Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Alimentele pe care îl consumăm, aromele pe care apreciem și chiar modul în care gândim despre mâncare evoluează constant și influențează toate aspectele vieții noastre. Dezvoltarea unor noi tehnologii, creșterea populației și popularitatea tot mai mare a mâncării pe rețelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendințelor alimentare din 2016. De la greieri, la  fulgi de drojdie și la străvechile cereale, iată 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro.


 


1. 2016 sau Anul Internațional al Leguminoaselor


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul Internațional al Leguminoaselor, un eveniment important atât din perspectiva nutriției cât și a alimentației sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe și semințe uscate: mazăre uscată, fasole, năut, și linte.


Pe lângă metodele tradiționale de a le găti și felurile de mâncare pe care tindem să le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), în 2016, vom remarca mai multe experimente cu făină din leguminoase, o alternativă bogată în fibre și proteine pentru produsele de panificație tradiționale.


De asemenea, ca o alternativă de făină fără gluten, acest tip de produs va fi la mare căutare.  Vânzările totale ale produselor fără gluten sunt estimate să atingă pragul de 2.34 miliarde de dolari până în 2019. 


 


2. O alimentație care să includă cât mai multe legume


De obicei, oamenii greșesc atunci când asociază o alimentație bazată pe legume cu un regim strict vegan. În mare parte, o alimentație bazată pe legume pur și simplu se referă la ideea unei alimentații sustenabile din motive legate de sănătate sau ecologice: mănânci mai multe legume și reduci consumul de produse de origine animală.


De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice în alimentația ta în loc să recurgi la obișnuitele mezeluri sau alte produse din carne.


 


3. “Ascultă-ți stomacul”


2016 este anul în care ar trebui să acorzi mai multe atenție “intestinelor”. Legătură dintre intestine și creier este reprezentată de microbiomul intestinal, care funcționează practic ca un „al doilea creier” al organismului.


Deoarece intestinele acționează că prima linie de apărare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte în îmbunătățirea gândirii și a sănătății creierului, cât și în ceea ce privește scăderea riscului de boli autoimune și neurodegenetative.


Pe măsură ce acest subiect promițător devine din ce în mai studiat în comunitatea științifică, vor apărea mai multe articole despre importantă alimentelor care protejează, stimulează și sprijină tractul intestinal. Deși cu toții am auzit despre importantă probioticelor în acest sens, nu strică să încerci și o dietă bazată pe alimente bogate în probiotice: iaurt, murături sau lapte de soia.


 


4.  Cerealele viitorului


Cerealele integrale 100% precum și alți carbohidrați complexi încă sunt de actualitate. Cu sau fără gluten, cereale precum grâul Kamut, bulgurul, alacul, hrișca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sănătate fiind bogate în vitamina B și conținând mai multe fibre decât cerealele rafinate. Deși încă nu au avut un impact semnificativ pe piață că variantele tradiționale, le poți găsi în batoane de cereale sau chiar în alimente congelate.


 


5. Fulgi de drojdie inactivă


Pe măsură ce trendul vegan continuă să crească în lumea culinară, este de așteptat că acest produs să fie folosit că topping peste tot. Cunoscut și sub numele de “nooch” (sau parmezan fără lactoză) acest produs are o aromă de nucă și derivă din trestia de zahăr sau melasă. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, și de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 în doar un sfert cană de fulgi.


6. Alimentele bogate în grăsimi


 


În 2015, grăsimile au fost redescoperite de către nutriționiști, dar trebuie subliniat faptul că beneficiile acestor alimente sunt vizibile în măsura în care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat în detrimentul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al legumelor și fructelor.


Concluzia: zilele în care citeai cu atenție etichetele pentru a găsi cele mai bune dulciuri fără grăsimi s-au terminat, dar încearcă să optezi produse bogate în grăsimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 


 


7. Nouă dietă mediteraneană este cea Nordică


Nouă dietă Nordică a fost inspirată din obiceiurile alimentare ale populației din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Aceasta constă în consumul alimentelor de sezon locale, ulei de răpită, peste gras precum și alte ingredient bogate în proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumărate studii au demonstrat că această dietă ajută la scăderea în greutate, precum și la reducerea tensiunii arteriale.


 


8. Biodinamic: următorul nivel al organicului


Biodinamic este noul cuvânt la modă în lumea nutriției. În prezent, este cea mai ecologică formă de agricultură: cultivarea se realizează fără pesticide și îngrășăminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajută acest tip de ferme să se dezvolte cumpărând alimente cultivate biodinamic.


 


9. Entofagia


Consumul de insecte sau “entofagia” este următorul trend în nutriție. Experții alimentari consideră greierii proteina viitorului, fiind o alternativă sustenabilă la carne. Producția de greieri poate fi implementată cu resurse de apă și pământ semnificativ mai reduse decât cele pentru creșterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai săraci în grăsimi săturate decât carnea și conțin cantități semnificative de magneziu, fier și calciu. 


 


10.  Abilitatea de a fi/trăi în prezent  - noul mod de a număra caloriile


Zilele în care numărai caloriile și cântăreai mâncarea încercând noi diete s-au terminat.Următorul trend alimentar sănătos începe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune în legătură cu felul în care mănânci, savurezi și trăiești experiență în sine. Nutriționiștii încep să pună accent pe actul de a mânca, pe diferența dintre a fi sătul și a sfi atisfăcut (un fenomen numit “sindromul sătul dar nu satisfăcut), consumul ridicat de fibre și predilecția pentru alimente bogate în nutrienți.

Alte articole recomandate:

Ediția 2014 a tradiționalului concurs internațional World Beer Awards s-a incheiat, stabilind clasamentul pe anul in curs. Berile selectionate de producatori pentru a participa la competitia mondiala au putut fi înscrise în 8 categorii (Dark beer, Flavoured beer, Lager, Pale beer, Sour beer, Speciality beer, Stout&Porter și Wheat beer), fiecare a avut câștigătorul ei, iar dintre cele 8 a fost aleasă cea mai bună bere din lume [...]
(Comunicat) Potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de alimente de pe piata locala, specializat in produse dietetice si terapeutice si implicat in numeroase campanii de educare a publicului roman, consumerismul exagerat, diversitatea si numarul prea mare de preparate din meniu, alimentele bogate in grasimi, zahar sau carbohidrati, consumul de bauturi alcoolice sau incalcarea regulilor de combinare a alimentelor si schimbarea brusca a dietei se regasesc printre [...]
In 2013, Expertarom Food Ingredients, furnizor de ingrediente si echipamente pentru industria alimentara, a reusit o crestere a afacerilor de 9% fata de anul precedent, pe fondul consolidarii parteneriatelor incheiate pe piata interna, dar si a dezvoltarii exporturilor. Compania ofera materii prime pentru producatori din segmentul brutarie, patiserie, cofetarie/gelaterie, produse lactate, delicatese, carne, bauturi racoritoare si spirtoase. “Portofoliu de produse este destul d [...]
Compania Microcat România are deosebita plăcere de a-si anunta prezența la cel mai mare eveniment expozițional de profil din România, Indagra 2014. La editia de anul acesta, noi Microcat România impreună cu partenerii nostri de la Aqua D&P Technologies am pregătit pentru dumneavoastră ultimele inovații în domeniul biotehnologiilor si protectiei mediului și vă asteptam la standul nostru cu numărul 34 din pavilionul C2, pentru a găsi impreună soluțiile [...]
  O nouă strategie pentru identificarea și cuantificarea nivelurilor de polizaharidă utilizate pentru a structura produsele alimentare a fost dezvoltat de un grup de cercetatori olandezi condusa de gigantul industriei Unilever, informeaza Food Navigator. Articolul publicat in jurnalul Food Chemistry, prezinta o nouă strategie pentru "identificarea fără echivoc și cuantificarea selectivă" a gumei de xantan si a gumei de carruba (LBG) în concentrate alimentar [...]
Un român consumă în jur de 57 de litri de băuturi carbonatate anual, România fiind în primele trei țări din Europa Centrală și de Est la consumul de sucuri „cu bule”, aproape de Polonia. Călin Clej, director de marketing al diviziei de băuturi a PepsiCo în regiune, spune că reducerea TVA la alimente și băuturi non­alcoolice de la 24% la 9% a adus în piața de băuturi răcoritoare o creștere con­tinuă a consumului, me­dia fiind de 17-18% [...]
Vicepreședintele PSD, Ecaterina Andronescu, a anunțat ieri, că va propune reducerea TVA la produsele din proiectul 'Cornul și Laptele' pentru creșterea calității acestor produse, dar și a atractivității în rândul copiilor față de produsele bio.           'I-am asigurat pe cei care m-au invitat aici că voi face o propunere: de a reduce TVA, în primul rând, la produsele din proiectul 'Cornul și laptele'. Cred că dacă vom aduce [...]
Doar cinci din cele 12 mari lanțuri de magazine dezvoltate în retailul modern românesc au și servicii de comandă online, ultimul intrat pe acest segment fiind Mega Image, în parteneriat cu eMag, noteaza Progresiv. Astfel, clienții eMag, cel mai mare retailer online local, care a ajuns în 13 ani la un business de aproape 200 mil. euro comercializând în principal echipamente IT&C, pot comanda de săptămâna trecută și produse precum ulei, mălai, carne, [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN