Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. 


În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum și 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.


           


Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind:


 


-       nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanțe dezinfectante, pereți, spații, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, păianjeni, lavetă, coșuri, blaturi rafturi);


-       documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);


-       etichetare, buletine analiză și ambalare;


-       documente și trasabilitate;


-       personalul (fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități, mijloc auto neînregistrat).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


 


-       Alba, 600 lei- depozitarea produsului alimentar fără respectarea condițiilor;


-       Arad, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare în spațiile de producție;


-       Bacău, 4.400 lei- nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și valorificare a produselor alimentare;


-       Bistrița-Năsăud, 12.200 lei- spații de producție, depozitare, vestiare și utilaje neigienizate, agregate frig neigienizate, echipament de lucru incomplet, stare de sănătate neatestată, depozitare direct pe paviment, termen de valabilitate ilizibil, lipsă dezinfectanți, lipsă sursă de apă caldă, lipsă înregistrări parametri temperatură, lavete din material textil, coș de gunoi fără capac, depozitare direct pe paviment, lipsă echipament de protecție, frigider ruginit, produsele distruse nu au elemente de identificare;


-       Botoșani, 600 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Brăila, 9.800 lei- etichetare, trasabilitate necorespunzătoare;


-       București, 6.000 lei- neîntreținerea spațiilor, depozitarea produse alimentare necorespunzătoare, etichetare;


-       Buzău, 2.000 lei- unitate fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Călărași, 3.200 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificarea produselor alimentare, precum și a ustensilelor de lucru folosite, nu sunt actualizate examenele medicale;


-       Cluj, 8.000 lei- desfășurare de activități neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, ambalare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, condiții igiencio-sanitare necorespunzătoare;


-       Dâmbovița. 9.500 lei- neîntreținerea spațiilor și utilajelor, etichetare necorespunzătoare, începere activitate fără anunțarea DSVSA, funcționare fără înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 4.000 lei- lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 6.000 lei- lipsă trasabilitate;


-       Gorj, 20.800 lei-  întreținerea necorespunzătoare a spațiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezența păianjenilor pe paviment și pereți, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protecție, aparatura frigorifică nu este igienizată, nu se monitorizează și înregistrează temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, funcționarea fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor, blaturile rafturilor prăfuite, nerespectarea de către personalul angajat a cerințelor legale de depozitare a SNCU, manipulare și etichetare necorespunzătoare, resturi de alimente împrăștiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piață produse fără analize;


-       Ialomița, 2.000 lei- camera frigorifică cu gheață în exces la nivel de agregat, paviment, pereți, plafon, ușoare depuneri și pe ambalajele de produse alimentare, pavimentul din depozitul alimentar (ambiental) și zona de recepție igienizate necorespunzător;


-       Ilfov, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Maramureș, 2.000 lei- igienă necorespunzătoare spații;


-       Mehedinți, 2.000 lei- nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare;


-       Mureș, 6.000 lei- igienă necorespunzătoare, circuit nefuncțional;


-       Olt, 8.200 lei- condiții necorespunzătoare de igienă, lipsă programe autocontrol, neanunțarea reluării activității;


-       Prahova, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Sibiu, 5.200 lei- alimente expirate, igienă necorespunzătoare, depozitare;


-       Teleorman, 20.000 lei- nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanță uscată);


-       Timiș, 2.000 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea alimentelor;


-       Tulcea, 2.400 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate/neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


-       Vaslui, 1.200 lei- etichetare necorespunzătoare, depozitare direct pe paviment;


-       Vâlcea, 600 lei- comercializare produse alimentare în spații neaprobate;


-       Vrancea, 1.200 lei- lipsă condiții privind manipularea produselor alimentare, condiții depozitare.


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă și probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Codificarea ADN (codurile de bare ADN), care poate confirma sau infirma faptul că un produs alimentar este ceea ce se pretinde, intră pe piață aducând cu sine promisiunea de a scoate la lumina fraudele motivate economic. Acest tip de infracțiuni care au ca obiect falsificarea alimentelor și a băuturilor nu este nou, și, din păcate, are o istorie milenară. Foamea de bani Încă de pe vremea lui Pliniu cel Bătrân, în secolul I d.Hr., istoricul roman se plângea [...]
(Comunicat) O delegație din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au participat la Conferința privind Fraudele Alimentare, organizată de Comisia Europeană în colaborare cu Ministerul Sănătății din Italia, la Roma. La această reuniune au participat specialiști ai autorităților responsabile de siguranța alimentelor din statele membre, ai poliției, vămilor, cercetători, dar și reprezentanți ai operatorilor din domeniul indus [...]
(Comunicat) În cadrul ședinței de Guvern, desfășurată în data de 04.11.2014, președintele ANSVSA, Dr. Vladimir Mănăstireanu a fost împuternicit să reprezinte statul român în demersurile care vor fi întreprinse privind încheierea Memorandumului de Înțelegere cu Secretarul pentru Agricultură, Zootehnie, Dezvoltare Rurală, Pescuit și Alimentație din Statele Unite Mexicane, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate Publică, [...]
În perioada 01.08.2014-31.08.2014, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 6.446 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unități de [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sănătății, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împărtășesc în comun convingerea că sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbunătăți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de două zile privind sistemele de alimentație durabilă [...]
            ANSVSA a dispus demararea acțiunilor specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale și a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Scopul acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement ș [...]
În cursul lunii septembrie, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 7.023 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unităț [...]
Urmare a rezultatelor obtinute in cursul anului 2013, seful Politiei Romane a dispus continuarea controalele pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor ce se comit in domeniul producerii, prelucrarii, depozitarii si comercializarii produselor cerealiere si de panificatie. Astfel, a fost semnat un nou plan de actiune, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale — Directia Generala de Politici Agricole si Strategii. In cadrul activitatilor demarate, politisti din [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN