Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

(Comunicat) O echipă din România formată din specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia).


Astfel, în perioada 19 - 26 iunie 2017, echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.


Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de Ministrul Petre DAEA, omologilor săi din Olanda, Germania și Belgia.


În România, în vederea analizării și depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor mai sus menționate.


Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere albine, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.


Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din țările mai sus menționate și cu experți/reprezentanți ai autorităților de control din Belgia. Delegația României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție prezența lor în statele mai sus menționate și în România, precum și de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: LIDL – Germania și Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image –România).


Produsele recoltate au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.


Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Directia A - Direcția Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic) și Ruben Verstraete (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic).


Discuțiile au fost deschise de către reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ștefan SIMA, Ministru-consilier, care a ținut să menționeze importanța acțiunii  reprezentanților din România.


Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26.06.2017, când probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce  aparține ANSVSA.  


După revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a efectuat acțiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda și Germania, comercializate pe piața din România.


După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice. 


În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România.


Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA.

Alte articole recomandate:

(Agerpres) Vinurile românești au obținut nouă medalii de aur și 11 de argint, la „Concours Mondial de Bruxelles 2014”, una dintre cele mai importante competiții mondiale de vinuri și degustare. La concurs au fost prezentate 8.060 de vinuri din 41 de țări producătoare. Medaliile de aur au fost acordate vinurilor Fetească Neagră Egregio 2013 (Vincon), Floare de Lună Privat Reserve Fetească Neagră 2013 (cramele Halewood), Floare de Lună Privat Reserve Fetească Albă 2013 (cramele [...]
La Topoloveni, un oraș cu puțin peste 10.000 de locuitori, se fabrică singurul produs alimentar din România cu Indicația Geografică Protejată, și anume Magiunul de Topoloveni, produs a cărui certificare s-a obținut în urmă cu trei ani. Preparatul fabricat de Sonimpex Topoloveni este cunoscut în Uniunea Europeană datorită rețetei vechi de 100 de ani după care se prepartă și a calitățiilor nutritive pe care le deține. "Magiunul nu este acum "numai un brand al [...]
Indicele prețurilor de consum a stagnat în martie, pe fondul ieftinirii alimentelor. Cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la cartofi, ouă, lapte, zahăr, iar inflația actualizată s-a menținut ușor peste 1%, în timp ce inflația medie IPC a scăzut la 2,8%. Indicele prețurilor de consum (IPC) în luna martie 2014 față de februarie 2014 este 100,03%, iar față de martie 2013 este 101,04%. Creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 lun [...]
Cel de-al XIII- lea Summit Internațional al Gastronomiei, Madrid Fusion 2015, reunește începând de azi, o bună parte a elitei mondiale a profesioniștilor din domeniu la Palatul Municipal al Congreselor, din capitala Spaniei.   Timp de trei zile, manifestarea va oferi o incredibilă imagine a obiceiurilor gastronomice din întreaga lume și va prilejui schimburi de experiență între chefi, somelieri, barmani și alte personalități din [...]
Gestionarea deșeurilor nu este, sau nu ar trebui să fie doar o noțiune abstractă sau un motiv de acțiune punctuală, bună de afișat în cadrul unor capanii de imagine și atât. Ea trebuie să devină o parte consistentă a ansamblului de măsuri pe care, atât guvernul, cât și întreaga societate, trebuie să le întreprindă pentru prezervarea mediului dar, mai ales, pentru trecerea treptată la o economie durabilă. Pornind de la aceste [...]
"Târgul de pâine" s-a deschis azi, în Parcul Național din sectorul 2, unde cei interesați pot gusta plăcinte, papanași, cozonaci, turte, bulz, pâine tradițională făcută pe vatră sau la țest și multe alte produse. Conform Primăriei sectorului 2, la târg, care ține până duminică, vor veni gospodari în straie specifice din toate zonele, vor avea loc ateliere și expoziții de meșteșuguri, vor fi [...]
Prețurile pentru uleiul de rapiță pe piața europeană au crescut la sfârșitul săptămânii trecute, pe seama devalorizării monedei europene în fața dolarului. Uleiul de rapiță a fost tranzacționat la prețuri cu patru euro mai mari de până la 697-698 de euro/tona față de joi. "Prețurile în această zi de tranzacționare au fost destul de volatile pe fondul lipsei de jucători din Asia, întrucât a fost a doua zi după Anul Nou Chinezesc", a declarat un [...]
Inflația ar putea depăși nivelul maxim al intervalului de variație stabilit de Banca Națională a României, de 3,5%, în cazul unui an agricol slab, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, într-un interviu acordat AGERPRES.  'Date fiind incertitudinile legate de anul agricol, care influențează foarte mult prețurile la alimente, și de calendarul prețurilor administrate, unde mai avem ajustări destul de importante de făcut, inflația mai are anumit [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi