Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oamenii sacrific în prezent, aproximativ 1600 mamifere și psri în fiecare secund, plus milioane de pești, crustacee și moluște. În acest timp, culturile agricole necesare hranei populației acoper doar 4% din suprafața utilizabil a pmântului, adic a terenului care nu este acoperit de gheaț sau care nu este decât roc goal. Populația planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar pân în 2060, aceasta va crește la 9,5 miliarde. Nu numai c vom fi din ce în ce mai mulți, dar noi suntem și principalii consumatori de carne, astfel încât specialiștii prevd c se va dubla cererea de carne, pân în anul 2050.


Americanii, campionii vegetarianismului


Chiar dac mulți dintre noi nu doresc s renunțe la consumul de carne, exist îns mulți alți oameni care opteaz pentru meniuri vegetariene. De pid, în Statele Unite, burgerii veggie au început s aib o popularitate din ce în ce mai mare, întrucât americanii sunt preocupați s încerce noi modalitți pentru a mânca mai sntos. Iar primul pas este…înlocuirea crnii la mas!


Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, susține c sunt disponibile acum, pe scar larg, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu îl contrazic:


Departamentul de Agricultur al SUA prognozeaz c anul acesta va scdea cu 12,2% consumul de carne și psri de curte, faț de anii trecuți. Pe de alt parte, Asociația Național a Restaurantelor din SUA a anunțat c meniurile vegane au crescut în vânzri cu 17%, faț de anul de referinț 2008.


Și flexitarienii trebuie puși la socoteal


Tendința este clar: americanii trec, încet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat  în 2011 de ctre Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulți din SUA consum diete fr carne, pește sau psri de curte. Este adevrat c, la nivelul întregii populații americane, acest procent este destul de mic, dar important este tendința, curentul, care se propag tot mai mult în societatea american și, mai ales, în rândul tinerilor.


În plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adaug o nou categorie de consumatori, denumit “flexitarians”, adic acei oameni care nu au renunțat definitiv la consumul de carne, dar caut oportunitți pentru a o înlocui cu succes. La ora actual, aproximativ 4% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani aleg s mnânce carne, cel puțin o dat pe sptmân, dar nu exist nicio îndoial c este în creștere segmentul de mese festive, în cadrul crora s fie redus sau eliminat total, carnea din diet. Acum sunt disponibile pe scar larg alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, pește și pân la porc și vit, ceea ce a dat naștere la ”carne ape baz de înlocuitori din…plante”!


Burgerul preparat din legume, excelența dietei vegane


Primul burger din legume a dus la creșterea popularitții dietelor vegane, unde carnea este înlocuit cu soia sau grâu, iar proteinele sunt disponibile în stare proaspt, uscat sau înghețat. Tofu, de pild, a fost folosit pentru prima dat în China și este unul dintre alimentele de baz din buctria asiatic.


Tofu are în compoziție boabe de soia, ap și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioar, similar producerii brânzeturilor. Tofu – sau brânz de soia, cum i se mai spune – se prepar cu un coagulant acid de tipul lmâii sau oetului. Folosit în reete, tofu se comport ca un burete, absorbind orice arom. Acesta poate fi folosit prjit cu diverse feluri de mâncare, ca și cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu ou, pentru omlet. Când este înghețat, tofu poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocat, iar preparat cum trebuie, el este o foarte bun alternativ la carne.


Un alt preparat, ”tempeh”-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de baz, alturi de orez. Acesta este preparat din boabe de soia înmuiate și semigtite, din cereale întregi, precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se las într-un loc cald, timp de câteva ore, perioad în care acesta fermenteaz. Grație acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai ușor de digerat decât alte produse pe baz de soia, iar probioticele care rezult în urma fermentrii stimuleaz procesul digestiv și întrește sistemul imunitar.


Seitanul, adevrata carne vegetarian


O alt alternativ foarte bun la carne este ”seitanul”, un preparat popularizat în Occident de chinezi și japonezi, în ultimele decenii. Acesta se mai numește și carne vegetarian și se face din gluten de grâu, întrucât are textura și consistența crnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat în totalitate de condimentele care se adaug în gluten și în zeama în care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj c are textura crnii, întrucât gustul și culoarea crnii pot fi falsificate foarte ușor, îns textura, nu!


O abordare din ce în ce mai popular este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea …o bucat de carne. Este ceea ce face Ethan Brown în laboratorul su de la ”Beyound Meat”. Brown singur declar c el face carne din plante: ”Pentru c, practic, ce este carnea, decât o bucat de proteine gustoase și ciudate?” Cei de la firma Beyond Meat au și brevetat, în 2014, invenția lor:


”Produse pe baz de proteine structurate pe baz de carne”, pentru a evalua proprietțile fizice ale invenției lor."Fr fibre poți avea ceva greu și uscat, ciudat și umed", spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. "Începând cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe baz de mazre, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul și gustul de carne de vit gtit. Geistlinger a stabilit c a creat fibre din material vegetal, pentru a le face s se alinieze și a imita mușchiul.


Burger a câștigat btlia veganilor contra carnivorilor


Poate cel mai ușor acceptat produs veggie este burgerul sau ”pattie”, deoarece poate combina ingrediente în vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului și o varietate de legume poate fi combinat cu succes ca o fibr bogat cu textura unui burger de carne. Având în vedere compararea mai multor produse din ”carne vegetal” și a omologilor lor din alte țri, , este clar c productorii continu s lucreze la provocarea de a îmbuntți textura produselor înlocuitoare de carne, astfel încât s ofere aceleași așteptri textuale și de gust, ca și carnea.

Alte articole recomandate:

  Florin Mitocaru, de profesie medic specialist de medicin intern, a dezvoltat un productor de ceaiuri i suplimente alimentare – Alevia din Flticeni (judeul Suceava) – care are în prezent în portofoliu 120 de suplimente alimentare i 60 de sortimente de ceaiuri, informeaza ZF. Productorul care în 2008 avea afaceri de 1,6 mil. euro i doar 46 de angajai a ajuns anul trecut la peste 130 de salariai i se pregtete pentru o cifr de afaceri de 5 mil. [...]
Mierea cu hribi din Slaj este, în opinia celor care o produc și o comercializeaz, cel mai exclusivist produs de gen din Europa, nu atât prin prețul su ce ar putea fi considerat exorbitant, cât mai ales prin forma de prezentare, respectiv recipientul de sticl unicat, decorat cu argint și încadrat într-o ram de lemn de stejar, cumprtorul primind și o linguriț de argint, un sculeț de pânz țesut în rzboi, [...]
Timișoreanul Ciprian Lopat (49 de ani) a ocupat poziții-cheie la câteva dintre cele mai mari companii din lume, iar în ultimii ani, de când petrece mai mult timp în România, s-a gândit s înceap o afacere nou, care pe care s o extind frumos și s o transforme într-un brand internațional. Așa s-a nscut, în decembrie anul trecut, conceptul Dor de verde – un business inteligent în agricultur, [...]
(Agerpres) România poate deveni un mare exportator de hran bio i tradiional dac se aplic TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind i mai accesibile pentru români, afirm Dan Matei Agathon, preedintele Federaiei Patronatelor din Turism i Servicii (FPTS). ‘Federaia Patronatelor din Turism i Servicii susine iniiativa Asociaiei Operatorilor din Agricultur Ecologic ’Bio-România’ de a obine TVA redus la alimentele bio, [...]
Preul mierii la raft ar putea crete cu 10-15 procente în toamn ca urmare a reducerii produciei cu 35-40% din media anual înregistrat în România din cauza secetei, a declarat Ioan Fetea, preedintele Asociaiei Cresctorilor de Albine din România (ACAR), informeaz Recolta. "Cred c producția total de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 și 65%, faț de media anual de 20.000 - 22.000 de tone. Estimez c în 2014 vom face [...]
În ședința Guvernului din data de 28 august 2014 a fost adoptat Ordonana de modificare și completare a Ordonanței de urgen a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Potrivit sursei, aceast OUG creeaz cadrul instituional pentru stabilirea contraveniilor i aplicarea sanciunilor la organismele de inspecie i certificare aprobate de ctre Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale pentru desfurarea activitii în sectorul [...]
Potrivit unui raport recent dat publicitții de "Global Organic Foods”, piața mondial organic a alimentelor și buturilor va crește anual cu 12,8%. În anul de grație 2015, aceast piaț a ajuns déjà la o valoare de 104,5 miliarde dolari!   Segmentul alimentelor Bio, în creștere La nivel mondial, un total de 43,1milioane de hectare au fost cultivate organic, la sfârșitul anului trecut, ceea ce reprezint o [...]
Prezenta si in acest an la BioFach, Asociatia Bioagricultoriloir din Romania, Bioterra, a reusit deja, inca din prima dimineata, sa deschida o noua linie externa de afaceri pentru una dintre companiile membre.   Astfel, dupa ce, prin serviciile de reprezentare pe care le asigura, multe dintre cele 650 de firme membre ale asociatiei condusa de domnul Albert Imre exporta deja produse agroalimentare ecologice in Germania, Italia si Austria, acum, una dintre ele va incepe discutiile cu [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN