Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov au avut loc lucrările celei de-a V-a ediții a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care s-a desfășurat sub genericul ”Subfinanțare, Suprataxare, Importuri-Ziduri în calea unui business de suces, într-o economie aflată în dezechilibru”. Acum, ulterior derulării fiecărui punct din program, prin numărul de participanți, cât și prin numărul de companii prezente dar și prin vivacitatea discuțiilor din cadrul dezbaterilor, putem spune că ediția din acest an a fost cea mai reușită, argumentând un succes de dimensiuni internaționale.


Expo-Conferința, pas cu pas 


12 mai


Având ca titlu general ”Provocarea unui nou început”, ziua de 12 mai a fost deschisă de doamna Mirela Vasile-Director General al agenției infoGROUP, organizatoarea evenimentului, aceea care, în Ședința generală, a adresat cuvântul de ”Bun venit!”.


Ulterior, în fața asistenței deosebit de numeroase, domnulAchim Irimescu,  Ministru al Agriculturii, a făcut o trecere în revistă atât a problemelor sectoarelor de carne și lapte din România, cât și la măsurile menite să determine depășirea dificultăților. Domnia sa a insistat pe necesitatea adoptării celor mai eficiente soluții de finanțare a fermierilor, dar a și anunțat măsuri de promovare a produselor alimentare românești, la export. Desigur, domnul Irimescu nu a evitat subiectul etichetării produselor din carne și lapte, opinând că trebuie găsit un echilibru între necesitatea corectă a informării consumatorilor și interesul celor două industrii. Minutelor alocate domniei sale au fost completate cu un consistent timp alocat dialogului cu participanții.


Înaintea prezentărilor comerciale, Ilie Stoian-Directorul de Proiect al infoGROUP a anunțat lansarea noii apariții editoriale a agenției, revista infoPACK, precum și organizarea în toamna acestui an a primei ediții a Expo-Conferinței Internaționale infoPACK.


În aceeași ședință, au susținut prezentări:


-Mircea Baciu, Regional Manager-GrECo JLT Group: Managementul riscurilor și al asigurărilor;


-Florin Ceaușu, Senior Account Executive-Trade Credit AON România: Asigurarea creanțelor comerciale;


-Marius Maier, Manager General-CMC Group Broker de Asigurare: Managementul riscului și asigurările de risc;


-Atilla Dines, Manager Industrie Alimentară-Linde Gas (Partener Silver): Creșerea capacității instalațiilor clasice de congelare prin asistarea cu tehnologii criogenice;


-Isabelle Chablain, Developement and Innovation Manager-Les Fromageries Occitanes and 3A Group: Utilizarea membranelor în îmbunătățirea microbiologică a laptelui și a produselor lactate.


La finalul Ședinței generale, domnul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a vizitat standurile companiilor expozante în cadrul secțiunii B2B.


Workshop Fabrica de Carne


Workshop-ul Fabrica de Carne, care s-a desfășurat cu sala plină, a prilejuit susținerea următoarelor prezentări tehnologic-științifice:


-Era inovării în business-Speaker: Alexandru Ursu-Sales Executive Saleforce, partener Brinel;


-Soluții inteligente pentru companii inteligente-Speaker: Horia Nes-Business Developement Manager, Beck et all Service;


-Studiu al pieței mezelurilor: Cold Cuts InfoKit-Speaker: Ingrid Lambru, Director Marketing, Mercury Research;


-Stație de epurare nefuncțională? Aducerea acesteia în parametrii, folosind biotehnologii Microcat-Speaker: Dr. Ing. Alin Hapca, Aqua D & P Technologies.


Workshop Fabrica de Lapte


Desfășurarea workshop-ului Fabrica de lapte a conținut numeroase prezentări dar s-a dovedit și un punct din program plin de surprize. Dintre prezentările comerciale, enumerăm:


-Noi soluții de ambalare a lactatelor-Speaker: Jorg Schwarzler, Technical Sales Support Manager-ALPLA-Hard Austria;


-Soluții de ambalare la cele mai înalte standarde de calitate-Speaker: Andreea Colombo, Sales Manager IMA Dairy & Food, Italia


-Soluții complete pentru procesarea laptelui-Speaker: Radoslav Valchev, Manager Donido-Bulgaria, partener Indal


-Soluții complete de procesare și îmbuteliere a laptelui și a produselor derivate-Speaker: Mario Amato, Sales Manager-Priamo și George Badea, Administrator Comagrimpex B & B


-Soluții inovatoare pentru siguranță; O metodă sigură pentru creșterea calității și eicienței fabricilor de lapte-Speaker: Alexandra Burcuș, Medic veterinar Biotrend Plus.


Surpriza amintită mai sus a constat în faptul că, în dezbaterea din finalul atelierului care a avut titlul ”Mulți am fost, puțini am rămas, ce va fi mâine?”, la care erau programați: doamna Dana Tănase-Director ANSVSA, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, Dr. Ing. George Grecu-Geramo, Florin Căpățână-Vicepreședinte AMRCR și Claudiu Frânc-Președinte FCBR, s-au alăturat participanții secțiunii ”Carne”, împreună dezbătând, pe alocuri, vehement, problemele ridicate de etichetarea produselor lactate și a celor din carne.


Liber la cuvânt


Cum, problemele întâmpinate sunt comune, cu acordul participanților, dezbaterea din finalul atelierului Fabrica de Carne a fost inclusă în sesiunea ”Liber la cuvânt”, la care au participat: Daniel Constantin-Ex-Ministru al Agriculturii, Radu Timiș-Președinte ARC, Paul Anghel-Director General ANPC, Nini Săpunaru-Deputat, Andrei Boțan-Expert financiar, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL. În intervenția sa, domnul Radu Timiș a afirmat că sectorul de procesare al cărnii traversează un moment fericit. În replică, din sală, domnul Ioan Bulearcă, președintele Asociației Fermierilor Crescătorilor de Vaci cu Lapte din Brașov a susținut că starea fermierilor este dezastruoasă, punctul său de vedere fiind susținut și de domnul Ioan Ladoși, Președinte APCPR. Intervenții, uneori, tăioase, au mai avut domnul Cornel Dănilă-Director General Covalact și deputatul George Scarlat, acela care a susținut cu tărie etichetarea de origine a produselor din carne și lapte, intervenția domniei sale fiind imediat contrată de domnii Dorin Cojocaru și Sorin Minea.


Gala Meat & Milk


Cina festivă din seara zilei de 12 mai a prilejuit organizareaGalei Meat & Milk. În cadrul acesteia, au fost acordate următoarele Premii de Excelență:


-Companiei Mirdatot; Pentru certificarea europeană DOP, a produsului Telemea de Ibănești; Premiul a fost înmânat domnului Nicu Aurel Bumb, reprezentantul companiei;


-Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, pentru Certificarea Europeană IGP a Salamului de Sibiu; În numele asociației, premiul a fost înmânat doamnei Carmen Gavrilescu, Director de Marketing Agricola Internațional Bacău.


Alături de acestea, au mai fost acordate Premii de Excelență domnilor Ioan Ladoși-Președinte APCPR, Claudiu Frânc-Președinte FCBR, Sorin Minea-Președinte Romalimenta și Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, pentru activitatea de apărare a intereselor fermierilor și industriașilor din cele două sectoare.


13 mai


Ținută sub titlul ”Trăim într-o lume nebună, dar Quita royală ne e la îndemână”, probabil, Ședința generală din ziua de 13 mai a fost, probabil, cea mai furtunoasă dintre toate edițiile de până acum. Încă din start, dialogul cu sala a fost cât se poate de aprins, doamna europarlamentar Maria Grapini, aceea care a deschis lucrările, dând ocazia multor intervenții din sală. Aceasta, în urma atitudinii nete a dânsei, de sprijin a propunerilor de modificare a etichetării de origine a materiei prime din produsele de carne și lapte. Dialogul cu participanții a fost într-atât de acid, încât, cu greu a fost întrerupt, doar la promisiunea că tema va fi reluată în cadrul Mesei rotunde din acea zi. 


ANSVSA a fost reprezentat la vârf, prin prezența domnului Președinte Radu Roatiș Chețan, acela care a anunțat noi măsuri menite să îmbunătățească activitatea fermierilor și, mai ales, să le faciliteze exporturile, iar ANPC a fost reprezentat de domnul Președinte Marcel Bogdan Pandelică, acela care a atras atenția comercianților, dar și a comercianților, de necesitatea respectării cu strictețe a legislației în vigoare.


În aceeași Ședință generală au fost susținute următoarele prezentări comerciale:


-Telemeaua de Ibănești, primul produs românesc cu Denumire de Origine Protejată-Speaker: Nicu Aurel Bumb, reprezentant Mirdatod;


-Standardele de igienă și siguranța alimentelor-Speaker: Amalia Georgescu-Director de Marketing Biocomp;


-Soluții inovatoare pentru îmbunătățirea reproductivității și eficienței fermei-Speaker: Alexandra Burcuș, Biotrend Plus.


-Soluții de benzi transportoare pentru Industria cărnii și a laptelui-Speaker: Cristian Nica, Specialist Marketing Chiorino.


Masa rotundă


Sub genericul ”Sectoarele de carne și lapte, între promisiunile autorităților și certitudinile aspre ale realității”,dialogul din dimineața zilei a fost reluat, la dezbateri participând doamna Maria Grapini și domnii Radu Timiș, Dorin Cojocaru, Florin Căpățână-Vicepreședinte APCPR, Ioan Ladoși, Claudiu Frânc și Ștefan Pădure-Președinte APAR. Tonul l-a dat doamna Grapini, aceea care a afirmat că relațiile dintre fermieri și procesatori trebuie normalizate, procesatorii urmând a ceda o parte din profit. Reacțiile au fost imediate, reprezentanții celor două industrii susținând că, totuși, trăim într-o economie de piață. Deosebit de inspirată a fost intervenția domnului Pădure, acela care, în contradictoriu cu Maria Grapini, a prezentat modul în care europarlamentarii români au votat propunerile de modificare a legislației etichetării de origine. Adăugăm că doamna europarlamentar a fost susținută total de deputatul George Scarlat, acela care a intervenit din sală, ambii fiind adepții etichetării de origine.


B2B și infoTRIP


Ca în fiecare an, secțiunea B2B-Expo a prilejuit firmelor să își expună ultimele produse și servicii, participanții degustând din lactatele și preparatele din carne expuse. În cadrul zonei B2B, au expus:Aaylex (Partener Premium), Agricola Internațional Bacău, Angst, Albalact, AutoFrigo Center, Biotrend Plus, Biocomp, Brinel (Partener Gold), Cris Sib Lacto, Five Continents-Botoșani, Fondul de Garantare-IFN, Fotometric Instrumeents, IMA Dairy & Food (Partener Gold), Tetra Pak (Partener Silver), Oscar (Partener Silver), Merck, Scale Expert.


La rândul ei, secțiunea infoTRIP a prilejuit efectuarea unei vizite de documentare la Ferma de îngrășare a tăurașilor Oxville, precum și Fabrica de Nutrețuri Combinate a fermei situată în apropierea orașului Vulcan.


x x x


Ca o concluzie, putem spune că toate aceste informații de mai sus dau imaginea unui eveniment cu adevărat internațional, eveniment care s-a dovedit cât se poate de util tuturor participanților care sunt așteptați atât la ediția din 2016 a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, cât și, în această toamnă, la Conferința InternaționalăinfoPACK, eveniment care va aborda inclusiv probleme de concepție, design, tehnologie și siguranță alimentară a ambalajelor utilizate în Industria alimentară.


Meat & Milk 2016 în date statistice


Participanți: 314


Invitați oficiali: 13


Total participanți: 327


Companii participante: 178


Participanți la Secțiunea infoTRIP: 36


Ore de dezbateri și prezentări: 16, 30


Structura participanților:


Procesatori: 41 %


Fermieri: 29 %


Furnizori de servicii și tehnologii: 27 %


Retail: 3 %


Transmisii TV Live (Agro TV): 5, 30 ore


Relatări TV: Digi 24, Antena 3, TVR-Viața satului


Transmisii Radio Live: (Radio București, Antena satelor): 18

Alte articole recomandate:

Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2014, ”Finanțare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare într-o piață globalizată”, din zilele de 11 și 12 iunie, la Hotel Hilton din Sibiu, va marca debutul campaniei inițiată de infoALIMENT și destinată în egală măsură procesatorilor și consumatorilor, intitulată ”Hrănește-te cuMINTE, alege [...]
Apropierea finalului perioadei de înscriere pentru participarea la cel mai important eveniment dedicat sectoarelor de carne și lapte ale României, EXPO-Conferința Internațională Meat & Milk 2015, care se va desfășura în zilele de 3, 4 iunie 2015 la Hotel Alpin din Poiana Brașov, aduce noi companii pe lista celor care vor fi prezenți.   Dintre ultimii înscriși în săptămâna care a trecut, pute [...]
Consiliul Internațional al Cerealelor (International Grains Council – IGC) a crescut estimările pentru recolta mondială de grâu din acest an, dar a avertizat că zăpada și gerul ar putea crea, totuși, probleme. Grupul interguvernamental, care a prognozat luna trecuta o recolta mondiala de grâu de aproximativ 686 milioane de tone în perioada 2014 -2015, a ridicat estimarea la 697 milioane de tone. În cazul în care recolta din acest sezon va fi una de excepție, [...]
Au început înscrierile la Meat & Milk 2016! Agentia infoGROUP, editor al publicatiilor Fabrica de Carne, Fabrica de Lapte, infoFERMA si infoALIMENT Magazin va invita sa participati in zilele de 12 si 12 mai, la Poiana Brasov, la cea de-a V-a editie a Expo-Conferintei Meat & Milk, cea mai importanta manifestare din Europa Centrala si de Est, dedicata sectoarelor de carne si lapte. Sub genericul „SUBFINANTARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI- Ziduri în calea unui business [...]
 De peste 5 ani, Unisol, uleiul rafinat obtinut din prima presare a semintelor de floarea-soarelui, spriijina eforturile romanilor de pregatire a conservelor pentru iarna, sustinand astfel o traditie romaneasca autentica. Anul acesta, campania nationala Unisol care sustine pregatirea conservelor are o abordare inedita: premierea echipelor implicate in procesul pregatirii conservelor. „Unisol este, in mod natural, aliatul gospodinelor din Romania care pastreaza vie traditi [...]
România va avea începând din a doua jumătate a lui 2014 o expoziție permanentă la Beijing, cu produse autohtone, după ce Camera de Comerț și-a deschis și un birou de reprezentare în China. Districtul Chaoyang va fi locul în care va fi inaugurată expoziția, iar Consiliul de Export și al municipalității chineze va sprijini această inițiativă, în timp ce o parte din costurile aferente participării firmelor românești fiind suportate de la bugetul de [...]
Infinity Drinks, brand specializat în importul și distribuția de băuturi fine și vinuri premium, prezent la Expoziția internațională INDAGRA, eveniment desfășurat în București, în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, aflat la a 19-a ediție în acest an, arăta că spre deosebire de anul trecut, la ediția din acest an numărul de vizitatori ai târgului a fost de trei ori mai mic. ”Anul trecut, nu se putea vedea [...]
TransLogistica – cea mai importanta expozitie de transporturi si logistica are loc in perioada14-17 octombrie 2015, la Romexpo Bucuresti. Pentru prima data companii importante, care contribuie la drumul produsului catre rafturile magazinelor, se vor reuni sub acelasi acoperis. La start s-au asezat jucatori importnti din transporturi – rutiere, maritime, aeriene, feroviare, din centre de logistica si expeditii, din industriile producatoare de echipament dedicat intralogisticii s [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN