Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Alimentele pe care îl consumăm, aromele pe care apreciem și chiar modul în care gândim despre mâncare evoluează constant și influențează toate aspectele vieții noastre. Dezvoltarea unor noi tehnologii, creșterea populației și popularitatea tot mai mare a mâncării pe rețelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendințelor alimentare din 2016. De la greieri, la  fulgi de drojdie și la străvechile cereale, iată 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro.


 


1. 2016 sau Anul Internațional al Leguminoaselor


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul Internațional al Leguminoaselor, un eveniment important atât din perspectiva nutriției cât și a alimentației sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe și semințe uscate: mazăre uscată, fasole, năut, și linte.


Pe lângă metodele tradiționale de a le găti și felurile de mâncare pe care tindem să le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), în 2016, vom remarca mai multe experimente cu făină din leguminoase, o alternativă bogată în fibre și proteine pentru produsele de panificație tradiționale.


De asemenea, ca o alternativă de făină fără gluten, acest tip de produs va fi la mare căutare.  Vânzările totale ale produselor fără gluten sunt estimate să atingă pragul de 2.34 miliarde de dolari până în 2019. 


 


2. O alimentație care să includă cât mai multe legume


De obicei, oamenii greșesc atunci când asociază o alimentație bazată pe legume cu un regim strict vegan. În mare parte, o alimentație bazată pe legume pur și simplu se referă la ideea unei alimentații sustenabile din motive legate de sănătate sau ecologice: mănânci mai multe legume și reduci consumul de produse de origine animală.


De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice în alimentația ta în loc să recurgi la obișnuitele mezeluri sau alte produse din carne.


 


3. “Ascultă-ți stomacul”


2016 este anul în care ar trebui să acorzi mai multe atenție “intestinelor”. Legătură dintre intestine și creier este reprezentată de microbiomul intestinal, care funcționează practic ca un „al doilea creier” al organismului.


Deoarece intestinele acționează că prima linie de apărare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte în îmbunătățirea gândirii și a sănătății creierului, cât și în ceea ce privește scăderea riscului de boli autoimune și neurodegenetative.


Pe măsură ce acest subiect promițător devine din ce în mai studiat în comunitatea științifică, vor apărea mai multe articole despre importantă alimentelor care protejează, stimulează și sprijină tractul intestinal. Deși cu toții am auzit despre importantă probioticelor în acest sens, nu strică să încerci și o dietă bazată pe alimente bogate în probiotice: iaurt, murături sau lapte de soia.


 


4.  Cerealele viitorului


Cerealele integrale 100% precum și alți carbohidrați complexi încă sunt de actualitate. Cu sau fără gluten, cereale precum grâul Kamut, bulgurul, alacul, hrișca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sănătate fiind bogate în vitamina B și conținând mai multe fibre decât cerealele rafinate. Deși încă nu au avut un impact semnificativ pe piață că variantele tradiționale, le poți găsi în batoane de cereale sau chiar în alimente congelate.


 


5. Fulgi de drojdie inactivă


Pe măsură ce trendul vegan continuă să crească în lumea culinară, este de așteptat că acest produs să fie folosit că topping peste tot. Cunoscut și sub numele de “nooch” (sau parmezan fără lactoză) acest produs are o aromă de nucă și derivă din trestia de zahăr sau melasă. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, și de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 în doar un sfert cană de fulgi.


6. Alimentele bogate în grăsimi


 


În 2015, grăsimile au fost redescoperite de către nutriționiști, dar trebuie subliniat faptul că beneficiile acestor alimente sunt vizibile în măsura în care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat în detrimentul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al legumelor și fructelor.


Concluzia: zilele în care citeai cu atenție etichetele pentru a găsi cele mai bune dulciuri fără grăsimi s-au terminat, dar încearcă să optezi produse bogate în grăsimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 


 


7. Nouă dietă mediteraneană este cea Nordică


Nouă dietă Nordică a fost inspirată din obiceiurile alimentare ale populației din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Aceasta constă în consumul alimentelor de sezon locale, ulei de răpită, peste gras precum și alte ingredient bogate în proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumărate studii au demonstrat că această dietă ajută la scăderea în greutate, precum și la reducerea tensiunii arteriale.


 


8. Biodinamic: următorul nivel al organicului


Biodinamic este noul cuvânt la modă în lumea nutriției. În prezent, este cea mai ecologică formă de agricultură: cultivarea se realizează fără pesticide și îngrășăminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajută acest tip de ferme să se dezvolte cumpărând alimente cultivate biodinamic.


 


9. Entofagia


Consumul de insecte sau “entofagia” este următorul trend în nutriție. Experții alimentari consideră greierii proteina viitorului, fiind o alternativă sustenabilă la carne. Producția de greieri poate fi implementată cu resurse de apă și pământ semnificativ mai reduse decât cele pentru creșterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai săraci în grăsimi săturate decât carnea și conțin cantități semnificative de magneziu, fier și calciu. 


 


10.  Abilitatea de a fi/trăi în prezent  - noul mod de a număra caloriile


Zilele în care numărai caloriile și cântăreai mâncarea încercând noi diete s-au terminat.Următorul trend alimentar sănătos începe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune în legătură cu felul în care mănânci, savurezi și trăiești experiență în sine. Nutriționiștii încep să pună accent pe actul de a mânca, pe diferența dintre a fi sătul și a sfi atisfăcut (un fenomen numit “sindromul sătul dar nu satisfăcut), consumul ridicat de fibre și predilecția pentru alimente bogate în nutrienți.

Alte articole recomandate:

Cel mai mare producător de coniacuri din Republica Moldova, Călărași Divin, ce deține 60% din vânzările de coniacuri din Republica Moldova a fost prezent la Expoziția internațională INDAGRA, eveniment desfășurat în București, în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie. Acesta și-a prezentat o mare parte din gamele de coniacuri (divinuri) cu vechime de 3-6 ani (Legenda,  Orfeu și Decorative), 6-12 ani (gama Status Regal), 7-30 ani [...]
(Comunicat) În cursul lunii decembrie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 7.872 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, [...]
Activa de mai multi ani pe piata consultantei de specialitate din zona de bio-agribusiness din Romania, Casa SCP Fratila, Rodl & Partner urmareste doua obiective: facilitarea legaturilor dintre clientii aflati in portofoliu, atat cu potentiali investitori in sectorul de profil din Romania, cat si facilitarea legaturilor acestora cu marele retail.   Nu in ultimul rand, dupa cum ne-a declarat domnul Bogdan Fratila-Partener al Casei de avocatura, prezenta la Nuremberg reprezinta si un [...]
Compania Supeco Investment, înființată în primăvara acestui an de Carrefour România (care deține 90% din acțiuni) și Artima (10% din titluri), a deschis la sfârșitul săptămânii trecute primul magazin de pe piața locală, la Râmnicu Vâlcea, o unitate cu o suprafață de vânzare de 1.700 de metri pătrați. ZF a scris încă din primăvară că grupul francez, prezent deja la nivel local cu o rețea de peste 160 de hipermarketuri, [...]
Cora Lujerului a fost amendată cu 20.000 de lei de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care au descoperit alimente alterate, mucegăite, totodată fiind oprite de la vânzare peste 800 de kilograme de legume și fructe stricate. Într-un comunicat de presă transmis joi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) arată că în urma unei petiții au fost făcute verificări la SC Hipermarche România SA - Cora [...]
Dulciurile și cafeaua ocupă prima poziție în topul celor mai cumpărate cadouri de Moș Nicolae, aproximativ unu din doi româi din mediul urban declarând că vor achiziționa astfel de produse pentru a le oferi cadou, potrivit celui mai recent studiu de piață realizat de Mednet Marketing Research Center. Pe locul doi în clasamentul cadourilor pentru Moș Nicolae se află jucăriile, aproximativ patru din zece respondenți declarând că intenționează să cumpere cadouri din [...]
Industria alimentară românească, dominată la vârf de multinaționalele din producția de uleiuri, zahăr și dulciuri, dar caracterizată de un pluton secund format din afaceri antreprenoriale românești, a generat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 40 mld. lei (9 mld. euro), dar cu un sold negativ  – diferența dintre pierderile și profitul brut de 200 mil. lei (45 mil. euro). Deși sectorul are cu 475 de firme mai puțin față de 2008, cifra de afaceri [...]
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vrea să prelungească termenul pentru depunerea cererilor pentru subvenția pe motorină care a expirat pe 31 ianuarie pentru că s-au primit foarte puține solicitări. “Dintr-un total de 14.000 de cereri, doar 4.000 de beneficiari au reușit să vină să depună solicitări pentru decont. Am pus situația asta pe baza vremii care a fost în ultima perioadă, drept pentru care deja avem în minister (n.r. – MADR) o [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN