Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. 


În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.109 controale, fiind acordate 69 de avertismente precum și 84 de amenzi în cuantum de 145.100 de lei.


           


Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind:


 


-       nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, substanțe dezinfectante, pereți, spații, echipamente, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, sursă apă, grup sanitar, vestiar, plafon, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, păianjeni, lavetă, coșuri, blaturi rafturi);


-       documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, implementare);


-       etichetare, buletine analiză și ambalare;


-       documente și trasabilitate;


-       personalul (fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități, mijloc auto neînregistrat).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


 


-       Alba, 600 lei- depozitarea produsului alimentar fără respectarea condițiilor;


-       Arad, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare în spațiile de producție;


-       Bacău, 4.400 lei- nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și valorificare a produselor alimentare;


-       Bistrița-Năsăud, 12.200 lei- spații de producție, depozitare, vestiare și utilaje neigienizate, agregate frig neigienizate, echipament de lucru incomplet, stare de sănătate neatestată, depozitare direct pe paviment, termen de valabilitate ilizibil, lipsă dezinfectanți, lipsă sursă de apă caldă, lipsă înregistrări parametri temperatură, lavete din material textil, coș de gunoi fără capac, depozitare direct pe paviment, lipsă echipament de protecție, frigider ruginit, produsele distruse nu au elemente de identificare;


-       Botoșani, 600 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Brăila, 9.800 lei- etichetare, trasabilitate necorespunzătoare;


-       București, 6.000 lei- neîntreținerea spațiilor, depozitarea produse alimentare necorespunzătoare, etichetare;


-       Buzău, 2.000 lei- unitate fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Călărași, 3.200 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificarea produselor alimentare, precum și a ustensilelor de lucru folosite, nu sunt actualizate examenele medicale;


-       Cluj, 8.000 lei- desfășurare de activități neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, ambalare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, condiții igiencio-sanitare necorespunzătoare;


-       Dâmbovița. 9.500 lei- neîntreținerea spațiilor și utilajelor, etichetare necorespunzătoare, începere activitate fără anunțarea DSVSA, funcționare fără înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 4.000 lei- lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, depozitare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 6.000 lei- lipsă trasabilitate;


-       Gorj, 20.800 lei-  întreținerea necorespunzătoare a spațiului de depozitare a materiilor prime, zone murdare, prezența păianjenilor pe paviment și pereți, alimente depozitate pe paviment, personalul nu are echipament de protecție, aparatura frigorifică nu este igienizată, nu se monitorizează și înregistrează temperaturile de depozitare, lipsa contractului DDD, funcționarea fără înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor, blaturile rafturilor prăfuite, nerespectarea de către personalul angajat a cerințelor legale de depozitare a SNCU, manipulare și etichetare necorespunzătoare, resturi de alimente împrăștiate pe paviment, trasabilitate, punere pe piață produse fără analize;


-       Ialomița, 2.000 lei- camera frigorifică cu gheață în exces la nivel de agregat, paviment, pereți, plafon, ușoare depuneri și pe ambalajele de produse alimentare, pavimentul din depozitul alimentar (ambiental) și zona de recepție igienizate necorespunzător;


-       Ilfov, 2.000 lei- depozitare necorespunzătoare;


-       Maramureș, 2.000 lei- igienă necorespunzătoare spații;


-       Mehedinți, 2.000 lei- nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare;


-       Mureș, 6.000 lei- igienă necorespunzătoare, circuit nefuncțional;


-       Olt, 8.200 lei- condiții necorespunzătoare de igienă, lipsă programe autocontrol, neanunțarea reluării activității;


-       Prahova, 1.200 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;


-       Sibiu, 5.200 lei- alimente expirate, igienă necorespunzătoare, depozitare;


-       Teleorman, 20.000 lei- nerespectarea caracteristicilor de calitate ale produsului (substanță uscată);


-       Timiș, 2.000 lei- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea alimentelor;


-       Tulcea, 2.400 lei- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate/neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


-       Vaslui, 1.200 lei- etichetare necorespunzătoare, depozitare direct pe paviment;


-       Vâlcea, 600 lei- comercializare produse alimentare în spații neaprobate;


-       Vrancea, 1.200 lei- lipsă condiții privind manipularea produselor alimentare, condiții depozitare.


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă și probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Conform unui comunicat transmis la redactia infoALIMENT Magazin, ANSVSA informeaza ca, in cursul lunii februarie 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de [...]
Printre cauzele evaziunii fiscale se numără povara taxelor, în special cele pe muncă, birocrația și calitatea slabă a serviciilor publice. Așa a ajuns România, spun producătorii, piață de desfacere pentru alcool obținut în fabrici ilegale, pentru țigări neverificate aduse din Cipru sau pentru haine sau încălțăminte pline de coloranți și care provoacă boli de piele.   Reprezentanții Consiliului Fiscal spun că datele statistice sunt influențate d [...]
  BladeStop, producătorii de echipamente senzoriale care pot reduce apariția de accidente la serviciu pentru persoanele care folosesc cuțite sau fierăstraie a lansat un nou produs de siguranță, GloveCheck. După succesul BladeStop de la lansarea sa în ianuarie 2014, compania a adăugat un alt nivel de siguranță în echipamentele sale GloveCheck care poate identifica o mănușă în fața unui ferăstrău. BladeStop a raportat că riscul de rănire al [...]
(Comunicat) Producătorul austriac „Estyria Naturprodukte GmbH” a demarat procedura de rechemare preventivă de la consumator, a produsului ''Golden Sun Bio Organic Cereale Amaranth, 500g'', comercializat și în rețeaua de magazine Lidl România, după ce, în cadrul verificărilor interne, într-o probă a fost depistată Salmonella. Pentru a evita un potențial risc pentru sănătatea publică, întrucât nu poate fi exclusă o posibilă contaminare, [...]
În perioada 10.01.2014 – 13.02.2014, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 8.066 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii de activitate precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produs [...]
Virusul diareei epidemice porcine (The Porcine Epidemic Diarrhea virus - PEDv) a afectat 20 de state americane, printre care și  Iowa, Carolina de Nord, Minnesota, Oklahoma și Nebraska, informează  Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (UDSA). Boala se răspândește doar în rândul porcilor tineri a căror rată de mortalitate este de 50%, dar poate ajunge până la 100%, susțin medicii veterinari implicați în studierea acestui focar de infecție. [...]
Oficialii DG SANCO (Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate și Consumatori) au anunțat la sfârșitul lunii octombrie, la Conferința Uniunii Europeane cu privire la Frauda în Industria Alimentară ce a avut loc la Roma, lansarea unui nou instrument de alertare cu privire la fraudele alimentare, instrument ce ar trebui să fie implementat la începutul anului viitor, alături de alte strategii noi pentru a ajuta la prevenirea uno [...]
Air Liquide oferă ALIGAL , o gamă completă de soluții într-un pachet unic, care este personalizat pentru a satisface cerințele de calitate , igienă , HACCP și de procesare ale clienților. Ofertele sunt compatibile cu orice cerință sau cu orice fel procesare produse alimentare: de la pregătirea materiilor prime la transportul produsului final . ALIGAL mizează pe o expertiză tehnică puternică și know-how în industria alimentară dezvoltate prin intermediul [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN