Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume fructe. Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


In unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.236 controale, fiind acordate 115 avertismente precum și 127 amenzi în cuantum de 166.500 lei.       


In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități cum ar fi:


-       neconformități privind respectarea regulilor de igienă (tencuială, depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal DDD, contract SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, substanțe dezinfecție, iluminat, paviment, vestiar, plase insecte, dospitor, instalații frigorifice, chiuvetă, termometre, grup sanitar, aparate măsură și control, vitrine frigorifice);


-       neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsă HACCP);


-       neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare);


-       neconformități documentare (documente, trasabilitate)


-       neconformități privind personalul (examene medicale, fișe aptitudini, echipament protecție)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, mijloc transport neînregistrat, comercializare, compatibilități, termene remediere).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


-       Arad, 2.000 lei - depozitare materilor prime, produse semifinite, materi auxiliare fără respectarea criterilor de compatibilitate;


-       Argeș, 3.200 lei - ustensile și utilaje igienizate necorespunzător, igienizare necorespunzătoare unități;


-       Bacău, 600 lei - echipament de protecție a alimentului incomplet, comercializarea directă către consumatorul final în spații necorespunzătoare;


-       Bihor, 2.000 lei - condiții de igienă necorespunzătoare;


-       Bistrița-Năsăud, 13.400 lei - produse preambalate fără eticheta de producător, produse cu ambalaj degradat, echipament de protecție incomplet, manipulare neigienică, vitrină frigorifica igienizată necorespunzător, lipsă chiuvetă, lipsa echipamentelor de măsura și control a temperaturii în spațiile frigorifice, lipsă program autocontrol prelevare probe, lipsă vize periodice privind starea de sănătate a personalului, facilități de uscare a mâinilor din material textil, pereți neîntreținuți, agregate frigorifice cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, lipsă dezinfectanți, monitorizări ale temperaturii neefectuate la zi, paviment și pereți degradați, tavan afumat în zona cuptorului, dospitor cu zone de rugină, panacoade cu pete de rugină, pereți cu zone de igrasie,  răcire și ambalare produs finit în spațiul de depozitare faină;


-       Botoșani, 3.800 lei - manipulare necorespunzătoare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor, grup sanitar necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


-       Brașov, 2.400 lei - igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare;


-       Brăila, 600 lei- spații de depozitare neîntreținute conform normelor;


-       București, 8.000 lei- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării, transportului și valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;


-       Cluj, 9.600 lei - Desfășurare de activități neînregistrate, asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;


-       Dâmbovița, 14.900 lei - spații și utilaje neîntreținute, lipsă plăci faianță la vestiare și perete nefinisat, deficiențe trasabilitate fructe la import, nerespectare cerințe Ordin 145/2007, deficiențe neremediate în termen, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 11.000 lei - depozitare, etichetare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 5.000 lei - unitatea funcționează fără documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Gorj, 18.400 lei - utilizarea insuficientă a mijloacelor de ventilație în timpul procesului de fabricație, igienizarea necorespunzătoare a suprafețelor și echipamentelor de lucru pe durata programului de lucru, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, paviment neigienizat pe care sunt aruncate resturi de ambalaje, obiecte personale existente pe tejgheaua de comercializare, lipsa recipientului igienic pentru precolectarea deșeurilor, lipsă etichetare, produse alimentare depozitate direct pe paviment, nerespectarea vecinătăților, neîntreținerea spațiului, a aparaturii frigorifice și a rafturilor de expunere a produselor, nu exista evidențe scrise ale activității de verificare la recepție, a înregistrărilor referitoare la produsele refuzate la recepție, vitrina frigorifică este în stare precară de igienă;


-       Ialomița, 11.800 lei - manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, paviment și pereți igienizați necorespunzător, instalație de iluminat defectă, depozitare necorespunzătoare, neasigurarea corespunzătoare a trasabilității produselor;


-       Ilfov, 8.000 lei - etichetare necorespunzătoare, nedemonstrarea trasabilității;


-       Maramures, 4.000 lei - igienă necorespunzătoare spații producție depozitare, etichetare necorespunzătoare;


-       Mehedinți, 3.600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor de producție și de depozitare precum și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea circuitelor funcționale, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare,  lipsa buletin analiză la apă și produse finite, lipsa proces verbal de execuție lucrări DDD,  iluminat artificial neprotejat, depozitare necorespunzătoare substanțe de igienizare;


-       Mureș, 3.000 lei - produse neetichetate, etichetă incompletă, igienă și depozitare necorespunzătoare;


-       Neamț, 14.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Olt, 15.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Prahova, 4.000 lei - depozitare necorespunzătoare;


-       Sibiu, 1.000 lei- igienă necorespunzătoare;


-       Vaslui, 1.200 lei - neîntreținerea spațiilor de lucru, nu se monitorizează temperatura de depozitare, depozitare pe paviment;


-       Valcea, 3.600 lei - spații neîntreținute corespunzător, etichetare necorespunzătoare, lipsă documente care să ateste trasabilitatea;


-       Vrancea, 2.400 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea instalațiilor, utilajelor  și ustensilelor de lucru, nerespectarea condițiilor de depozitare, ambalare și etichetare necorespunzătoare;


 


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova în eforturile de informare și comunicare publică O delegație de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele Autorității, dr. Vladimir Mănăstireanu, desfășoară în perioada 28 — 29 iulie o misiune de evaluare a nevoilor de informare și [...]
Instrumentele Testo vă ajută să asigurați calitatea alimentelor pe parcursul întregului lanț de producție, fără întrerupere și în conformitate cu standardele existente. Măsurarea parametrilor precum temperatura, umiditatea, valoarea pH-ului sau calitatea uleiului de gătit – în timpul producției, transportului sau al preparării alimentelor – nu a fost niciodată mai ușoară. Instrumentele de măsură Testo și-au doved [...]
Inspectorii OPC din Alba au reluat, luni, verificarile, in azilul de batrani unde in luna iunie au gasit 150 de kilograme de carne congelata, expirata de 9 ani. In plus, anchetatorii controleaza si alte doua centre pentru varstnici, in Alba Iulia. Rezultatele actiunii vor fi date publicitatii in scurta vreme. Controlul a scos la iveala lucruri socante: mai multi batrani ingrijiti de o congregatie crestina din Alba Iulia mancau carne care fusese bagata in congelatoarele azilului in 2005, desi [...]
Depistarea unor alimente infestate au adus în atenția publică o boală mai puțin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubație a bolii este între 3 și 70 de zile (în medie 30 de zile). Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice și sălbatice, existentă pe sol și în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează [...]
Controalele inspectorilor DSVSA Vaslui desfãsurate în perioada premergãtoare sãrbãtorilor de iarnã, inclusiv în timpul acestora au dus la verificarea unui numãr de 242 de unitãti. Ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor, desfãsurate în acest interval, au fost aplicate 8 sanctiuni contraventionale, în valoare de 6.200 de lei, au fost acordate 9 avertismente si emise sapte ordonante pentru [...]
Setul Testo 206-pH2 vă permite să măsurați sigur și eficient valoarea pH-ului și a temperaturii în medii semisolide. Este ideal pentru laboratoare, industria alimentară sau procesele de producție industrială. Testo 206-pH2 este ideal pentru aplicații în medii semisolide, în special pentru măsurarea pH-ului în alimente vâscoase cum ar fi jeleuri, creme, brânzeturi, fructe, etc. Instrumentul se remarcă datorită combinației dintre sonda pH [...]
(Comunicat) În acest interval, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat 92 de transporturi de produse de origine nonanimală, importate din următoarele țări terțe: Turcia, Macedonia, Ucraina, China, Ecuador, Argentina, Africa de Sud, Republica Moldova și Serbia, care au însumat o cantitate de 24.468 tone. Dintre acestea, 49 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) și 43 de transporturi în [...]
Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN