Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează printr-o rezistență deosebită, putând persista  timp de doi  ani în sol, un an în apă, sau trei ani, la temperatura camerei.


 


O boală perversă


Aceasta este atât de perversă, încât reușeșete chiar să supra­viețuiască și să se multiplice în frigider, la 4-6 grade Celsius. Ea se transmite prin hrana contaminată: lapte nepasteurizat și produse realizate din acesta, mai ales brânzeturi moi, carne insuficient preparată termic, ouă, vegetale nespălate. În ciuda gravității bolii, ea se manifestă doar la indivizi cu o imunitate scazută (gravide, nou-născuți, persoane în vârstă, bolnavi imunodeprimați - suferind de diabet zaharat, boli renale sau hepatice cronice, cancer, colagenoze), pacienți ce fac corticoterapie prelungită. Adulții și copiii sănătoși, chiar dacă se infectează, sunt rezistenți la boală sau fac forme ușoare, inaparente. La gravide, boala apare cu o frecvență de 20 de ori mai mare ca în restul populației, circa o treime dintre cazuri fiind depistate la acestea. Fătul și nou-născutul adus pe lume de o mamă infectată este chiar mai susceptibil la boală decât mama. Bebelușul se poate infecta transplacentar sau în momentul nașterii. Chiar după formele grave de boală, nu se instalează imunitatea.


Biofilme de protecție


Listeria monocytogenă este omniprezentă în mediul înconjurător și poate fi luată din sol, plante, animale și chiar din pește marin și fructe de mare. Aceasta a fost, de asemenea, găsită într-o varietate foarte largă de produse alimentare, dar prezența sa este deosebit de periculoasă în alimentele refrigerate procesate cu un termen de valabilitate lung, cum ar fi peștele afumat, pateurile, brânzeturile moi și carnea gata preparată pentru consum. Acest lucru este cauzat de faptul că listeria este capabilă să crească lent, la temperaturi în jur de 0 ° C și, prin urmare, ea se poate multiplica la niveluri periculoase în produsele alimentare refrigerate, dacă nu este controlată. Speciile Listeria sunt, de asemenea, colonizatori comuni de fabrici de produse alimentare, în cazul în care acestea pot forma biofilme, care sunt dificil de îndepărtat. Aceste biofilme pot acționa ca rezervoare de persistență pentru contaminarea alimentelor procesate, dacă acestea nu sunt controlate, indiferent  dacă sunt contaminate sau nu cu Listeria.


Din acest motiv, multe țări au introdus o legislație specială, pentru a încerca să controleze incidența listeriozei dar, în multe cazuri, reglementările necesită o monitorizare microbiologică a Listeriei monocytogenes. De exemplu, în UE, este obligatorie testarea periodică a produselor alimentare gata preparate pentru consum, pentru detectarea Listeriei, și sunt impuse limite de absență, de la 25 g de la punctul de producție și până la 100 ufc/g, la expierarea termenului de valabilitate.


De asemenea, este necesară prelevarea de probe și testarea în zonele de prelucrare a mediului. În SUA o abordare de "toleranță zero" a fost luată față de Listeria monocytogenes pentru produsele alimentare gata pentru consum, iar testarea periodică este încurajată pentru a demonstra conformitatea.


Criterii microbiologice obligatorii


Criteriile microbiologice pentru depistarea Listeriei nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe în alimentele pentru consum, ceea ce duce la un nivel crescut de infecție, este concluzia unui studiu realizat de Institutul Federal German pentru evaluarea riscurilor (BfR). BfR a evaluat rezultatele a 2540 de teste pe alimente, pentru depisatrea Listeriei monocytogenes, pe trei grupe de produse: pește afumat, brânză moale și semi-moale și produse din carne tratate termic. Rezultatele acestui studiu a dus la concluzia că persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cât și femeile gravide, ar trebui să evite consumul unor astfel de produse, aceasta fiind o măsură de precauție.


Aceste probe au fost testate de către autoritățile din statul federal, ca parte a unui studiu de referință, la nivelul UE. BfR a avertizat asupra faptului că produsele care depășesc limitele microbiologice stabilite de legislația europeană privind Listeria monocytogenes, în ceea ce privește data de vânzare (expirare) a produselor, nu pot fi negociabile. Astfel, operatorii economici trebuie să se asigure că introduc pe piață numai acele produse care nu depășesc aceste criterii, atunci când sunt depozitate și manipulate corespunzător, întrucât, dacă se depășesc aceste limite, există riscul ca un număr mare de consumatori să contracteze o infecție cu listeria.


Produsele din pește afumat, cele mai periculoase!


Potrivit raportului, Listeria monocytogenes a fost găsită în 10,3% din gama de pește, 2,1% în produsele din carne și 0,5% în probele de brânză colectate de la supermarket-uri și magazine, în momentul expirării termenului de valabilitate. Cu toate acestea, limita de siguranță alimentară din UE, care prevede 100 bacterii pe gram, a fost depășită doar în cazul a 1,7% produse pește, 0,4% produse din carne și 0,06% din probele de brânzeturi. Însă, ținând cont de popularitatea acestor alimente și a implicațiilor grave pe care bacteria o poate avea asupra sănătății consumatorilor, este justificat controlul produselor. Numai în 2014, în Europa au fost raportate aproximativ 1.470 de cazuri umane de contaminare cu listeria, cu o rată a mortalitățiide 12,7%.


EFSA a constatat, luând în calcul un singur test din cele enumerate, că proporția pozitivă de listeria, la pește, a avut un număr de Listeria monocytogenes de 10 cfu / g sau mai mult, ajungând la 2,2%, în momentul prelevării, și fiind la 3.2%, la sfârșitul perioadei de conservare! Din cele 66 de probe analizate la pește, în momentul prelevării, 29 dintre acestea conțineau Listeria monocytogenes, care depășea nivelul de 100 ufc / g, admis de standardele UE. La sfârșitul perioadei de valabilitate, 99 din probele recoltate la pește au avut un număr de 10 UFC/g sau mai mult, iar 52 de probe au depășit nivelul de 100ufc/g.


În cazul produselor de carne tratate termic și ambalate, care au fost testate, testul de enumerare a fost de 99,1% la sfârșitul perioadei de valabilitate, în timp ce 0,9% au avut rezultate pozitive, fiind infestate cu Listeria. Important este și faptul că, din cele 32 de produse din carne care au fost testate la sfârșitul perioadei de valabilitate, majoritatea au avut un număr de 10 UFC/g, sau mai mult, în timp ce 15 probe au avut valori ale Listeriei care au depășit nivelul de 100 UFC/g. În ceea ce privește brânzeturile moi sau semi-moi găsite positive, situația a fost mult mai bună. Doar două dintre aceste produse testate au fost depistate cu Listeria, într-o cantitate care depășea 100 cfu/g, la sfârșitul perioadei de valabilitate.

Alte articole recomandate:

Că trebuie să existe comunități de iubitori ai jamurilor, cu greu ar fi o surpriză pentru mulți dintre noi. În Grecia, dar și în România, gemurile sunt consumate cu lingurița, din boluri, urmate de apă, apoi de un lichior. Sunt delicatese care au fost considerate o dată preparate medicinale. Dar, cum trebuie să procedezi, pentru a realiza echilibrul corect, pentru un produs perfect? Este pectina utilizată în limite corecte și legale? Care este [...]
În apropierea Sărbătorilor de Crăciun când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. În cazul [...]
(Comunicat) Producătorii agricoli români susținuți prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spații protejate dau dovadă de seriozitate și cumpătare în ceea ce privește utilizarea optimă și în condiții de siguranța a produselor de protecție a plantelor. Astfel, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de [...]
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a trecut din subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ședința Executivului de miercuri. "Prin ordonanța de urgență adoptată se au în vedere: elaborarea unitară și urgentă a Strategiei Naționale a Sectorului Pescăresc 2014-2020, asigurarea finanțării programelor multianuale pentru colectarea datelor, inspecție și control în sectorul [...]
Virusul diareei epidemice porcine (The Porcine Epidemic Diarrhea virus - PEDv) a afectat 20 de state americane, printre care și  Iowa, Carolina de Nord, Minnesota, Oklahoma și Nebraska, informează  Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (UDSA). Boala se răspândește doar în rândul porcilor tineri a căror rată de mortalitate este de 50%, dar poate ajunge până la 100%, susțin medicii veterinari implicați în studierea acestui focar de infecție. [...]
Controalele inspectorilor DSVSA Vaslui desfãsurate în perioada premergãtoare sãrbãtorilor de iarnã, inclusiv în timpul acestora au dus la verificarea unui numãr de 242 de unitãti. Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor, desfãsurate în acest interval, au fost aplicate 8 sanctiuni contraventionale, în valoare de 6.200 de lei, au fost acordate 9 avertismente si emise sapte ordonante pentru [...]
(Comunicat) In perioada 10.06. – 20.06.2014  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor. • Au fost controlati 1.042 operatori economici constatandu-se abateri la 750(~ 72 %);• A fost [...]
Sistemul de certificare a alimentelor fără aditivi cu potențial periculos sau controversați a fost lansat miercuri în România, în contextul în care studiile au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informații clare și transparente cu privire la adaosurile de aditivi, informează Agerpres. CEFF România a lansat marca CEFF Certified E-Friendly Food, care este înregistrată la nivelul Uniunii Europene și atestă că produs [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN