Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Fructele deshidratate prin liofilizare încep să fie din ce în ce mai căutate atât pe piețele europene, cât și pe cele din Statele Unite. Obținute printr-un proces de înghețare, urmat de extragerea aproape în totalitate a apei, fructele liofilizate sunt preferate astăzi celor congelate pentru că își păstrează intacte proprietățile nutritive și aroma. În plus, nu au conținut suplimentar de zahăr, sunt ideale pentru a fi consumate cu cereale, la micul dejun sau ca o gustare sănătoasă între mese, înlocuind snack-urile. Absența apei nu permite dezvoltarea microbilor, fructele pot fi păstrate în siguranță, fără refrigerare și dacă se dorește pot fi oricând rehidratate.        


Beneficii pentru consumatori


Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au subliniat beneficiile optării pentru fructele și legumele liofilizate chiar și prin comparație cu cele proaspete. Fără zahăr, aditivi și cu valoarea nutritională intactă, fructele și legumele liofilizate câștigă din ce în ce mai mult teren printre cei care, indiferent de motive, aleg un stil de viață sănătos.


Cercetările realizate pentru a se stabili eficacitatea obținerii unui produs de calitate prin liofilizare au evidențiat faptul că deteriorarea proprietăților și a valorilor nutritive ale fructelor sau legumelor se încadrează între 2 – 8%. Fructele și legumele care au fost supuse acestei analize au fost căpșunile (întregi și bucăți), lime-ul, portocalele, coacăzele, broccoli și ardeiul gras roșu. În urma studiului, s-a observat că fructele folosite în cercetare, spre exemplu căpșunele întregi, nu au pierdut din cantitatea de vitamina C și nici din conținutul total de fenoli. Doar capacitatea totală de antioxidanți s-a diminuat cu 8%. Diferențele sunt semnificative dacă menționăm că, în cazul unor căpșune întregi refrigerate timp de șapte zile, există o diminuare a cantității de vitamina C cu 19%,  o scădere a capacității totale de antioxidanți cu 23% și o pierdere semnificativă în conținutul total de fenoli, de până la 82%.       


Concluziile acestor cercetări au arătat că procesul de liofilizare afectează nesemnificativ sau deloc cantitatea de vitamina C, conținutul total de fenoli sau capacitatea totală de antioxidanți din alte fructe sau legume care au fost supuse testării.


Cum poate fi crescut termenul de valabilitate la raft?


Întrebarea imediat următoare acestei testări a fost: „Odată ce știm cum se comportă fructele și legumele în timpul procesului de liofilizare, cum putem folosi aceasta pentru creșterea termenului de valabilitate la raft?” Așadar, cercetătorii de la „Newcastle University’s School of Agriculture, Food and Rural Development” au demarat o nouă serie de teste. S-au folosit mostre de căpșune liofilizate pentru a observa stabilitatea nutritională a acestora după o perioada obișnuită, de douăsprezece luni, la raft. „Scopul studiului realizat de Newcastle a fost de a înțelege ce se întâmplă cu nutrienții din fructe și legume după o perioadă de douăsprezece luni. Am luat o mostră în fiecare trimestru și am evaluat modificările observând ceea ce se întâmplă cu vitaminele și mineralele” spune Richard Ilsley, director de vânzări la Chaucer, producător important în acest domeniu și coparticipant la aceste cercetări, citat de site-ul www.foodingredientsfirst.com. 


Astfel, s-a putut observa că, în ceea ce privește cantitatea de vitamina C, aceasta s-a aflat într-un ușor declin. În ziua a opta, 100 g de căpșune liofilizate conțineau 509 miligrame de vitamina C, iar în ziua 365, 403 miligrame, adică o scădere de 1,8% pe lună. „Ne-am convins astfel că liofilizarea fructelor și legumelor este și o formă bună de conservare, deoarece menține toate substanțele nutritive pentru o perioadă lungă de timp", mai spune Richard Ilsley, care susține că liofilizând fructele și legumele, acestea își transformă starea într-una foarte stabilă.


Nicio legumă și niciun fruct nu poate fi aruncat pentru că nu mai este bun sau este lipsit de substanțe nutritive. Aceasta pentru că, așa cum au dovedit teste efectuate, în cazul produselor liofilizate sunt păstrate proprietățile și douăsprezece luni mai târziu.  „Fructele proaspete sunt întotdeauna cele mai bune, însă cele liofilizate sunt, în privința calității, imediat următoare”, spune Ilsley.


O gustare potrivită       


Procedeul de liofilizare a produselor alimentare nu este unul nou. A fost folosit în special în anumite zone ale industriei, pentru anumite produse, ca, de exemplu, cerealele sau legumele uscate pentru supe la plic.


Un mare pas înainte      


Folosirea procedeului de liofilizare în cazul fructelor și legumelor este considerat un mare pas înainte, pentru că răspunde dorinței consumatorilor de a putea să-și procure alimente sănătoase, cu un conținut nutritiv ridicat. „Acesta este un mare proces de tranziție – de la bucățelele artificiale de fructe sau cele uscate la aer și până la cele liofilizate, care transformă produsele într-unele premium” este de părere Richard Ilsley.     


Fructele și legumele obținute prin acest procedeu pot constitui oricând o gustare potrivită pentru a fi luată la pachet sau pentru mesele în aer liber. Potrivit categoriilor din care fac parte, produsele proaspete sunt disponibile de-a lungul întregului an, în funcție de sezon, însă prin procedeul de liofilizare fructele și legumele devin mult mai stabile și își conservă calitățile pentru mai mult timp. Consumul de fructe și legume liofilizate este convenabil și pentru că acestea sunt gata de a fi mâncate în orice moment, fără a mai trebui spălate sau curățate.   


Indiferent dacă este vorba despre un ingredient dintr-un produs sau de snack-uri, consumul de fructe și legume liofilizate este convenabil pentru că nu interferează cu valorile nutritive ale acestora. De altfel, fructele uscate prin metode tradiționale sau liofilizare sunt unul dintre trendurile care se află „în lumina reflectoarelor” în acest an. Preferința este justificată de faptul că, în contextul unei preocupări tot mai mari a populației pentru o hrană sănătoasă, fructele uscate oferă un conținut bogat de fibre, antioxidanți, dar și prospețime și savoare, totul sub o formă foarte convenabilă.


Preocuparea de a combate obezitatea și bolile asociate cu ea a determinat multe categorii ale populației să prefere gustările frugale, însă bogate nutritiv în locul meselor copioase sau a snack-urilor tradiționale. Astfel, vânzările în acest segment au devenit tot mai mari, iar produsele, mai diversificate. Fructele și legumele uscate tind să devină snack-ul preferat de milioane de oameni din lumea întreagă.

Alte articole recomandate:

Și radiațiile infraroșii sunt utilizate cu succes pentru pasteurizarea și sterilizarea cărnii și a produselor din carne, precum și pentru frigerea, decongelarea și deshidratarea cărnii. Fiind radiații de origine electromganetică, acestea pot fi folosite în combinație cu câmpul electromagnetic sau de sine-stătătoare. Sunt produse cu ajutorul unor surse cum ar fi lămpile, radiatoarele electrice tubulare sau din ceramică, informeaza MeatProcessing.   Poate cea mai importantă [...]
Romaqua Group, cea mai mare companie românească din industria băuturilor, a terminat anul 2014 cu un profit net de 11,4 milioane de lei, de opt ori peste nivelul înre­gistrat în anul anterior, arată datele de la Registrul Comerțului.   Majorarea profitului net vine în condițiile în care cele mai importante două piețe pe care activează compania - băuturile nonalcoolice și berea - au avut un declin de 2-3%, respectiv 8,6% în volum anul [...]
In ziua de 12 iunie, în cadrul Workshop-ului Carne, domnul Andrei Pinte, Account Manager Transart, a susținut comunicarea cu titlul ” “Controlul costurilor, de la preluarea comenzilor la livrarea produselor, cu ajutorul unui sistem informatic adecvat”, precum si sistemele informatice elaborate de companie si menite sa eficientizeze activitatea, prin realizarea de economii substantiale. Totodata, domnul Pinte a facut si o prezentare generala a companiei [...]
Marile companii de vinuri din SUA lucrează doar cu soiuri fine de struguri, iar gustul este asigurat de faptul că nici un strugure necopt sau stricat nu are voie să ajungă în procesul de producție. De aceea, în Napa Valley, o sarcină importantă o aveau cei care selectau strugurii, oameni plătiți bine ca să nu dea greș. Până de curând, când viticultorii au investit într-un robot industrial acapabil să facă această muncă de [...]
Compania Metalquimia a realizat o nouă gamă de echipamente de injectare a cărnii, soluții cuprinse în gama Movistick, după cum informează MeatProcessing. Capătul de agmă este utilajul Movistick 30 PJ, o mașină de injectat saramura cu acțiune constantă, destinată procesării oricărui tip de carne (porc, vită, pui etc). Injectarea poate fi ajustată în plaja de 10, până la 75% / pas, realizându-se o uniformizare deosebită, fără zone moarte. Pierderile sunt eliminate, [...]
Cele mai noi ingrediente pentru conservarea cărnii aparținând companiei Corbion Purac vor fi prezentate vizitatorilor Expoziției Internaționale pentru Producerea și Procesarea Alimentelor (IPPE) din Atlanta ce are loc săptămâna aceasta (28-30 ianuarie) în Atlanta, informează Global Meat News. Compania, care este un lider mondial în realizarea de tehnologii pentru industria cărnii lansează Verdad N16, un produs despre care compania spune că este [...]
Producătorii de la Metalquimia, de tehnologie destinată sectorului de carne, au lansat mașina de injectat Movistick 30 PJ, după cum informează Meat & Poultry. Utilaj de injectat saramura cu acțiune constantă, destinată procesării oricărui tip de carne (porc, vită, pui etc). Injectarea poate fi ajustată în plaja de 10, până la 75% / pas, realizându-se o uniformizare deosebită, fără zone moarte. Pierderile sunt eliminate, injectarea efectuându-se în 440 [...]
Considerate de tehnologi a fi de importanță majoră, pe fluxul de procesare a laptelui, valvele reprezintă unul dintre punctele delicate, precizia și corecta lor funcționare putând avea impact direct asupra calității produsului final, noteaza DairyIndustries. Valvă automată ”non return”, previne returul sau revărsarea fluxului de lapte, în timpul procesării. Modelul T 11579 are dublă acțiune: pe de o parte, împiedicarea returului, iar pe de altă parte, menține [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN