Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Alimentele pe care îl consumăm, aromele pe care apreciem și chiar modul în care gândim despre mâncare evoluează constant și influențează toate aspectele vieții noastre. Dezvoltarea unor noi tehnologii, creșterea populației și popularitatea tot mai mare a mâncării pe rețelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendințelor alimentare din 2016. De la greieri, la  fulgi de drojdie și la străvechile cereale, iată 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro.


 


1. 2016 sau Anul Internațional al Leguminoaselor


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul Internațional al Leguminoaselor, un eveniment important atât din perspectiva nutriției cât și a alimentației sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe și semințe uscate: mazăre uscată, fasole, năut, și linte.


Pe lângă metodele tradiționale de a le găti și felurile de mâncare pe care tindem să le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), în 2016, vom remarca mai multe experimente cu făină din leguminoase, o alternativă bogată în fibre și proteine pentru produsele de panificație tradiționale.


De asemenea, ca o alternativă de făină fără gluten, acest tip de produs va fi la mare căutare.  Vânzările totale ale produselor fără gluten sunt estimate să atingă pragul de 2.34 miliarde de dolari până în 2019. 


 


2. O alimentație care să includă cât mai multe legume


De obicei, oamenii greșesc atunci când asociază o alimentație bazată pe legume cu un regim strict vegan. În mare parte, o alimentație bazată pe legume pur și simplu se referă la ideea unei alimentații sustenabile din motive legate de sănătate sau ecologice: mănânci mai multe legume și reduci consumul de produse de origine animală.


De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice în alimentația ta în loc să recurgi la obișnuitele mezeluri sau alte produse din carne.


 


3. “Ascultă-ți stomacul”


2016 este anul în care ar trebui să acorzi mai multe atenție “intestinelor”. Legătură dintre intestine și creier este reprezentată de microbiomul intestinal, care funcționează practic ca un „al doilea creier” al organismului.


Deoarece intestinele acționează că prima linie de apărare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte în îmbunătățirea gândirii și a sănătății creierului, cât și în ceea ce privește scăderea riscului de boli autoimune și neurodegenetative.


Pe măsură ce acest subiect promițător devine din ce în mai studiat în comunitatea științifică, vor apărea mai multe articole despre importantă alimentelor care protejează, stimulează și sprijină tractul intestinal. Deși cu toții am auzit despre importantă probioticelor în acest sens, nu strică să încerci și o dietă bazată pe alimente bogate în probiotice: iaurt, murături sau lapte de soia.


 


4.  Cerealele viitorului


Cerealele integrale 100% precum și alți carbohidrați complexi încă sunt de actualitate. Cu sau fără gluten, cereale precum grâul Kamut, bulgurul, alacul, hrișca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sănătate fiind bogate în vitamina B și conținând mai multe fibre decât cerealele rafinate. Deși încă nu au avut un impact semnificativ pe piață că variantele tradiționale, le poți găsi în batoane de cereale sau chiar în alimente congelate.


 


5. Fulgi de drojdie inactivă


Pe măsură ce trendul vegan continuă să crească în lumea culinară, este de așteptat că acest produs să fie folosit că topping peste tot. Cunoscut și sub numele de “nooch” (sau parmezan fără lactoză) acest produs are o aromă de nucă și derivă din trestia de zahăr sau melasă. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, și de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 în doar un sfert cană de fulgi.


6. Alimentele bogate în grăsimi


 


În 2015, grăsimile au fost redescoperite de către nutriționiști, dar trebuie subliniat faptul că beneficiile acestor alimente sunt vizibile în măsura în care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat în detrimentul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al legumelor și fructelor.


Concluzia: zilele în care citeai cu atenție etichetele pentru a găsi cele mai bune dulciuri fără grăsimi s-au terminat, dar încearcă să optezi produse bogate în grăsimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 


 


7. Nouă dietă mediteraneană este cea Nordică


Nouă dietă Nordică a fost inspirată din obiceiurile alimentare ale populației din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Aceasta constă în consumul alimentelor de sezon locale, ulei de răpită, peste gras precum și alte ingredient bogate în proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumărate studii au demonstrat că această dietă ajută la scăderea în greutate, precum și la reducerea tensiunii arteriale.


 


8. Biodinamic: următorul nivel al organicului


Biodinamic este noul cuvânt la modă în lumea nutriției. În prezent, este cea mai ecologică formă de agricultură: cultivarea se realizează fără pesticide și îngrășăminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajută acest tip de ferme să se dezvolte cumpărând alimente cultivate biodinamic.


 


9. Entofagia


Consumul de insecte sau “entofagia” este următorul trend în nutriție. Experții alimentari consideră greierii proteina viitorului, fiind o alternativă sustenabilă la carne. Producția de greieri poate fi implementată cu resurse de apă și pământ semnificativ mai reduse decât cele pentru creșterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai săraci în grăsimi săturate decât carnea și conțin cantități semnificative de magneziu, fier și calciu. 


 


10.  Abilitatea de a fi/trăi în prezent  - noul mod de a număra caloriile


Zilele în care numărai caloriile și cântăreai mâncarea încercând noi diete s-au terminat.Următorul trend alimentar sănătos începe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune în legătură cu felul în care mănânci, savurezi și trăiești experiență în sine. Nutriționiștii încep să pună accent pe actul de a mânca, pe diferența dintre a fi sătul și a sfi atisfăcut (un fenomen numit “sindromul sătul dar nu satisfăcut), consumul ridicat de fibre și predilecția pentru alimente bogate în nutrienți.

Alte articole recomandate:

  Îndulcitorii pe bază de stevia derivată din fermentație - fără plante de stevia - ar putea fi lansat cel mai devreme în 2016, susțin reprezentanții Evolva Holding SA, firma elvețiană care lucrează la această tehnologie împreună cu gigantul Cargill, informează Food Navigator. Cele două companii au lucrat împreună din martie 2013 pe tehnologii de fermentație pentru a produce glicozide derivate din steviol, compușii care dau frunzelor [...]
Elveția va interzice începând de miercuri importul de porci vii și orice fel de carne de porc provenind din mai multe țări europene în care au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană.Importurile din Bulgaria și România sunt vizate, dar și cele din unele regiuni ale Croației și Letoniei, au precizat marți autoritățile sanitare elvețiene. Interdicția se referă la porci și mistreți, precum și la orice fel de carne care provine de la aceste animale, [...]
Ioan Șerbănescu: Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat, mai întâi, exclusiv ingredientelor cu gust pătrunzător, iute sau aromatic, uneori parfumurilor sau chiar ingredientelor folosite pentru îmbălsămări. Astăzi există tendința de a limita utilizarea termenului, doar pentru ingredientele folosite la fabricarea produselor alimentare și a băuturilor, cu toate că unele dintre acestea continuă să aibă utilizări adiționale, în medicină sau [...]
Intr-o analiza evectuata de Revista Piata, se afirma ca, inca din primii ani pe piata din Romania, Hochland s-a evidentiat prin inovatie, marcand numeroase premiere: prima branza topita triunghiuri care combina sortimente diferite in acelasi pachet – sortimentele Mixtett. De asemenea, Hochland a creat piata de creme de branza in Romania, prin lansarea marcii Almette (2001), a oferit primele pachete duble de branza topita triunghiuri si felii – “pachetele de familie”, [...]
Fabrica de celuloză și hârtie Someș Dej, aflată în faliment, din 2013, și controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a fost scoasă la vânzare prin negociere directă, la un preț de pornire de circa 7,9 milioane de euro, fără TVA, informeaza Mediafax. Fabrica din Somes era unul dintre principalii furnizori de materie prima pentru producatorii de ambalaje din hartie si carton. Conform anuntului oficial, producătorul de celuloză și hârtie a intrat în insolvență la [...]
Francezii devin primul jucător care acoperă toate segmentele din comerțul modern, o piață de 8 mld. euro. Carrefour, grupul francez care deschidea în 2001 piața hipermarketurilor, ajunsă în prezent la 4 mld. euro, face o primă încercare și pe segmentul cash&carry în speranța de a reduce diferența care îl desparte de liderul comerțului modern Kaufland, cu afaceri de peste 1,6 mld. euro anul trecut. Francezii au un nou pariu în speranța de a nu pierd [...]
Dupa primul an de exploatare a fabricii de zahar Ludus din judetul Mures, grupul francez Tereos a raportat o crestere a afacerilor de 48 de milioane de euro ca urmare a integrarii companiei romanesti. Cifra se refera la anul fiscal 2013/2014 care acopera perioada 1 apr. 2013 – 31 mar. 2014. In raportul financiar se mai mentioneaza faptul ca grupul a reusit sa majoreze randamentul productiei de sfecla de zahar in Romania, “ceea ce confirma potentialul agricol al fabricii din [...]
Exporturile au urcat în iulie cu 12,7% față de iunie și cu 6,6% față de aceeași lună din 2013, la nivelul record de 4,8 miliarde euro, în timp ce creșterea importurilor a fost de 4,8% și, respectiv, 10,6%, deficitul comercial situându-se la 520 milioane euro, în scădere cu 52,7 milioane euro. Conform estimărilor preliminare ale Institutului Național de Statistică, în lei, exporturile FOB au însumat în iulie 21,05 miliarde lei, în creștere cu 5,6% [...]

 

Conferinta Meat Milkk 2019
Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN
Ultimele anunturi