Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Urmare a consolidării economiilor din țările membre ale Uniunii Europene, sectorul producției de carne a început anul 2016, pe creștere, evaluările pentru finalul anului, precum și previziunile pentru 2017 fiind cât se poate de îmbucurătoare, după cum arată un Raport al Comisiei Europene. Ca urmare, este de așteptat ca prețul cărnii-materie primă să scadă, fapt care va conduce la mărirea producției de produse din carne.


Cererea de carne de vită va rămâne puternică


După restructurarea sectorului european al produselor lactate și conversia multor ferme în producția de carne de vită și după o relativă stabilitate în 2015, în ciuda creșterii producției, prețurile pentru taurii tineri, juninci și bovine adulte de sex masculin au început să urmeze o tendință de scădere, de la începutul anului 2016. Prețul cărnii de vită a urmat o traiectorie sezonieră caracteristică, având un vârf în jurul valorii de vară.


De la începutul anului 2016, prețurile au rămas la un nivel relativ scăzut, între 270 și 275 euro/t, adică, 5-10% sub nivelul anului trecut. Cu toate acestea, se așteaptă ca, pe plan mondial, cererea să rămână puternică și să sprijine prețurile la carnea de vită din UE, SUA și Asia, indiferent de încetinirea economică a Chinei.


Ca urmare, prețurile mondiale ar putea fluctua, deși, din cauza incertitudinii aprovizionării în Brazilia, Argentina și Australia, acești mari exportatori își vor re-valorifica exporturile de carne de vită. Spre deosebire de anii anteriori, creșterea ofertei a dus la o redresare a consumului în UE, de aproape 2%, ajungând la 10,7 kg/locuitor. O altă creștere de 1,7%, este de așteptat în 2017.


Stabilizarea producției de carne de porc în UE


Desi studiul a anunțat o scădere a efectivelor de porci de reproducere în UE, de 1,7%, producția totală de carne de porc a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului 2016. În conformitate cu evoluția efectivelor, Germania, Danemarca, Țările de Jos, Austria, Ungaria, România și Belgia au înregistrat o scădere a producției, în primul trimestru al anului 2016. Alte state membre, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franța și Italia, erau încă în creștere de producție în primul trimestru din 2016, în ciuda prețurilor scăzute din carne de porc în 2015.


Polonia a asistat la o reducere foarte importantă, în efectiv-scroafă, de aproape 15%, dar a fost încă în măsură să crească valoarea netă, mulțumită producției de purcei și porci. Aceste tendințe divergente sunt rezultatul diferitelor strategii și comportamente economice între statele membre. Ca urmare a faptului că schimbările din efectivele de reproducere afectează producția cu întârzieri de mai multe luni, producția de carne de porc din UE este de așteptat să încetinească și mai mult în a doua jumătate a anului. Ca o consecință, producția de carne de porc a UE, în 2016, este de așteptat să se stabilizeze la aproximativ 23.4 mil tone, în ciuda feedback-ul pozitiv de pe piețele de export.


Exporturile de carne de porc ale UE, la un nivel record


În 2016, exporturile de carne de porc din UE sunt de așteptat să ajungă la un nivel record de 2,4 milioane de tone (+ 18% pe bază anuală), datorită impulsului exporturilor către China. Negocierile actuale pentru accesul la alte piețe, închise din motive SPS, ar putea chiar îmbunătăți și mai mult situația de export.


Cererea puternică de import a Chinei, ca urmare a restructurării sectorului său intern de carne de porc, explică creșterea exporturilor din UE, în primele patru luni ale anului 2016 (+ 40%). Ca urmare, exporturile de carne de porc din UE către China au ajuns la mai mult de 100 000 de tone, în luna aprilie, și a reprezentat în prezent aproape 40% din totalul exporturilor. Exporturile de organe, în China, au arătat o tendință similară, în creștere cu 40%, de la an la an.


În conformitate cu Perspectivele agricole din China, cererea de import pentru carnea de porc este proiectată pentru a continua pe termen mediu (900 000 de tone până în 2025). Toate țările din UE care exportă în China  și-au văzut exporturile dublate sau chiar triplate, de la începutul anului 2015. Germania, Spania și Danemarca au luat cea mai mare parte din tort, cu 29%, 23% și 16%, respectiv, în  primele patru luni ale anului 2016.


Alte creșteri importante s-au observat în exporturile către Filipine, Ucraina, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Recuperarea cotei de piață din SUA pe scena internațională, pare să ia mai mult timp decât era de așteptat. Exporturile americane sunt mai mici în primul trimestru din 2016, față de anul trecut, ceea ce explică de ce exporturile UE către Japonia sunt mai bune decât se aștepta.


Din această perspectivă, interdicția de import din Rusia este de așteptat să fie menținută. Oricum, din cauza dezvoltării producției de carne de porc din Rusia, situația economică lentă și sosirea pe piață a altor furnizori, exporturile UE față de Rusia nu sunt de așteptat să se reia complet, chiar dacă interdicția ar urma să fie ridicată. Cu toate că, oficial, decizia OMC privind interdicția sanitară a fost notificată către CE în aprilie 2016, Organismul de soluționare a litigiilor al OMC încă trebuie să-l aprobe, înainte ca raportul să fie fi făcut public. Între timp, ipoteza că interdicția sanitară va rămâne în vigoare pentru 2017, blocchează aproape toate intențiile de export, către Rusia.


Extinderea producției de carne de pasăre


În 2015, creșterea producției de carne de pasăre a ajuns la 3,8%, comparativ cu 2014, atingând 13,8 milioane de tone. Polonia a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producător de carne de pasăre din UE, având și cea mai mare creștere (+200 000 tone). În ciuda prețurilor la carnea de pui, mai mici în 2016, producția de carne de pasăre s-a extins, în continuare, în cursul primului trimestru 2016 și chiar mai mult, decât în aceeași perioadă în 2015, când a înregistrat deja un nivel foarte ridicat: Polonia (+ 16%), Spania (+ 5%), Italia (+ 6%), Țările de Jos (+ 5%) și Marea Britanie (+ 3%); toate aceste țări  și-au văzut producția în creștere.


Numai Franța a stagnat, dar acest lucru ar putea fi inversat în a doua jumătate a anului, ca urmare a repopulării fermelor de păsări. La nivelul UE, creșterea economică este de așteptat să continue în 2017, dar într-un ritm mai lent, comparativ cu 2016. Consumul din UE va atinge în 2017 un nivel mai matur. O concurență sporită pe piața mondială va limita dezvoltarea în continuare a exporturilor, punând presiune asupra prețurilor. Cu excepția Germaniei, toți ceilalți producători majori de păsări de curte sunt de așteptat să crească producția, Polonia urmând să preia conducerea.

Alte articole recomandate:

Producătorul austriac de zahăr Agrana, o divizie a grupului german Suedzucker, a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu firma românescă Lemarco S.A. pentru a prelua fabricile sale de zahăr de la Urziceni și Liești, prețul tranzacției nefiind însă dat publicității, informează un comunicat de presă, remis de Agerpres.   „Intenția Agrana nu este doar să crească producția de sfeclă de zahăr ci și activitățile de rafinare și în consecință să-și consolideze prezența [...]
(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru [...]
Deși sunt mai puțin lovite de foamete ca înainte, Europa și Asia Centrală sunt tot mai afectate de probleme de subalimentație, de carențe de vitamine și minerale, de întârzieri de creștere și obezitate, a anunțat ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).                     'Sub raportul strict al aportului în calorii' până în 2050 [...]
Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ trebuie să se realizeze pe tot sectorul alimentar, iar din punctul meu de vedere este o greșeală să reduci TVA la legume și fructe, înainte de a scădea TVA la carne, a declarat, joi, în cadrul dezbaterii de specialitate 'Focus agricol', Sorin Minea, președintele Romalimenta.           'La ora actuală, am intrat într-o discuție sterilă cu statul pe tema reducerii TVA. Din punctul meu [...]
De câteva sute de ani, vinul se îmbuteliază în recipiente din sticlă incoloră sau colorată, cu forme și capacități variate. La începuturi, buteliile din sticlă erau masive întrucât erau obținute prin suflare manuală, astfel că erau groase și adesea mai grele decât conținutul. De câteva decenii, butelia din sticlă cu volumul de 750 ml a devenit unitatea standard în industria vinului pentru caracterizarea vânzărilor. Forma clasică a [...]
Un studiu arată că românii își permit tot mai rar să bea chiar și bere, piața scăzând cu 8% în acest an, față de primele 8 luni ale anului 2012.  Scăderea vine pe fondul creșterii accizei la începutul anului, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României, noteaza Stiri de Cluj. ”Primele opt luni au făcut ca piața berii să ajungă la cel mai redus nivel din [...]
Cei mai mari 15 producători de băuturi răcoritoare și ape îmbuteliate din România au înregistrat anul trecut un profit net total de circa 25 mil. euro, aproape la jumătate comparativ cu nivelul înregistrat în anul precedent, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanțe și Registrul Comerțului. Rulajele celor mai mari 15 jucători din această industrie se apropie de un miliard de euro, anul trecut cifra de afaceri totală a acestor producători de [...]
Vinul produs în condiții casnice este, cu mici excepții, un anti-argument pentru cultura vinicolă din Republica Moldova. De această părere este managerul Companiei Bostavan Wineries, Victor Bostan. Acesta a realizat o amplă analiză în care prezintă în cifre situația paradoxală  despre cultura de consum a vinului în Republica Moldova, transmite UNIMEDIA cu referire la Agora. „Acru, astringent, cu alcoolul deplasat, „maturat” [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN