Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

România are mai puțin de 300.000 de hectare de teren agricol destinat agriculturii ecologice, respectiv 0,02% din total, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, aferente anului 2014, ultimul pentru care există date.


Ca suprafață România se află aproape de vârful clasamentului datorită faptului că este o țară întinsă ca suprafață, cu teren agricol pe măsură. Primele cinci locuri în clasament sunt ocupate de Spania, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu suprafațe generoase, printre cele mai întinse state din UE.


Cele cinci au împreună 5,9 milioane de hectare destinate agriculturii ecologice, res­pectiv 57% din întreaga suprafață din UE destinată acestui tip de agricultură care prinde tot mai mult contur ca urmare a faptului că tot mai mulți consumatori caută produse ecologice și bio. La nivelul Uniunii Europene măslinele, nucile, strugurii și fructele în general sunt cele care au dedicate cele mai întinse culturi bio.


România are 13 milioane de hectare de teren agricol, din care doar 290.000 de hectare sunt dedicate culturilor ecologice. De altfel, suprafața cultivată cu produse ecologice a scăzut în 2014 cu 10.000 de hectare după ce cu un an înainte depășise pentru prima dată pragul de 300.000 de hectare. Din totalul suprafeței destinate agriculturii ecologice, cea mai mare parte – mai bine de 35% – este destinată cerealelor, restul fiind împărțită între legume, pășuni și fânețe și alte plante.


Spre deosebire de UE, pe piața locală fructele nu se află în top. Un exemplu este chiar vița de vie care la nivelul Uniunii, ocupă 21% din suprafața totală cultivată ecologic. În cazul României însă ea reprezintă sub 3%. Totuși, suprafața ar putea crește în următoarea perioadă în contextul în care s-a investit mult în domeniu și suprafețe importante de vie ar urma să intre pe rod în următoarea perioadă.


România este unul dintre marii producători agricoli din UE, cu suprafețe întinse de cereale, viță de vie, legume și livezi. Totuși, în ceea ce privește ponderea agriculturii ecologice în total, piața locală este codașă. Pe primele locuri se află fie țări cu suprafețe mici (Estonia, Cehia sau Austria), fie țări unde acest trend al agriculturii ecologice a prins puternic la public, cum este cazul Suediei. În aceste țări, ponderea ajunge până aproape de 15-20%.

Alte articole recomandate:

Povestea celor două familii de tineri care au lăsat viața de la oraș pentru a se dedica unei ferme  din apropierea Capitalei a reușit să mai adune un succes. Pe pagina de Facebook a deja brandului ”Coșul de legume”, deținătorii micii afaceri din agribusiness au anunțat că au devenit furnizori pentru producătorul de gustări sănătoase – FruFru. Acesta din urmă are mai multe puncte de vânzare în Capitală, iar produsele sale [...]
  Florin Mitocaru, de profesie medic specialist de medicină internă, a dezvoltat un producător de ceaiuri și suplimente alimentare – Alevia din Fălticeni (județul Suceava) – care are în prezent în portofoliu 120 de suplimente alimentare și 60 de sortimente de ceaiuri, informeaza ZF. Producătorul care în 2008 avea afaceri de 1,6 mil. euro și doar 46 de angajați a ajuns anul trecut la peste 130 de salariați și se pregătește pentru o cifră de afaceri de 5 mil. [...]
(Agerpres) România poate deveni un mare exportator de hrană bio și tradițională dacă se aplică TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind și mai accesibile pentru români, afirmă Dan Matei Agathon, președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). ‘Federația Patronatelor din Turism și Servicii susține inițiativa Asociației Operatorilor din Agricultură Ecologică ’Bio-România’ de a obține TVA redus la alimentele bio, [...]
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania  (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul „eco”. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente „eco”, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii.   „Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie «Paine eco din grau» [...]
Fructe și sucuri ecologice vor fi produse la una din cele mai mari plantații de mere din Bihor, aflate la în apropierea graniței cu Ungaria, în comuna Cheresig. Livada de la Cheresig are o suprafață de de 20 de hectare, iar producția anuală este de peste 300 de tone de mere. Firma care deține livada a obținut recent Certificatul de Conformitate Ecologică, astfel că din toamna acestui an, merele recoltate și sucul obținut vor fi certificate ecologic. Proprietarul fermei, Constantin [...]
(Agerpres) În ultimii ani, fructele de pădure românești și-au creat propriul drum spre Occident. De această dată, aproximativ 120 de tone de fructe de pădure, care urmează să fie culese din zonele submontane ale județului Gorj, vor ajunge la firme din Germania și Olanda. Livrarea se face prin intermediul unor contracte care datează de mai mulți ani, spune șeful Direcției Silvice (DS), Ovidiu Cârstoc. Potrivit acestuia, fiecare pădurar din județ are o normă de 350 [...]
AGRICOLA creează alimente care contribuie la prevenția afecțiunilor oculare și chiar a cancerului   Avicola Lumina, Constanța, parte din Grupul de firme AGRICOLA, unul dintre cei mai importanți furnizori de ouă din România, este coordonatorul a două proiectede obținere a unor alimente inovatoare: primul presupune dezvoltarea unui ou îmbogățit pe cale naturală cu luteină, care va ajuta consumatorii să se lupte cu riscul de degenerescență maculară, [...]
Lista oficiala a produselor alimentare traditionale acreditate pana la data de 30 noiembrie a fost publicata pe site-ul MADR si transmisa spre publicare la Monitorul Oficial, urmand ca ea sa devina operabila la 30 de zile de la data publicarii. Din pacate, data va depasi perioada Sarbatorilor de Iarna, cand firmele care se regasesc in tabelul oficial ar fi putut profita din plin de perioada de varf a vanzarilor. Dar, mai bine mai tarziu, decat niciodata, tinand cont de faptul ca p [...]

 

Living fresh
meatmilk
indagra
indagra food
testo
infoALIMENT MAGAZIN