Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Chef Liviu Bosnea, proprietarul grupului de restaurante Grill World, a vorbit despre piata de grill din Romania si a explicat in detaliu ce presupune conceptul de preparate la grill, dezvoltate sub conceptul Grill World. 


Pe langa grupul Grill World pe care il conduce, Liviu Bosnea a organizat cateva evenimente in aer liber, in mai multe orase din tara, de Ziua Nationala a Romaniei, 1 decembrie iar in 2014, de Ignat, cu ocazia celei mai mari sarbatori destinate porcului, de la Focsani, a preparat 1800 portii de pomana porcului care au fost oferite gratuit participantilor. A facut design si implementare de meniu pentru restaurant si terasa, a organizat evenimente cu muzica live in restaurantele pe care le-a condus, oferind catering pentru companii.


InfoALIMENT Magazin: De ce Grill World? Cum a pornit ideea unei afaceri axata pe preparate la gratar?


Liviu Bosnea: Ideea acestei afaceri ii apartine sotiei mele, Stefania. Totul a inceput cu mai mult de
10 ani in urma, cand am descoperit ca multe dintre preparatele la gratar care se vindeau in targuri in acea perioada, aveau un minim de condimente iar gustul preparatelor la gratar era departe de cel de azi. Bucataria a reprezentat pasiunea mea dintotdeauna, astfel ca am lucrat mai multi ani in diferite restaurante inainte de a-mi indeplini visul de a-mi deschide primul restaurant, La Rotisor Mamaia, urmat de La Rotisor Neptun.


IAM: Cum crezi ca a fost preluat la noi acest termen de grill? Este echivalent cu gratar sau exista vreo diferenta de gratarul clasic?


LB: Chiar daca in engleza termenul grill se traduce gratar, in Romania termenul a fost preluat relativ recent si adaptat, producandu-se o evolutie de la gratarul simplu, la grill-ul care necesita o tehnica a focului mult mai complexa, un plating al preparatului final; pentru un grill perfect, carnea se pregateste cu atentie, se lasa la fezandat cateva ore, la rece iar carbunii clasici sunt inlocuiti cu cheaps-uri din butoaie de lemn vechi pentru o aroma deosebita a preparatului sau cu carbuni din cocos, ecologici.


IAM: Pentru a putea dezvolta mai mult subiectul gastronomiei de tip grill, ne poti spune cum vezi tu preferintele romanilor in prezent? Sunt romanii interesati de preparatele la gratar mai mult decat de bucataria clasica?


LB: Pentru romani ”cea mai buna leguma este porcul” iar gratarul este preferatul lor, mai ales la mare. De aceea, oferim diferite tipuri de preparate la gratar din carne de porc: ceafa de porc, carnati de oaie si porc, coaste, mici, scaricica etc. Cu toate astea, pentru persoanele interesate de o alimentatie sanatoasa avem si preparate din carne de pui (piept, pulpe dezosate), alaturi de peste si fructe de mare, legume la gratar, cartofi la cuptor etc. in prezent, romanii sunt mari consumatori de carne, fie ca vorbim de porc, oaie, pui sau peste, de aceea incercam sa echilibram meniul, oferindu-le si diferite tipuri de salate. 


IAM: Care sunt cele 3 ingrediente esentiale in bucatarie care te ajuta sa obtii preparate la gratar perfecte la tine acasa?


LB: Cel mai important ingredient din bucatarie il reprezinta carnea de calitate, cumparata de la furnizori verificati, depozitata si preparata corect la gratar de lemne sau carbuni de cocos.


Condimentele corect folosite reprezinta un ingredient esential in diferentierea unui gratar foarte gustos de un gratar mediocru, de aceea trebuie sa cumperi condimente de calitate si sa le folosesti cu generozitate.


Aparatura de calitate reprezinta, de asemenea, o componenta esentiala pentru obtinerea unor preparate gustoase acasa; un gratar la foc deschis va fi mult mai gustos decat un gratar preparat in tigaie, pe aragaz.


IAM: Avand ca punct de pornire bucataria traditionala romaneasca, putem modifica retetele pentru a obtine preparate la gratar cu un gust deosebit?


LB: Datorita climei din Romania, in bucataria traditionala romaneasca exista foarte multe tipuri de preparate pe baza de carne, adaptate in functie de zonele geografice: carne de porc in zona centrala si de Nord, preparate pe baza de peste in Dobrogea, preparate din carne de oaie si vita in sud etc. Retetele lor pot fi adaptate si modernizate, incluzand condimente noi inexistente in trecut in bucataria romaneasca dar care pot oferi preparatelor un gust deosebit.


Bucataria traditionala romaneasca a evoluat foarte mult in ultimii ani iar preparatele romanesti au fost reinterpretate si adaptate gusturilor actuale. Tot mai multi chefi folosesc ingrediente foarte scumpe la preparate aparent simple: cartofi mov, trufe, microgreens, baby carrots etc. A devenit un must have sa creezi gusturi rafinate din produse traditionale si este absolut normal acest lucru deoarece bucataria se adapteaza gusturilor consumatorilor si tendintelor pietei.


IAM: Care sunt cele mai utile aparate de bucatarie pentru a putea gati cele mai delicioase preparate la gratar?


LB: In ultimii ani, modernismul si-a facut loc in domeniul grill-ului si bucatariei traditionale romanesti. Cuptoarele pe carbuni, josper sau vulcano sunt doar cateva dintre aparatele de bucatarie deja implementate in multe restaurante. Carbunii clasici au fost inlocuiti cu carbuni ecologici, din cocos si cu cheaps-uri din butoaie vechi (de vin) care dau grill-ului o aroma deosebita. De aceea, salutam antreprenorii care investesc in aparatura moderna si curajul lor de a reinterpreta preparatele traditionale romanesti. Nu este simplu dar piata se schimba, la fel si gusturile clientilor, de aceea bucataria trebuie sa se modernizeze permanent.


IAM: Care sunt criteriile de care ar trebui sa tina cont un pasionat de bucatarie atunci cand vrea sa obtina un preparat la gratar, foarte gustos?


LB: In primul rand sa aleaga carnea cu atentie, sa fie proaspata si selectata in functie de scopul pe care si l-a propus; spre exemplu, coastele de porc trebuie sa fie cat mai grase, pentru un gust bun, in timp ce carnatii trebuie sa fie cat mai aromati.


in al doilea rand, sa nu uite sa tina carnea la bait, la rece, cel putin cateva ore inainte de a o pune pe gratar. Nu in ultimul rand, sa fie foarte atent la manevrarea gratarului si la timpul cat va tine preparatele pe gratar: daca e prea scurt timpul, preparatul va fi crud, iar daca e prea lung, il va carboniza.

Alte articole recomandate:

(Comunicat)PROFI a inaugurat cate un magazin la Cisnadie si Pitesti, iar maine va mai deschide inca unul tot la Pitesti. Primul magazin din Cisnadie se afla situat pe strada Stejarului, se intinde pe o suprafata totala de 609 mp si are o sala de vanzari de 430 mp. Unitatea va functiona  in formatul standard si este cea de-a noua din judetul Sibiu. Ambele magazine de la Pitesti vor opera sub formatul City, format care ajunge la 31 de unitati in intreaga tara. Cel inaugurat astazi este [...]
GlobalDairyTrade (GDT- Comerțul Mondial cu Produse Lactate) a declarat că produsele lactate ale companiei Land O’Lakes vor fi comercializate online pe platforma online GlobalDairyTrade începând  cu luna Martie 2014, informează Dairy Industries. Participarea Land O’Lakes ca vânzător pe platforma GDT marchează încă o dezvoltare semnificativă a platformei online cu produse lactate, spun reprezentanții GDT. Land O’Lakes este o cooperativă cu [...]
Salonul Indagra Food și-a început manifestările, concomitent cu cele ale târgului Indagra și al saloanelor All-Pack și ExpoDrink. Înainte de tăierea panglicii inaugurale, președintele Iohanis a declarat de la tribuna amenajată pe platoul din fața pavilionului central:   ”Este un cadru potrivit pentru a vorbi despre agroindustria românească și parcursul ei de viitor. Aș porni de la ceea ce consider a fi paradoxuril [...]
Peste două treimi din recolta de grâu este bună pentru panificație, chiar dacă ploile au diminuat nu numai calitatea ci si producția din acest an, potrivit președintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. ”Analizele efectuate de IBA (n.r. Institutul de Bioresurse Alimentare) pe 80% din producția de grâu obținută în acest an arată că peste două treimi din recoltă este bună pentru panificație. Din [...]
Miercuri 28 octombrie 2015 are loc deschiderea oficială INDAGRA FOOD în cadrul centrului expozițional Romexpo. Pentru perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2015, organizatorii estimează un număr de peste 60 de mii de vizitatori specializați din peste 27 de țări.  La standurile celor peste 170 de companii românești și străine, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască ultimele tendințe și apariții în ceea ce privește evoluția tehnologiilor din industria agro-alimentară [...]
Azodicarbonamida este o substanță chimică obținută prin reacția dintre sulfat de dihidrazină și uree la temperatură și presiune ridicate, formula moleculară C2H4O2N4 și numărul CAS (Chemical Abstract Service) 123-77-3. Ca aditiv alimentar are numărul E927. La temperatura mediului ambiant, azodicarbonamida se prezintă ca o pulbere cristalină inodoră, de culoare galbenă până la roșu-portocaliu. Este utilizată în special ca agent de expandare la fabricarea materialelor plastice [...]
Packaging Proff anunță lansarea pe piață a unui nou echipament destinat ambalării în saci a laptelui praf, echipament care beneficiază de mai multe inovații. În fapt, un sistem complex, echipamentul OML BF reușește să elimine pulberea ridicată de pe fundul sacilor la umlerea acestora, fapt care permite, atât o operațiune care elimină pierderile, cât și un mediu de lucru mult mai sigur pentru operator. Specialiștii firmei au [...]
Alevia, compania romaneasca specializata in productia de suplimente alimentare si ceaiuri, anunta finalizarea extinderii fabricii din Falticeni, judetul Suceava. Extinderea cladirii de productie si birouri, inclusiv achizitia utilajelor performante, s-a ridicat la 1.000.000 de euro. Aceasta noua investitie aduce valoarea intregului complex Alevia la 2.000.000 de euro.   Unitatea Alevia, in care lucreaza 160 de angajati, atat in zona de productie, cat si in departamentul de vanzari, are o [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN