Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Urmare a consolidării economiilor din țările membre ale Uniunii Europene, sectorul producției de carne a început anul 2016, pe creștere, evaluările pentru finalul anului, precum și previziunile pentru 2017 fiind cât se poate de îmbucurătoare, după cum arată un Raport al Comisiei Europene. Ca urmare, este de așteptat ca prețul cărnii-materie primă să scadă, fapt care va conduce la mărirea producției de produse din carne.


Cererea de carne de vită va rămâne puternică


După restructurarea sectorului european al produselor lactate și conversia multor ferme în producția de carne de vită și după o relativă stabilitate în 2015, în ciuda creșterii producției, prețurile pentru taurii tineri, juninci și bovine adulte de sex masculin au început să urmeze o tendință de scădere, de la începutul anului 2016. Prețul cărnii de vită a urmat o traiectorie sezonieră caracteristică, având un vârf în jurul valorii de vară.


De la începutul anului 2016, prețurile au rămas la un nivel relativ scăzut, între 270 și 275 euro/t, adică, 5-10% sub nivelul anului trecut. Cu toate acestea, se așteaptă ca, pe plan mondial, cererea să rămână puternică și să sprijine prețurile la carnea de vită din UE, SUA și Asia, indiferent de încetinirea economică a Chinei.


Ca urmare, prețurile mondiale ar putea fluctua, deși, din cauza incertitudinii aprovizionării în Brazilia, Argentina și Australia, acești mari exportatori își vor re-valorifica exporturile de carne de vită. Spre deosebire de anii anteriori, creșterea ofertei a dus la o redresare a consumului în UE, de aproape 2%, ajungând la 10,7 kg/locuitor. O altă creștere de 1,7%, este de așteptat în 2017.


Stabilizarea producției de carne de porc în UE


Desi studiul a anunțat o scădere a efectivelor de porci de reproducere în UE, de 1,7%, producția totală de carne de porc a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului 2016. În conformitate cu evoluția efectivelor, Germania, Danemarca, Țările de Jos, Austria, Ungaria, România și Belgia au înregistrat o scădere a producției, în primul trimestru al anului 2016. Alte state membre, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franța și Italia, erau încă în creștere de producție în primul trimestru din 2016, în ciuda prețurilor scăzute din carne de porc în 2015.


Polonia a asistat la o reducere foarte importantă, în efectiv-scroafă, de aproape 15%, dar a fost încă în măsură să crească valoarea netă, mulțumită producției de purcei și porci. Aceste tendințe divergente sunt rezultatul diferitelor strategii și comportamente economice între statele membre. Ca urmare a faptului că schimbările din efectivele de reproducere afectează producția cu întârzieri de mai multe luni, producția de carne de porc din UE este de așteptat să încetinească și mai mult în a doua jumătate a anului. Ca o consecință, producția de carne de porc a UE, în 2016, este de așteptat să se stabilizeze la aproximativ 23.4 mil tone, în ciuda feedback-ul pozitiv de pe piețele de export.


Exporturile de carne de porc ale UE, la un nivel record


În 2016, exporturile de carne de porc din UE sunt de așteptat să ajungă la un nivel record de 2,4 milioane de tone (+ 18% pe bază anuală), datorită impulsului exporturilor către China. Negocierile actuale pentru accesul la alte piețe, închise din motive SPS, ar putea chiar îmbunătăți și mai mult situația de export.


Cererea puternică de import a Chinei, ca urmare a restructurării sectorului său intern de carne de porc, explică creșterea exporturilor din UE, în primele patru luni ale anului 2016 (+ 40%). Ca urmare, exporturile de carne de porc din UE către China au ajuns la mai mult de 100 000 de tone, în luna aprilie, și a reprezentat în prezent aproape 40% din totalul exporturilor. Exporturile de organe, în China, au arătat o tendință similară, în creștere cu 40%, de la an la an.


În conformitate cu Perspectivele agricole din China, cererea de import pentru carnea de porc este proiectată pentru a continua pe termen mediu (900 000 de tone până în 2025). Toate țările din UE care exportă în China  și-au văzut exporturile dublate sau chiar triplate, de la începutul anului 2015. Germania, Spania și Danemarca au luat cea mai mare parte din tort, cu 29%, 23% și 16%, respectiv, în  primele patru luni ale anului 2016.


Alte creșteri importante s-au observat în exporturile către Filipine, Ucraina, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Recuperarea cotei de piață din SUA pe scena internațională, pare să ia mai mult timp decât era de așteptat. Exporturile americane sunt mai mici în primul trimestru din 2016, față de anul trecut, ceea ce explică de ce exporturile UE către Japonia sunt mai bune decât se aștepta.


Din această perspectivă, interdicția de import din Rusia este de așteptat să fie menținută. Oricum, din cauza dezvoltării producției de carne de porc din Rusia, situația economică lentă și sosirea pe piață a altor furnizori, exporturile UE față de Rusia nu sunt de așteptat să se reia complet, chiar dacă interdicția ar urma să fie ridicată. Cu toate că, oficial, decizia OMC privind interdicția sanitară a fost notificată către CE în aprilie 2016, Organismul de soluționare a litigiilor al OMC încă trebuie să-l aprobe, înainte ca raportul să fie fi făcut public. Între timp, ipoteza că interdicția sanitară va rămâne în vigoare pentru 2017, blocchează aproape toate intențiile de export, către Rusia.


Extinderea producției de carne de pasăre


În 2015, creșterea producției de carne de pasăre a ajuns la 3,8%, comparativ cu 2014, atingând 13,8 milioane de tone. Polonia a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producător de carne de pasăre din UE, având și cea mai mare creștere (+200 000 tone). În ciuda prețurilor la carnea de pui, mai mici în 2016, producția de carne de pasăre s-a extins, în continuare, în cursul primului trimestru 2016 și chiar mai mult, decât în aceeași perioadă în 2015, când a înregistrat deja un nivel foarte ridicat: Polonia (+ 16%), Spania (+ 5%), Italia (+ 6%), Țările de Jos (+ 5%) și Marea Britanie (+ 3%); toate aceste țări  și-au văzut producția în creștere.


Numai Franța a stagnat, dar acest lucru ar putea fi inversat în a doua jumătate a anului, ca urmare a repopulării fermelor de păsări. La nivelul UE, creșterea economică este de așteptat să continue în 2017, dar într-un ritm mai lent, comparativ cu 2016. Consumul din UE va atinge în 2017 un nivel mai matur. O concurență sporită pe piața mondială va limita dezvoltarea în continuare a exporturilor, punând presiune asupra prețurilor. Cu excepția Germaniei, toți ceilalți producători majori de păsări de curte sunt de așteptat să crească producția, Polonia urmând să preia conducerea.

Alte articole recomandate:

Pe piața batoanelor de ciocolată din România, doar trei din primele zece branduri sunt produse pe plan local, arăta un clasament întocmit anul trecut de Ziarul Financiar. Cu toate acestea, într-un top cinci al celor mai vândute mărci de batoane de ciocolată de pe piața românească, cele două mărci românești (Rom Autentic și Făgăraș, ce dețin pozițiile unu și trei) totalizează vânzări care întrec locurile doi, [...]
Bonduelle, expertul in legume, calitate si know-how, lanseaza pe piata din Romania o inovatie in categoria amestecurilor de legume congelate: amestecuri de legume, pre-gatite la aburi, pentru supa crema, o noua alternativa sanatoasa si gustoasa la gusturile traditionale.   Gama de legume pre-gatite la aburi pentru supa crema, gata in 3 minute, ofera 3 gusturi diferite, disponibile in ambalaje de 750g, pentru 5 portii si promite rapiditate in bucatarie, gust proaspa [...]
Ioan Șerbănescu: În panificație, faza de prelucrare cuprinde o serie de operații tehnologice în urma cărora rezultă bucăți de aluat cu o anumită greutate și formă, corespunzând sortimentului fabricat. Operațiile tehnologice din cadrul fazei de prelucrare sunt: divizarea aluatului, prin împărțirea acestuia în bucăți cu greutate egală (prestabilită), operație urmată de modelarea aluatului (rotundă, alungită, împletită etc.) și dospirea finală, ultim [...]
O platformă online care conține date științifice și tehnice se vrea a rezolva mult mai repede problemele apărute în industria alimentară, informează Dairy Reporter. Portalul IICIIO asigură faptul că firmele vor avea acces la cele mai recente informații publicate și nu își vor pierde timpul căutând și citind informații neelocvente, astfel vor avea mai mult timp pentru acțiune și pentru a rezolva problema. Platforma, [...]
Compania Rina, unul dintre cele mai importante organisme de certificare din Romania, a lansat, prin divizia Rina Training Factory, programa de cursuri toamna, septembrie – noiembrie 2014. Printre cele 30 de cursuri furnizate se regasesc cele de Auditor Intern, Auditor Extern, Manager Calitate & Mediu, Core Tools, Managementul Deseurilor. Va invitam sa gasiti in cele ce urmeaza planificarea detaliata a cursurilor:   CURSURI AUDITORI IRCA: Auditor extern ISO 9001, 29 septembrie [...]
  Piața locală a energizantelor, unde giganții interna­ționali Red Bull și brandul Burn al Coca-Cola se luptă pentru supremație, a pierdut anul trecut 4 procente în volum, fiind în trend cu evoluția întregii piețe, care per total s-a contractat tot cu 4%, arată datele companiei de cercetare Canadean, remis de ZF.   Piața energizantelor, una dintre categoriile din industria băuturilor răcoritoare cu cel mai mare avânt în ultimii ani, este estimată [...]
Un studiu Ipsos Research arată că mai mult de jumătate dintre părinții români oferă zilnic sau aproape zilnic un desert copiilor, iar frecvența este semnificativ mai mare în cazul bărbaților (49% versus 37% cât se înregistrează în cazul femeilor). La întrebarea „Care sunt principalele atribute pe care trebuie să le aibă un produs pe care îl oferiți copiilor voștri?”, respondenții au menționat mai al [...]
Ca de fiecare dată, standul companiei Valdo Invest a găzduit numeroase întâlniri de afaceri, în urma cărora vor rezulta, cu siguranță, noi contracte comerciale. Special pentru infoALIMENT Magazin, domnul Liviu Năstase, Director General al firmei, a declarat că, din păcate, segmentul afacerilor care vizează furnizarea de tehnologii de procesare a laptelui a stangat, din cauza dificultăților prin care trece această industrie. Însă, a adăugat acesta, [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN