Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

România are mai puțin de 300.000 de hectare de teren agricol destinat agriculturii ecologice, respectiv 0,02% din total, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, aferente anului 2014, ultimul pentru care există date.


Ca suprafață România se află aproape de vârful clasamentului datorită faptului că este o țară întinsă ca suprafață, cu teren agricol pe măsură. Primele cinci locuri în clasament sunt ocupate de Spania, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu suprafațe generoase, printre cele mai întinse state din UE.


Cele cinci au împreună 5,9 milioane de hectare destinate agriculturii ecologice, res­pectiv 57% din întreaga suprafață din UE destinată acestui tip de agricultură care prinde tot mai mult contur ca urmare a faptului că tot mai mulți consumatori caută produse ecologice și bio. La nivelul Uniunii Europene măslinele, nucile, strugurii și fructele în general sunt cele care au dedicate cele mai întinse culturi bio.


România are 13 milioane de hectare de teren agricol, din care doar 290.000 de hectare sunt dedicate culturilor ecologice. De altfel, suprafața cultivată cu produse ecologice a scăzut în 2014 cu 10.000 de hectare după ce cu un an înainte depășise pentru prima dată pragul de 300.000 de hectare. Din totalul suprafeței destinate agriculturii ecologice, cea mai mare parte – mai bine de 35% – este destinată cerealelor, restul fiind împărțită între legume, pășuni și fânețe și alte plante.


Spre deosebire de UE, pe piața locală fructele nu se află în top. Un exemplu este chiar vița de vie care la nivelul Uniunii, ocupă 21% din suprafața totală cultivată ecologic. În cazul României însă ea reprezintă sub 3%. Totuși, suprafața ar putea crește în următoarea perioadă în contextul în care s-a investit mult în domeniu și suprafețe importante de vie ar urma să intre pe rod în următoarea perioadă.


România este unul dintre marii producători agricoli din UE, cu suprafețe întinse de cereale, viță de vie, legume și livezi. Totuși, în ceea ce privește ponderea agriculturii ecologice în total, piața locală este codașă. Pe primele locuri se află fie țări cu suprafețe mici (Estonia, Cehia sau Austria), fie țări unde acest trend al agriculturii ecologice a prins puternic la public, cum este cazul Suediei. În aceste țări, ponderea ajunge până aproape de 15-20%.

Alte articole recomandate:

Afacerea familiei Popa a demarat la sfârșitul anului 2009, printr-un proiect pe fonduri europene. Valoarea eligibilă a proiectului de dezvoltare a fermei s-a ridicat la 427.000 de euro – jumătate din sumă a reprezentat finanțare europeană, iar cealaltă jumătate – cofinanțare asigurată de cei doi antreprenori.  Livada, pe care inginerul Constantin Popa a dezvoltat-o în localitatea natală Sultana, se întinde acum pe aproximativ patru hectare și are mii de pomi [...]
Horia Stoian: Cu o evoluție impresionantă din punct de vedere a cererii de pe piața românească, produsele eco se impun din ce în ce mai mult. Îmbunătățirea și menținerea sănătății organismului sunt principalii factori pentru care aceste produse alimentare sunt consumate. La polul opus, prețul ridicat al acestora reprezintă cauza temperării tendințelor de dezvoltare a acestui segment de afacere. Colaborare interministerială După cum se cunoaște, scopul principal care este [...]
Marian Radu împreună cu soția sa Claudia și cu alți patru prieteni - Valentin Marcu, Mihaela Cristea, Gabriel Desculțu și Radu Desculțu - au investit circa 60.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultura bio sub brandul Tomatina. Ei au mizat exclusiv pe distribuția și comercializarea legumelor în mediul online - magazin online, aplicație mobilă și magazin pe Facebook, datorită costurilor mai mici decât în cazul unui magazin tradițional și reducer [...]
Familia Oprea a investit 15.000 de euro intr-un concept altfel. Atmosfera prietenoasa din bacanie a atras, in ultimii doi ani, clienti variati, de la pensionari la manageri, care apreciaza produsele facute din ingrediente naturale, de calitate, si care tin la sanatatea lor, informeaza Revista Piata. “La noi nu se gasesc inlocuitori de mancare si bautura, ci produse naturale, autentice, al caror gust poate nici nu este cunoscut de multe persoane. Intrucat ne pasa de sanatatea noastra si [...]
Prezenta la standurile targului din Nuremberg, firma suceveana Fresh Organic a reusit sa atraga atentia distribuitorilor vestici, interesati de mierea produsa in stupurile asezate in zone ecologizate de pe dealurile Bucovinei. In numeroasele dialoguri pe care le-a avut cu posibilii parteneri de afaceri, domnul Nichifor Boca, Directorul General al companiei, a plusat, informand pe cei interesati ca firma sa poate livra miere de salcam, de tei, de padure [...]
Desi in Romania nu este cunoscut aproape deloc – cu o singura exceptie, cea a Printului Charles!-, gemul Mamei Gherda, din satul Viscri, se pare ca face toti banii, desi costa nu mai putin de 365 euro, borcanul. Produsul din Transilvania are o poveste aparte, iar cumparatorul lui primeste si el un cadou: cinci stejari intr-o padura unica din Salaj. La 365 de euro pentru 800 de grame, gemul mamei Gherda este, probabil, cel mai scump din lume. Il prepara la foc de lemne din fructe culese [...]
(Agerpres) Produsele ecologice și trediționale românești pot concura cu ușurință pe piețele internaționale. fiind o mândrie a țării noastre, consideră vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei. “Produsele ecologice și cele tradiționale reprezintă cu adevărat România și pot face oricând cinste pe toate piețele, fie pe cea europeană fie în țări terțe. Le mulțumesc [...]
(Agerpres) Șapte noi produse din zona Pleșcoiului, județul Buzău, au primit atestarea de produse tradiționale. Această recunoaștere la nivel național va permite protejarea acestor rețete transmise de demult. Este vorba despre cârnații de Pleșcoi cruzi și uscați, micii de casă, pieptul de porc crud afumat, mușchiul țărănesc crud-afumat, leberul de casă, toba de casă și cârnații de casă afumați de porc. Toate aceste produse sunt realizate de o firmă din [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi