Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Alimentele pe care îl consumăm, aromele pe care apreciem și chiar modul în care gândim despre mâncare evoluează constant și influențează toate aspectele vieții noastre. Dezvoltarea unor noi tehnologii, creșterea populației și popularitatea tot mai mare a mâncării pe rețelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendințelor alimentare din 2016. De la greieri, la  fulgi de drojdie și la străvechile cereale, iată 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro.


 


1. 2016 sau Anul Internațional al Leguminoaselor


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul Internațional al Leguminoaselor, un eveniment important atât din perspectiva nutriției cât și a alimentației sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe și semințe uscate: mazăre uscată, fasole, năut, și linte.


Pe lângă metodele tradiționale de a le găti și felurile de mâncare pe care tindem să le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), în 2016, vom remarca mai multe experimente cu făină din leguminoase, o alternativă bogată în fibre și proteine pentru produsele de panificație tradiționale.


De asemenea, ca o alternativă de făină fără gluten, acest tip de produs va fi la mare căutare.  Vânzările totale ale produselor fără gluten sunt estimate să atingă pragul de 2.34 miliarde de dolari până în 2019. 


 


2. O alimentație care să includă cât mai multe legume


De obicei, oamenii greșesc atunci când asociază o alimentație bazată pe legume cu un regim strict vegan. În mare parte, o alimentație bazată pe legume pur și simplu se referă la ideea unei alimentații sustenabile din motive legate de sănătate sau ecologice: mănânci mai multe legume și reduci consumul de produse de origine animală.


De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice în alimentația ta în loc să recurgi la obișnuitele mezeluri sau alte produse din carne.


 


3. “Ascultă-ți stomacul”


2016 este anul în care ar trebui să acorzi mai multe atenție “intestinelor”. Legătură dintre intestine și creier este reprezentată de microbiomul intestinal, care funcționează practic ca un „al doilea creier” al organismului.


Deoarece intestinele acționează că prima linie de apărare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte în îmbunătățirea gândirii și a sănătății creierului, cât și în ceea ce privește scăderea riscului de boli autoimune și neurodegenetative.


Pe măsură ce acest subiect promițător devine din ce în mai studiat în comunitatea științifică, vor apărea mai multe articole despre importantă alimentelor care protejează, stimulează și sprijină tractul intestinal. Deși cu toții am auzit despre importantă probioticelor în acest sens, nu strică să încerci și o dietă bazată pe alimente bogate în probiotice: iaurt, murături sau lapte de soia.


 


4.  Cerealele viitorului


Cerealele integrale 100% precum și alți carbohidrați complexi încă sunt de actualitate. Cu sau fără gluten, cereale precum grâul Kamut, bulgurul, alacul, hrișca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sănătate fiind bogate în vitamina B și conținând mai multe fibre decât cerealele rafinate. Deși încă nu au avut un impact semnificativ pe piață că variantele tradiționale, le poți găsi în batoane de cereale sau chiar în alimente congelate.


 


5. Fulgi de drojdie inactivă


Pe măsură ce trendul vegan continuă să crească în lumea culinară, este de așteptat că acest produs să fie folosit că topping peste tot. Cunoscut și sub numele de “nooch” (sau parmezan fără lactoză) acest produs are o aromă de nucă și derivă din trestia de zahăr sau melasă. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, și de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 în doar un sfert cană de fulgi.


6. Alimentele bogate în grăsimi


 


În 2015, grăsimile au fost redescoperite de către nutriționiști, dar trebuie subliniat faptul că beneficiile acestor alimente sunt vizibile în măsura în care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat în detrimentul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al legumelor și fructelor.


Concluzia: zilele în care citeai cu atenție etichetele pentru a găsi cele mai bune dulciuri fără grăsimi s-au terminat, dar încearcă să optezi produse bogate în grăsimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 


 


7. Nouă dietă mediteraneană este cea Nordică


Nouă dietă Nordică a fost inspirată din obiceiurile alimentare ale populației din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Aceasta constă în consumul alimentelor de sezon locale, ulei de răpită, peste gras precum și alte ingredient bogate în proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumărate studii au demonstrat că această dietă ajută la scăderea în greutate, precum și la reducerea tensiunii arteriale.


 


8. Biodinamic: următorul nivel al organicului


Biodinamic este noul cuvânt la modă în lumea nutriției. În prezent, este cea mai ecologică formă de agricultură: cultivarea se realizează fără pesticide și îngrășăminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajută acest tip de ferme să se dezvolte cumpărând alimente cultivate biodinamic.


 


9. Entofagia


Consumul de insecte sau “entofagia” este următorul trend în nutriție. Experții alimentari consideră greierii proteina viitorului, fiind o alternativă sustenabilă la carne. Producția de greieri poate fi implementată cu resurse de apă și pământ semnificativ mai reduse decât cele pentru creșterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai săraci în grăsimi săturate decât carnea și conțin cantități semnificative de magneziu, fier și calciu. 


 


10.  Abilitatea de a fi/trăi în prezent  - noul mod de a număra caloriile


Zilele în care numărai caloriile și cântăreai mâncarea încercând noi diete s-au terminat.Următorul trend alimentar sănătos începe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune în legătură cu felul în care mănânci, savurezi și trăiești experiență în sine. Nutriționiștii încep să pună accent pe actul de a mânca, pe diferența dintre a fi sătul și a sfi atisfăcut (un fenomen numit “sindromul sătul dar nu satisfăcut), consumul ridicat de fibre și predilecția pentru alimente bogate în nutrienți.

Alte articole recomandate:

Românii plătesc pentru un litru de bere 1,58 de euro, prețul fiind mai mare decât cel plătit de consumatorii din regiune, respectiv de polonezi, cehi, unguri sau bulgari.   Astfel, românii plătesc cu 23% mai mult pe litrul de bere comparativ cu polonezii și cu aproape 50% mai mult decât bulgarii, potrivit calculelor ZF pe baza unui raport al Eurostat, care analizează prețurile produselor din toate statele UE. Potrivit acestui raport, România se află l [...]
Compania vâlceană Diana, unul dintre cei mai prestigioși procesatori de carne din România, va fi prezentă la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, care își va desfășura cea de-a V-a ediție în zilele de 12 și 13 mai sun genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   Iată, însă, [...]
Reprezentanții Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție au organizat, marți, 10 decembrie, la Cluj, o întâlnite cu studenții de la UMF Cluj-Napoca ca să le vorbească despre altfel de burse de cercetare, pentru bere. „Anul acesta am avut bucuria să putem face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul de cercetare a [...]
Potrivit unui comunicat transmis la redactia infoALIMENT, in cursul lunii ianuarie 2015, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.   Unitățile din industria agroalimentară controlate, desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse [...]
  Conform companiei, ritmul de crestere din pietele emergente corelat cu incetinirea declinului pietelor mature stabilizeaza la nivel global categoria sucului 100% si o repun pe un trend de usoara crestere panain anul 2018. Rezultatele raportului arata ca sucul 100% ramane o parte importanta din alimentatia obisnuita a oamenilor, peste 40% dintre respondentii studiului declarand ca beau suc zilnic. In plus, consumatorii spun ca sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru sucurile pe car [...]
Brandul de inghetata Napoca, apartinand gigantului Unilever din anul 2009, nu va mai fi produs incepand de anul viitor in fabrica FrieslandCampina din Baciu, au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii ambelor companii, informeaza Wall Street. Unilever este prezent pe piata inghetatei prin divizia Algida in portfoliul careia se afla branduri precum Cornetto, Viennetta, Magnum, Carte D’Or, Big Milk sau Napoca, inghetata care a fost realizata pe plan local in [...]
TVA ridicat peste nivelul de suportabilitate, evaziunea care macină profitul companiilor care respectă legea, finanțarea în condițiile noului PNDR, siguranța alimentară, poziția fermierilor și procesatorilor din România în raport cu ponderea multinaționalelor, nivelul dotărilor și accesul la noile tehnologii, iată doar câteva dintre temele de maxim interes care vor fi puse în discuție la cea de-a treia ediție a [...]
MP-Agenția de Export va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, pe o piață aflată în dezechilibru”, în zilele de 12, 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   MP Agentia de Export are ca obiect de activitate intermedierea in comertul international [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN