Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează printr-o rezistență deosebită, putând persista  timp de doi  ani în sol, un an în apă, sau trei ani, la temperatura camerei.


 


O boală perversă


Aceasta este atât de perversă, încât reușeșete chiar să supra­viețuiască și să se multiplice în frigider, la 4-6 grade Celsius. Ea se transmite prin hrana contaminată: lapte nepasteurizat și produse realizate din acesta, mai ales brânzeturi moi, carne insuficient preparată termic, ouă, vegetale nespălate. În ciuda gravității bolii, ea se manifestă doar la indivizi cu o imunitate scazută (gravide, nou-născuți, persoane în vârstă, bolnavi imunodeprimați - suferind de diabet zaharat, boli renale sau hepatice cronice, cancer, colagenoze), pacienți ce fac corticoterapie prelungită. Adulții și copiii sănătoși, chiar dacă se infectează, sunt rezistenți la boală sau fac forme ușoare, inaparente. La gravide, boala apare cu o frecvență de 20 de ori mai mare ca în restul populației, circa o treime dintre cazuri fiind depistate la acestea. Fătul și nou-născutul adus pe lume de o mamă infectată este chiar mai susceptibil la boală decât mama. Bebelușul se poate infecta transplacentar sau în momentul nașterii. Chiar după formele grave de boală, nu se instalează imunitatea.


Biofilme de protecție


Listeria monocytogenă este omniprezentă în mediul înconjurător și poate fi luată din sol, plante, animale și chiar din pește marin și fructe de mare. Aceasta a fost, de asemenea, găsită într-o varietate foarte largă de produse alimentare, dar prezența sa este deosebit de periculoasă în alimentele refrigerate procesate cu un termen de valabilitate lung, cum ar fi peștele afumat, pateurile, brânzeturile moi și carnea gata preparată pentru consum. Acest lucru este cauzat de faptul că listeria este capabilă să crească lent, la temperaturi în jur de 0 ° C și, prin urmare, ea se poate multiplica la niveluri periculoase în produsele alimentare refrigerate, dacă nu este controlată. Speciile Listeria sunt, de asemenea, colonizatori comuni de fabrici de produse alimentare, în cazul în care acestea pot forma biofilme, care sunt dificil de îndepărtat. Aceste biofilme pot acționa ca rezervoare de persistență pentru contaminarea alimentelor procesate, dacă acestea nu sunt controlate, indiferent  dacă sunt contaminate sau nu cu Listeria.


Din acest motiv, multe țări au introdus o legislație specială, pentru a încerca să controleze incidența listeriozei dar, în multe cazuri, reglementările necesită o monitorizare microbiologică a Listeriei monocytogenes. De exemplu, în UE, este obligatorie testarea periodică a produselor alimentare gata preparate pentru consum, pentru detectarea Listeriei, și sunt impuse limite de absență, de la 25 g de la punctul de producție și până la 100 ufc/g, la expierarea termenului de valabilitate.


De asemenea, este necesară prelevarea de probe și testarea în zonele de prelucrare a mediului. În SUA o abordare de "toleranță zero" a fost luată față de Listeria monocytogenes pentru produsele alimentare gata pentru consum, iar testarea periodică este încurajată pentru a demonstra conformitatea.


Criterii microbiologice obligatorii


Criteriile microbiologice pentru depistarea Listeriei nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe în alimentele pentru consum, ceea ce duce la un nivel crescut de infecție, este concluzia unui studiu realizat de Institutul Federal German pentru evaluarea riscurilor (BfR). BfR a evaluat rezultatele a 2540 de teste pe alimente, pentru depisatrea Listeriei monocytogenes, pe trei grupe de produse: pește afumat, brânză moale și semi-moale și produse din carne tratate termic. Rezultatele acestui studiu a dus la concluzia că persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cât și femeile gravide, ar trebui să evite consumul unor astfel de produse, aceasta fiind o măsură de precauție.


Aceste probe au fost testate de către autoritățile din statul federal, ca parte a unui studiu de referință, la nivelul UE. BfR a avertizat asupra faptului că produsele care depășesc limitele microbiologice stabilite de legislația europeană privind Listeria monocytogenes, în ceea ce privește data de vânzare (expirare) a produselor, nu pot fi negociabile. Astfel, operatorii economici trebuie să se asigure că introduc pe piață numai acele produse care nu depășesc aceste criterii, atunci când sunt depozitate și manipulate corespunzător, întrucât, dacă se depășesc aceste limite, există riscul ca un număr mare de consumatori să contracteze o infecție cu listeria.


Produsele din pește afumat, cele mai periculoase!


Potrivit raportului, Listeria monocytogenes a fost găsită în 10,3% din gama de pește, 2,1% în produsele din carne și 0,5% în probele de brânză colectate de la supermarket-uri și magazine, în momentul expirării termenului de valabilitate. Cu toate acestea, limita de siguranță alimentară din UE, care prevede 100 bacterii pe gram, a fost depășită doar în cazul a 1,7% produse pește, 0,4% produse din carne și 0,06% din probele de brânzeturi. Însă, ținând cont de popularitatea acestor alimente și a implicațiilor grave pe care bacteria o poate avea asupra sănătății consumatorilor, este justificat controlul produselor. Numai în 2014, în Europa au fost raportate aproximativ 1.470 de cazuri umane de contaminare cu listeria, cu o rată a mortalitățiide 12,7%.


EFSA a constatat, luând în calcul un singur test din cele enumerate, că proporția pozitivă de listeria, la pește, a avut un număr de Listeria monocytogenes de 10 cfu / g sau mai mult, ajungând la 2,2%, în momentul prelevării, și fiind la 3.2%, la sfârșitul perioadei de conservare! Din cele 66 de probe analizate la pește, în momentul prelevării, 29 dintre acestea conțineau Listeria monocytogenes, care depășea nivelul de 100 ufc / g, admis de standardele UE. La sfârșitul perioadei de valabilitate, 99 din probele recoltate la pește au avut un număr de 10 UFC/g sau mai mult, iar 52 de probe au depășit nivelul de 100ufc/g.


În cazul produselor de carne tratate termic și ambalate, care au fost testate, testul de enumerare a fost de 99,1% la sfârșitul perioadei de valabilitate, în timp ce 0,9% au avut rezultate pozitive, fiind infestate cu Listeria. Important este și faptul că, din cele 32 de produse din carne care au fost testate la sfârșitul perioadei de valabilitate, majoritatea au avut un număr de 10 UFC/g, sau mai mult, în timp ce 15 probe au avut valori ale Listeriei care au depășit nivelul de 100 UFC/g. În ceea ce privește brânzeturile moi sau semi-moi găsite positive, situația a fost mult mai bună. Doar două dintre aceste produse testate au fost depistate cu Listeria, într-o cantitate care depășea 100 cfu/g, la sfârșitul perioadei de valabilitate.

Alte articole recomandate:

Virusul diareei epidemice porcine (The Porcine Epidemic Diarrhea virus - PEDv) a afectat 20 de state americane, printre care și  Iowa, Carolina de Nord, Minnesota, Oklahoma și Nebraska, informează  Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (UDSA). Boala se răspândește doar în rândul porcilor tineri a căror rată de mortalitate este de 50%, dar poate ajunge până la 100%, susțin medicii veterinari implicați în studierea acestui focar de infecție. [...]
În urma controalelor efectuate în perioa 18 -29 decembrie 2014, inspectorii Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au retras de la comercializare 2.280 de kg de produse alimentare (de origine animală și non-animală), și 93.625 de ouă, care erau improprii pentru consumul uman ,reiese dintr-un comunicat remis de instituție. Controalele inspectorilor ANSVSA au continuat și în perioada 18 decembrie 2014 – 29 decembrie 2014, prin [...]
Urmare temperaturilor caniculare înregistrate în ultimul interval de timp, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București a dispus efectuarea de controale pentru a verifica modul de transport, manipulare, depozitare și comercializare a produselor alimentare. Au fost verificate mai multe societăți comerciale, cu activitate de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare, la unele din [...]
La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti a avut loc un Simpozion care a detaliat aspectele Regulamentului 1169/2011, cu aplicabilitate partiala din 14 decembrie 2014 si totala, din 2016. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, la el participand un numar impresionant de specialisti din industria alimentara si din retail.   In cadrul Simpozionului, doamna Mirona Daia, expert in etichetare, a sustinut comunicarea cu titlul "Reglementari legislative pentru impunatatirea informarii [...]
  Agenția pentru Industria Alimentară din Scoția va înființa un organism autonom în țara, acest proiect trecând de lege, informează Food Navigator. Food Standards Scotland (FSS) își va începe activitatea la 1 aprilie după ce a devenit o entitate juridică și proiectul de lege a primit aviz fiind conform cu Royal Assent. Această nouă entitate va prelua toate funcțiile îndeplinite în prezent de către divizia [...]
Inspectorii sanitari-veterinari declară război deschis rețelelor de carne de animale sacrificate clandestin. Saptamana trecuta, o echipă de control a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a surprins mai multe persoane din Podu Iloaiei care urmăreau să comercializeze ilegal aproximativ 200 de kilograme de carne de cal. Aurel Mihnea, în vârstă de 73 de ani, împreună cu unul din fii și mai mulți nepoți au primit “vizita” un [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
ANSVSA a desfășurat, în perioada 10 iunie – 4 iulie, o acțiune de amploare, la nivel național, pentru a verifica  modul în care operatorii din domeniu respectă condițiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea și comercializarea laptelui crud și a produselor din lapte către consumatorul final. La nivelul fiecărei DSVSA județene și, respectiv, a municipiului București, au fost constituite echipe mixte (formate din specialiști î [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN