Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

La sediul Romalimenta, a avut loc o conferință de presă în care s-au discutat implicațiile nerezolvării problemei taxei de mediu, asupra Industriei alimentare din România. La întâlnirea cu presa au participat: Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Emil Dumitru-Președinte Pro Agro, Aurel Tănase-Președinte Romconserv și Dragoș Frumosu-Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria alimentară.


În cadrul dialogului cu jurnaliștii prezenți, toți cei nominalizați mai sus au acuzat reaua intenție a reprezentanților Ministerului Mediului, neimplicarea acestora în rezolvarea situației, în scopul salvării Industriei alimentare din România, dar și a agriculturii, prin implicațiile implicite, lipsa totală de dorință de dialog a autorităților, în afară de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, acela care susține cauza procesatorilor români, așteptându-se, însă, și o reacție eficientă a premierului Dacian Cioloș.


 


Referindu-se la problemele apărute din această cauză, în Industria laptelui și lactatelor din România, domnul Sorin Minea, a declarat pentru revista Fabrica de Carne:


 


”Nu înțelegem de ce trebuie să plătim noi, procesatorii de carne și toți cei din Industria alimentară trebuie să plătească niște penalități care nu ne aparțin. Ieri, suma totală era de 20 de milioane de euro. Azi (ieri-n.r.), ea crescuse la 45 de milioane, din cauza unor raportări false. Mâine, cine știe la cât va ajunge. Legea e o aberație totală: S-a scos responsabilitatea OTR-urilor și, imediat, ni s-au băgat nou, pe gât, plata a 2 lei pe tona de deșeuri, o sumă de zece ori mai mare ca media europeană. Eu cred că este și nepricepere dar și rea-voință, probată prin refuzul Ministerului Mediului de a dialoga cu noi.


Cât despre prețuri, nu pot preciza cu cât vor crește, nimeni nu poate face lucrul ăsta, în primul rând că nimeni nu știe cât va avea de plătit, repartiția făcându-se după ochi, nu în baza unor reglementări clare. De aceea, federația Romalimenta solicită primului ministru Dacian Cioloș demiterea Ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Nu demisie cerem, pentru că demisia și-o dă un om responsabil, ci demitere; Domnul Cioloș are acest exercițiu, al demiterii, așa că ne așteptăm să reacționeze în consecință, pentru că aberantele reglementări de acum distrug întreaga Industrie alimentară a României, dar și agricultura, prin consecințele negative care se vor răsfrânge asupra femierilor”, a precizat președintele Romalimenta.


La rândul său, domnul Aurel Tănase, președintele Romconserv, a declarat că întreaga industrie a conservelor de legume se va prăbuși, în condițiile în care aplicarea măsurii de a obliga procesatorii să plătească penalități care nu le aparțin vor scumpi produsele la raft, în vreme ce mărfurile din import din aceeași categorie vor fi mult mai ieftine. ”Sunt aproape sigur că în mod intenționat se urmărește ca industria alimentară din România să fie distrusă, acum, când, datprită diminuării TVA-ului, totul intrase pe o direcție mai bună pentru firme și pentru fiecare român”, a adăugat domnul Tănase.


Tot ieri, ca urmare a lipsei de reacție a autorităților, față de solicitările companiilor din sectorul alimentar românesc, Federația Romalimenta a emis un Comunicat pe care vi-l prezentăm integral:


 


”CRIZA RECICLARII AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE DIRECTE ASUPRA POPULATIEI


 


Astazi, industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate de neindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independente de aceasta. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situatia atrage dupa sine consecinte economice grave in randul producatorilor locali de alimente si implicit, al populatiei.


Federația Romalimenta a solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului suspendarea obligației de plata a contribuției la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care si-au indeplinit obligatiile legale si au contracte de plasare a responsabilitatii, pâna la solutionarea crizei. De asemenea, federatia doreste crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil si controlabil pentru toți actorii din lanțul de reciclare.


In prezent, legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care acestia nu intra in sistemul validat de stat. Producatorii din industria alimentara si-au indeplinit obligatiile prevazute de lege prin afilierea in cadrul sistemului, care a fost autorizat de catre organismele statului, respectiv Ministerul Mediului. Autoritatile au efectuat anual controale pe lant, informand industria de functionalitatea sistemului. In prezent, in urma unor controale efectuate la actori din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitati de deseuri. In aceasta situatie, autoritatile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor, desi acestia aveau contract in vigoare, indeplinindu-si sarcinile contractuale neavand nicio legatura cu fraudele sau neregulile constatate in sistem.


In lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui sa cuprinda responsabilitati clare pe tot lantul de reciclare, plata contribuției si a penalitatilor exclusiv de catre industria alimentara înseamna diminuarea competitivitatii industriei alimentare romanesti, prin introducerea unor costuri suplimentare si transferul de costuri in buzunarul cetateanului.


In consecinta, industria alimentara româneasca va consemna multiple insolvențe si falimente. Mentionan ca aceasta contributie, de 2lei/kg este de 10 ori mai mare decat media europeana, ajungad sa fie cea mai mare din Europa.


Nefunctionalitatea legii a dus la aparitia acestui blocaj care va atrage dupa sine infringement pentru Romania, platile penalitatilor fiind suportate de catre populatie. Populația va fi cea care va achita ambele note de plata.


Modalitatea de iesire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG 196/2005 privind fondul de mediu pana la identificarea responsabililor si ulterior impunerea obligatiilor de plata celor responsabili. Romalimenta ramâne în continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.


Romalimenta isi cere scuze de la populatie pentru orice fel de probleme legate de consumul de alimente ce vor aparea ca urmare a acestei crize.”


Presedinte Romalimenta                                                                Director executiv


    Sorin Minea                                                                                 Mihai Visan

Alte articole recomandate:

Sustenabilitatea (ori durabilitatea, așa cum le place francofonilor să o denumească), este, deocamdată, o opțiune în planificarea unei afaceri. Desigur, există limitări în privința mediului, totul fiind în litera legii. Dar, o afacere durabilă presupune și alte dimensiuni, decât cele ale respectării legislației privind prezervarea mediului înconjurător. Cu siguranță, însă, va veni destul de curând o vreme în care [...]
Salariul mediu net din Ro­mâ­nia îți permite să cumperi 15 coșuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polo­nez poate cumpăra 25, iar un german 50. ZF a calculat costul me­diu al aceluiași coș cu 15 alimente în mai multe piețe din Europa Cen­trală și de Est și în Ger­­ma­nia și a ob­ser­vat că un român plă­tește în me­die 24 de euro, cu 8% mai puțin decât un po­lo­nez și cu [...]
Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% a majorat producția fiscalizată în industria de morărit și panificație la 225.000 tone în 10 luni, iar evaziunea fiscală din domeniu s-a diminuat cu 20 de procente, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. "Raportul pe 12 luni îl vom avea pe 15 octombrie, dar după 10 luni de la reducerea TVA l [...]
Timișoreana a fost brandul cu cele mai mari volume de bere vândute pe piața locală în 2014, arată datele companiei de cercetare de piață Canadean, poziție pe care a ocupat-o atât în 2013, cât și în 2012. Timișoreana, brand din segmentul mediu de preț, aflată în por­tofoliul Ursus Breweries, este secondată de Bucegi (Heineken), iar pe locul trei se află Ciucaș (Ursus).   Cumulat, primele 10 branduri de bere de pe piața locală au avut în [...]
Lanțul de restaurante KFC, care numără 52 de unități pe piața locală, deschide astăzi al șaselea restaurant de tip drive-thru din cadrul rețelei în parcul comercial Militari Shopping, situat în vestul Capitalei aproape de ieșirea pe autostrada A1 (București-Pitești). Investiția se ridică la 700.000 de euro și crează 55 de locuri de muncă, potrivit reprezentanților companiei.  „Continuăm să investim în dezvoltarea de restaurante de tip Drive Thru”, a declarat Monica [...]
Furnizorul de soluții software Arobs Transilvania, controlat de Voicu Oprean, a deschis cel de-al patrulea sediu al companiei din Cluj în clădirea de birouri Cluj Business Center, deținută de frații Buzoianu și caută 60 de oameni pe poziții de analist business, dezvoltator software și tester. Clădirea de birouri Cluj Business Center are o capacitate de aproximativ 600 de persoane, iar pe lângă Arobs, aici funcționează și sediul companiei SAP România, subsidiara locală a [...]
CMC GRUP Broker de Asigurare va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   La eveniment, CMC GRUP Broker de Asigurare va fi reprezentată de [...]
Siguranța și calitatea alimentelor este în prezent o preocupare majoră. Orice caz de alterare a  alimentelor, în special atunci când este raportat de mass-media, are un impact foarte mare asupra opiniei publice. Există o cerere tot mai mare pentru îmbunătățirea controlului calității și dezvoltarea unor instrumente de încredere pentru analiza alimentelor. Codul de bare ADN este un sistem care poate identifica mostre biologice și este utilizat pentru [...]

 

Living fresh
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN