anterior. Avansul puternic a fcut ca piaa local s devin cel mai mare productor european de miere. i [...]
(Comunicat) Românii au început s consume mai mult miere ecologic faț de ani precedenți, dar sunt înc departe de a atinge cotele de consum din alte țri, susțin reprezentanții federației de profil ROMAPIS. Conform acestora, cosumul de miere convențional rmâne sczut în România, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce însemn de 2-3 ori mai puțin decât în țrile mai prospere. Din cele 24.000 [...]
(Agerpres) Productorii harghiteni întâmpin dificulti în a gsi referine documentare despre vechimea reetelor folosite pentru produsele tradiionale, având în vedere faptul c procedurile privind atestarea acestora s-au modificat. Consilierul DADR Harghita, Gyorgy Erzsebet susine c potrivit vechilor proceduri în jude s-au înregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind tradiionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, [...]
Creșterea producției ecologice ar sprijini dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile în întreaga Europ, a declarat directorul adjunct al IFOAM și directorul de politic Eric Gall, pentru FoodNavigator. Organismul din industria organic și-a lansat recent foaia de parcurs pentru Vision 2030 pentru a sprijini creșterea disponibilitții și consumului ecologic în Europa. Viziunea colectiv și strategia își propun s [...]
Compania Monini si-a extins portofoliul cu un produs nou, conceput special pentru copii. Mini Monini este primul ulei de masline extra virgin BIO, anunta compania intr-un comunicat, remis de Magazin Progresiv.  Uleiul de masline Mini Monini poate fi folosit pentru gatit, dar este recomandat si pentru  hidratarea pielii sensibile a sugarilor si a copiilor.   Mini Monini este  produs din masline organice, iar intregul proces de productie este certificat de catre Institutul [...]
(Agerpres) Produsele ecologice i trediionale româneti pot concura cu uurin pe pieele internaionale. fiind o mândrie a rii noastre, consider vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei. “Produsele ecologice i cele tradiionale reprezint cu adevrat România i pot face oricând cinste pe toate pieele, fie pe cea european fie în ri tere. Le mulțumesc [...]
Ministru Vâlcov anunta scaderea TVA la produsele bio Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a anunat c în proiectul de buget pe 2015 este propus scderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, artând c în buget ”mai sunt i alte surprize extrem de plcute”.   Vâlcov a precizat c proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmeaz negocierile cu FMI i nu sunt cuprinse niciun fel de creteri de taxe i impozite, ci dimpotriv [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi