Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii februarie 2016, ANSVSA, prin Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și cea a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


În luna februarie a acestui an au fost efectuate 8.528 de controale, în urma cărora au fost aplicate 123 de avertismente și 98 de amenzi contravenționale în valoare de 166.200 de lei.


           


Neconformitățile constate și sancționate au fost cele privind:


 


neconformități privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, tavan, paviment, spații, contract și proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecție, substanțe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltrații, vestiar, recipiente deșeuri, păstrare substanțe degresante, boiler);


neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP, documentație);


neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză);


neconformități documentare (documente, documente calitate, trasabilitate)


neconformități privind personalul (fișe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale)


altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități).


 


Situația pe județe privind acordarea amenzilor:


 


Bacău, 3.800 lei - depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor;


Bistrița-Năsăud, 1.800 lei - unitate cu spații neîntreținute corespunzător din punct de vedere al igienei, vitrina pentru mezeluri neigienizată corespunzător, temperatură necorespunzătoare la spațiul de refrigerare, pardoseală cu depuneri în zona cuptoarelor, unitate neînregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Botoșani, 600 lei - nerespectarea condițiilor de igienă;


Brăila, 600 lei - etichete produs incomplete (lipsă mențiuni alergeni);


București, 6.000 lei - plafon, pereți neigienizați, paviment deteriorat, materii prime etichetate necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


Caraș-Severin, 2.000 lei - prezența de mucegai în spațiul de producție, panacoade deteriorate și murdare;


Cluj, 13.600 lei - lipsă cod CAEN pentru fabricare înghețată, igienă pe pardosea și pereți deficitară, autocontrol incomplet, manipulare depozitare necorespunzătoare, trasabilitate incompletă, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, igiena pe tavan necorespunzătoare;


Constanța, 2.400 lei - neîntreținerea în condiții corespunzătoare de igienă a spațiului de depozitare, a spațiului de prelucrare, a utilajelor și ustensilelor;


Dâmbovița, 30.200 lei - funcționare în spații neaprobate sanitar veterinar și fără condiții de igienă, neîntreținerea spațiilor din punct de vedere igienic, lipsă documente înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, manipulare neigienică, depozitare necorespunzătoare, neîntreținere spații, facilități asigurare apă curentă;


Dolj, 7.200 lei - manipulare necorespunzătoare, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


Galați, 2.000 lei - funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Gorj, 600 lei - manipulare necorespunzătoare;


Hunedoara, 12.800 lei - neîntreținere spații, manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, nu au fost remediate neconformitățile stabilite la termenul stabilit, depozitare în spații improprii, insalubre, nedeclarate, neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Ialomița, 3.200 lei - tavan vestiar cu urme de mucegai, igienizare necorespunzătoare a depozitului de materii prime și ustensilelor, instalație de apă rece defectă la  grupul sanitar, lipsă raionare, prezența praf, ustensile depozitate necorespunzător, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor pentru siguranța alimentelor;


Ilfov, 6.000 lei - nedemonstrarea trasabilității;


Mehedinți, 600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale materiilor prime și ale semifabricatelor;


Mureș, 1.800 lei - depozitare necorespunzătoare, igienă necorespunzătoare a spațiilor, etichetare necorespunzătoare;


Neamț, 45.000 lei - produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;


Olt, 4.000 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru, condiții necorespunzătoare de depozitate a alimentelor;


Sălaj, 600 lei - igienă necorespunzătoare, agregate frigorifice neigenizate, nu se monitorizează temperatura;


Sibiu, 10.200 lei - depozitare necorespunzătoare, lipsă bune practici, lipsă etichetare ambalare, trasabilitate, manipulare, igienă;


Timiș, 2.000 lei - spațiu de producție neigienizat și nedezinfectat corespunzător;


Tulcea, 1.200 lei - nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de lucru, ustensile necorespunzatoare;


Vâlcea, 1.800 lei - depozitare necorespunzătoare;


Vrancea, 6.200 lei - încălcarea normelor privind demonstrarea trasabilității, nerespectarea condițiilor de depozitare, nerespectarea condițiilor de igienă, nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor;


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


 (Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

Peste 100 de percheziții au loc marți în București și 9 județe, la sedii de firme și la 150 de persoane suspectate că au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea alcoolului sanitar, a unor loțiuni cosmetice și soluții pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine, prejudiciul fiind de 5 mil. euro, informeaza ZF. Potrivit unui comunicat al DIICOT, 110 percheziții au loc în Capitală și în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mure [...]
(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
Oul este un aliment care se pretează la o păstrare îndelungată. În stare proaspătă, singurul germene care poate supraviețui în interiorul său este Salmonella, provenit de la pasărea care a produs oul, însă la suprafața cojii numărul microorganismelor poate fi înmiit mai mare. Sunt motive pentru care ouăle trebuie spălate și dezinfectate înainte de a fi depozitate, întrucât pe coaja lor există agenți infecțioși, care se pot transmite prin preparare [...]
  Alexandra Nikolakopoulou a fost anuntata ca nou șeful al DG SANTE din cadrul Comisiei Europene pentru divizia nutriție, compoziție alimentară și informații, urmand lui Basil Mathioudakis, informeaza Food Navigator. Nikolakopoulou va prelua funcția de la Mathioudakis pe 1 martie, când acesta se va pensiona după o carieră de 32 de ani de lucru în Comisie pe 1 martie. Ea deține în prezent funcția de șef adjunct [...]
(Comunicat) În data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un [...]
Medicul veterinar Liviu Harbuz, fost secretar de stat și actualmente deputat, este în cărți pentru un loc în conducerea celei mai importante agenții europene de supraveghere a siguranței alimentare: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – European Food Safety Authority (EFSA). Boardul de management al EFSA este format din șapte membri, iar mandatul actualei echipe de conducere expiră pe 30 iunie 2014. Dr. Liviu Harbuz este singurul specialist român care [...]
Merial și-a extins gama de teste și servicii care au ca țintă sănătatea animală și controlul cărnii de porc, anunță MeatProcessing, care citează un comunicat al companiei. Afacerea cu producerea cărnii de porc a cunoscut multe schimbări de-a lungul anilor- consolidare, schimbări în obiceiurile de consum ale consumatorilor, îmbunătățirea modului în care este comercializată carnea de porc si tendinta de constientizare publica asupra problemelor [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN