Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. 


În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum și 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.


           


Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind:


 


-       nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanțe dezinfectante, pereți, spații, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, păianjeni, lavetă, coșuri, blaturi rafturi);


-       documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);


-       etichetare, buletine analiză și ambalare;


-       documente și trasabilitate;


-       personalul (fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități, mijloc auto neînregistrat).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


 


-       Alba, 600 lei- depozitarea produsului alimentar fără respectarea condițiilor;


-       Arad, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare în spațiile de producție;


-       Bacău, 4.400 lei- nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și valorificare a produselor alimentare;


-       Bistrița-Năsăud, 12.200 lei- spații de producție, depozitare, vestiare și utilaje neigienizate, agregate frig neigienizate, echipament de lucru incomplet, stare de sănătate neatestată, depozitare direct pe paviment, termen de valabilitate ilizibil, lipsă dezinfectanți, lipsă sursă de apă caldă, lipsă înregistrări parametri temperatură, lavete din material textil, coș de gunoi fără capac, depozitare direct pe paviment, lipsă echipament de protecție, frigider ruginit, produsele distruse nu au elemente de identificare;


-       Botoșani, 600 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Brăila, 9.800 lei- etichetare, trasabilitate necorespunzătoare;


-       București, 6.000 lei- neîntreținerea spațiilor, depozitarea produse alimentare necorespunzătoare, etichetare;


-       Buzău, 2.000 lei- unitate fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Călărași, 3.200 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificarea produselor alimentare, precum și a ustensilelor de lucru folosite, nu sunt actualizate examenele medicale;


-       Cluj, 8.000 lei- desfășurare de activități neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, ambalare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, condiții igiencio-sanitare necorespunzătoare;


-       Dâmbovița. 9.500 lei- neîntreținerea spațiilor și utilajelor, etichetare necorespunzătoare, începere activitate fără anunțarea DSVSA, funcționare fără înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 4.000 lei- lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 6.000 lei- lipsă trasabilitate;


-       Gorj, 20.800 lei-  întreținerea necorespunzătoare a spațiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezența păianjenilor pe paviment și pereți, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protecție, aparatura frigorifică nu este igienizată, nu se monitorizează și înregistrează temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, funcționarea fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor, blaturile rafturilor prăfuite, nerespectarea de către personalul angajat a cerințelor legale de depozitare a SNCU, manipulare și etichetare necorespunzătoare, resturi de alimente împrăștiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piață produse fără analize;


-       Ialomița, 2.000 lei- camera frigorifică cu gheață în exces la nivel de agregat, paviment, pereți, plafon, ușoare depuneri și pe ambalajele de produse alimentare, pavimentul din depozitul alimentar (ambiental) și zona de recepție igienizate necorespunzător;


-       Ilfov, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Maramureș, 2.000 lei- igienă necorespunzătoare spații;


-       Mehedinți, 2.000 lei- nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare;


-       Mureș, 6.000 lei- igienă necorespunzătoare, circuit nefuncțional;


-       Olt, 8.200 lei- condiții necorespunzătoare de igienă, lipsă programe autocontrol, neanunțarea reluării activității;


-       Prahova, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Sibiu, 5.200 lei- alimente expirate, igienă necorespunzătoare, depozitare;


-       Teleorman, 20.000 lei- nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanță uscată);


-       Timiș, 2.000 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea alimentelor;


-       Tulcea, 2.400 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate/neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


-       Vaslui, 1.200 lei- etichetare necorespunzătoare, depozitare direct pe paviment;


-       Vâlcea, 600 lei- comercializare produse alimentare în spații neaprobate;


-       Vrancea, 1.200 lei- lipsă condiții privind manipularea produselor alimentare, condiții depozitare.


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă și probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Conform expertilor FAO / WHO unele Hidrocarburi Policiclice Aromatice (abrev. HAP) sunt cancerigeni genotoxici. HAP pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si  uscare sau prin poluarea mediului ( particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).  Pentru a respecta HAP, Regulamentul ( EC) No 1881/ 2006 din 19 Decembrie 2006 cu privire la nivelul maxim pentru anumiti contaminati in alimente, a fost inlocuit d [...]
Autoritățile din orașul marocan Oujda, situat în nord-estul țării, au decis interzicerea măslinilor pe teritoriul localității, din cauza riscului de alergie la polenul arborelui, iar locuitorii trebuie să smulgă toți pomii din oraș până la finalul anului. Măsura inedită a autorităților implică smulgerea din rădăcini a mii de măslini de pe teritoriul orașului cu aproximativ 500.000 de locuitori, fie că sunt pe trotuare, lângă casele oamenilor sau în [...]
Iaurt cu fructe, dar care nu conține tocmai fructe, telemea dietetică, dar cu 20% grăsime, după cum au aratat testele de laborator, brânză de vacă la preț de capră, sau, mai rău, brânză fără grăsimi din lapte, ci doar cu grăsimi vegetale. Și acestea sunt doar câteva dintre neregulile găsite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor la aproape trei sferturi din cei puțin peste 1.000 de producătorii și comercianții de produse lactate verificați în toată țara. Circa [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat obiectivele programului de lucru pentru următorii trei ani, inclusiv opiniile cu privire la acrilamidă și cafeină, informează Food Navigator. Reprezentanții autorității au spus că repere esențiale pentru anul acesta includ adoptarea a aproximativ 400 de realizări științifice, reînnoirea comitetului de membri în opt dintre panel-urie sale științifice ș [...]
Compania Biotrend Plus va invita la Indagra Food 2014, in pavilionul A, la parter, stand 04, sector C pentru a va prezenta cel mai bun produs al anului 2014 pentru fabricile de lapte – filtrul care curata laptele de celulele somatice. Reprezentantii companiei va asteapta  cu teste de ultima generatie pentru depistarea antibioticelor si aflatoxinelor din lapte, precum si teste de sanitatie. Compania Biotrend Plus SRL, este subsidiara companiei Biokom Trend din Bulg [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova în eforturile de informare și comunicare publică O delegație de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele Autorității, dr. Vladimir Mănăstireanu, desfășoară în perioada 28 — 29 iulie o misiune de evaluare a nevoilor de informare și [...]
Procesarea la presiune ridicată (HPP) este o tehnologie promițătoare pentru a extinde viața la raft a brânzeturilor moi, Quesco Fresco, informează Dairy Reporter. Această afirmație este cuprinsă în ediția de ianuarie a Jurnalului Științei Lactatelor (Journal of Dairy Science) într-un articol scris de Tomasula și colaboratorii săi, prin care avertizează că există o implicație clară a costurilor. Quesco Fresco este o brânz [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN