Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele.


În România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinări, este Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Laborator Național de Referință, aflat în subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


Pe lângă IISPV, determinări pentru metale grele mai realizează și laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanța, Suceava, Prahova, Călărași, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă mai lucrează și laboratoarele instituției din: Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Ialomița, Iași, Teleorman, Satu-Mare și Suceava.


În anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinări de laborator pentru decelarea prezenței sau a nivelului de contaminanți (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele și 2.658 de probe pentru măsurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de pește, urmărindu-se determinarea următorilor parametri: histamină, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum și determinarea gradului de contaminare radioactivă cu Cs134 și Cs137.


Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate de către IISPV și de rețeaua de laboratoare de la nivel național ale Autorității, din produse alimentare și din furaje (recoltate de pe teritoriul României sau importate din țări terțe), infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.


Anual, ANSVSA elaborează un Plan Național de Control Reziduuri (cerință a Uniunii Europene), plan care înainte de a fi implementat, este supus aprobării Comisiei Europene.


În ceea ce privește măsurarea nivelului radioactivității unor produse alimentare, determinările se realizează în cadrul unui program de monitorizare permanentă, inclusiv al produselor agroalimentare cu proveniența Japonia și aria de pescuit Asia - Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) și al importurilor de produse agroalimentare provenind din țări care au fost expuse accidentului de la Cernobîl.  


În cazul în care ar apărea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare și ele se aplică în România, de către specialiștii ANSVSA, așa cum se aplică în oricare dintre celelalte țări membre ale Uniunii Europene.  


Menționăm că acest tip de analize se realizează în mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare:  lapte, produse lactate, carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al alimentelor și produse alimentare deshidratate.


Analizele se realizează în cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerințelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


(Serviciul Comunicare ANSVSA)

Alte articole recomandate:

În perioada 01.08.2014-31.08.2014, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 6.446 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unități de [...]
O platformă online care conține date științifice și tehnice se vrea a rezolva mult mai repede problemele apărute în industria alimentară, informează Dairy Reporter. Portalul IICIIO asigură faptul că firmele vor avea acces la cele mai recente informații publicate și nu își vor pierde timpul căutând și citind informații neelocvente, astfel vor avea mai mult timp pentru acțiune și pentru a rezolva problema. Platforma, [...]
Aproape 200 de tone de fructe și legume, 16 tone de carne și 19 tone de alcool au fost confiscate, într-o săptămână, în urma unor controale, susținute le nivel național, de polițiștii specializați în investigarea fraudelor, informează Mediafax.   "În perioada 10 - 15 decembrie a.c., polițiștii din cadrul structurilor teritoriale, sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor - IGPR, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică și al Direcției Rutiere, au [...]
FoodProcessing Technology anunță punerea la punct a unui nou sistem de inspecție a produselor din carne deja ambalate, cu ajutorul razelor X. Sistemul X Ray Azano este conceput inspecției produselor deja ambalate, urmărind detectarea eventualelor contaminări ale produselor, inclusiv a celor cu metale, bucăți de sticlă etc. Echipamentul este construit potrivit legislației internaționale în materie de siguranță alimentară și siguranță în exploatare, fiind neinvaziv și [...]
(Comunicat) Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]
Veștile cu privire la existența acestui orez sintetic au început să iasă la iveală treptat pe rețelele de socializare Facebook și WhatsApp. Se speculează că, în prezent, orezul din plastic a început să pună stăpânire inclusiv pe piața de larg consum din Singapore, nefiind exclusă posibilitatea exportului către Occident!   Orezul sintetic vândut pe piețele din China și-a găsit, probabil, drumul și către alte țări asiatice, printre care Vietnam, Indonezia și [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN