Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluția con­sumului privat - a crescut în octombrie față de luna precedentă, pe serie ajustată, cu 0,5%, după o stagnare în septembrie (a scăzut cu 0,2% pe serie brută) și a crescut cu 10% (serie ajustată) față de octombrie 2015.


Însă creșterea se temperează lună de lună, pe măsură ce „efectul de bază“ al reducerii taxelor se estompează și, potrivit economiștilor, și al prudenței consumatorilor față de o situație macroeconomică ale cărei rezultate nu le cunoaște.


Dacă consumul a fost principalul factor al creșterii economice de 4,5-5% din acest an, în anii ce vin această locomotivă va obosi, dar nu va fi trimisă la casat.


„Pentru 2017 - 2019 ne așteptăm la creșterea acestui indicator cu ritmuri mai temperate, 4%, 3,9%, respectiv 3,6%, într-o evoluție determinată de disiparea impactului reducerii cotelor TVA, rebalansare a mixului de politici economice și menținerea unui grad ridicat de prudență la nivelul populației. Rata de economisire din România a depășit nivelul din zona euro în 2016, pentru prima oară din anii 1990”, a declarat pentru Ziarul financiar Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.


România va avea o creștere economică puternică în acest an, între 4,5-5%, însă, potrivit majorității analiștilor economici, este la vârful unui ciclu economic. Creșterea a fost impulsionată de consum - ca urmare a majorărilor salariale și a scăderii TVA de la 24% la 9% la alimente și a taxei generale de la 24% la 20%. Un imbold va fi dat consumului în 2017 de reducerea cu încă un punct a nivelului TVA și de eliminarea accizei de 7 eurocenți sau a taxei pe stâlp, așa cum prevede Codul fiscal. Însă economia nu se va întâlni curând cu situația din 2015 și 2016, iar bugetul este deja strâmtorat. În ciuda creșterii economice, veniturile bugetului sunt în scădere (minus 2% la zece luni), cheltuielile sunt în creștere (plus 4%), în vreme ce deficitul bugetar este la limita de sus de 3% din PIB. Pentru a face față cheltuielilor în creștere, bugetul trebuie să caute bani și nu-i va găsi reducând în continuare taxele. Prin urmare, după alegeri robinetul generozității se va opri, așadar și creșterea economică prin consum se va domoli – o creștere care ajunsese spre 20% în primul semestru din 2016. Însă nu va muri, se va stabiliza spre 3-4%. O creștere mai aproape de potențialul economiei, după cum cred mulți dintre macroeconomiști.


„Mergem în continuare (la fundamentarea bugetului pe 2017 – n. red.) pe o creștere economică realistă, din analizele și prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3% (din PIB – n. red.)“, a declarat duminică premierul Dacian Cioloș într-un interviu pentru postul de televiziune Digi 24. Acest guvern nu trebuie să facă bugetul, dar are obligația de a lăsa viitorului guvern o schiță de buget și date la zi privind economia și proiecții privind evoluția ei.


Potrivit datelor publicate ieri de Statistică, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a crescut în octombrie ca serie brută cu 7,9%, iar ca serie ajustată cu 10% an/an.


Pe primele zece luni, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut, ca serie brută, cu 14,7%, grație creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+16,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+15,2%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%).


Ca serie ajustată, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a crescut cu 14,7%, între ianuarie și octombrie 2016 an/an, datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+16,8%), vânzărilor de produse nealimentare (+14,8%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%).

Alte articole recomandate:

Generalități   Influentul general al stației de epurare, reprezentând amestecul general al apelor reziduale de pe platformă, are un debit variabil, în funcție de deversările discontinue și continue, care provin din fazele tehnologice ale procsului de fabricatie. In aceste condiții, parametrii apelor reziduale proveniti din industria de reciclare sunt și ei variabili, cu vârfuri de sarcină care ating valori ale consumului chimic de oxigen (CCO-Cr) de 7500 mg/l, ale [...]
Utilajul de porționat cu cap dublu LPG 208, este noua propunere a companiei Vemag, după cum notează GlobalMeat. Echipamentul este proiectat pentru a răspunde necesităților tehnologice pentru o foarte corectă porționare, legare/agățare sau tăiere a cârnaților, putând fi utilizat indiferent de tipul de membrane (naturale, colagen, celuloză).   Gama de calibrare este largă, acoperind intervalul de 13-40 mm, rata de completare fiind de până la 4.400 kg/oră (pentru [...]
Pentru iubitorii de spirtoase rafinate si tari, Stalinskaya a venit cu o supriza cat se poate de placuta, extinzandu-si gama de produse prin lansarea a două noi sortimente de vodcă premium, Stalinskaya Silver si Stalinskaya Blue.Vodca Stalinskaya Silver are o concentrație de alcool de 40% și este o băutură pentru socializare și a distracției, pe când Stalinskaya este destinată cunoscătorilor, având o concentrație de alcool de 45%. Noul produs Stalinskaya Silver se diferențiază [...]
(Autor: Prof. univ. dr. ing. Maria TURTOI UniversitateaDunărea de Jos din Galați) Tumblerizarea este un proces fizic de transferare a energiei într-o bucată de carne. Acest proces îmbunătățește frăgezimea cărnii printr-o distribuție mai uniformă a lichidelor în țesut, de exemplu, a soluției de sare și printr-o extracție mai bună a proteinei solubile în saramură și migrarea sa spre suprafața bucății de carne. De asemenea, în timpul [...]
Caroli Foods a apelat la serviciile companiei AMPRO Design, pentru realizarea noilor ambalaje la mezelurile Sissi, gama de produse din categoria Premium, informeaza Iqads. Echipa care a realizat noul ambalaj a fost formata din: Alexandru Patru – Senior Account Executive, , Lehel Mor – Senior Designer, , Viorica Pintilie – Junior Designer, , Danubiu Birzu – Prepress/DTP. “Reteta noului Salam Sissi este realizata conform celor mai inalte exigente, [...]
(Agerpres) Comisia Europeană va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanțul alimentar, prepararea mititeilor după rețeta tradiționala românească, în condițiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrată în vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în rețeta de preparare a micilor. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabilește, în cadrul Anexei II, [...]
În perioada 10.01.2014 – 13.02.2014, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a Municipiului București au continuat activitățile de control în unitățile din industria agroalimentară. S-au efectuat 8.066 de controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii de activitate precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produs [...]
Dezbaterea din prima zi a workshop-ului Fabrica de Carne la care au participat Vladimir Mănăstireanu-Președinte ANSVSA, Radu Timiș-Vicepreședinte ARC și Sorin Minea-Președinte al Romalimenta a subliniat importanța respectării cu strictețe a legislației sanitar-veterinare. Dealtfel, sub titlul dezbaterii, ”Respectarea cu strictețe a legislației sanitar-veterinare, calea spre asanarea pieței”, s-a subliniat faptul [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN