Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În zilele de 25 și 26 mai 2017, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, au avut loc lucrările celei de-a VI-a ediții a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, organizată de agenția infoGROUP Media Invest și revista Meat.Milk. Manifestarea din acest an s-a derulat sub genericul ”Viziune, Capital, Export-Elemente de eficiență într-un nou peisaj economic”, reunind ca de fiecare dată elita sectoarelor de carne și lapte ale României și de pe plan mondial, precum și din domeniile conexe. De asemeni, lista invitaților oficiali a impresionat prin numărul, nivelul și instituțiile sau asociațiile profesionale pe le-au reprezentat, precum și numărul și calitatea partenerilor celui mai important eveniment de profil din România, și nu numai.


 


Partenerii Conferinței Meat & Milk 2017


 


PARTENER PLATINUM: Cris-Tim; PARTENERI GOLD: EVW Holding, Romanian Business Consult; PARTENERI SILVER: Tetra Pak, Net Brinel, Auto Frigo Center; PARTENERI: Adisseo, Agricola Internațional Bacău, Agro Input Distribution, Albalact, Allflex România, Aliat Auto, Angst, Biotrend Plus, Carrefour România, Chr. Hansen, CMC Grup Brocker de Asigurare, Comagrimpex, CSB System, Debitron Termo, Della Toffola Group, FGCR-IFN, Godac Carmangerie, Holland Dairy House, Inaq Consulting, Legra Impex, Mirdatod, Oxigenic UVC Solutions, Rota Guido, Sergiana, Sudpack, Synerlink, Testo; Partener Mic Dejun-Carmangeria Godac; Parteneri Media: Agro TV, Agrobusiness Transilvania


 


25 mai, Ședința generală


 


Prima zi a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2017 a purtat titlul ”Succesul, condiționat de capital, noi viziuni și noi tehnologii”. Astfel, după cuvântul de deschidere rostit de doamna Mirela Vasile-Director General infoGROUP Media Invest, în Ședința generală din dimineața zilei de 25 mai, a început seria deosebit de consistentă a prezentărilor și a luărilor de cuvânt, după cum urmează:


 


EVW Holding: Cine și cum ne transportă mâncarea? Speaker: Ștefan Vâju– CEO, Chairman of the Board EVW Holding;


-CMC GRUP Broker de Asigurare: Cultura, contextul și profitul; Speaker: Marius Maier-Manager General;


-Romanian Business Consult: Soluții integrate. Parteneri pentru dezvoltarea companiei dumneavoastră; Speaker: Razvan Chirpisizu-Food Industry IT Solution Manager;


-Inaq Consulting: Ce trebuie sa facă antreprenorii români pentru a-și exporta produsele sau pentru a avea acces pe rafturile marilor rețele comerciale din Europa și din lume; Speaker-Ionuț Nache-Director General.


 


În cadrul sesiunii Movie Meat & Milk au fost proiectate clip-urile comerciale ale următoarelor companii: Legra Impex, Tetra Pak, CSB System România, Sergiana.


 


Ulterior prezentărilor de companii au susținut comunicări primii oficiali. Potrivit programului convenit anterior, domnul Gyerko Laszlo-Consilier cu rang de Secretar de Stat în Consiliul Concurenței a prezentat ”Aspecte de piață din perspectiva Consiliului Concurenței”, făcând o sinteză a ultimelor acțiuni de verificare ale instituției pe care o reprezintă, pe piața celor două industrii.


 


La rândul său, domnul Marcel Bogdan Pandelică-Președinte ANPC, s-a referit pe larg la ”Calitatea produselor din carne și lapte, în centrul activității”, iar domnul Laurențiu Rebega a susținut o deosebit de interesanta comunicare cu titlul  ”Impactul CETA si Hard-Brexit asupra industriilor de carne și lapte în context european și național”. În alocuțiunea sa, domnul Rebega a subliniat oportunitățile și avantajele care pot fi fructificate de fermierii și procesatorii români, atât în perspectiva ratificării Tratatului de Liber-Schimb cu Canada, cât și din cea a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.


 


Domnul Daniel Botănoiu-Secretar de Stat în MADR, acela care a prezentat succint ultimele activități ale Ministerului Agriculturii menite să îmbunătățească activitatea fermierilor și procesatorilor de carne și lapte ai României, a făcut referiri și la Legea 150/321, precum și la Legea 88. Ultimul speaker al Ședinței generale din ziua de 25 mai a fost domnul Dr. Traian Constantin Petcu-Vicepreședinte al ANSVSA, care, argumentând tematica generală a ediției evenimentului, a adus participanților cele mai noi informații legate de exportul de animale vii și produse alimentare, referindu-se totodată și la ultimele măsuri luate pentru asigurarea sănătății animale din ferme și a siguranței alimentelor.


  


25 mai: Workshop CARNE-Fermieri/Procesatori


 


Workshop-ul acestei ediții, dedicat sectorului de carne, a purtat titlul deosebit de inspirat, ”Obiective de îndeplinit: Retehnologizare, specializare, informatizare”, prezentările și luările de cuvânt subordonându-se temei sugerate de organizatori, după cum urmează:


 


CSB System România: CSB-System – partenerul IT pentru fabrica de carne a viitorului; Speaker: Ciprian Ojog-Director General I de Vânzări


Net Brinel: Instrumente IT-Cloud pentru afacerea dumneavoastră


Biotrend Plus: Soluții inovatoare pentru igiena și siguranța produselor alimentare; Speaker: Ivan Ivanov-Project Manager.


Sudpack: Provocări în Industria ambalajelor; Speaker: Remus Rogoz-Director General.


-Intercalat, a fost proiectat clipul companiei Chiorino


 


Workshop-ul a conținut la final dezbaterea cu titlul ”Cum putem scoate bețele din roata sectorului românesc al cărnii?”, la care au participat: Dana Tănase-Director Executiv ARC, Sorin Minea-Președinte Romalimenta și Ioan Ladoși-Președinte APCPR. Dezbaterea a foost susținută într-un moment propice pentru sectorul vizat, domnul Ladoși evidențiind declararea României ca țară liberă de pestă porcină clasică, precum și aprobarea în Camera Deputaților a Programului legislativ de susținere a sectorului de creștere a suinelor. Doamna Dana Tănase a detaliat instrumentele pe care companiile trebuie să le aibă în vedere pentru a avea o cât mai accentuată prezență la export, iar domnul Sorin Minea a subliniat necesitatea ca firmele românești de profil să treacă la producția specializată. Remarcăm și dialogul purtat de domnia sa și domnul Ovidiu Dușleag-Director General Caroli, și Ștefan Pădure-Președinte APAR, pe tema celebrului Ordin 260.


              


25 mai: Workshop LAPTE-Fermieri/Procesatori


 


La rândul lor, participanții la eveniment din sectorul Laptelui s-au reunit în Sala mare, acolo unde s-a desfășurat workshop-ul cu titlul ”Sub presiunea prețurilor, de la furcă, la lingurița din borcanul cu iaurt”. În cursul acestui moment din program au fost susținute următoarele prezentări:
Biotrend Plus: Soluții inovatoare pentru igiena și siguranța produselor alimentare; Speaker: Ivan Ivanov-Project Manager.


Holland Dairy House: Șansele României de creștere a competitivității pe lanțul de producție lactate, inspirat din modelul olandez; Speaker: Pieter Helfferich MSc, Holland Dairy House.


Comagrimpex: ”PRIAMO și AVE TECHNOLOGIES – Tehnologii de TOP pentru procesarea și îmbutelierea laptelui și a produselor derivate”; Speaker: George Badea-Administrator.


Synerlink: Soluții tehnologice pentru ambalarea produselor lactate; Speaker: Gwenaëlle Cloarec, Key Account Manager-Synerlink.


-Siguranța și Securitatea alimentară în context actual; Dorin Valter Enache-Director Executiv DSVSA-Brașov


 


Dintre aceste prezentări de companii evidențiem pe cea a domnului Pieter Helfferich, acela care a vorbit numeroșilor fermieri prezenți în sala de workshop despre programul derulat de Holland Dairy House, destinat producătorilor români de lapte, pentru a mări și eficientiza producția în fermele din țara noastră. Dar, comunicarea care s-a detașat net a fost aceea a domnului Enache, domnia sa referindu-se la aspecte mai puțin dezbătute în conferințele de profil, deși ele sunt de strictă actualitate: bio-terorism, bio-securitate, geopolitică alimentară, siguranță alimentară privită din perspectiva apărării naționale și a apărării populației României.


 


25 mai: Sesiunea ”Liber la cuvânt”


 


La sesiunea ”Liber la cuvânt” inaugurată cu succes la precedenta ediție, au participat domnii Daniel Botănoiu-Secretar de Stat în MADR, Paul Anghel-Director General al ANPC și Sorin Lungu-Director Consiliul Concurenței, care au răspuns direct numeroaselor întrebări venite din sală. Primul vizat de întrebări a fost domnul Anghel, acela care a evidențiat necesitatea respectării recomandărilor UE privind etichetarea corectă a produselor alimentare, chiar dacă ultimele reglementări defavorizează producătorii români: ”ANPC este nevoită să ajute la respectarea legii, chiar dacă ne convine sau nu, așa că este interzis să etichetăm ”fără hormoni”, ”neinjectat” etc.” Domnul Sorin Lungu a răspuns unei serii de întrebări legate de aspecte consurențiale, precum și de poziția dominantă pe segmentul achiziționării de lapte-materie primă, iar domnul Daniel Botănoiu a oferit explicații care au vizat ultimele programe de finanțare.


 


25 mai: Gala Premiilor Meat & Milk


 


Cina festivă din seara zilei de 25 mai a fost marcată de două evenimente: prezența domnului Petre Daea-Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și Gala Premiilor Meat & Milk. Sosind în Sala Mare a Hotelului Alpin din Poiana Brașov, acolo unde s-a ținut Gala mai sus amintită, domnul ministru a fost categoric din start: ”Vreau să stau cu oamenii, nu vreau să stau separat!” Apoi, la invitația organizatorilor, domnia sa a acceptat ca, împreună cu domnul Ilie Stoian-Director de Proiect al agenției infoGROUP Media Invest, să înmâneze premiile care au fost acordate la această ediție a Galei Meat & Milk. Companiile care au primit, fiecare în parte, Premiul de Excelență, au fost:


 


Agroind Focșani, pentru performanțele deosebite înregistrate în producția de lapte și carne de vită.


Chr. Hansen, pentru calitatea de excepție a materiilor prime furnizate Industriilor de Procesare a cărnii și laptelui din România.


Tetra Pak, pentru promovarea celor mai moderne tehnologii sustenabile de procesare și ambalare a laptelui și lactatelor.


Cris-Tim, pentru excelență în activitatea de 25 de ani, precum și pentru calitatea deosebită a produselor.


 


Deja, vestite pentru fervoarea lor, și cina festivă de anul acesta s-a desfășurat sub același semn al prieteniei, îmbinat cu cel al relațiilor de business, momentul de networking, la fel ca toate momentele de networking din timpul evenimentului, fiind marcate de numeroase discuții de afaceri care se vor concretiza în viitoare colaborări între companiile prezente la Meat & Milk 2017. Să mai amintim că seara de 25 mai a prilejuit recitalul grupului ”Atelier”, care a susținut un show complet, pigmentat cu momente de cafe-concert și folclor.


 


26 mai, Ședință generală


 


Ședința generală din dimineața zilei de 26 mai, desfășurată sub titlul ”Criteriul Export, determinant în balanța afacerilor de viitor”, a fost marcată de participarea altor nume de prestigiu, atât din rândul companiilor, cât și din cel al oficialilor. Primul dintre aceștia, care a luat cuvântul a fost domnul Marian Răsaliu-Prefectul județului Brașov, acela care, salutând participanții, a afirmat că ”Aflată la cea de-a VI-a ediție, Expo-Conferința Internațională nu este doar cel mai important eveniment național de profil, dar este unul dintre evenimentele care dau prestigiu județului și municipiului Brașov”.


 


A luat cuvântul apoi domnul Radu Timiș Jr.-Director Comercial al grupului de firme Cris-Tim, acela care, în prezentarea cu titlul ”Cris-Tim, drumul spre succes”, s-a referit la noua linie de produse ”clean label” lansate de curând. În cadrul acestei ședințe, au mai fost susținute următoarele prezentări comerciale:


 


-Auto Frigo Center: Autofrigo Center+Zanotti=Siguranța transportului frigorific; Speaker: Cătălin-Mihai Bogza-Director General.


-Oxigenic UVC Solutions: Fii verde cu STERIL-AIRE! Liderul mondial în echipamente UVC germicidal pentru calitatea aerului din interior și economia de energie; Speaker: Mihaela Ilea, Director General Steril-Air România.


 


În cadrul sesiunii Movie Meat & Milk, au fost proiectate clip-urile comerciale ale următoarelor companii: Legra Impex, Oxigenic UVC Solutions, Chr. Hansen, Allflex România, Tetra Pak.


 


În continuarea Ședinței generale, a luat cuvântul doamna Maria Grapini, membră a Comisiei pentru Industrie și Protecția Consumatorului a Parlamentului European, aceea care a susținut comunicarea (deosebit de interesantă!) ”Consumatorul european, interesat de sustenabilitate. Cum răspund românii acestei cerințe?” Ulterior, doamna Viorica Dăncilă-Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, a susținut comunicarea cu titlul ”Politica agroindustrială a României și fructificarea oportunitățior pieței internaționale”, neomițând să sublinieze și domnia sa impactul asupra agro-industriei românești, în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.


 


În fața participanților a urmat domnul Laurențiu Adrian Neculăescu-Secretar de Stat în Ministerul Mediului, acela care a citit mesajul doamnei Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu. Ulterior, domnul Secretar de Stat a făcut referire la ultimele acțiuni ale ministerului pe care îl reprezintă, dar a și fost supus unui tir de întrebări venite din partea domnului Claudiu Frânc-Președinte FCBR, a doamnei Maria Grapini și a domnului deputat Mihai Mohaci, membru în Comisia pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților, toți cei menționați mai sus atrăgând atenția asupra gravelor neclarități din legislația privind mediul, precum și asupra blocării unor investiții pe zona de mediu, mai mult decât necesare României. Ultimul din programul zilei, dar și cel mai consistent în informații, a fost, din nou, domnul Secretar de Stat Daniel Botănoiu, care a detaliat programele viitoare ale MADR, destinate fermierilor români producători de carne și lapte, precum și procesatorilor din România.


 


25 mai: Masa rotundă


 


Titlul Mesei rotunde de la finalul acestei ediții a Conferinței Internaționale Meat & Milk, a fost ”Fermieri și procesatori: Slugi sau parteneri ai Lanțului de aprovizionare?” și a avut darul să incite participanții.


 


Protagoniștii acestui ultim punct din prorgam au fost: Florin Căpățână-Vicepreședinte AMRCR, Ștefan Pădure-Președinte APAR, Ioan Ladoși-Președinte APCPR, Claudiu Frânc-Președinte FCBR, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Radu Timiș Jr.-Director Comercial Cris-Tim. În cursul dezbaterii care a fost televizată în direct, cei nominalizați mai sus au analizat relațiile dintre jucătorii din piață, raportul de forțe și impactul asupra investitorilor, dar și al consumatorilor, ajungând la câteva puncte comune: Consumatorul este dictatorul absolut, necesitatea unirii intereselor spre beneficiul tuturor și crearea de parteneriate economice, în condițiile legii.


 


B2B-

Alte articole recomandate:

Începând cu vara acestui an, sectorul de procesare al României a trecut într-o cu totul altă etapă, o etapă care poate însemna consolidarea afacerilor, creșterea profitului, creșterea satisfacției consumatorilor. De la ce pornesc oamenii de afaceri din acest sector, care sunt problemele momentului și în ce măsură se pot realiza dezideratele de mai sus, au fost temele interviului pe care domnul Radu Timiș, Președintele [...]
Cu o valoare de peste 70 de miliarde de euro, piața mondială a dulciurilor este una dintre cele mai dinamice, producătorii fiind puși în permanență în fața provocărilor. Unele dintre ele, desigur, vizează inovația, în materie de gust, formă, aspect, aspecte ale alimentației sănătoase etc. Altele, însă, țin de alți factori ale eficienței, factori care vizează modul de ambalare a produsului finit, rapiditatea și precizi [...]
Ilie Stoian: ”Vom fi mulțumiți doar atunci când toată industria alimentară va beneficia de un TVA de 9 %” Interviu cu domnul Aurel Popescu, Președinte al Asociației Rompan Cu siguranță, decizia de reducere a cotei de TVA, de la 24, la 9 %, pentru panificație, reprezintă cel mai important moment al anului 2013, atât pentru industria alimentară, cât și pentru economia autohtonă, în ansamblul ei. Deopotrivă, decizie politică [...]
Guvernul a dat acum câteva luni, o ordonanță de urgență, prin care a încercat să diminueze pe cât posibil, evaziunea la legume și fructe. Cu toate acestea, evaziunea fiscală din domeniu a rămas la fel de ridicată, motiv pentru care, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ia în calcul o eventuală reducere a TVA la aceste produse. Din datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății reiese că, în continuare, consumul de fructe și legume la nivel european [...]
"Dezvoltarea tehnologiilor avansate de congelare au permis conservarea eficientă a valorii nutritive a fructelor și legumelor pentru perioade mai lungi, au redus pierderile materiale și au avut ca rezultat mărirea termenul de valabilitate a produsului. Toți acești factori au impulsionat popularitatea fructelor și legumelor congelate în rândul consumatorilor. Având în vedere, mediul dinamic și competitiv din piață, inovarea de produ [...]
Anul 2013 a adus numeroase produse noi în portofoliile marilor jucători din industria alimentară, însă au fost mai săraci în lansări de branduri, investiția într-o nouă marcă fiind mai costisitoare comparativ cu o extensie de brand. Producători precum Alka, Danone sau Vincon România s-au încumetat în acest an să-și diversifice gama de produse cu noi branduri, în timp ce alți jucători precum Kandia, Ursus Breweries sau Coca-Cola au adus produse noi [...]
Importanța deosebită acordată în ultimi ani protecției mediului atrage atenția asupra emisilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii și agricultură.           Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din dejecțiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizează dezvoltarea microorganismelor, care, prin [...]
Traducere și adaptare de Alexandru Peligrad, dupăChristian Madsbjerg și Mikkel B. Rasmussen/Harvard Business Review  În 2006, o mare companie europeană de bere, BeerCo s-a confruntat cu scăderea vânzărilor în baruri și puburi și, în ciuda unei cercetări de piață extinse și a analizei competitorilor, nu și-a putut da seama de ce. Clienții îndrăgeau produsul său de bază, o bere lager standard (bere tare alcoolizată), iar [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN