Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume fructe. Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


In unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.236 controale, fiind acordate 115 avertismente precum și 127 amenzi în cuantum de 166.500 lei.       


In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități cum ar fi:


-       neconformități privind respectarea regulilor de igienă (tencuială, depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal DDD, contract SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, substanțe dezinfecție, iluminat, paviment, vestiar, plase insecte, dospitor, instalații frigorifice, chiuvetă, termometre, grup sanitar, aparate măsură și control, vitrine frigorifice);


-       neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsă HACCP);


-       neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare);


-       neconformități documentare (documente, trasabilitate)


-       neconformități privind personalul (examene medicale, fișe aptitudini, echipament protecție)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, mijloc transport neînregistrat, comercializare, compatibilități, termene remediere).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


-       Arad, 2.000 lei - depozitare materilor prime, produse semifinite, materi auxiliare fără respectarea criterilor de compatibilitate;


-       Argeș, 3.200 lei - ustensile și utilaje igienizate necorespunzător, igienizare necorespunzătoare unități;


-       Bacău, 600 lei - echipament de protecție a alimentului incomplet, comercializarea directă către consumatorul final în spații necorespunzătoare;


-       Bihor, 2.000 lei - condiții de igienă necorespunzătoare;


-       Bistrița-Năsăud, 13.400 lei - produse preambalate fără eticheta de producător, produse cu ambalaj degradat, echipament de protecție incomplet, manipulare neigienică, vitrină frigorifica igienizată necorespunzător, lipsă chiuvetă, lipsa echipamentelor de măsura și control a temperaturii în spațiile frigorifice, lipsă program autocontrol prelevare probe, lipsă vize periodice privind starea de sănătate a personalului, facilități de uscare a mâinilor din material textil, pereți neîntreținuți, agregate frigorifice cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, lipsă dezinfectanți, monitorizări ale temperaturii neefectuate la zi, paviment și pereți degradați, tavan afumat în zona cuptorului, dospitor cu zone de rugină, panacoade cu pete de rugină, pereți cu zone de igrasie,  răcire și ambalare produs finit în spațiul de depozitare faină;


-       Botoșani, 3.800 lei - manipulare necorespunzătoare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor, grup sanitar necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


-       Brașov, 2.400 lei - igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare;


-       Brăila, 600 lei- spații de depozitare neîntreținute conform normelor;


-       București, 8.000 lei- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării, transportului și valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;


-       Cluj, 9.600 lei - Desfășurare de activități neînregistrate, asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;


-       Dâmbovița, 14.900 lei - spații și utilaje neîntreținute, lipsă plăci faianță la vestiare și perete nefinisat, deficiențe trasabilitate fructe la import, nerespectare cerințe Ordin 145/2007, deficiențe neremediate în termen, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 11.000 lei - depozitare, etichetare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 5.000 lei - unitatea funcționează fără documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Gorj, 18.400 lei - utilizarea insuficientă a mijloacelor de ventilație în timpul procesului de fabricație, igienizarea necorespunzătoare a suprafețelor și echipamentelor de lucru pe durata programului de lucru, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, paviment neigienizat pe care sunt aruncate resturi de ambalaje, obiecte personale existente pe tejgheaua de comercializare, lipsa recipientului igienic pentru precolectarea deșeurilor, lipsă etichetare, produse alimentare depozitate direct pe paviment, nerespectarea vecinătăților, neîntreținerea spațiului, a aparaturii frigorifice și a rafturilor de expunere a produselor, nu exista evidențe scrise ale activității de verificare la recepție, a înregistrărilor referitoare la produsele refuzate la recepție, vitrina frigorifică este în stare precară de igienă;


-       Ialomița, 11.800 lei - manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, paviment și pereți igienizați necorespunzător, instalație de iluminat defectă, depozitare necorespunzătoare, neasigurarea corespunzătoare a trasabilității produselor;


-       Ilfov, 8.000 lei - etichetare necorespunzătoare, nedemonstrarea trasabilității;


-       Maramures, 4.000 lei - igienă necorespunzătoare spații producție depozitare, etichetare necorespunzătoare;


-       Mehedinți, 3.600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor de producție și de depozitare precum și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea circuitelor funcționale, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare,  lipsa buletin analiză la apă și produse finite, lipsa proces verbal de execuție lucrări DDD,  iluminat artificial neprotejat, depozitare necorespunzătoare substanțe de igienizare;


-       Mureș, 3.000 lei - produse neetichetate, etichetă incompletă, igienă și depozitare necorespunzătoare;


-       Neamț, 14.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Olt, 15.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Prahova, 4.000 lei - depozitare necorespunzătoare;


-       Sibiu, 1.000 lei- igienă necorespunzătoare;


-       Vaslui, 1.200 lei - neîntreținerea spațiilor de lucru, nu se monitorizează temperatura de depozitare, depozitare pe paviment;


-       Valcea, 3.600 lei - spații neîntreținute corespunzător, etichetare necorespunzătoare, lipsă documente care să ateste trasabilitatea;


-       Vrancea, 2.400 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea instalațiilor, utilajelor  și ustensilelor de lucru, nerespectarea condițiilor de depozitare, ambalare și etichetare necorespunzătoare;


 


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Prezent la Expo-Conferința Internațională Meat & Milk 2016, domnul Radu Rotiș Chețan, șeful veterinarilor din România, susține cu convingere că este esențial ca populația să știe care sunt companiile sancționate pentru nereguli privind siguranța alimentară. În aceeași vreme, instituția pe care o conduce refuză să dea publicității astfel de informații, atât la solicitarea expresă, cât și în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorită [...]
Multe alimente existente pe piata respecta normele care tin de gust si de aspect, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs, fapt esential când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat si în raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, conform caruia o mare parte dintre alimentele vândute în comert nu respecta normele de etichetare si de conformitate impuse de legislatia în [...]
"Cele mai multe dintre prioritățile de cercetare identificate ar trebui abordate în anii următori astfel incat rezultate sa fie disponibile în termen scurt sau mediu (inainte de 2030)", se afirma in raport, informeaza Nutra Ingredients. Diete personalizate, sustenabilitate, elaborarea politicii integrate și informare a consumatorilor a legăturii dintre alimente și sănătate sunt cele patru idei prioritare identificate în raportul de previziune al Comisiei [...]
Comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia ConsumatorilorIasi au derulat in luna iunie mai multe controale la operatorii economici din judet care comercializeaza produse lactate, informeaza cotidianul Buna ziua Iași. Verificarile au fost efectuate in cadrul tematicii referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si public [...]
  Cert ID Europa a introdus un program de certificare pentru a confirma că lecitina din floarea-soarelui nu conține urme de soia, informează Food Navigator. Programul este destinat pentru furnizorii de lecitină de floarea soarelui - în special pentru cei care aprovizionează industria de panificație, ciocolată și produse de patiserie – mai ales că în ultimul timp sectorul alimentar caută alternative de utilizat pe scară largă a lecitinei emulsificată din [...]
Într-un interviu acordat pentru Agrointel, Liviu Harbuz a declarat că medicii veterinari sunt responsabili începând de la aspectele ecologice și până la siguranța alimentară. Acesta a adăugat: ”O primă chestiune ce trebuie menționată este reforma în domeniul asistenței medical-veterinare în contextul în care concesionarea activităților veterinare către medicii veterinari de liberă practică a împlinit 14 ani (durata [...]
(Agerpres) Un nou tip de gripă aviară, denumită H5N6, care ar putea da naștere unor noi probleme a fost descoperit în China, au avertizat specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Virusul este foarte periculos pentru păsări, având în vedere că înaripatele infestate mor în 72 de ore. Noua tulpină a apărut în mai multe zone din China, însă acestea sunt foarte îndepărtate unele de altele. Organizația [...]
Controalele efectuate de inspectorii Serviciului Igienă din cadrul Directiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt sunt o adevărată aventură în piețele agroalimentare din municipiul Slatina. Potrivit acestora la sosirea lor în piețe micii producărori își ascund brânza și smântâna în traiste și sacoșe sau pur și simpli pleacă acasă. Conform ordinului 111/2008, micii producători nu mai au voie să-și vândă marfa decât [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN