Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii februarie 2016, ANSVSA, prin Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și cea a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume și fructe.


Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


În luna februarie a acestui an au fost efectuate 8.528 de controale, în urma cărora au fost aplicate 123 de avertismente și 98 de amenzi contravenționale în valoare de 166.200 de lei.


           


Neconformitățile constate și sancționate au fost cele privind:


 


neconformități privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, tavan, paviment, spații, contract și proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecție, substanțe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltrații, vestiar, recipiente deșeuri, păstrare substanțe degresante, boiler);


neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP, documentație);


neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză);


neconformități documentare (documente, documente calitate, trasabilitate)


neconformități privind personalul (fișe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale)


altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități).


 


Situația pe județe privind acordarea amenzilor:


 


Bacău, 3.800 lei - depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor;


Bistrița-Năsăud, 1.800 lei - unitate cu spații neîntreținute corespunzător din punct de vedere al igienei, vitrina pentru mezeluri neigienizată corespunzător, temperatură necorespunzătoare la spațiul de refrigerare, pardoseală cu depuneri în zona cuptoarelor, unitate neînregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Botoșani, 600 lei - nerespectarea condițiilor de igienă;


Brăila, 600 lei - etichete produs incomplete (lipsă mențiuni alergeni);


București, 6.000 lei - plafon, pereți neigienizați, paviment deteriorat, materii prime etichetate necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


Caraș-Severin, 2.000 lei - prezența de mucegai în spațiul de producție, panacoade deteriorate și murdare;


Cluj, 13.600 lei - lipsă cod CAEN pentru fabricare înghețată, igienă pe pardosea și pereți deficitară, autocontrol incomplet, manipulare depozitare necorespunzătoare, trasabilitate incompletă, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, igiena pe tavan necorespunzătoare;


Constanța, 2.400 lei - neîntreținerea în condiții corespunzătoare de igienă a spațiului de depozitare, a spațiului de prelucrare, a utilajelor și ustensilelor;


Dâmbovița, 30.200 lei - funcționare în spații neaprobate sanitar veterinar și fără condiții de igienă, neîntreținerea spațiilor din punct de vedere igienic, lipsă documente înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, manipulare neigienică, depozitare necorespunzătoare, neîntreținere spații, facilități asigurare apă curentă;


Dolj, 7.200 lei - manipulare necorespunzătoare, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


Galați, 2.000 lei - funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Gorj, 600 lei - manipulare necorespunzătoare;


Hunedoara, 12.800 lei - neîntreținere spații, manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, nu au fost remediate neconformitățile stabilite la termenul stabilit, depozitare în spații improprii, insalubre, nedeclarate, neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;


Ialomița, 3.200 lei - tavan vestiar cu urme de mucegai, igienizare necorespunzătoare a depozitului de materii prime și ustensilelor, instalație de apă rece defectă la  grupul sanitar, lipsă raionare, prezența praf, ustensile depozitate necorespunzător, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor pentru siguranța alimentelor;


Ilfov, 6.000 lei - nedemonstrarea trasabilității;


Mehedinți, 600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale materiilor prime și ale semifabricatelor;


Mureș, 1.800 lei - depozitare necorespunzătoare, igienă necorespunzătoare a spațiilor, etichetare necorespunzătoare;


Neamț, 45.000 lei - produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;


Olt, 4.000 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor de lucru, condiții necorespunzătoare de depozitate a alimentelor;


Sălaj, 600 lei - igienă necorespunzătoare, agregate frigorifice neigenizate, nu se monitorizează temperatura;


Sibiu, 10.200 lei - depozitare necorespunzătoare, lipsă bune practici, lipsă etichetare ambalare, trasabilitate, manipulare, igienă;


Timiș, 2.000 lei - spațiu de producție neigienizat și nedezinfectat corespunzător;


Tulcea, 1.200 lei - nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de lucru, ustensile necorespunzatoare;


Vâlcea, 1.800 lei - depozitare necorespunzătoare;


Vrancea, 6.200 lei - încălcarea normelor privind demonstrarea trasabilității, nerespectarea condițiilor de depozitare, nerespectarea condițiilor de igienă, nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor precum și a instalațiilor, utilajelor și ustensilelor;


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


 (Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

Specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la ce scrie pe etichetă în momentul în care cumpărăm ceva. Pentru că a început maratonul cumpărăturilor de Paște, specialiștii avertizează să fim cumpătați în momentul în care intrăm în magazine. Aceștia susțin că etichetele sunt înșelătoare, iar cumpărătorii pot cădea foarte ușor în plasa comercianților. Etichetele și reclamele sunt două elemente esențiale care îi atrag pe oameni. Fie că [...]
  Un nou software care analizează molecule alimentare va permite modalități rentabile pentru asigurarea calității produselor alimentare și pentru a preveni frauda alimentară, spun cercetatorii, informează Food Navigator. Utilizări potențiale includ determinarea maturării brânzei, dacă gelatina conține carne de porc sau dacă ouăle provin de la găini în aer liber sau au fost crescute în cuști. Membrul fondator al IPOS, Dr. Powles a declarat [...]
(Comunicat) În perioada 04.07.2016 – 10.07.2016, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2016”, medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța împreună cu inspectori de specialitate delegați, au desfășurat activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificați un număr de 199 de [...]
Într-un interviu acordat pentru Agrointel, Liviu Harbuz a declarat că medicii veterinari sunt responsabili începând de la aspectele ecologice și până la siguranța alimentară. Acesta a adăugat: ”O primă chestiune ce trebuie menționată este reforma în domeniul asistenței medical-veterinare în contextul în care concesionarea activităților veterinare către medicii veterinari de liberă practică a împlinit 14 ani (durata [...]
(Comunicat) EFSA îndeamnă insistent oamenii de știință să aducă o schimbare pozitivă în sistemul european de siguranță alimentară, alăturându-se echipelor sale de experți în evaluarea riscurilor. Sunt așteptate candidaturi din partea oamenilor de știință de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor, contaminanții din lanțul alimentar, pericole [...]
Clientii erau indusi in eroare si cumparau produse care erau prezentate ca fiind vandute la preturi reduse. De fapt, acestia erau pacaliti de promotiile facute de reprezentantii magazinului. “Valoarea cea mai mare a sanctiunii aplicate este de 25.000 lei si a fost aplicata unui operator economic la începutul lunii iulie, în urma verificarii evolutiei preturilor de vânzare la un numar de produse alese aleatoriu din cataloagele promotionale ale acestuia. Astfel, s-a [...]
ANSVSA a convocat o ședință a Consiliului Științific pentru a supune dezbaterii acestui for cazul atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) depistat în România.   În avizul științific al Consiliului s-a menționat că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB-tipul L (care apare sporadic la bovine), așa cum a confirmat Laboratorul Comunitar de Referință Weybridge din Marea Britanie, și situează efectivul de bovine din România într-o normalitate [...]
Inspectorii OPC din Alba au reluat, luni, verificarile, in azilul de batrani unde in luna iunie au gasit 150 de kilograme de carne congelata, expirata de 9 ani. In plus, anchetatorii controleaza si alte doua centre pentru varstnici, in Alba Iulia. Rezultatele actiunii vor fi date publicitatii in scurta vreme. Controlul a scos la iveala lucruri socante: mai multi batrani ingrijiti de o congregatie crestina din Alba Iulia mancau carne care fusese bagata in congelatoarele azilului in 2005, desi [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN