Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) Prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele.


În România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinări, este Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Laborator Național de Referință, aflat în subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.


Pe lângă IISPV, determinări pentru metale grele mai realizează și laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanța, Suceava, Prahova, Călărași, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă mai lucrează și laboratoarele instituției din: Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Ialomița, Iași, Teleorman, Satu-Mare și Suceava.


În anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinări de laborator pentru decelarea prezenței sau a nivelului de contaminanți (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele și 2.658 de probe pentru măsurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de pește, urmărindu-se determinarea următorilor parametri: histamină, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum și determinarea gradului de contaminare radioactivă cu Cs134 și Cs137.


Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate de către IISPV și de rețeaua de laboratoare de la nivel național ale Autorității, din produse alimentare și din furaje (recoltate de pe teritoriul României sau importate din țări terțe), infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.


Anual, ANSVSA elaborează un Plan Național de Control Reziduuri (cerință a Uniunii Europene), plan care înainte de a fi implementat, este supus aprobării Comisiei Europene.


În ceea ce privește măsurarea nivelului radioactivității unor produse alimentare, determinările se realizează în cadrul unui program de monitorizare permanentă, inclusiv al produselor agroalimentare cu proveniența Japonia și aria de pescuit Asia - Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) și al importurilor de produse agroalimentare provenind din țări care au fost expuse accidentului de la Cernobîl.  


În cazul în care ar apărea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare și ele se aplică în România, de către specialiștii ANSVSA, așa cum se aplică în oricare dintre celelalte țări membre ale Uniunii Europene.  


Menționăm că acest tip de analize se realizează în mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare:  lapte, produse lactate, carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al alimentelor și produse alimentare deshidratate.


Analizele se realizează în cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerințelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


(Serviciul Comunicare ANSVSA)

Alte articole recomandate:

Marca CEFF Certified E-Friendly Food, care atesta ca produsele alimentare inscriptionate cu acest logo nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati a fost lansata si in Romania, informeaza Magazin Progresiv. Astfel, stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca  nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante  grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac [...]
(Agerpres) Cazul atipic de ESB depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației, a asigurat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. „În urma investigațiilor făcute până în acest moment și având confirmarea a două laboratoare de referință, cel național pentru encefalopatie spongiformă bovină din cadrul IDSA și cel european din [...]
Clientii erau indusi in eroare si cumparau produse care erau prezentate ca fiind vandute la preturi reduse. De fapt, acestia erau pacaliti de promotiile facute de reprezentantii magazinului. “Valoarea cea mai mare a sanctiunii aplicate este de 25.000 lei si a fost aplicata unui operator economic la începutul lunii iulie, în urma verificarii evolutiei preturilor de vânzare la un numar de produse alese aleatoriu din cataloagele promotionale ale acestuia. Astfel, s-a [...]
Ilie Stoian: Foodrinkeurope.eu, portalul Comisiei europene de specialitate, a publicat ”Programul european de îmbunătățire și inovație în domeniul biohazardului până în 2020 și mai departe”. Pornind de la realitățile lumii de azi, de la noile provocări puse în fața producătorilor de alimente dar și în fața celor care sunt puși să supravegheze siguranța alimentară a unui produs, a unei fabrici, a unui popor, programul trasează liniile ca [...]
  Cinci mențiunile de sănătate referitoare la glucoză aprobate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în 2012 au fost interzise oficial de către Comisia Europeană ca urmare a preocupărilor despre ce ar putea interpreta consumatorii în legătură cu consumul de zahăr, informează Food Navigator. Afirmațiile, toate depuse de către Dextro Energy, au fost refuzate în mod oficial de către Comisie recent, cu decizia prezentată î [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) poate solicita companiilor mai multe date privind siguranța plantelor modificate genetic în aplicații pentru reautorizarea necesară după zece ani, despre care experții spun ar putea duce la confuzie și documente inutile atât pentru companie cât și pentru evaluator, informează Food Navigator. Unitatea GMO a EFSA a propus modificările în proiectul său document de orienta [...]
  Noi date de expunere pentru colorantul alimentar Allura Red (E129) sugerează că aportul actual este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare, în conformitate cu un aviz revizuit din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), informează Food Navigator. EFSA a inițiat evaluarea expunerii în 2013, după ce au apărut date noi despre Allura Red, care face parte dintr-un grup de coloranți alimentari cunoscut sub numele de [...]
Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN