Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Urmare a consolidării economiilor din țările membre ale Uniunii Europene, sectorul producției de carne a început anul 2016, pe creștere, evaluările pentru finalul anului, precum și previziunile pentru 2017 fiind cât se poate de îmbucurătoare, după cum arată un Raport al Comisiei Europene. Ca urmare, este de așteptat ca prețul cărnii-materie primă să scadă, fapt care va conduce la mărirea producției de produse din carne.


Cererea de carne de vită va rămâne puternică


După restructurarea sectorului european al produselor lactate și conversia multor ferme în producția de carne de vită și după o relativă stabilitate în 2015, în ciuda creșterii producției, prețurile pentru taurii tineri, juninci și bovine adulte de sex masculin au început să urmeze o tendință de scădere, de la începutul anului 2016. Prețul cărnii de vită a urmat o traiectorie sezonieră caracteristică, având un vârf în jurul valorii de vară.


De la începutul anului 2016, prețurile au rămas la un nivel relativ scăzut, între 270 și 275 euro/t, adică, 5-10% sub nivelul anului trecut. Cu toate acestea, se așteaptă ca, pe plan mondial, cererea să rămână puternică și să sprijine prețurile la carnea de vită din UE, SUA și Asia, indiferent de încetinirea economică a Chinei.


Ca urmare, prețurile mondiale ar putea fluctua, deși, din cauza incertitudinii aprovizionării în Brazilia, Argentina și Australia, acești mari exportatori își vor re-valorifica exporturile de carne de vită. Spre deosebire de anii anteriori, creșterea ofertei a dus la o redresare a consumului în UE, de aproape 2%, ajungând la 10,7 kg/locuitor. O altă creștere de 1,7%, este de așteptat în 2017.


Stabilizarea producției de carne de porc în UE


Desi studiul a anunțat o scădere a efectivelor de porci de reproducere în UE, de 1,7%, producția totală de carne de porc a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului 2016. În conformitate cu evoluția efectivelor, Germania, Danemarca, Țările de Jos, Austria, Ungaria, România și Belgia au înregistrat o scădere a producției, în primul trimestru al anului 2016. Alte state membre, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franța și Italia, erau încă în creștere de producție în primul trimestru din 2016, în ciuda prețurilor scăzute din carne de porc în 2015.


Polonia a asistat la o reducere foarte importantă, în efectiv-scroafă, de aproape 15%, dar a fost încă în măsură să crească valoarea netă, mulțumită producției de purcei și porci. Aceste tendințe divergente sunt rezultatul diferitelor strategii și comportamente economice între statele membre. Ca urmare a faptului că schimbările din efectivele de reproducere afectează producția cu întârzieri de mai multe luni, producția de carne de porc din UE este de așteptat să încetinească și mai mult în a doua jumătate a anului. Ca o consecință, producția de carne de porc a UE, în 2016, este de așteptat să se stabilizeze la aproximativ 23.4 mil tone, în ciuda feedback-ul pozitiv de pe piețele de export.


Exporturile de carne de porc ale UE, la un nivel record


În 2016, exporturile de carne de porc din UE sunt de așteptat să ajungă la un nivel record de 2,4 milioane de tone (+ 18% pe bază anuală), datorită impulsului exporturilor către China. Negocierile actuale pentru accesul la alte piețe, închise din motive SPS, ar putea chiar îmbunătăți și mai mult situația de export.


Cererea puternică de import a Chinei, ca urmare a restructurării sectorului său intern de carne de porc, explică creșterea exporturilor din UE, în primele patru luni ale anului 2016 (+ 40%). Ca urmare, exporturile de carne de porc din UE către China au ajuns la mai mult de 100 000 de tone, în luna aprilie, și a reprezentat în prezent aproape 40% din totalul exporturilor. Exporturile de organe, în China, au arătat o tendință similară, în creștere cu 40%, de la an la an.


În conformitate cu Perspectivele agricole din China, cererea de import pentru carnea de porc este proiectată pentru a continua pe termen mediu (900 000 de tone până în 2025). Toate țările din UE care exportă în China  și-au văzut exporturile dublate sau chiar triplate, de la începutul anului 2015. Germania, Spania și Danemarca au luat cea mai mare parte din tort, cu 29%, 23% și 16%, respectiv, în  primele patru luni ale anului 2016.


Alte creșteri importante s-au observat în exporturile către Filipine, Ucraina, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Recuperarea cotei de piață din SUA pe scena internațională, pare să ia mai mult timp decât era de așteptat. Exporturile americane sunt mai mici în primul trimestru din 2016, față de anul trecut, ceea ce explică de ce exporturile UE către Japonia sunt mai bune decât se aștepta.


Din această perspectivă, interdicția de import din Rusia este de așteptat să fie menținută. Oricum, din cauza dezvoltării producției de carne de porc din Rusia, situația economică lentă și sosirea pe piață a altor furnizori, exporturile UE față de Rusia nu sunt de așteptat să se reia complet, chiar dacă interdicția ar urma să fie ridicată. Cu toate că, oficial, decizia OMC privind interdicția sanitară a fost notificată către CE în aprilie 2016, Organismul de soluționare a litigiilor al OMC încă trebuie să-l aprobe, înainte ca raportul să fie fi făcut public. Între timp, ipoteza că interdicția sanitară va rămâne în vigoare pentru 2017, blocchează aproape toate intențiile de export, către Rusia.


Extinderea producției de carne de pasăre


În 2015, creșterea producției de carne de pasăre a ajuns la 3,8%, comparativ cu 2014, atingând 13,8 milioane de tone. Polonia a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producător de carne de pasăre din UE, având și cea mai mare creștere (+200 000 tone). În ciuda prețurilor la carnea de pui, mai mici în 2016, producția de carne de pasăre s-a extins, în continuare, în cursul primului trimestru 2016 și chiar mai mult, decât în aceeași perioadă în 2015, când a înregistrat deja un nivel foarte ridicat: Polonia (+ 16%), Spania (+ 5%), Italia (+ 6%), Țările de Jos (+ 5%) și Marea Britanie (+ 3%); toate aceste țări  și-au văzut producția în creștere.


Numai Franța a stagnat, dar acest lucru ar putea fi inversat în a doua jumătate a anului, ca urmare a repopulării fermelor de păsări. La nivelul UE, creșterea economică este de așteptat să continue în 2017, dar într-un ritm mai lent, comparativ cu 2016. Consumul din UE va atinge în 2017 un nivel mai matur. O concurență sporită pe piața mondială va limita dezvoltarea în continuare a exporturilor, punând presiune asupra prețurilor. Cu excepția Germaniei, toți ceilalți producători majori de păsări de curte sunt de așteptat să crească producția, Polonia urmând să preia conducerea.

Alte articole recomandate:

Acordand un scurt interviu agentiei infoALIMENT, doamna Daciana Sarbu, europarlamentar, ne-a declarat: "Ca obiectiv major pe care il urmaresc in aceasta primavara este ca, pe baza rezultatelor care ne vor parveni ca urmare a reducerii TVA-ului la panificatie, sa reusim acest lucru si pentru produsele bio; si sper, si cred, ca acest lucru se poate face inaintea verii, asadar, inaintea termenului prevazut pentru produsele din carne.   Pe de alta parte, urmaresc promovarea produselor bio [...]
La 17 ani de la lansarea pe piață a brandului, Alexandrion Grup a lansat o nouă identitate vizuală și un nou ambalaj pentru cel mai bine vândut brandy din România, anunță agenția Atelier Șapte printr-un comunicat de presă, citat de IAA.ro. Cu peste 85 de milioane de sticle vândute, Alexandrion este lider pe piața din România și devine în urma procesului de rebranding "Noul Clasic". Noua sticlă de Alexandrion are un design elegant [...]
Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma, informează Wall Street. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111). Pe plan local exista circa 780.000 de ferme de lapte, dintre care 85% sunt mici afaceri de familie care [...]
hamiltonCompania J.S. Hamilton Poland S.A. oferă o gamă largă de servicii de analiză și inspecție pentru o varietate de domenii din industria alimentară, atât în Polonia cât și la nivel internațional.   Serviciile companiei includ: analize analitice de laborator pentru o gamă largă de produse și mărfuri din domeniile industriilor alimentară, farmaceutică, cosmetică, ambalajelor, produselor chimice, minerale, industria carburanților și [...]
  Prima imprimantă comercială 3D pentru retail va fi folosita pentru a crea jeleuri și bomboane în diferite forme, dimensiuni, culori și arome, spune creatorul Katjes Fassin UK, informează Food Navigator. Magic Candy Factory, cum este cunoscută imprimanta 3D, va fi lansată în SUA, Marea Britanie și Germania până în 2016. Imprimanta durează aproximativ cinci minute pentru a crea jeleurile cântărind între 15 g și 20 g. [...]
Iaurt cu fructe, dar care nu conține tocmai fructe, telemea dietetică, dar cu 20% grăsime, după cum au aratat testele de laborator, brânză de vacă la preț de capră, sau, mai rău, brânză fără grăsimi din lapte, ci doar cu grăsimi vegetale. Și acestea sunt doar câteva dintre neregulile găsite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor la aproape trei sferturi din cei puțin peste 1.000 de producătorii și comercianții de produse lactate verificați în toată țara. Circa [...]
Traian Băsescu, președintele României a retrimis ieri, 9 decembrie Parlamentului, legea de aprobare Ordonanței Guvernului 58/2013 care viza organizarea camerelor pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Potrivit acestuia, motivul pentru care nu a promulgat legea este că se urmărește repolitizarea camerelor agricole. Președintele a rugat Parlamentul să reanalizeze legea, recomandând ca legea să fie concepută astfel încât agricultorii să-i aleagă pe [...]
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons, în Parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Horticultură, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, are deosebita plăcere de a vă invita să participați la Conferința având ca temă "Problematica etichetării produselor alimentare în Uniunea Europeană [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN