Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

După o adevărată furtună la care am asistat pe piața laptelui și a produselor lactate, se pare că industria europeană își revine. Ba, mai mult specialiștii Comisiei Europene opinează că exporturile vor fi foarte apropiate valorilor de dinaintea embargoului impus de Rusia, semn că au început să fie fructivicate piețe alternative. Iată mai jos, estimările C.E., pentru finalul anului 2016, dar și previziuni pentru anul 2017, cuprinse în raportul cu titlul ”Short-Term Outlook for EU dairy markets in 2016 and 2017”.


Prețuri în creștere


Raportul C.E. pornește în evaluarea sa de la constatarea că în prima săptămână a lunii mai, prețurile din UE au început să crească pentru unt (+ 12% în 6 săptămâni), lapte praf integral (WMP, + 11%) și zer praf (+ 15%), și, într-o mai mică măsură, pentru lapte degresat pulbere (SMP, + 5%), cheddar (+ 3%) și Gouda (+ 2%).


Anterior, la o cotație de 27.27 euro/100 kg în luna aprilie, prețul laptelui crud a fost cu 13% sub nivelul anului trecut și cu aproape 30% mai mic decât în mai și aprilie 2014. Estimările notificate Comisiei de către statele membre indicau faptul că reducerile suplimentare ale prețurilor au avut loc în luna mai, în timp ce produsele lactate au început recuperarea. Această întârziere de transmitere a prețurilor urmează o cale similară cu anul 2009, atunci când cele mai puternice scăderi lunare ale prețurilor au avut loc în lunile martie și aprilie, în timp ce prețurile produselor lactate s-au stabilizat deja.


Această medie din UE relevă diferențe semnificative în privința nivelurilor de preț și tendințe, între și în statele membre. În Letonia și Lituania, prețul laptelui este acum sub 20 euro/100 kg. În Spania, Italia și Franța, prețul mediu este de aproximativ 10% sub nivelul anului trecut, în timp ce scăderea prețurilor este de aproximativ 20% în Irlanda, Republica Cehă, Ungaria și Marea Britanie. În plus, acestea sunt medii naționale, iar diferența dintre prețurile primite de agricultori pot fi imense în cazul în care fabricile de produse lactate sunt angajate în producția de brânzeturi premium sau au contracte specifice cu comercianții cu amănuntul, în raport cu prețul laptelui spot.


Nivelul de 24,3 euro/100 kg, în luna iunie, este echivalentul prețului laptelui din UE calculate pe baza prețurilor la unt și lapte praf degresat, care au fost de 2,6 CT,  peste echivalentul prețului de susținere, având în vedere că prețul untului reprezintă 24% mai mult decât prețul de intervenție.


Creștere suplimentară a livrărilor de lapte


Oferta excedentară globală și stocurile private acumulate vor cântări pe piață și pot dura mai multe luni, înainte de a recupera în mod semnificativ. Cu toate acestea, cantitățile de producție au început să scadă în luna iunie, cu un impact pozitiv asupra prețurilor la lapte. În plus, în Noua Zeelandă și Australia, producția de lapte se află sub nivelul anului trecut (respectiv, la -1,6% și -1,2%, până în prezent). Cu toate acestea, în SUA, producția de lapte continuă creșterea constantă, deoarece marjele nu sunt la fel de scăzute ca în Oceania sau UE. De aceea, USDA se așteaptă la o creștere de aprovizionare cu 1,9%, în 2016.


În UE, livrările de lapte ar putea crește cu mai mult de 1% în 2016 (peste 2 milioane de tone). Acest lucru este valabil în special datorită unei creșteri puternice în primele patru luni ale anului (+ 5,5%), urmată de o încetinire, fapt care va conduce în a doua jumătate a anului la o colectare mai redusă, față de anul trecut.


Reducerile de preț de la începutul anului, împreună cu o creștere a prețurilor la furaje, i-au determinat pe mulți fermieri să-și păstreze vacile, sperând la venituri care să le dea posibilitatea să-și plătească împrumuturile bancare de susținere a activității. Însă, unii fermieri au început sacrificarea efectivelor. Conform statisticilor disponibile, sacrificările de vaci sunt în creștere semnificativă în principalele țări producătoare de lapte: Spania, Danemarca, Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, Țările de Jos, Belgia și Germania. Acest indicator este doar parțial, deoarece nu face distincția între carnea de vită și vacile de lapte, în timp ce junincile gata de lactație ar putea fi numeroase.


Mai mult, efectul asupra ofertei ar putea fi atenuat de creșterea productivității: în Polonia, colectarea laptelui a crescut cu 8%, până în aprilie, în ciuda unei creșteri puternice a numărului de vaci sacrificate (+ 11%). Există și alți factori care joacă un rol, de exemplu, în Franța, unde operatorii aplică mijloace diverse de gestionare a ofertei, cum ar fi sistemele A/B/preț C3, penalități pentru cazul în care livrările depășesc volumele contractate, stimulente pentru a reduce livrările de lapte etc.


Vremea este un alt jucător important


Dupa un început destul de rece, temperaturile în luna mai au fost mai mari decât în mod obișnuit. Prin urmare, perspectivele pentru luna iunie au depins în principal de temperatură, deoarece umiditatea solului a fost ridicată, sprijinind producția de biomasă. Dincolo de efectele de preț, această întârziere în creștere de iarbă a afectat colectarea laptelui în Marea Britanie și Irlanda, cu 4% sub nivelul anului trecut. În Polonia, condițiile de pășune au mai afectate de secetă. Datele disponibile arată o scădere de colectare a laptelui, comparativ cu anul trecut, în Franța, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Slovacia, Danemarca și Irlanda. În alte state membre, Țările de Jos, Polonia și Italia, creșterea față de anul trecut încetinește, dar rămâne puternică. În Țările de Jos, agricultorii încearcă să mărească producția, având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2017 acestea vor trebui să se conformeze legislației privind restricționarea fosfaților. În Ungaria, Luxemburg și Estonia, colectarea laptelui continuă în mod constant pe creștere, față de anul trecut.


Producția de lactate va crește


Pe piața produselor lactate proaspete (inclusiv lapte UHT), producția s-ar putea stabiliza, la finalul lui 2016, deoarece tendința de scădere a consumului este compensată de exporturi puternice, la un nivel de 30%, peste anul trecut. Evoluții similare sunt de așteptat și în 2017, deși cu o creștere la export, eventual, mai mică, de doar 15%. Această creștere a exporturilor este determinată de cererea din China pentru laptele UHT, ale căror importuri aproape s-au dublat. UE a furnizat aproape 70% din aceste importuri, în primele patru luni ale anului. Pe parcursul acestei perioade, China a absorbit mai mult de 40% din exporturile UE.


În 2016, această pondere a fost consolidată de orientarea consumatorilor către unt și brânză, dieta fiind confirmată în Europa și la nivel global, în special în Statele Unite. Aceasta explică în special creșterea cu 50% a importurilor de unt din SUA, în primele patru luni ale anului și nivelul destul de scăzut al exporturilor. În schimb, exporturile UE au crescut cu 33% față de aceeași perioadă, în special pentru Orientul Mijlociu, SUA, Maroc și Japonia. Prin urmare, prețurile la untul din UE a rămas cu mult peste nivelul prețului de intervenție.


În 2016, producția totală de unt este de așteptat să crească în continuare cu mai mult de 3%. La rândul lor, exporturile de unt ar trebui să crească cu aproape 30%, pentru al doilea an la rând și să ajungă la 230 000 de tone. Importurile în UE ar trebui să rămână foarte scăzute. Pe cap de locuitor, consum ar trebui să-și continue creșterea anuală cu 2%, în timp ce stocurile private ar putea scădea ușor, la sfârșitul anului. În 2017, piața untului este de natură să urmeze tendințe similare, dar într-un ritm mai lent. La finalul lui 2016, este de așteptat ca producția de brânzeturi să crească cu 1,6%, procent determinat de exporturi puternice (+ 9%) și consumul intern susținut (+ 1,2%). Creșterea exporturilor, în special în Japonia, Coreea de Sud și Arabia Saudită este atât de puternică, 9+ 14% până în aprilie), că totalul anului 2016 sunt susceptibile să atincă niveluri apropiate de cele de dinaintea embargoului rusesc. În 2017, o creștere suplimentară a producției de 1,2%, ar putea avea loc, în principal, determinată de utilizarea internă în timp ce creșterea exporturilor ar putea încetini până la 2%.

Alte articole recomandate:

Vineri, 23 ianuarie 2015, ora 18:30, va avea loc deschiderea oficială a Ceainăriei Jodart, pe strada Ernest Juvara, numărul 24, lângă Grădina Botanică!   Un concept nou în România, Ceainăria Jodart pregătește iubitorilor de artă adevărate spectacole de ceai și pasiuni și, bineînțeles, o inaugurare pe măsură. Călătoria va începe așadar cu o prezentare a adevăratului ritual al ceaiului și va continua cu un super concert semnat [...]
Selgros a fost primul mare retailist care a reacționat, după ce, ieri, a fost anunțată că a fost amendată de Consilul Concurenței cu peste 11 milioane de euro pentru practici anticoncurențiale.   După cum se afirmă în revista Fabrica de Carne, care a preluat un comunicat oficial, Consiliul Concurenței a amendat patru dintre cei mai importanți jucători din comerțul local – Metro Cash&Carry, Selgros, Mega Image și Real – cu 29 de milioane de euro [...]
  Consiliul de Miniștri va decide marți dacă va adopta sau va respinge propunerea Comisii Europene (CE) privind autorizarea porumbului modificat genetic 1507, în ultima zi a termenului de trei luni pentru respectarea unui verdict în domeniu al Curții de Justiție al UE. La 26 septembrie 2013, Curtea de Justiție a UE a dat un verdict conform căruia CE nu a răspuns solicitării de cultivare a Organismelor Modificate Genetic (OMG) care a fost depusă în urmă cu 12 ani, [...]
Desfășurată sub genericul ”Vino și vezi ultimele tendințe și inovații”, ediția din acest an a celei mai mari expoziții dedicată Industriei alimentare din lume, se va axa pe agro-food, food retail și catering, la standuri fiind așteptate să expună cca 6.000 de companii din absolut toate ramurile. Un spațiu extins va fi rezervat secțiunii ”Food innovation”, iar simpozioanele care vor fi organizate vor avea ca temă [...]
România nu este inculpată în scandalul cărnii de cal, informează presa franceză. Scandalul cărnii de cal vândute drept carne de vită în Franța în anul 2013 a ajuns la final. Ancheta s-a sfârșit, patru persoane fiind puse sub acuzare, informează Agroinfo. Potrivit unei surse judiciare, de la izbucnirea scandalului european în februarie 2013, patru persoane au fost puse sub acuzare. Primii au fost doi foști responsabili ai Spanghero, Jacques Poujol și [...]
Grupul francez Carrefour a lasat cel de-al cincilea format pe piața locală, respectiv magazinele de proximitate Contact, cu care atacă zona rurală din România, ocolită până recent de rețelele străine. Sub acest brand au fost deschise deja șase magazine, în  Hărman (județul Brașov), Mizil (județul Prahova), Ivești (județul Galați), Hârșova (județul Constanța), Fetești (județul Ialomița) și Pechea (județul Galați). Francezii mai aveau circa 150 de unități pe piața [...]
În 24 de ore, întreaga populație consumă 1,6 miliarde de cești de cafea. Este cea mai populară băutură după apă și ceai. Din punct de vedere financiar, cafeaua este al doilea cel mai tranzacționat bun după petrol, iar businessul cafelei a atins, anul trecut, 28,6 miliarde de dolari. O bacterie numită Hemileia vastatrix face însă din ce în ce mai multe ravagii, iar în 2013 a produs pagube de jumătate de miliard de dolari în rândul fermierilor din [...]
MP-Agenția de Export va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, pe o piață aflată în dezechilibru”, în zilele de 12, 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   MP Agentia de Export are ca obiect de activitate intermedierea in comertul international [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN