Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a bulversat deja majoritatea piețelor. Dar, care vor fi implicațiile, pentru industria alimentară britanică?


În condițiile în care, în 2015, importurile de carne ale Marii Britanii au fost de 80 %, specialiștii Rabobank apreciază că, acum, ulterior votului favorabil Brexit-ului, exprimat de britanici, prețul cărnii va crește, iar întreaga Idustrie va fi ”sub presiune accelerarată”. Sursele principale de import de carne, ale Marii Britanii sunt Danemarca, Germania și Olanda, potrivit Global Meat News.


Justin Sherrard, Global Strategist of Animal Protein-Rabobank a declarat pentru sursa citată că ”este inimaginabil ce s-a întâmplat, iar britanicii din sectorul cărnii vor plăti scump ieșirea din Uniunea Europeană.


Retailerii negociază în felul lor și s-ar putea ca, pentru un timp, prețurile la carne să rămână neschimbate. Dar, dacă Marea Britanie nu va obține statut favorizat, în procesul de ieșire ”de facto”, din Uniunea Europeană, atunci, englezii vor avea o mare problemă”, a precizat strategul Rabobank.


Industria britanică a laptelui: perspective incerte


Cu o creștere absolut spectaculoasă a exporturilor de lapte și lactate, în ultimii doi ani, adică, de 91 %, față de 2013, și cu o creștere a exporturilor similare în Uniunea Europeană de 28 %, în 2015, față de 2014, odată cu votul favorabil pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, specialiștii citați Dairy Reporter afirmă la un ison că acest sector va întâmpina mari probleme în viitorul apropiat și pe termen mediu.


Cu toate acestea, Judith Bryans-Direcor Executiv al Dairy UK, a declarat pentru sursa citată: ”Industria laptelui din Marea Britanie are o foarte mare capacitate de adaptare și cred că vom depăși dificultățile. Dar, pentru aceasta, vom fi nevoiți ca, în perioada de negociere a condițiilor de părăsire a Uniunii Europene, să găsim și alte piețe, în afară de cea a Europei Unite”.


Lucru cam dificil, afirmă analiștii, în condițiile în care Rusia menține embargoul. S-ar putea spune că, de acum, Marea Britanie poate juca liber. Dar, adevărul e altul: În primul rând, măcar pentru un timp, trebuie să respecte în continuare legislația UE. Apoi, să nu uităm că Marea Britanie este actor principal în cadrul NATO și, potrivit acestui statut, trebuie să cânte aceeași partitură geo-politică și geo-economică, în concordanță cu interesele de securitate ale membrilor.


Dar, Peter Giotz-Carlsen, Head of Eurpe Area-Arla, are o cu totul altă opinie: ”Operațiunile Arla în Marea Britanie sunt foarte importante și, odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, va trebui să ne regândim toate afacerile, atât cele legate strict de piața locală, cât și cele legate de trimiterea lactatelor produse în țări din Uniunea Europeană, lucru cât se poate de simplu, în momentul de față.”


Pentru Arla, se ridică, însă, și o altă problemă: aprovizionarea cu lapte de la peste 27.000 de fermieri englezi, lapte care nu se procesează doar în Marea Britanie, ci și în fabrici din Europa continentală. În acest sens, nu sunt invocate doar dificultăți viitoare din punct de vedere al taxelor vamale, ci și de calitate, știindu-se faptul că, odată ieșit ”de facto”, Regatul poate pe mai departe să respecte condițiile UE de bunăstare, sănătate animală și siguranță alimentară, sau poate adopta alte standarde, pentru a exporta mai mult, în alte zone geografice. De exemplu, în China!


Dar, aceeași șefă a Dairy UK, afirmă: ”Industria britanică a laptelui este de o asemenea calitate, încât poate face față oricăror exigențe. De altfel, tocmai de calitatea laptelui și lactatelor britanice va trebui să  profităm în viitor, pentru a ne promova interesele”. Problema pare însă mai gravă. Însuși Martin Bille Herman, Ministrul danez al Comerțului, a declarat pentru sursa citată, cu referire strict la sectorul laptelui, că ”guvernul danez va trebui de urgență să negocieze cu guvernul britanic, pentru că am identificat grave potențiale probleme”.


La rândul său, Muller Group a emis un comunicat ușor neutru, în care a afirmat că ”lunile viitoare vor contura consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, iar Nestle a anunțat că își va continua afacerile din Regat, ”indiferent de costurile de moment”. În schimb, Cargill ”regretă ieșirea” și va monitoriza asiduu evenimentele următoare. Copa-Cogeca, prin vocea Secretarului General Pekka Pessonen, afirmă că ”regretă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, mai ales că fermierii britanici au avut o foarte puternică voce, în dialogul cu autoritățile de la Bruxelles.”


Cea mai vehementă, însă, a fost Patti Rundal, Președinte al Babby Milk Action, aceea care a declarat: ”Timp de 30 de ani, ne-am chinuit ca să îmbunătățim activitatea membrilor noștri, pentru a ne alinia tuturor prevederilor europene privind lactatele pentru copii, pentru ca, acum, să vedem că afacerile se vor diminua”. Este, posibil, ca Rundal să fie aceea care să aibă dreptate. În condițiile în care, cu blândețe, Euromonitor anunță deja o scădere a economiei britanice cu 2 %, până la finalul anului 2016, și cu încă 3 %, în 2017, este clar că și Industria laptelui din Marea Britanie va avea de suferit.


Industria de carne, în dificultate reală


Jucătorii din Industria britanică a cărnii afirmă la un ison că votul favorabil dat de conaționali, propunerii de ieșire din Uniunea Europeană, aruncă afacerile într-o ”zodie delicată”, asta, după ce relațiile comerciale cu țările din Occident au fost cât se poate de bune, timp de peste 40 de ani, anunță Global Meat News.


Argumentând dificultățile viitoare, Soren Tingaard, reprezentant al companiei Danish Crown, a declrat: ”Marea Britanie va continua să importe o mare cantitate de carne-materie primă și, deja, imediat după aflarea rezultatului votului de la referendum, odată cu prăbușirea Lirei sterline, importurile de carne au devenit mai scumpe, pentru britanici.


La rândul său, Sarah Brountley, analist al Euromonitor Internațional, a declarat pentru aceeași sursă că ”Brexit-ul a aruncat afacerile din domeniul cărnii într-o zonă a incertitudinii”. Cei mai temători, pentru viitor, sunt proprietarii de afaceri din zona ready-meal. La problema aprovizionării cu carne-materie primă, se adaugă și cea a aprovizionării cu ambalaje; pentru că, deși Industria de ambalaje din Marea Britanie este foarte dezvoltată, pentru mulți este mult mai profitabil să importe utilaje și ambalaje din Uniunea Europeană, de o calitate foarte bună și mult mai ieftină. În acest sens, trebuie să subliniem faptul că, odată cu reorganizarea condusă de Margret Tatcher, începută în anii 70, economia Marii Britanii a fost dezindustrializată. șara fiind doar un centru de profit financiar și de servicii.


Probleme serioase vor avea și fermierii care vor fi nevoiți să își regândească strategiile, începând de la nutriția animalelor, până la găsirea de noi pieșe de desfacere, lucru ceva mai ușor de rezolvat, cu țări din afara Uniunii Europene, prin acorduri bilaterale.


Dar, punctul cheie al discuției l-a pus Liz Murphy, CEO al International Trade Meat Association, aceea care a declarat că ”accesul britanicilor pe piața europeană a fost, rămâne și va fi și în viitor crucială”! Potrivit datelor, 87 % dintre aceia care activează în Industria britanică a cărnii, au votat împotriva Brexit!

Alte articole recomandate:

Directorul unei fabrici a gigantului american de bauturi racoritoare Coca-Cola din Sankt Petersburg, in nord-vestul Rusiei, a fost dat disparut, au anuntat surse concordante, relateaza AFP, potrivit Mediafax. Dmitri Sosnikov, in varsta de 37 de ani, "a plecat de la serviciu pe 28 noiembrie 2014" si nu a ajuns acasa, a anuntat Comitetul local de ancheta intr-un comunicat. Coca-Cola "confirma ca Dmitri Sosnikov, directorul fabricii de la Sankt Petersburg, nu s-a prezentat la locul de munca [...]
Furnizare de fructe (mere) pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial de stat din Sectorul 4, in anul scolar 2013-2014" Planuri anuale de achizitii publiceAn Denumire plan Denumire detaliu planDetaliu invitatieTip legislatie: OUG nr.34/2006Autoritate contractanta: ADMINISTRATIA SCOLILOR , LICEELOR SI GRADINITELOR SECTOR 4Numar invitatie: 357652/ 20.02.2014Denumire contract: Furnizare de fructe (mere) pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial de stat din Sectorul 4, in anu [...]
    Obiectul procedurii il constituie achizitia de: LOT 1:conserve carne de porc, conserve carne de vita, pateu ficat de pasare, pateu ficat de porc; LOT 2: cabanos, carnati de porc, carne de porc tocata preambalata, carne de vita tocata preambalata, costita afumata, cremwursti de porc, parizer traditional, pastrama de porc, pastrama pipt de pui, salam de porc, salam cu sunca, toba; LOT 3: ficat de pasare, piept de pui cu os, pipote cu inimi de pui, pui fara cap si gheare (grill) [...]
Prezenta si in acest an la BioFach, Asociatia Bioagricultoriloir din Romania, Bioterra, a reusit deja, inca din prima dimineata, sa deschida o noua linie externa de afaceri pentru una dintre companiile membre.   Astfel, dupa ce, prin serviciile de reprezentare pe care le asigura, multe dintre cele 650 de firme membre ale asociatiei condusa de domnul Albert Imre exporta deja produse agroalimentare ecologice in Germania, Italia si Austria, acum, una dintre ele va incepe discutiile cu [...]
În cadrul wokshop-ului dedicat sectorului de lapte, Cristina Nancu,  Managerul Diviziei de Tehnologie și Echipamente de procesare alimentară, din cadrul companiei Interfrig Ploiești a susținut comunicarea:  “Soluții integrate de procesare și tehnologii inovatoare de ambalare pentru producătorii din industria laptelui”. Cu o experiență de peste 20 ani în dezvoltarea de proiecte în industria frigului și a procesării alimentare, Interfrig Ploieșt [...]
NEPI, cel mai mare jucător din piața imobiliară locală, cu active de peste 1,7 mld. euro, a cumpărat de la nemții de la Aberdeen Asset Management proiectul comercial Au­chan Titan, valoarea tranzacției ridicându-se la 86 mil. euro. Aceasta este prima achiziție de proporții pe care NEPI o face în România anul acesta după ce anii trecuți a cumpărat mai multe proiecte, printre care și Promenada Mall sau City Park Constanța. Proiectul comercial situat în [...]
Compania vâlceană Diana, unul dintre cei mai prestigioși procesatori de carne din România, va fi prezentă la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, care își va desfășura cea de-a V-a ediție în zilele de 12 și 13 mai sun genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   Iată, însă, [...]
Planuri anuale de achizitii publice  An  Denumire plan  Denumire detaliu plan    Detaliu invitatie    Tip legislatie  :  OUG nr.34/2006    Autoritate contractanta  :  Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Iasi    Numar invitatie  :  365004  /  23.09.2014    Denumire contract  :  Acord cadru fasole 2014 - 2015    Stare procedura  [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN