Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

La sediul Romalimenta, a avut loc o conferință de presă în care s-au discutat implicațiile nerezolvării problemei taxei de mediu, asupra Industriei alimentare din România. La întâlnirea cu presa au participat: Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Emil Dumitru-Președinte Pro Agro, Aurel Tănase-Președinte Romconserv și Dragoș Frumosu-Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria alimentară.


În cadrul dialogului cu jurnaliștii prezenți, toți cei nominalizați mai sus au acuzat reaua intenție a reprezentanților Ministerului Mediului, neimplicarea acestora în rezolvarea situației, în scopul salvării Industriei alimentare din România, dar și a agriculturii, prin implicațiile implicite, lipsa totală de dorință de dialog a autorităților, în afară de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, acela care susține cauza procesatorilor români, așteptându-se, însă, și o reacție eficientă a premierului Dacian Cioloș.


 


Referindu-se la problemele apărute din această cauză, în Industria laptelui și lactatelor din România, domnul Sorin Minea, a declarat pentru revista Fabrica de Carne:


 


”Nu înțelegem de ce trebuie să plătim noi, procesatorii de carne și toți cei din Industria alimentară trebuie să plătească niște penalități care nu ne aparțin. Ieri, suma totală era de 20 de milioane de euro. Azi (ieri-n.r.), ea crescuse la 45 de milioane, din cauza unor raportări false. Mâine, cine știe la cât va ajunge. Legea e o aberație totală: S-a scos responsabilitatea OTR-urilor și, imediat, ni s-au băgat nou, pe gât, plata a 2 lei pe tona de deșeuri, o sumă de zece ori mai mare ca media europeană. Eu cred că este și nepricepere dar și rea-voință, probată prin refuzul Ministerului Mediului de a dialoga cu noi.


Cât despre prețuri, nu pot preciza cu cât vor crește, nimeni nu poate face lucrul ăsta, în primul rând că nimeni nu știe cât va avea de plătit, repartiția făcându-se după ochi, nu în baza unor reglementări clare. De aceea, federația Romalimenta solicită primului ministru Dacian Cioloș demiterea Ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Nu demisie cerem, pentru că demisia și-o dă un om responsabil, ci demitere; Domnul Cioloș are acest exercițiu, al demiterii, așa că ne așteptăm să reacționeze în consecință, pentru că aberantele reglementări de acum distrug întreaga Industrie alimentară a României, dar și agricultura, prin consecințele negative care se vor răsfrânge asupra femierilor”, a precizat președintele Romalimenta.


La rândul său, domnul Aurel Tănase, președintele Romconserv, a declarat că întreaga industrie a conservelor de legume se va prăbuși, în condițiile în care aplicarea măsurii de a obliga procesatorii să plătească penalități care nu le aparțin vor scumpi produsele la raft, în vreme ce mărfurile din import din aceeași categorie vor fi mult mai ieftine. ”Sunt aproape sigur că în mod intenționat se urmărește ca industria alimentară din România să fie distrusă, acum, când, datprită diminuării TVA-ului, totul intrase pe o direcție mai bună pentru firme și pentru fiecare român”, a adăugat domnul Tănase.


Tot ieri, ca urmare a lipsei de reacție a autorităților, față de solicitările companiilor din sectorul alimentar românesc, Federația Romalimenta a emis un Comunicat pe care vi-l prezentăm integral:


 


”CRIZA RECICLARII AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE DIRECTE ASUPRA POPULATIEI


 


Astazi, industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate de neindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independente de aceasta. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situatia atrage dupa sine consecinte economice grave in randul producatorilor locali de alimente si implicit, al populatiei.


Federația Romalimenta a solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului suspendarea obligației de plata a contribuției la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care si-au indeplinit obligatiile legale si au contracte de plasare a responsabilitatii, pâna la solutionarea crizei. De asemenea, federatia doreste crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil si controlabil pentru toți actorii din lanțul de reciclare.


In prezent, legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care acestia nu intra in sistemul validat de stat. Producatorii din industria alimentara si-au indeplinit obligatiile prevazute de lege prin afilierea in cadrul sistemului, care a fost autorizat de catre organismele statului, respectiv Ministerul Mediului. Autoritatile au efectuat anual controale pe lant, informand industria de functionalitatea sistemului. In prezent, in urma unor controale efectuate la actori din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitati de deseuri. In aceasta situatie, autoritatile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor, desi acestia aveau contract in vigoare, indeplinindu-si sarcinile contractuale neavand nicio legatura cu fraudele sau neregulile constatate in sistem.


In lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui sa cuprinda responsabilitati clare pe tot lantul de reciclare, plata contribuției si a penalitatilor exclusiv de catre industria alimentara înseamna diminuarea competitivitatii industriei alimentare romanesti, prin introducerea unor costuri suplimentare si transferul de costuri in buzunarul cetateanului.


In consecinta, industria alimentara româneasca va consemna multiple insolvențe si falimente. Mentionan ca aceasta contributie, de 2lei/kg este de 10 ori mai mare decat media europeana, ajungad sa fie cea mai mare din Europa.


Nefunctionalitatea legii a dus la aparitia acestui blocaj care va atrage dupa sine infringement pentru Romania, platile penalitatilor fiind suportate de catre populatie. Populația va fi cea care va achita ambele note de plata.


Modalitatea de iesire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG 196/2005 privind fondul de mediu pana la identificarea responsabililor si ulterior impunerea obligatiilor de plata celor responsabili. Romalimenta ramâne în continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.


Romalimenta isi cere scuze de la populatie pentru orice fel de probleme legate de consumul de alimente ce vor aparea ca urmare a acestei crize.”


Presedinte Romalimenta                                                                Director executiv


    Sorin Minea                                                                                 Mihai Visan

Alte articole recomandate:

85% dintre respondentii care au participat la un studiu online spun ca preturile afecteaza alegerile pe care le fac in ceea ce priveste produsele pe care le cumpara, potrivit studiului Nielsen Global Survey of Inflation Impact. Studiul realizat a avut in vedere 29.000 de respondenti online din 58 de tari (din Asia-Pacific, Europa, America Latina, Orientul Mijlociu, Africa si America de Nord) si a avut ca obiectiv identificarea modului in care oamenii, cu toate dimensiunile de venituri, se [...]
Compania germană TÜV Rheinland, specializată în certificare și inspecție, va fi prezentă la cea de-a V-a ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov sub genericul „SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   ție [...]
Bureau Veritas, liderul mondial in servicii de certificare, continua parteneriatul de succes cu Vel Pitar, cea mai mare companie de panificatie din Romania. Certificarea IFS pentru  fabricile Vel Pitar din Brasov si Cluj-Napoca, obtinuta in urma auditului Bureau Veritas, este o dovada clara a angajamentului fata de setul de cerinte necesare pentru a indeplini standardele de siguranta alimentara si a dorintei de imbunatatire continua pentru satisfactia clientului final. Redam mai jos [...]
Alături de temele și dezbaterile care vor fi puse în discuție în ziua inaugurală a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2016, care va avea loc la Hotel Alpin din Poiana Brașov, în pogramul datei de 12 mai, fireste, este prevăzut și workshop-ul Lapte-Procesatori.   Pornind de la constatarea că, doar dispunând de o tehnologie de ultimă generație poți face față noilor cerințe din ce în ce ma [...]
CMC GRUP Broker de Asigurare va participa la cea de-a V-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, manifestare care se va desfășura în zilele de 12 și 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”SUBFINANȚARE, SUPRATAXARE, IMPORTURI-Ziduri în calea unui business de succes, într-o economie aflată în dezechilibru”.   La eveniment, CMC GRUP Broker de Asigurare va fi reprezentată de [...]
Activa de mai multi ani pe piata consultantei de specialitate din zona de bio-agribusiness din Romania, Casa SCP Fratila, Rodl & Partner urmareste doua obiective: facilitarea legaturilor dintre clientii aflati in portofoliu, atat cu potentiali investitori in sectorul de profil din Romania, cat si facilitarea legaturilor acestora cu marele retail.   Nu in ultimul rand, dupa cum ne-a declarat domnul Bogdan Fratila-Partener al Casei de avocatura, prezenta la Nuremberg reprezinta si un [...]
Consumul de ciuperci în România este estimat la un kilogram pe cap de locuitor, în scădere cu 10% în ultimul an și de patru ori mai puțin față de media în Uniunea Europeană, potrivit lui Eugen Băjenaru, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România. Din datele asociației, în România se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piață de aproximativ 50 de milioane de euro.Eugen Băjenariu spune că volumul [...]
Potrivit noilor normative care reglementează produsele tradiționale, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la alimente, la 400 de kilograme (sau litri) pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi. "După noua legislație, toate produsele tradiționale trebuie să obțină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puține produse tradiționale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradițional fără să [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN