Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

La sediul Romalimenta, a avut loc o conferință de presă în care s-au discutat implicațiile nerezolvării problemei taxei de mediu, asupra Industriei alimentare din România. La întâlnirea cu presa au participat: Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Emil Dumitru-Președinte Pro Agro, Aurel Tănase-Președinte Romconserv și Dragoș Frumosu-Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria alimentară.


În cadrul dialogului cu jurnaliștii prezenți, toți cei nominalizați mai sus au acuzat reaua intenție a reprezentanților Ministerului Mediului, neimplicarea acestora în rezolvarea situației, în scopul salvării Industriei alimentare din România, dar și a agriculturii, prin implicațiile implicite, lipsa totală de dorință de dialog a autorităților, în afară de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, acela care susține cauza procesatorilor români, așteptându-se, însă, și o reacție eficientă a premierului Dacian Cioloș.


 


Referindu-se la problemele apărute din această cauză, în Industria laptelui și lactatelor din România, domnul Sorin Minea, a declarat pentru revista Fabrica de Carne:


 


”Nu înțelegem de ce trebuie să plătim noi, procesatorii de carne și toți cei din Industria alimentară trebuie să plătească niște penalități care nu ne aparțin. Ieri, suma totală era de 20 de milioane de euro. Azi (ieri-n.r.), ea crescuse la 45 de milioane, din cauza unor raportări false. Mâine, cine știe la cât va ajunge. Legea e o aberație totală: S-a scos responsabilitatea OTR-urilor și, imediat, ni s-au băgat nou, pe gât, plata a 2 lei pe tona de deșeuri, o sumă de zece ori mai mare ca media europeană. Eu cred că este și nepricepere dar și rea-voință, probată prin refuzul Ministerului Mediului de a dialoga cu noi.


Cât despre prețuri, nu pot preciza cu cât vor crește, nimeni nu poate face lucrul ăsta, în primul rând că nimeni nu știe cât va avea de plătit, repartiția făcându-se după ochi, nu în baza unor reglementări clare. De aceea, federația Romalimenta solicită primului ministru Dacian Cioloș demiterea Ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Nu demisie cerem, pentru că demisia și-o dă un om responsabil, ci demitere; Domnul Cioloș are acest exercițiu, al demiterii, așa că ne așteptăm să reacționeze în consecință, pentru că aberantele reglementări de acum distrug întreaga Industrie alimentară a României, dar și agricultura, prin consecințele negative care se vor răsfrânge asupra femierilor”, a precizat președintele Romalimenta.


La rândul său, domnul Aurel Tănase, președintele Romconserv, a declarat că întreaga industrie a conservelor de legume se va prăbuși, în condițiile în care aplicarea măsurii de a obliga procesatorii să plătească penalități care nu le aparțin vor scumpi produsele la raft, în vreme ce mărfurile din import din aceeași categorie vor fi mult mai ieftine. ”Sunt aproape sigur că în mod intenționat se urmărește ca industria alimentară din România să fie distrusă, acum, când, datprită diminuării TVA-ului, totul intrase pe o direcție mai bună pentru firme și pentru fiecare român”, a adăugat domnul Tănase.


Tot ieri, ca urmare a lipsei de reacție a autorităților, față de solicitările companiilor din sectorul alimentar românesc, Federația Romalimenta a emis un Comunicat pe care vi-l prezentăm integral:


 


”CRIZA RECICLARII AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE DIRECTE ASUPRA POPULATIEI


 


Astazi, industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate de neindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independente de aceasta. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situatia atrage dupa sine consecinte economice grave in randul producatorilor locali de alimente si implicit, al populatiei.


Federația Romalimenta a solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului suspendarea obligației de plata a contribuției la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care si-au indeplinit obligatiile legale si au contracte de plasare a responsabilitatii, pâna la solutionarea crizei. De asemenea, federatia doreste crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil si controlabil pentru toți actorii din lanțul de reciclare.


In prezent, legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care acestia nu intra in sistemul validat de stat. Producatorii din industria alimentara si-au indeplinit obligatiile prevazute de lege prin afilierea in cadrul sistemului, care a fost autorizat de catre organismele statului, respectiv Ministerul Mediului. Autoritatile au efectuat anual controale pe lant, informand industria de functionalitatea sistemului. In prezent, in urma unor controale efectuate la actori din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitati de deseuri. In aceasta situatie, autoritatile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor, desi acestia aveau contract in vigoare, indeplinindu-si sarcinile contractuale neavand nicio legatura cu fraudele sau neregulile constatate in sistem.


In lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui sa cuprinda responsabilitati clare pe tot lantul de reciclare, plata contribuției si a penalitatilor exclusiv de catre industria alimentara înseamna diminuarea competitivitatii industriei alimentare romanesti, prin introducerea unor costuri suplimentare si transferul de costuri in buzunarul cetateanului.


In consecinta, industria alimentara româneasca va consemna multiple insolvențe si falimente. Mentionan ca aceasta contributie, de 2lei/kg este de 10 ori mai mare decat media europeana, ajungad sa fie cea mai mare din Europa.


Nefunctionalitatea legii a dus la aparitia acestui blocaj care va atrage dupa sine infringement pentru Romania, platile penalitatilor fiind suportate de catre populatie. Populația va fi cea care va achita ambele note de plata.


Modalitatea de iesire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG 196/2005 privind fondul de mediu pana la identificarea responsabililor si ulterior impunerea obligatiilor de plata celor responsabili. Romalimenta ramâne în continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.


Romalimenta isi cere scuze de la populatie pentru orice fel de probleme legate de consumul de alimente ce vor aparea ca urmare a acestei crize.”


Presedinte Romalimenta                                                                Director executiv


    Sorin Minea                                                                                 Mihai Visan

Alte articole recomandate:

Dezvoltarea economică susținută din zona de Centru Vest a României impune prezența unor companii care să aducă garanții într-o lume a riscului. Bureau Veritas România, membră a Grupului Bureau Veritas, lider mondial în activități de testare, inspecție și certificare, deschide acum un nou birou, la Cluj-Napoca. Acesta este biroul operațional cu numărul cinci, după cele deschise în București, Galați, Constanța și Ploiești.   “Creșterea rapidă, în [...]
Aura Alexa Ioan Prima conferință în România despre standardele Global G.A.P. a avut loc ieri, la Hotelul Phoenicia. La dezbaterea moderată de Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, au fost invitati speciali Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. , MarekMArzec, representative Central&Eastern Europe, Macieej Majewski, Partner, Freshmazovia. Com Sp.J. Poland, Martin de Jong Managing Director AgriWorks BV, Alexandru Jurconi, președintel [...]
Potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare de piață GfK România la solicitarea Asociației Berarii României, 80% din bărbații români care obișnuiesc să consume bere sărbătoresc în compania ei și victoria echipei favorite, la finalul unei competiții sportive. Aproape 55% din bărbații români au afirmat că obișnuiesc să consume bere și după ce au petrecut o seară făcând sport cu prietenii, berea ocupând și în acest caz primul loc în [...]
  Reducerea numărului de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse fotovoltaice este ilegală, iar statul "a mers prea departe cu măsuri abuzive" împotriva industriei verzi, care vor costa statul "miliarde de euro", potrivit Asociației Române a Industriei Fotovoltaice (ARIF). "Încă din 29 martie, când Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat raportul de monitorizare a supracompensării prin intermediul cărui [...]
Argus Constanța (UARG), companie ce activează în domeniul uleiurilor și al grăsimilor, a numit, din data de 1 octombrie, drept auditor intern compania CIPL Expert Audit București, pe o perioadă de un an. În primul semestru, Argus a raportat o cifră de afaceri de 79,69 milioane lei, în scădere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, UARG a înregistrat o pierdere de 1,21 milioane lei după primele șase luni, față de un profit de 52.256 lei în [...]
Activa de mai multi ani pe piata consultantei de specialitate din zona de bio-agribusiness din Romania, Casa SCP Fratila, Rodl & Partner urmareste doua obiective: facilitarea legaturilor dintre clientii aflati in portofoliu, atat cu potentiali investitori in sectorul de profil din Romania, cat si facilitarea legaturilor acestora cu marele retail.   Nu in ultimul rand, dupa cum ne-a declarat domnul Bogdan Fratila-Partener al Casei de avocatura, prezenta la Nuremberg reprezinta si un [...]
În industrie și comerț, auditurile furnizorilor reprezintă o parte componentă a unei colaborări stabile. Cerințele consumatorilor, pericolul tot mai crescând al pretențiilor de compensare a daunelor, precum și globalizarea fluxurilor de marfă au dezvoltat un standard unitar de siguranță a calității producătorilor: International Food Standard (IFS).   IFS – carte de vizită   În prezent, auditarea conform IFS este aplicată tuturor producătorilor de alimente, [...]
Siguranța și calitatea alimentelor este în prezent o preocupare majoră. Orice caz de alterare a  alimentelor, în special atunci când este raportat de mass-media, are un impact foarte mare asupra opiniei publice. Există o cerere tot mai mare pentru îmbunătățirea controlului calității și dezvoltarea unor instrumente de încredere pentru analiza alimentelor. Codul de bare ADN este un sistem care poate identifica mostre biologice și este utilizat pentru [...]

 

Living fresh
meatmilk
testo
infoALIMENT MAGAZIN