Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Fructele deshidratate prin liofilizare încep să fie din ce în ce mai căutate atât pe piețele europene, cât și pe cele din Statele Unite. Obținute printr-un proces de înghețare, urmat de extragerea aproape în totalitate a apei, fructele liofilizate sunt preferate astăzi celor congelate pentru că își păstrează intacte proprietățile nutritive și aroma. În plus, nu au conținut suplimentar de zahăr, sunt ideale pentru a fi consumate cu cereale, la micul dejun sau ca o gustare sănătoasă între mese, înlocuind snack-urile. Absența apei nu permite dezvoltarea microbilor, fructele pot fi păstrate în siguranță, fără refrigerare și dacă se dorește pot fi oricând rehidratate.        


Beneficii pentru consumatori


Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au subliniat beneficiile optării pentru fructele și legumele liofilizate chiar și prin comparație cu cele proaspete. Fără zahăr, aditivi și cu valoarea nutritională intactă, fructele și legumele liofilizate câștigă din ce în ce mai mult teren printre cei care, indiferent de motive, aleg un stil de viață sănătos.


Cercetările realizate pentru a se stabili eficacitatea obținerii unui produs de calitate prin liofilizare au evidențiat faptul că deteriorarea proprietăților și a valorilor nutritive ale fructelor sau legumelor se încadrează între 2 – 8%. Fructele și legumele care au fost supuse acestei analize au fost căpșunile (întregi și bucăți), lime-ul, portocalele, coacăzele, broccoli și ardeiul gras roșu. În urma studiului, s-a observat că fructele folosite în cercetare, spre exemplu căpșunele întregi, nu au pierdut din cantitatea de vitamina C și nici din conținutul total de fenoli. Doar capacitatea totală de antioxidanți s-a diminuat cu 8%. Diferențele sunt semnificative dacă menționăm că, în cazul unor căpșune întregi refrigerate timp de șapte zile, există o diminuare a cantității de vitamina C cu 19%,  o scădere a capacității totale de antioxidanți cu 23% și o pierdere semnificativă în conținutul total de fenoli, de până la 82%.       


Concluziile acestor cercetări au arătat că procesul de liofilizare afectează nesemnificativ sau deloc cantitatea de vitamina C, conținutul total de fenoli sau capacitatea totală de antioxidanți din alte fructe sau legume care au fost supuse testării.


Cum poate fi crescut termenul de valabilitate la raft?


Întrebarea imediat următoare acestei testări a fost: „Odată ce știm cum se comportă fructele și legumele în timpul procesului de liofilizare, cum putem folosi aceasta pentru creșterea termenului de valabilitate la raft?” Așadar, cercetătorii de la „Newcastle University’s School of Agriculture, Food and Rural Development” au demarat o nouă serie de teste. S-au folosit mostre de căpșune liofilizate pentru a observa stabilitatea nutritională a acestora după o perioada obișnuită, de douăsprezece luni, la raft. „Scopul studiului realizat de Newcastle a fost de a înțelege ce se întâmplă cu nutrienții din fructe și legume după o perioadă de douăsprezece luni. Am luat o mostră în fiecare trimestru și am evaluat modificările observând ceea ce se întâmplă cu vitaminele și mineralele” spune Richard Ilsley, director de vânzări la Chaucer, producător important în acest domeniu și coparticipant la aceste cercetări, citat de site-ul www.foodingredientsfirst.com. 


Astfel, s-a putut observa că, în ceea ce privește cantitatea de vitamina C, aceasta s-a aflat într-un ușor declin. În ziua a opta, 100 g de căpșune liofilizate conțineau 509 miligrame de vitamina C, iar în ziua 365, 403 miligrame, adică o scădere de 1,8% pe lună. „Ne-am convins astfel că liofilizarea fructelor și legumelor este și o formă bună de conservare, deoarece menține toate substanțele nutritive pentru o perioadă lungă de timp", mai spune Richard Ilsley, care susține că liofilizând fructele și legumele, acestea își transformă starea într-una foarte stabilă.


Nicio legumă și niciun fruct nu poate fi aruncat pentru că nu mai este bun sau este lipsit de substanțe nutritive. Aceasta pentru că, așa cum au dovedit teste efectuate, în cazul produselor liofilizate sunt păstrate proprietățile și douăsprezece luni mai târziu.  „Fructele proaspete sunt întotdeauna cele mai bune, însă cele liofilizate sunt, în privința calității, imediat următoare”, spune Ilsley.


O gustare potrivită       


Procedeul de liofilizare a produselor alimentare nu este unul nou. A fost folosit în special în anumite zone ale industriei, pentru anumite produse, ca, de exemplu, cerealele sau legumele uscate pentru supe la plic.


Un mare pas înainte      


Folosirea procedeului de liofilizare în cazul fructelor și legumelor este considerat un mare pas înainte, pentru că răspunde dorinței consumatorilor de a putea să-și procure alimente sănătoase, cu un conținut nutritiv ridicat. „Acesta este un mare proces de tranziție – de la bucățelele artificiale de fructe sau cele uscate la aer și până la cele liofilizate, care transformă produsele într-unele premium” este de părere Richard Ilsley.     


Fructele și legumele obținute prin acest procedeu pot constitui oricând o gustare potrivită pentru a fi luată la pachet sau pentru mesele în aer liber. Potrivit categoriilor din care fac parte, produsele proaspete sunt disponibile de-a lungul întregului an, în funcție de sezon, însă prin procedeul de liofilizare fructele și legumele devin mult mai stabile și își conservă calitățile pentru mai mult timp. Consumul de fructe și legume liofilizate este convenabil și pentru că acestea sunt gata de a fi mâncate în orice moment, fără a mai trebui spălate sau curățate.   


Indiferent dacă este vorba despre un ingredient dintr-un produs sau de snack-uri, consumul de fructe și legume liofilizate este convenabil pentru că nu interferează cu valorile nutritive ale acestora. De altfel, fructele uscate prin metode tradiționale sau liofilizare sunt unul dintre trendurile care se află „în lumina reflectoarelor” în acest an. Preferința este justificată de faptul că, în contextul unei preocupări tot mai mari a populației pentru o hrană sănătoasă, fructele uscate oferă un conținut bogat de fibre, antioxidanți, dar și prospețime și savoare, totul sub o formă foarte convenabilă.


Preocuparea de a combate obezitatea și bolile asociate cu ea a determinat multe categorii ale populației să prefere gustările frugale, însă bogate nutritiv în locul meselor copioase sau a snack-urilor tradiționale. Astfel, vânzările în acest segment au devenit tot mai mari, iar produsele, mai diversificate. Fructele și legumele uscate tind să devină snack-ul preferat de milioane de oameni din lumea întreagă.

Alte articole recomandate:

Romfood Trading, unul dintre principalii importatori și distribuitori de produse din pește și fructe de mare din România și dezvoltator al brandului Alfredo Seafood, a încheiat anul 2016 cu performanțe notabile și se pregătește pentru un 2017 aflat sub semnul creșterii, dar și al consolidării. Cu o cifră de afaceri estimată la finalul anului trecut la circa 16 milioane de euro, în creștere cu 45% față de cele 11 milioane de euro [...]
Și radiațiile infraroșii sunt utilizate cu succes pentru pasteurizarea și sterilizarea cărnii și a produselor din carne, precum și pentru frigerea, decongelarea și deshidratarea cărnii. Fiind radiații de origine electromganetică, acestea pot fi folosite în combinație cu câmpul electromagnetic sau de sine-stătătoare. Sunt produse cu ajutorul unor surse cum ar fi lămpile, radiatoarele electrice tubulare sau din ceramică, informeaza MeatProcessing.   Poate cea mai importantă [...]
  Glanbia Ingredients a inserat mai mult de 200 de milioane de € în capacitățile sale de prelucrare a produselor lactate din întreaga Irlanda ca plan de pregătire pentru eliminarea cotelor de lapte la sfârșitul acestei luni (martie), informeaza Food Navigator. Noua fabrică care produce formula pentru sugari aparținând diviziei Nutritional Ingredients din Kilkenny, Irlanda, va fi cel mai recent produs de investiții al firmei atunci care va [...]
Compania GoodMills (fosta Titan), unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor de panificație, se va diviza parțial în două societăți, una purtând același nume, și cealaltă - Frozen Bakery Products SA, pe care se vor transfera activitățile de producție a produselor de panificație con­ge­lată, conform unui pro­iect al companiei apărut în Monitorul Oficial.   GoodMills reali­zează pâine proas­pătă, produse de pa­tiserie, dar ș [...]
Romaqua Group, cea mai mare companie românească din industria băuturilor, a terminat anul 2014 cu un profit net de 11,4 milioane de lei, de opt ori peste nivelul înre­gistrat în anul anterior, arată datele de la Registrul Comerțului.   Majorarea profitului net vine în condițiile în care cele mai importante două piețe pe care activează compania - băuturile nonalcoolice și berea - au avut un declin de 2-3%, respectiv 8,6% în volum anul [...]
Fondurile europene și naționale disponibile, în 2015, pentru investiții în procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol depășesc 8,8 milioane de euro, iar alocările totale prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 pentru întreaga perioada de programare se ridică la 35,2 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ului Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sumele sunt disponibile pe submăsura 4.2a [...]
(Mdeiafax) Britanicii au desemnat un whisky single malt, produs din orz germinat la o singura distilerie, din Japonia ca fiind cel mai bun din lume. Prestigiosul ghid britanic "Jim Murray's Whisky Bible" ("Biblia whisky-ului lui Jim Murray", n.r.) a desemnat, in premiera, un whisky produs in Japonia drept cel mai bun din lume. Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 a fost descris ca fiind "consistent, sec, dar rotund ca o minge de biliard" de ghidul britanic, ce [...]
(Agerpres) Toate unitățile care au beneficiat de perioada de tranziție acordată până la 31 decembrie 2013 pentru îmbunătățirea calității laptelui crud procesează acum numai lapte conform standardelor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Potrivit Autorității, din totalul celor 64 unități de procesare a laptelui care au beneficiat de perioada de tranziție pentru a procesa lapte [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN