Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele.


În România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinări, este Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Laborator Național de Referință, aflat în subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


Pe lângă IISPV, determinări pentru metale grele mai realizează și laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanța, Suceava, Prahova, Călărași, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă mai lucrează și laboratoarele instituției din: Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Ialomița, Iași, Teleorman, Satu-Mare și Suceava.


În anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinări de laborator pentru decelarea prezenței sau a nivelului de contaminanți (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele și 2.658 de probe pentru măsurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de pește, urmărindu-se determinarea următorilor parametri: histamină, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum și determinarea gradului de contaminare radioactivă cu Cs134 și Cs137.


Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate de către IISPV și de rețeaua de laboratoare de la nivel național ale Autorității, din produse alimentare și din furaje (recoltate de pe teritoriul României sau importate din țări terțe), infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.


Anual, ANSVSA elaborează un Plan Național de Control Reziduuri (cerință a Uniunii Europene), plan care înainte de a fi implementat, este supus aprobării Comisiei Europene.


În ceea ce privește măsurarea nivelului radioactivității unor produse alimentare, determinările se realizează în cadrul unui program de monitorizare permanentă, inclusiv al produselor agroalimentare cu proveniența Japonia și aria de pescuit Asia - Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) și al importurilor de produse agroalimentare provenind din țări care au fost expuse accidentului de la Cernobîl.  


În cazul în care ar apărea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare și ele se aplică în România, de către specialiștii ANSVSA, așa cum se aplică în oricare dintre celelalte țări membre ale Uniunii Europene.  


Menționăm că acest tip de analize se realizează în mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare:  lapte, produse lactate, carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al alimentelor și produse alimentare deshidratate.


Analizele se realizează în cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerințelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


(Serviciul Comunicare ANSVSA)

Alte articole recomandate:

O nouă campanie lansată în nord-vestul Angliei a vizat producătorii de băuturi dulci susținând că incapacitatea lor de a informa publicul cu privire la prejudiciile sănătății cauzează efecte negative asupra sănătății copiilor și a tinerilor adulți, informează Food Navigator. Campania Give Up Loving Pop (Gulp) creată de Food Active, încearcă să schimbe atitudinile consumatorilor față de achiziționarea băuturilor dulci.   În timp ce [...]
(Comunicat) În cursul lunii mai 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.998 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, [...]
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), împreună cu reprezentanți ai Poliției, au verificat marfa transportată de o autoutilitară, descoperind o cantitate de 2.430 de kilograme de carcasă de miel 'fără documente care să facă dovada trasabilității și a faptului că provin în urma sacrificării mieilor într-un abator autorizat sanitar veterinar', a anunțat ieri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
Fabricile de procesare a cărnii trebuie să îndeplinească o serie de norme sanitare cum ar fi: suprafete usor de curatat si sterilizat; suprafete antiderapante in conditii de umezeala; suprafete rezistente la agresiunea substantelor dezinfectante si detergentilor; suprafete continue care sa asigure drenaj eficient si rezistenta in timp si rezistenta mecanica la trafic greu.   Pentru a veni în ajutorul procesatorilor de carne firma NORTH STAR oferă sisteme eficient [...]
  Agenția pentru Industria Alimentară din Scoția va înființa un organism autonom în țara, acest proiect trecând de lege, informează Food Navigator. Food Standards Scotland (FSS) își va începe activitatea la 1 aprilie după ce a devenit o entitate juridică și proiectul de lege a primit aviz fiind conform cu Royal Assent. Această nouă entitate va prelua toate funcțiile îndeplinite în prezent de către divizia [...]
Sanatatea copiilor dintr-o alta scoala din Iasi a fost pusa in pericol. Dupa scandalul de la scoala din Baltati, unde copiii au fost intoxicati cu produsele de panificatie, fiind internati in spital, s-au mai gasit nereguli la o alta scoala din judet. De aceasta data, vinovata pentru problemele aparute la produsele destinate copiilor a fost firma care furniza laptele, formeaza Viata libera, din Galati. Totul a fost descoperit in urma unui control al Comisariatului [...]
Măsura a fost decisă după ce 47 de copii din comuna Odoreu care au băut laptele primit la școală au ajuns la spital cu dureri de burtă. 10 dintre aceștia vor rămâne internați până mâine. În acest moment are loc o anchetă pentru a fi descoperite cauzele îmbolnăvirii. Primarul localității Odoreu Dumitru Dorel Pop spune că laptele distribuit de o firmă din Timiș nu este expirat, însă termenul de valabilitate este de 6 [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN