Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Oamenii sacrific în prezent, aproximativ 1600 mamifere și psri în fiecare secund, plus milioane de pești, crustacee și moluște. În acest timp, culturile agricole necesare hranei populației acoper doar 4% din suprafața utilizabil a pmântului, adic a terenului care nu este acoperit de gheaț sau care nu este decât roc goal. Populația planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar pân în 2060, aceasta va crește la 9,5 miliarde. Nu numai c vom fi din ce în ce mai mulți, dar noi suntem și principalii consumatori de carne, astfel încât specialiștii prevd c se va dubla cererea de carne, pân în anul 2050.


Americanii, campionii vegetarianismului


Chiar dac mulți dintre noi nu doresc s renunțe la consumul de carne, exist îns mulți alți oameni care opteaz pentru meniuri vegetariene. De pid, în Statele Unite, burgerii veggie au început s aib o popularitate din ce în ce mai mare, întrucât americanii sunt preocupați s încerce noi modalitți pentru a mânca mai sntos. Iar primul pas este…înlocuirea crnii la mas!


Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, susține c sunt disponibile acum, pe scar larg, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu îl contrazic:


Departamentul de Agricultur al SUA prognozeaz c anul acesta va scdea cu 12,2% consumul de carne și psri de curte, faț de anii trecuți. Pe de alt parte, Asociația Național a Restaurantelor din SUA a anunțat c meniurile vegane au crescut în vânzri cu 17%, faț de anul de referinț 2008.


Și flexitarienii trebuie puși la socoteal


Tendința este clar: americanii trec, încet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat  în 2011 de ctre Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulți din SUA consum diete fr carne, pește sau psri de curte. Este adevrat c, la nivelul întregii populații americane, acest procent este destul de mic, dar important este tendința, curentul, care se propag tot mai mult în societatea american și, mai ales, în rândul tinerilor.


În plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adaug o nou categorie de consumatori, denumit “flexitarians”, adic acei oameni care nu au renunțat definitiv la consumul de carne, dar caut oportunitți pentru a o înlocui cu succes. La ora actual, aproximativ 4% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani aleg s mnânce carne, cel puțin o dat pe sptmân, dar nu exist nicio îndoial c este în creștere segmentul de mese festive, în cadrul crora s fie redus sau eliminat total, carnea din diet. Acum sunt disponibile pe scar larg alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, pește și pân la porc și vit, ceea ce a dat naștere la ”carne ape baz de înlocuitori din…plante”!


Burgerul preparat din legume, excelența dietei vegane


Primul burger din legume a dus la creșterea popularitții dietelor vegane, unde carnea este înlocuit cu soia sau grâu, iar proteinele sunt disponibile în stare proaspt, uscat sau înghețat. Tofu, de pild, a fost folosit pentru prima dat în China și este unul dintre alimentele de baz din buctria asiatic.


Tofu are în compoziție boabe de soia, ap și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioar, similar producerii brânzeturilor. Tofu – sau brânz de soia, cum i se mai spune – se prepar cu un coagulant acid de tipul lmâii sau oetului. Folosit în reete, tofu se comport ca un burete, absorbind orice arom. Acesta poate fi folosit prjit cu diverse feluri de mâncare, ca și cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu ou, pentru omlet. Când este înghețat, tofu poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocat, iar preparat cum trebuie, el este o foarte bun alternativ la carne.


Un alt preparat, ”tempeh”-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de baz, alturi de orez. Acesta este preparat din boabe de soia înmuiate și semigtite, din cereale întregi, precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se las într-un loc cald, timp de câteva ore, perioad în care acesta fermenteaz. Grație acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai ușor de digerat decât alte produse pe baz de soia, iar probioticele care rezult în urma fermentrii stimuleaz procesul digestiv și întrește sistemul imunitar.


Seitanul, adevrata carne vegetarian


O alt alternativ foarte bun la carne este ”seitanul”, un preparat popularizat în Occident de chinezi și japonezi, în ultimele decenii. Acesta se mai numește și carne vegetarian și se face din gluten de grâu, întrucât are textura și consistența crnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat în totalitate de condimentele care se adaug în gluten și în zeama în care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj c are textura crnii, întrucât gustul și culoarea crnii pot fi falsificate foarte ușor, îns textura, nu!


O abordare din ce în ce mai popular este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea …o bucat de carne. Este ceea ce face Ethan Brown în laboratorul su de la ”Beyound Meat”. Brown singur declar c el face carne din plante: ”Pentru c, practic, ce este carnea, decât o bucat de proteine gustoase și ciudate?” Cei de la firma Beyond Meat au și brevetat, în 2014, invenția lor:


”Produse pe baz de proteine structurate pe baz de carne”, pentru a evalua proprietțile fizice ale invenției lor."Fr fibre poți avea ceva greu și uscat, ciudat și umed", spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. "Începând cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe baz de mazre, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul și gustul de carne de vit gtit. Geistlinger a stabilit c a creat fibre din material vegetal, pentru a le face s se alinieze și a imita mușchiul.


Burger a câștigat btlia veganilor contra carnivorilor


Poate cel mai ușor acceptat produs veggie este burgerul sau ”pattie”, deoarece poate combina ingrediente în vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului și o varietate de legume poate fi combinat cu succes ca o fibr bogat cu textura unui burger de carne. Având în vedere compararea mai multor produse din ”carne vegetal” și a omologilor lor din alte țri, , este clar c productorii continu s lucreze la provocarea de a îmbuntți textura produselor înlocuitoare de carne, astfel încât s ofere aceleași așteptri textuale și de gust, ca și carnea.

Alte articole recomandate:

Cererea de produse bio din România este în cretere, urmând aceeai tendin înregistrat la nivelul Uniunii Europene. Oferta îns, cu toate c cifrele sunt încurajatoare în acest sens, nu acoper necesarul intern, cu atât mai puin cererea la export. În 2012, doar 2,1 la sut din suprafaa agricol utilizat a României a fost cultivat ecologic, comparativ cu 5,8 la sut, media în UE27. i totui, fa de 2007, suprafeele [...]
România a devenit cel mai mare productor de miere din UE în 2015, ultimul an pentru care exist date publice. Piaa local a urcat astfel de pe locul trei pe prima poziie, devansând Spania i Ungaria, arat datele Eurostat, biroul european de statistic. În 2015 România a produs 35.000 de tone de miere, cu circa 75% mai mult decât în anul anterior. Avansul puternic a fcut ca piaa local s devin cel mai mare productor european de miere. i [...]
(Agerpres) În ultimii ani, fructele de pdure româneti i-au creat propriul drum spre Occident. De aceast dat, aproximativ 120 de tone de fructe de pdure, care urmeaz s fie culese din zonele submontane ale judeului Gorj, vor ajunge la firme din Germania i Olanda. Livrarea se face prin intermediul unor contracte care dateaz de mai muli ani, spune eful Direciei Silvice (DS), Ovidiu Cârstoc. Potrivit acestuia, fiecare pdurar din jude are o norm de 350 [...]
Marian Radu împreun cu soia sa Claudia i cu ali patru prieteni - Valentin Marcu, Mihaela Cristea, Gabriel Desculu i Radu Desculu - au investit circa 60.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultura bio sub brandul Tomatina. Ei au mizat exclusiv pe distribuia i comercializarea legumelor în mediul online - magazin online, aplicaie mobil i magazin pe Facebook, datorit costurilor mai mici decât în cazul unui magazin tradiional i reducer [...]
România poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei pentru c are cantitatea cea mai mic de azot utilizat la hectar, aceasta fiind de peste 20 de ori mai mic decât în Olanda, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale (MADR), Daniel Botnoiu, la Festivalul ECO organizat la Muzeul Satului din Capital. “Investiiile foarte bine dirijate în sector, cu urmrirea efectelor i cu corectarea lor în timp, ne [...]
Mierea cu hribi din Slaj este, în opinia celor care o produc și o comercializeaz, cel mai exclusivist produs de gen din Europa, nu atât prin prețul su ce ar putea fi considerat exorbitant, cât mai ales prin forma de prezentare, respectiv recipientul de sticl unicat, decorat cu argint și încadrat într-o ram de lemn de stejar, cumprtorul primind și o linguriț de argint, un sculeț de pânz țesut în rzboi, [...]
Desi se afla la prima participare la BioFach, firma Sonimpex Topoloveni a reusit, deja, sa demareze discutiile pentru deschiderea unor linii de export in Germania si Malaiezia. Obiectul exporturilor il va face Magiunul de Topoloveni-Sonimpex, care este prezentat la staduri in doua variante de ambalare: in borcane de 225 de grame, precum si in borcane de 30 de grame, aaceasta varianta fiind propuse sectorului de HoReCa.   Doamna Iulia Enache, de la serviciul de Marketing al firme [...]
Laurul Arad, cel mai mare pro­ductor de siropuri, spe­r la un contract cu un mare retailer european care i-ar aduce prezena în 800 de magazine pen­tru a atenua din efectele insol­venei.  „Laurul este singurul brand pe care îl mai producem i este motorul fabricii. În prezent exporturile reprezint circa 2-3% din cifra de afaceri. Exportm în Belgia, Italia i Spania, acolo unde sunt comuniti mari de români“, a declara [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN