Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. 


În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum și 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.


           


Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind:


 


-       nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanțe dezinfectante, pereți, spații, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, păianjeni, lavetă, coșuri, blaturi rafturi);


-       documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);


-       etichetare, buletine analiză și ambalare;


-       documente și trasabilitate;


-       personalul (fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități, mijloc auto neînregistrat).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


 


-       Alba, 600 lei- depozitarea produsului alimentar fără respectarea condițiilor;


-       Arad, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare în spațiile de producție;


-       Bacău, 4.400 lei- nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și valorificare a produselor alimentare;


-       Bistrița-Năsăud, 12.200 lei- spații de producție, depozitare, vestiare și utilaje neigienizate, agregate frig neigienizate, echipament de lucru incomplet, stare de sănătate neatestată, depozitare direct pe paviment, termen de valabilitate ilizibil, lipsă dezinfectanți, lipsă sursă de apă caldă, lipsă înregistrări parametri temperatură, lavete din material textil, coș de gunoi fără capac, depozitare direct pe paviment, lipsă echipament de protecție, frigider ruginit, produsele distruse nu au elemente de identificare;


-       Botoșani, 600 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Brăila, 9.800 lei- etichetare, trasabilitate necorespunzătoare;


-       București, 6.000 lei- neîntreținerea spațiilor, depozitarea produse alimentare necorespunzătoare, etichetare;


-       Buzău, 2.000 lei- unitate fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Călărași, 3.200 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificarea produselor alimentare, precum și a ustensilelor de lucru folosite, nu sunt actualizate examenele medicale;


-       Cluj, 8.000 lei- desfășurare de activități neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, ambalare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, condiții igiencio-sanitare necorespunzătoare;


-       Dâmbovița. 9.500 lei- neîntreținerea spațiilor și utilajelor, etichetare necorespunzătoare, începere activitate fără anunțarea DSVSA, funcționare fără înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 4.000 lei- lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 6.000 lei- lipsă trasabilitate;


-       Gorj, 20.800 lei-  întreținerea necorespunzătoare a spațiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezența păianjenilor pe paviment și pereți, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protecție, aparatura frigorifică nu este igienizată, nu se monitorizează și înregistrează temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, funcționarea fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor, blaturile rafturilor prăfuite, nerespectarea de către personalul angajat a cerințelor legale de depozitare a SNCU, manipulare și etichetare necorespunzătoare, resturi de alimente împrăștiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piață produse fără analize;


-       Ialomița, 2.000 lei- camera frigorifică cu gheață în exces la nivel de agregat, paviment, pereți, plafon, ușoare depuneri și pe ambalajele de produse alimentare, pavimentul din depozitul alimentar (ambiental) și zona de recepție igienizate necorespunzător;


-       Ilfov, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Maramureș, 2.000 lei- igienă necorespunzătoare spații;


-       Mehedinți, 2.000 lei- nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare;


-       Mureș, 6.000 lei- igienă necorespunzătoare, circuit nefuncțional;


-       Olt, 8.200 lei- condiții necorespunzătoare de igienă, lipsă programe autocontrol, neanunțarea reluării activității;


-       Prahova, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Sibiu, 5.200 lei- alimente expirate, igienă necorespunzătoare, depozitare;


-       Teleorman, 20.000 lei- nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanță uscată);


-       Timiș, 2.000 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea alimentelor;


-       Tulcea, 2.400 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate/neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


-       Vaslui, 1.200 lei- etichetare necorespunzătoare, depozitare direct pe paviment;


-       Vâlcea, 600 lei- comercializare produse alimentare în spații neaprobate;


-       Vrancea, 1.200 lei- lipsă condiții privind manipularea produselor alimentare, condiții depozitare.


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă și probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Potrivit DSVSA Sălaj, la o unitate de tip măcelărie din orașul Șimleu Silvaniei, inspectorii sanitar-veterinari sălăjeni au confiscat nu mai puțin de 330 de kilograme de carne de porc cu termenul de valabilitate expirat și 71 de kilograme de produse din carne neetichetate la care nu s-a putut stabili trasabilitatea și elementele de identificare.   Tot în Șimleu Silvaniei, la un magazin de tip alimentar au fost confiscate alte 55 de kilograme de carne cu eticheta [...]
(Comunicat) În  perioada 17.07.2017 – 23.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, împreună cu inspectoriisanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor delegați care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfășurat activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au [...]
La finalul anului trecut, Biroul Comisiei Europene pentru Siguranță alimentară și veterinară (Food and Veterinary Office-FVO) a întocmit Programul de audit FVO pentru perioada 2015-2017, atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în Turcia, țară care are statut de țară canditat, precum și în țări terțe. Vă prezentăm principalele puncte ale acestui program, punând un accent pe acțiunile de audit [...]
În urma controalelor efectuate în perioa 18 -29 decembrie 2014, inspectorii Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au retras de la comercializare 2.280 de kg de produse alimentare (de origine animală și non-animală), și 93.625 de ouă, care erau improprii pentru consumul uman ,reiese dintr-un comunicat remis de instituție. Controalele inspectorilor ANSVSA au continuat și în perioada 18 decembrie 2014 – 29 decembrie 2014, prin [...]
Sistemul de certificare a alimentelor fără aditivi cu potențial periculos sau controversați a fost lansat miercuri în România, în contextul în care studiile au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informații clare și transparente cu privire la adaosurile de aditivi, informează Agerpres. CEFF România a lansat marca CEFF Certified E-Friendly Food, care este înregistrată la nivelul Uniunii Europene și atestă că produs [...]
(Comunicat) În data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un [...]
(Comunicat) În data de 03.07.2017, la Constanța, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat ”Comandamentul Sezon Estival 2017”. Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc. Astfel, în perioada 3 iulie – 03 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN