Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Alimentele pe care îl consumăm, aromele pe care apreciem și chiar modul în care gândim despre mâncare evoluează constant și influențează toate aspectele vieții noastre. Dezvoltarea unor noi tehnologii, creșterea populației și popularitatea tot mai mare a mâncării pe rețelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendințelor alimentare din 2016. De la greieri, la  fulgi de drojdie și la străvechile cereale, iată 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro.


 


1. 2016 sau Anul Internațional al Leguminoaselor


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul Internațional al Leguminoaselor, un eveniment important atât din perspectiva nutriției cât și a alimentației sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe și semințe uscate: mazăre uscată, fasole, năut, și linte.


Pe lângă metodele tradiționale de a le găti și felurile de mâncare pe care tindem să le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), în 2016, vom remarca mai multe experimente cu făină din leguminoase, o alternativă bogată în fibre și proteine pentru produsele de panificație tradiționale.


De asemenea, ca o alternativă de făină fără gluten, acest tip de produs va fi la mare căutare.  Vânzările totale ale produselor fără gluten sunt estimate să atingă pragul de 2.34 miliarde de dolari până în 2019. 


 


2. O alimentație care să includă cât mai multe legume


De obicei, oamenii greșesc atunci când asociază o alimentație bazată pe legume cu un regim strict vegan. În mare parte, o alimentație bazată pe legume pur și simplu se referă la ideea unei alimentații sustenabile din motive legate de sănătate sau ecologice: mănânci mai multe legume și reduci consumul de produse de origine animală.


De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice în alimentația ta în loc să recurgi la obișnuitele mezeluri sau alte produse din carne.


 


3. “Ascultă-ți stomacul”


2016 este anul în care ar trebui să acorzi mai multe atenție “intestinelor”. Legătură dintre intestine și creier este reprezentată de microbiomul intestinal, care funcționează practic ca un „al doilea creier” al organismului.


Deoarece intestinele acționează că prima linie de apărare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte în îmbunătățirea gândirii și a sănătății creierului, cât și în ceea ce privește scăderea riscului de boli autoimune și neurodegenetative.


Pe măsură ce acest subiect promițător devine din ce în mai studiat în comunitatea științifică, vor apărea mai multe articole despre importantă alimentelor care protejează, stimulează și sprijină tractul intestinal. Deși cu toții am auzit despre importantă probioticelor în acest sens, nu strică să încerci și o dietă bazată pe alimente bogate în probiotice: iaurt, murături sau lapte de soia.


 


4.  Cerealele viitorului


Cerealele integrale 100% precum și alți carbohidrați complexi încă sunt de actualitate. Cu sau fără gluten, cereale precum grâul Kamut, bulgurul, alacul, hrișca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sănătate fiind bogate în vitamina B și conținând mai multe fibre decât cerealele rafinate. Deși încă nu au avut un impact semnificativ pe piață că variantele tradiționale, le poți găsi în batoane de cereale sau chiar în alimente congelate.


 


5. Fulgi de drojdie inactivă


Pe măsură ce trendul vegan continuă să crească în lumea culinară, este de așteptat că acest produs să fie folosit că topping peste tot. Cunoscut și sub numele de “nooch” (sau parmezan fără lactoză) acest produs are o aromă de nucă și derivă din trestia de zahăr sau melasă. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, și de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 în doar un sfert cană de fulgi.


6. Alimentele bogate în grăsimi


 


În 2015, grăsimile au fost redescoperite de către nutriționiști, dar trebuie subliniat faptul că beneficiile acestor alimente sunt vizibile în măsura în care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat în detrimentul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al legumelor și fructelor.


Concluzia: zilele în care citeai cu atenție etichetele pentru a găsi cele mai bune dulciuri fără grăsimi s-au terminat, dar încearcă să optezi produse bogate în grăsimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 


 


7. Nouă dietă mediteraneană este cea Nordică


Nouă dietă Nordică a fost inspirată din obiceiurile alimentare ale populației din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Aceasta constă în consumul alimentelor de sezon locale, ulei de răpită, peste gras precum și alte ingredient bogate în proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumărate studii au demonstrat că această dietă ajută la scăderea în greutate, precum și la reducerea tensiunii arteriale.


 


8. Biodinamic: următorul nivel al organicului


Biodinamic este noul cuvânt la modă în lumea nutriției. În prezent, este cea mai ecologică formă de agricultură: cultivarea se realizează fără pesticide și îngrășăminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajută acest tip de ferme să se dezvolte cumpărând alimente cultivate biodinamic.


 


9. Entofagia


Consumul de insecte sau “entofagia” este următorul trend în nutriție. Experții alimentari consideră greierii proteina viitorului, fiind o alternativă sustenabilă la carne. Producția de greieri poate fi implementată cu resurse de apă și pământ semnificativ mai reduse decât cele pentru creșterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai săraci în grăsimi săturate decât carnea și conțin cantități semnificative de magneziu, fier și calciu. 


 


10.  Abilitatea de a fi/trăi în prezent  - noul mod de a număra caloriile


Zilele în care numărai caloriile și cântăreai mâncarea încercând noi diete s-au terminat.Următorul trend alimentar sănătos începe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune în legătură cu felul în care mănânci, savurezi și trăiești experiență în sine. Nutriționiștii încep să pună accent pe actul de a mânca, pe diferența dintre a fi sătul și a sfi atisfăcut (un fenomen numit “sindromul sătul dar nu satisfăcut), consumul ridicat de fibre și predilecția pentru alimente bogate în nutrienți.

Alte articole recomandate:

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine și pe lanțul de producție va rămâne la 9%, indiferent de discuțiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiționale din curtea Ministerului Agriculturii. "Există un angajament al ministerelor și în primul [...]
(Comunicat) În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Aceste acțiuni vor include toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene, circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru [...]
In perioada 4-5 septembrie 2014, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va efectua o deplasare la Bruxelles, Belgia, pentru a participa la Reuniunea extraordinară a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit). Tema reuniunii o constituie interdicția impusă de Federația Rusă asupra importului de produse agricole din Uniunea Europeană. În cadrul [...]
Premium Pudding este cea mai fina si mai cremoasa budinca creata de companie pana in prezent, fiind in acelasi timp foarte usor de preparat, informeaza Revista Piata. Gama contine trei arome deosebite, de Fistic, Vanilie Bourbon si Ciocolata Belgiana, care sunt pentru prima data folosite in budincile Dr. Oetker din Romania. Campania de comunicare consta in promotii nationale in magazine, cu premii garantate, spot radio, machete de presa, materiale de comunicare la raft.    [...]
”Ploieștiul, prin fabrica Bergenbier, este capitala berii”, spune mândru Lucian Ghinea, președintele Bergenbier S.A., care afirmă că aceasta este cea mai modernă fabrică din România, dar și din Centrul Europei. Cu un număr de angajați de 700, fabrica de bere din Ploiești produce 20.000 de hectolitri zilnic, adică echivalentul a 4 milioane de sticle de bere de 0,5 litri. Numai depozitul primar are o capacitate de depozitare de 70.000 hectolitri [...]
Acționarii companiei brașovene Prodlacta, firmă controlată de concernul JLC din Republica Moldova, au fost convocați pe data de 8 octombrie pentru a aproba modificarea actului constitutiv, în sensul că membrii Consiliului de Administrație al producătorului brașovean de lactate pot participa la ședințe și prin intermediul „mijlocului de comunicare la distanță Skype”, se arată într-un convocator remis Bursei de Valori București, citat de cotidianul Bună Ziu [...]
Potrivit DSVSA Sălaj, la o unitate de tip măcelărie din orașul Șimleu Silvaniei, inspectorii sanitar-veterinari sălăjeni au confiscat nu mai puțin de 330 de kilograme de carne de porc cu termenul de valabilitate expirat și 71 de kilograme de produse din carne neetichetate la care nu s-a putut stabili trasabilitatea și elementele de identificare.   Tot în Șimleu Silvaniei, la un magazin de tip alimentar au fost confiscate alte 55 de kilograme de carne cu eticheta [...]
Gigantul procesator elvețian de lactate, Emmi a raportat o creștere netă a vânzărilor de 10,6% în anul financiar 2013, însumând peste 2 milioane de dolari, informează Dairy Industries. Rezultatul bun este atribuit întăririi afacerii la nivel internațional și performanței încurajatoare în piața elvețiană, care a cunoscut o creștere organic pentru prima dată din 2008, a declarat compania. Emmi Caffe Latte, Kaltbach [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN