Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Cine mai controlează piața de legume și fructe românească? Este o întrebare grea, la care anul acesta răspunsul este mult mai complicat de dat decât până acum, întrucât ”vinovații” nu pot fi căutați doar printre importatori, fermieri sau retail. Pe lângă acești principali actori, anul acesta și-au făcut simțită ”vinovăția” încă doi noi adversari: seceta și …inevitabilul embargou rusesc!


 


Seceta, bat-o vina!


Seceta din acest an a determinat ca producțiile de legume și fructe să fie mai mici cu peste 20%, un procent semnificativ, ceea ce va duce, inevitabil, la scumpirea acestor produse, începând din toamnă.


Aurel Tănase, directorul executiv al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din Româniaa recunoscut, într-o conferință de presă: "Reducerea producției de legume și fructe va fi de peste 20% în acest an din cauza secetei și se va manifesta cel puțin la culturile care au prins înfloritul în perioada de maximă temperatură. La ora actuală, piața este suficient de bine aprovizionată din producția internă, este diversă și nu sunt probleme. Luna august a fost traversată cu bine, pentru că populația a fost în vacanță, iar consumul a fost mai mic, însă, în ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservării pentru iarnă", a declarat  directorul executiv al Prodcom.


În ceea ce privește prețurile legumelor și fructelor, Tănase susține că deja se fac simțite în piețe unele majorări, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, mai ales la ceapă și cartofi.


Producătorii cer sprijinul Ministerului Agriculturii!


"Se simte deja o creștere de preț, mai ales la ceapă și la cartofi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Același efect va fi și la cartofi, pentru că producțiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puțin 30-40%, în condițiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în piețe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut prețul din fermă era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar în piețe ajungea până la un leu pe kilogram", a explicat Tănase.


Șeful Prodcom a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producătorii de legume și fructe care au înregistrat pagube din cauza secetei, însă, deocamdată, se lucrează la centralizarea suprafețelor afectate.


"Ne-am întâlnit cu conducerea Ministerului Agriculturii și am solicitat îndreptarea atenției către acest sector. La legume, excesul de temperatură și diferența mare între zi și noapte au făcut ca o bună parte din flori să avorteze, chiar până la 40%, cu efect asupra scăderii producției, iar la fructe seceta a dus, mai ales în incintele neirigate, la o necreștere a fructului, ceea ce îl face nevandabil comercial, oferta orientându-se mai mult pe partea industrială. Sunt două categorii de producători spre care se îndreaptă atenția autorităților, respectiv micul producător, cu un program de minimis, și fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile și o acoperire parțială în 2016. Probabil, în această perioadă, se notifică primăriile în raza cărora sunt suprafețele afectate pentru deplasarea unor comisii și încercarea de centralizare în vederea definirii unei anumite valori", a explicat Aurel Tănase.


Suprafața cultivată cu legume în acest an, aflată în evidența asociației, este de 243.000 de hectare, din care 100.000 de hectare cu cartofi. Circa 65% din total reprezintă suprafețele care fac obiectul autoconsumului, diferența fiind cea care intră pe partea comercială a micului producător sau în piețe, supermarketuri și ca materie primă pentru procesare.


Și procesarea își are problemele ei!


"Pe partea de procesare sunt ceva probleme, mai ales la roșii. Deși am insistat pe un sprijin de 1.400 euro pe tonă, totuși, nu s-au realizat suprafețele la care noi ne așteptam și, la ora actuală, se simte un deficit de 30-40% față de nevoile fabricilor. Avem capacități de procesare în România de peste 300.000 de tone, cantitate materie primă procesată, dar, din păcate, nu sunt acoperite cu materiile prime necesare, deoarece producerea de legume, atât comerciale, cât și industriale, presupune un risc, un efort, o incintă irigată și de foarte multe ori, este și cazul anului acesta, producția este 'lovită' de consum și acest lucru se răsfrânge asupra prețului", a spus șeful Prodcom.


Astfel, legumele din solarii au un preț de cost de 0,9—1 leu pe kilogram, dar producătorii au fost nevoiți să vândă în pierdere, cu doar 0,6 — 0,8 lei/kg, iar acest lucru i-a descurajat.


INS: Legumele și fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult


Institutul Național de Statistică a făcut publice, printr-un recent comunicat de presă, ultimele statistici în ceea ce privește evoluția prețurilor la legume și fructe. Din analiza specialiștilor INS rezultă faptul că prețurile de consum înregistrare în luna mai au crescut 0,1% față de luna mai a anului 2015.„Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,1%, în luna mai comparativ cu luna mai 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), creșterea a fost de 0,2%”, se arată comunicarea Institutului Național de Statistică.


Specialiștii de la Institutul Național de Statistică au măsurat evoluția prețurilor, luând în comparație și prețurile înregistrate în anul 2014, în aceași perioadă. “Prețurile de consum în luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 0,7%, măsurate prin IPC și cu 0,6%, măsurate prin IAPC. La grupa mărfurilor nealimentare prețurile au rămas relativ stabile”, au spus oficialii de la INS. În luna mai, cel mai însemnate evoluții ale prețurilor au fost înregistrate la fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de alte legume și conserve de legume 3,57%, fructe și conserve din fructe 3,27% și legume și conserve de legume 2,08%.


Românii consumă mai multe legume, iar fructele sunt mult mai scumpe!

Frecvența cu care românii achiziționează fructe sau legume fresh este de aproximativ o dată la două săptămâni, pe parcursul unui an, în creștere față de anul anterior, după cum rezultă dintr-o recentă cercetare a GfK România. 
Shopperii plătesc în medie 3,4 lei pe kg pentru fructe și 2,3 lei pe kg pentru legume. Cu toate că prețul pentru fructe pe kilogram este unul mai mare, la nivel de total valoare a categoriei dominante sunt legumele, acestea fiind achiziționate în cantități mai mari și cu o frecvență de cumpărare mai ridicată. 


Comerțul tradițional și, în special, piețele deschise și aprozarele rămân locurile preferate pentru achiziția fructelor și legumelor proaspete.  Cu toate acestea, se observă o predilecție din ce în ce mai mare pentru cumpărarea acestor categorii și din comerțul modern. Dacă în cazul legumelor primează comerțul tradițional (aproape trei sferturi din valoarea totală a categoriei este reprezentată de acest canal), în ceea ce privește fructele, comertul modern acoperă aproximativ jumatate din valoare. Hipermarketul este cel mai important canal din comerțul modern, însă atât pentru fructe, cât și pentru legume, supermarketurile și discounterii au avut cea mai importantă dezvoltare. De altfel, fructele și legumele reprezintă cel mai important segment din coșul de alimente proaspete al românilor, urmate fiind de lactate și de carne.

Alte articole recomandate:

”Pentru Multitech, anul 2014 reprezintă deja un succes deosebit”, a declarat doamna Melinda Torok, Managing Partner al companiei Multitech, aducând un argument mai mult decât solid: ”Iată, până la data de 10 octombrie, cifra noastră de afaceri a fost dublă, față de anul 2013, reușind să atingem pragul de un milion de euro. Cu siguranță, cifra va mai crește, până la finalul anului.” Desigur, aceastp realizare nu s-a putut face [...]
Dupa cum informeaza businesswire.com, la jumatatea acestui an, compania americana Gyrotron Technology a depus o cerere pentru Brevet provizoriu referitor la o tehnologie revolutionara care ar rezolva problema contaminarii carcaselor de carne, dar si a pestelui care ar urma sa intre in procesul de fabricatie. In esenta ei, tehnologia Gyotron, care se inscrie in linia prelucrarilor termice, se bazeaza prin conceperea unui dispozitiv care foloseste fizica plasmei si reactia la fuziune. In teste, [...]
România se află pe locul șase în Europa din punctul de vedere al consumului de bere, în spatele unor state precum Cehia, Austria, Germania, Polonia și Lituania ♦ Trei sferturi din consumul local de bere se realizează acasă, prețurile din magazine fiind la jumătate față de cele din restaurante ♦ Norvegienii au cele mai mari prețuri la bere din Europa, în timp ce, la polul opus, bulgarii plătesc cel mai puțin pentru un litru de bere ♦ În timp ce la [...]
Bureau Veritas, liderul mondial in servicii de certificare, continua parteneriatul de succes cu Vel Pitar, cea mai mare companie de panificatie din Romania. Certificarea IFS pentru  fabricile Vel Pitar din Brasov si Cluj-Napoca, obtinuta in urma auditului Bureau Veritas, este o dovada clara a angajamentului fata de setul de cerinte necesare pentru a indeplini standardele de siguranta alimentara si a dorintei de imbunatatire continua pentru satisfactia clientului final. Redam mai jos [...]
În 2009, când criza începea să se resimtă puternic și în România, Alin și Alina Dolha, doi tineri din județul Mureș, abia puneau bazele unei mici afaceri de familie, într-un domeniu complet necunoscut – producție de săpunuri din plante și uleiuri naturale. Au pus „la bătaie“ circa 20.000 de euro pentru a-și dota atelierul din Reghin cu echipamente, pentru a achiziționa materia primă, a face stocuri, dar și pentru a testa produsele, iar [...]
Asociațiile de producători viticoli care au în proprietate și care exploatează minimum 100 de hectare de viță de vie nobilă ar putea primi de la statul român până la 80% din valoarea de investiție pentru înființarea și dezvoltarea combinatelor de vinificație. O propunere legislativă în acest sens a fost aprobată de Camera Deputaților din Comisia de agricultură cu o majoritate de 20 de voturi, iar inițiativa legislativă va ajunge în curând î [...]
Prețul laptelui crud în statele din UE ar putea scădea sub 30 de euro cenți pe litru, până în decembrie 2014, estimează Christophe Lafougere, membru Gira Board.   În unele țări scăderea prețului laptelui plătit la poarta fermei ar putea fi semnificativă: de exemplu, în Statele Baltice unde prețul laptelui ar putea ajunge până la 18 de euro cenți pe litru, ca urmare a schimbărilor de pe piața mondială [...]
Proiectele de promovare a produselor agroalimentare în tările aflate sub asistentă financiară internatională sau care au un acord cu FMI si UE ar putea dispune de fonduri mai mari, dup ce Romania a solicitat  cresterea cofinantării UE, la aceste programe. De asemenea, tara noastra a insistat pentru mentinerea cotei de finantare a agentilor economici participanti la program la nivelul actual de 20%, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul român agriculturii, Daniel Constantin, [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN