Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

România are mai puțin de 300.000 de hectare de teren agricol destinat agriculturii ecologice, respectiv 0,02% din total, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, aferente anului 2014, ultimul pentru care există date.


Ca suprafață România se află aproape de vârful clasamentului datorită faptului că este o țară întinsă ca suprafață, cu teren agricol pe măsură. Primele cinci locuri în clasament sunt ocupate de Spania, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu suprafațe generoase, printre cele mai întinse state din UE.


Cele cinci au împreună 5,9 milioane de hectare destinate agriculturii ecologice, res­pectiv 57% din întreaga suprafață din UE destinată acestui tip de agricultură care prinde tot mai mult contur ca urmare a faptului că tot mai mulți consumatori caută produse ecologice și bio. La nivelul Uniunii Europene măslinele, nucile, strugurii și fructele în general sunt cele care au dedicate cele mai întinse culturi bio.


România are 13 milioane de hectare de teren agricol, din care doar 290.000 de hectare sunt dedicate culturilor ecologice. De altfel, suprafața cultivată cu produse ecologice a scăzut în 2014 cu 10.000 de hectare după ce cu un an înainte depășise pentru prima dată pragul de 300.000 de hectare. Din totalul suprafeței destinate agriculturii ecologice, cea mai mare parte – mai bine de 35% – este destinată cerealelor, restul fiind împărțită între legume, pășuni și fânețe și alte plante.


Spre deosebire de UE, pe piața locală fructele nu se află în top. Un exemplu este chiar vița de vie care la nivelul Uniunii, ocupă 21% din suprafața totală cultivată ecologic. În cazul României însă ea reprezintă sub 3%. Totuși, suprafața ar putea crește în următoarea perioadă în contextul în care s-a investit mult în domeniu și suprafețe importante de vie ar urma să intre pe rod în următoarea perioadă.


România este unul dintre marii producători agricoli din UE, cu suprafețe întinse de cereale, viță de vie, legume și livezi. Totuși, în ceea ce privește ponderea agriculturii ecologice în total, piața locală este codașă. Pe primele locuri se află fie țări cu suprafețe mici (Estonia, Cehia sau Austria), fie țări unde acest trend al agriculturii ecologice a prins puternic la public, cum este cazul Suediei. În aceste țări, ponderea ajunge până aproape de 15-20%.

Alte articole recomandate:

Autoritățile vor să curețe piața de produse contrafăcute și vândute ca tradiționale, însă eforturile sunt în zadar, dacă rețetele nu vor fi standardizate, informează Evenimentul Zilei.   România e plină de produse vândute ca fiind tradiționale, însă chiar și autoritățile sunt de acord că nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt făcute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un ordin care va [...]
(Agerpres) Produsele ecologice și trediționale românești pot concura cu ușurință pe piețele internaționale. fiind o mândrie a țării noastre, consideră vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei. “Produsele ecologice și cele tradiționale reprezintă cu adevărat România și pot face oricând cinste pe toate piețele, fie pe cea europeană fie în țări terțe. Le mulțumesc [...]
România susține mărirea contingentului de mere și de alte produse agricole provenite din Republica Moldova, a declarat, ieri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la conferința organizată de LAPAR.           'Au fost câteva discuții la nivel de prim-miniștri, care au legătură cu agricultura. Vreau să îmi manifest sprijinul pentru mărirea contingentului de produse agricole din Republica [...]
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania  (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul „eco”. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente „eco”, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii.   „Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie «Paine eco din grau» [...]
 Producatorii de legume si fructe din Uniunea Europeana afectati de embargoul impus de Moscova pe piata rusa vor primi sprijin financiar european cu un buget total de pana la 125 de milioane de euro, a anuntat luni Comisia Europeana. Potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana, executivul comunitar activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile pentru 12 categorii de legume si fructe: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, [...]
Compania Monini si-a extins portofoliul cu un produs nou, conceput special pentru copii. Mini Monini este primul ulei de masline extra virgin BIO, potrivit comunicatului companiei. Uleiul de masline Mini Monini poate fi folosit pentru gatit, dar este recomandat si pentru  hidratarea pielii sensibile a sugarilor si a copiilor.  Mini Monini este  produs din masline organice, iar intregul proces de productie este certificat de catre Institutul Italian de ICEA. Maslinele [...]
Nivelul autoconsumului in Romania este destul de ridicat in conditiile in care 2 din 3 romani declara ca obisnuiesc sa foloseasca produse din alte surse decat retail. Potrivit datelor GfK, nu mai putin de 64% dintre gospodariile din Romania folosesc alimente proaspete din productie proprie. Volumic, nivelul autoconsumului variaza destul de mult in functie de categorie, putand ajunge chiar si la 40% in unele segmente. Moldova, Oltenia si Dobrogea sunt in topul regiunilor cu cel mai mare [...]
România poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei pentru că are cantitatea cea mai mică de azot utilizată la hectar, aceasta fiind de peste 20 de ori mai mică decât în Olanda, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, la Festivalul ECO organizat la Muzeul Satului din Capitală. “Investițiile foarte bine dirijate în sector, cu urmărirea efectelor și cu corectarea lor în timp, ne [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN