Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume fructe. Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


In unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.236 controale, fiind acordate 115 avertismente precum și 127 amenzi în cuantum de 166.500 lei.       


In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități cum ar fi:


-       neconformități privind respectarea regulilor de igienă (tencuială, depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal DDD, contract SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, substanțe dezinfecție, iluminat, paviment, vestiar, plase insecte, dospitor, instalații frigorifice, chiuvetă, termometre, grup sanitar, aparate măsură și control, vitrine frigorifice);


-       neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsă HACCP);


-       neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare);


-       neconformități documentare (documente, trasabilitate)


-       neconformități privind personalul (examene medicale, fișe aptitudini, echipament protecție)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, mijloc transport neînregistrat, comercializare, compatibilități, termene remediere).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


-       Arad, 2.000 lei - depozitare materilor prime, produse semifinite, materi auxiliare fără respectarea criterilor de compatibilitate;


-       Argeș, 3.200 lei - ustensile și utilaje igienizate necorespunzător, igienizare necorespunzătoare unități;


-       Bacău, 600 lei - echipament de protecție a alimentului incomplet, comercializarea directă către consumatorul final în spații necorespunzătoare;


-       Bihor, 2.000 lei - condiții de igienă necorespunzătoare;


-       Bistrița-Năsăud, 13.400 lei - produse preambalate fără eticheta de producător, produse cu ambalaj degradat, echipament de protecție incomplet, manipulare neigienică, vitrină frigorifica igienizată necorespunzător, lipsă chiuvetă, lipsa echipamentelor de măsura și control a temperaturii în spațiile frigorifice, lipsă program autocontrol prelevare probe, lipsă vize periodice privind starea de sănătate a personalului, facilități de uscare a mâinilor din material textil, pereți neîntreținuți, agregate frigorifice cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, lipsă dezinfectanți, monitorizări ale temperaturii neefectuate la zi, paviment și pereți degradați, tavan afumat în zona cuptorului, dospitor cu zone de rugină, panacoade cu pete de rugină, pereți cu zone de igrasie,  răcire și ambalare produs finit în spațiul de depozitare faină;


-       Botoșani, 3.800 lei - manipulare necorespunzătoare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor, grup sanitar necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


-       Brașov, 2.400 lei - igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare;


-       Brăila, 600 lei- spații de depozitare neîntreținute conform normelor;


-       București, 8.000 lei- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării, transportului și valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;


-       Cluj, 9.600 lei - Desfășurare de activități neînregistrate, asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;


-       Dâmbovița, 14.900 lei - spații și utilaje neîntreținute, lipsă plăci faianță la vestiare și perete nefinisat, deficiențe trasabilitate fructe la import, nerespectare cerințe Ordin 145/2007, deficiențe neremediate în termen, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 11.000 lei - depozitare, etichetare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 5.000 lei - unitatea funcționează fără documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Gorj, 18.400 lei - utilizarea insuficientă a mijloacelor de ventilație în timpul procesului de fabricație, igienizarea necorespunzătoare a suprafețelor și echipamentelor de lucru pe durata programului de lucru, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, paviment neigienizat pe care sunt aruncate resturi de ambalaje, obiecte personale existente pe tejgheaua de comercializare, lipsa recipientului igienic pentru precolectarea deșeurilor, lipsă etichetare, produse alimentare depozitate direct pe paviment, nerespectarea vecinătăților, neîntreținerea spațiului, a aparaturii frigorifice și a rafturilor de expunere a produselor, nu exista evidențe scrise ale activității de verificare la recepție, a înregistrărilor referitoare la produsele refuzate la recepție, vitrina frigorifică este în stare precară de igienă;


-       Ialomița, 11.800 lei - manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, paviment și pereți igienizați necorespunzător, instalație de iluminat defectă, depozitare necorespunzătoare, neasigurarea corespunzătoare a trasabilității produselor;


-       Ilfov, 8.000 lei - etichetare necorespunzătoare, nedemonstrarea trasabilității;


-       Maramures, 4.000 lei - igienă necorespunzătoare spații producție depozitare, etichetare necorespunzătoare;


-       Mehedinți, 3.600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor de producție și de depozitare precum și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea circuitelor funcționale, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare,  lipsa buletin analiză la apă și produse finite, lipsa proces verbal de execuție lucrări DDD,  iluminat artificial neprotejat, depozitare necorespunzătoare substanțe de igienizare;


-       Mureș, 3.000 lei - produse neetichetate, etichetă incompletă, igienă și depozitare necorespunzătoare;


-       Neamț, 14.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Olt, 15.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Prahova, 4.000 lei - depozitare necorespunzătoare;


-       Sibiu, 1.000 lei- igienă necorespunzătoare;


-       Vaslui, 1.200 lei - neîntreținerea spațiilor de lucru, nu se monitorizează temperatura de depozitare, depozitare pe paviment;


-       Valcea, 3.600 lei - spații neîntreținute corespunzător, etichetare necorespunzătoare, lipsă documente care să ateste trasabilitatea;


-       Vrancea, 2.400 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea instalațiilor, utilajelor  și ustensilelor de lucru, nerespectarea condițiilor de depozitare, ambalare și etichetare necorespunzătoare;


 


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

(Agerpres) Etichetarea ar putea trece din subordinea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, Liviu Harbuz, deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. ‘Avem în vedere un act normativ care va stabili foarte clar care sunt limitele de competență între ANSVSA, ANPC și celelalte instituții implicate pe lanțul alimentar [...]
În cursul lunii noiembrie 2016 Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe. C [...]
În perioada 19-20.04.2016, inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au efectuat 192 verificări în unități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, inclusiv control oficial (conform Ordinelor nr. 64/2007 și 113/2008), evaluări în vederea înregistrării/autorizării sanitare veterinare etc.,  raportat la programele și tematicile proprii specifice sau urmare unor sesizări primite. D [...]
Compania specialistă în producerea brânzeturilor de capră și oaie, Hekking din Olanda este somat cu adăugarea ilegală de substanțe de conservare în brânzeturile sale organice. Se pare că producătorul de brânză a amestecat , de asemenea, laptele produs organic cu lapte convențional. Interesantă în această descoperire este rețeaua internațională de raportare implicată. Este vorba de o asociație germană de control a calității [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice ș [...]
Inspectorii OPC din Alba au reluat, luni, verificarile, in azilul de batrani unde in luna iunie au gasit 150 de kilograme de carne congelata, expirata de 9 ani. In plus, anchetatorii controleaza si alte doua centre pentru varstnici, in Alba Iulia. Rezultatele actiunii vor fi date publicitatii in scurta vreme. Controlul a scos la iveala lucruri socante: mai multi batrani ingrijiti de o congregatie crestina din Alba Iulia mancau carne care fusese bagata in congelatoarele azilului in 2005, desi [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a actualizat raportul de consultanță științifică cu privire la alergeni alimentari, luând în considerare datele recente publicate privind prevalența alergenilor alimentari în Europa, informează Food Navigator. Cele mai recente sfaturi actualizează raportul EFSA din 2003, și examinează toate datele publicate referitoare la proteinele care au fost identificate ca alergen [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN