Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ca urmare a unor semnalări apărute în mass-media privind calitatea și siguranța cărnii de pasăre produsă și comercializată în România, pentru corecta informare a cetățenilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:


 


Raportul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) – The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2015”, publicat în Jurnalul EFSA în data de 23 februarie 2017, face referire la comportamentul unor tulpini bacteriene izolate din produse alimentare față de substanțele antimicrobiene (antibiotice) și nu la detectarea de substanțe antimicrobiene (antibiotice) în alimente.


 


Conform legislației europene în domeniu, bacteria Escherichia Coli nu constituie indicator de siguranță și nici criteriu de igienă pentru carcasele de pui.


Oamenii și animalele sunt purtătoare de bacteria Escherichia coli. Există și tulpini de E.coli capabile să producă toxine, tulpini care sunt foarte strict monitorizate.


Aceste tulpini sunt numite STEC/VTEC (E. Coli producătoare de toxină Shiga sau verotoxina) sau EHEC (E.coli enterohemoragică), iar toxinele lor au potențialul de a produce afecțiuni severe.


 


ANSVSA supraveghează în permanență, prin teste de laborator, carnea de pasăre comercializată și furajele pentru păsări, în cadrul oficial al Planului Național de Control Reziduuri (inclusiv pentru substanțe antimicrobiene), elaborat anual și aprobat de Comisia Europeană.


 


Începând cu anul 2007, ANSVSA realizează aceste tipuri de determinări, de când a fost implementată legislația europeană specifică, referitoare la interzicerea admnistrarării în hrana animalelor a făinurilor de origine animală, a aditivilor alimentari, a hormonilor de creștere și a antibioticelor utilizate ca și promotori de creștere.


 


Testele de laborator sunt realizate pe probe recoltate de pe întreg teritoriul țării, de către inspectorii sanitar veterinari oficiali, iar determinările sunt efectuate în laboratoarele din cadrul rețelei celor 41 de laboratoare sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a Institutului Național de Referință – Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).


 


În cadrul acestui Plan sunt analizate probe din produse de origine animală și probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, substanțe interzise (cloramfenicol, nitrofuran și nitroimidazol), substanțe antiparazitare, substanțe coocidiostatice și contaminare radioactivă.


 


Pentru depistarea reziduurilor la carnea de pasăre, în anul 2016, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.


Din testele realizate pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice, o singură probă a fost neconformă, caz în care s-au aplicat măsurile specifice*.


 


În perioada 21-25 noiembrie 2016, inspectorii DG SANTE din cadrul Comisiei Europene au desfășurat o misiune de audit a activității ANSVSA, având ca obiectiv colectarea de informații suplimentare privind implementarea practică a măsurilor menite să soluționeze problemele cauzate de rezistența la antimicrobiene (RAM) legate de utilizarea medicamentelor veterinare, precum și identificarea exemplelor de bune practici care ar putea fi utile altor state membre în soluționarea acestor probleme.


 


Raportul misiunii inspectorilor europeni menționează: “Reprezentanții asociațiilor din industrie și fermierii întâlniți au descris o serie de inițiative care au fost întreprinse în sectorul avicol și în cel al porcinelor și care au condus la reduceri în utilizarea substanțelor antimicrobiene.”


 


O concluzie a Raportului de audit mai arată că: „În 2014, utilizarea în medicina veterinară a substanțelor antimicrobiene în România s-a situat sub media raportată de țările care furnizează date pentru proiectul european de Supraveghere a consumului de substanțe antimicrobiene în medicina veterinară, iar în 2015 a fost observată o ușoară scădere în utilizarea acestora (față de anul 2014).


 


A.N.S.V.S.A. a elaborat o strategie națională privind combaterea rezistenței la antimicrobiene și un plan intern de acțiune aferent perioadei 2016-2018, împreună cu institutele de referință naționale și cu consultarea CMVRO, a Asociației „One Health – New Medical Concept”, a Asociației Crescătorilor de Păsări din România și a Asociației Naționale a Distribuitorilor de Produse de Uz Veterinar din România.


 


Strategia națională veterinară are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății animale, asigurarea utilizării corecte a substanțelor antimicrobiene și sensibilizarea cu privire la aceste aspecte.


 


Măsurile menționate mai sus sunt sprijinite de controale oficiale periodice pe întreg parcursul distribuției și utilizării de produse antimicrobiene veterinare. Aceste controale vor contribui la încurajarea utilizării prudente a substanțelor antimicrobiene de uz veterinar. De asemenea, gama amplă de activități de formare și de alte activități de sensibilizare efectuate a contribuit la familiarizarea fermierilor și a medicilor veterinari cu RAM și cu principiile generale pentru utilizarea redusă și prudentă a antimicrobienelor.”


 


Este important de subliniat că afirmațiile eronate și tendențioase pot aduce prejudicii majore industriei de profil din țara noastră, precum și intereselor strategice ale României.


 


 


*Conform procedurilor:


 



  • toate probele la care se constatată prezența unor compuși interziși, sunt notificate Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene. Aceasta va desfășura o anchetă, va aplica măsuri asupra lotului de proveniență și va notifica imediat ANSVSA prin intermediul SRAAF.

  • în cazul care se  descoperă alimente sau furajele la care s-a evidențiat prezența unor substanțe interzise sau depășiri ale limitelor admise pentru alte substanțe, acestea sunt sechestrate și se iau măsuri imediate pentru distrugerea acestora, conform procedurilor în vigoare.

  • în momentul în care ANSVSA este informată despre existența unui risc semnificativ direct sau indirect pentru sănătatea publică, cu privire la alimente și furaje, are obligația, ca fiecare autoritate competentă din statele Uniunii Europene, de a notifica imediat Comisia Europeană, prin intermediul SRAAF, conform procedurilor


 


Conform legislației:


 



  • antibioticele se folosesc numai în scop curativ, ca tratament pentru diferite boli ale păsărilor, la prescripția și sub supravegherea medicului veterinar;

  • de la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă “timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice;

  • după sacrificare, se prelevează din nou probe atât din carne cât și din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploatație avicolă se menționează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.


 


Legislație aplicabilă:


 


Legislație europeană – Regulamentele Parlamentului si Consiliului European: nr. 999/2001, art.7 și Anexa IV; nr. 1831/2003, nr. 1069/2009, Directiva CE 96/23;


Legislație națională – H.G. nr. 106/2002, Ordinul președintelui ANSVSA nr.199/2006.


 


Număr total de probe analizate in cadrul Planului National de Control Reziduuri (2010 – 2016)


Specia: păsări


Reziduuri de antibiotice


 






































An 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAL
Total probe analizate 127 369 419 1548 812 463 582 4320
Probe neconforme 0 0 0 0 2 0 1 3


Serviciul Comunicare ANSVSA

Alte articole recomandate:

Clientii erau indusi in eroare si cumparau produse care erau prezentate ca fiind vandute la preturi reduse. De fapt, acestia erau pacaliti de promotiile facute de reprezentantii magazinului. “Valoarea cea mai mare a sanctiunii aplicate este de 25.000 lei si a fost aplicata unui operator economic la începutul lunii iulie, în urma verificarii evolutiei preturilor de vânzare la un numar de produse alese aleatoriu din cataloagele promotionale ale acestuia. Astfel, s-a [...]
(HotNews) Uniunea Europeana nu negociaza cu Statele Unite scaderea standardelor UE pentru produsele agroalimentare, in cadrul viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat la Bucuresti, la final de mandat, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. La randul sau, Harold John Sinclair, vicepresedintele organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca, a subliniat ca agricultorii din UE respecta standarde inalte de sanatate publica, mediu s [...]
Procesarea la presiune ridicată (HPP) este o tehnologie promițătoare pentru a extinde viața la raft a brânzeturilor moi, Quesco Fresco, informează Dairy Reporter. Această afirmație este cuprinsă în ediția de ianuarie a Jurnalului Științei Lactatelor (Journal of Dairy Science) într-un articol scris de Tomasula și colaboratorii săi, prin care avertizează că există o implicație clară a costurilor. Quesco Fresco este o brânz [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
În contextul în care în ultimii ani am asistat la mai multe incidente privind proveniența unor produse alimentare, atât la nivel național, cât și european, trasabilitatea reprezintă o soluție care garantează siguranța produselor alimentare, informeaza revista Progresiv. Care sunt cerințele pe care trebuie să le respecte operatorii din sectorul alimentar privind normele de trasabilitate și ce responsabilități au [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
Peste 100 de percheziții au loc marți în București și 9 județe, la sedii de firme și la 150 de persoane suspectate că au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea alcoolului sanitar, a unor loțiuni cosmetice și soluții pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine, prejudiciul fiind de 5 mil. euro, informeaza ZF. Potrivit unui comunicat al DIICOT, 110 percheziții au loc în Capitală și în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mure [...]
Peste 400 de kilograme de carne tocată stricată au fost descoperite, miercuri, de polițiștii și inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, într-un supermarket din București, potrivit unor surse din Poliție.  Conform surselor citate, anchetatorii Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română și inspectorii ANPC au făcut un control la supermarketul respectiv, după ce au avut, în prealabil o informație legată de faptul că în [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN