Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătății, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.


 


În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).


Ancheta ANSVSA, desfășurată în colaborare cu Ministerul Sănătății a fost extinsă, din data de 26.02.2016, și în județul Bacău, ca urmare a noilor informații primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).


Au fost recepționate de IISPV 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare.


Dintre cele 194 de eșantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezența Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:


- probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele  (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (județul Băcău).


- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș.


În urma confirmării prezenței bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unității, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele:


Sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situației.


Efectuarea dezinfecției în această sectie a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizarii.


Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.


Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepției în fabrică, pentru examen bacteriologic și probe de apă, provenite de la intrarea și ieșirea din unitate.


Toate aceste date sunt puse la dispoziția Ministerului Sănătății pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfășoară.


(Serviciul Comunicare)

Alte articole recomandate:

(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru [...]
(Agerpres) Infectarea cu bacteria listeria în urma consumării alimentelor comercializate de un mic producător de preparate din carne din Danemarca a provocat moartea a 12 persoane în această țară în ultimele luni, a anunțat marți agenția daneză pentru siguranță alimentară, citată de AFP. De asemenea, Ministerul danez al Agriculturii a decis închiderea acestei societăți și retragerea produselor ei de pe piață. Primul caz d [...]
  Un nou software care analizează molecule alimentare va permite modalități rentabile pentru asigurarea calității produselor alimentare și pentru a preveni frauda alimentară, spun cercetatorii, informează Food Navigator. Utilizări potențiale includ determinarea maturării brânzei, dacă gelatina conține carne de porc sau dacă ouăle provin de la găini în aer liber sau au fost crescute în cuști. Membrul fondator al IPOS, Dr. Powles a declarat [...]
(Comunicat) În cadrul ședinței de Guvern, desfășurată în data de 04.11.2014, președintele ANSVSA, Dr. Vladimir Mănăstireanu a fost împuternicit să reprezinte statul român în demersurile care vor fi întreprinse privind încheierea Memorandumului de Înțelegere cu Secretarul pentru Agricultură, Zootehnie, Dezvoltare Rurală, Pescuit și Alimentație din Statele Unite Mexicane, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate Publică, [...]
Ilie Stoian: Foodrinkeurope.eu, portalul Comisiei europene de specialitate, a publicat ”Programul european de îmbunătățire și inovație în domeniul biohazardului până în 2020 și mai departe”. Pornind de la realitățile lumii de azi, de la noile provocări puse în fața producătorilor de alimente dar și în fața celor care sunt puși să supravegheze siguranța alimentară a unui produs, a unei fabrici, a unui popor, programul trasează liniile ca [...]
Numai în ultima săptămână, veterinarii constănțeni au confiscat și retras de pe piață 9.948 kilograme de alimente care ar fi putut pune în pericol sănătatea consumatorilor. Mai exact, în perioada 22 – 29 septembrie, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au efectuat controale la 219 obiective, de unde au retras de la vânzare 6.088 kilograme de carne și produse di [...]
hamiltonCompania J.S. Hamilton Poland S.A. oferă o gamă largă de servicii de analiză și inspecție pentru o varietate de domenii din industria alimentară, atât în Polonia cât și la nivel internațional.   Serviciile companiei includ: analize analitice de laborator pentru o gamă largă de produse și mărfuri din domeniile industriilor alimentară, farmaceutică, cosmetică, ambalajelor, produselor chimice, minerale, industria carburanților și [...]
Ceaiul face parte din viața oricui. Îl bem pentru a slăbi, pentru a scăpa de diferite probleme de sănătate dar, mai presus de toate, îl adorăm pentru gustul desăvârșit. Vechile tradiții chinezești amintesc de servirea ceaiului cu mii de ani în urmă, atunci când aristocrații serveau această băutură pentru proprietățile sale medicinale. Însă, tot în acele vremuri, frunzele de ceai erau fie direct măcinate și transformate în pudră, fie lăsate la [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN