Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În cursul lunii noiembrie 2015 ANSVSA și Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfăsurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară.


 


Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume fructe. Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.


In unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.236 controale, fiind acordate 115 avertismente precum și 127 amenzi în cuantum de 166.500 lei.       


In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități cum ar fi:


-       neconformități privind respectarea regulilor de igienă (tencuială, depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal DDD, contract SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, substanțe dezinfecție, iluminat, paviment, vestiar, plase insecte, dospitor, instalații frigorifice, chiuvetă, termometre, grup sanitar, aparate măsură și control, vitrine frigorifice);


-       neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsă HACCP);


-       neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare);


-       neconformități documentare (documente, trasabilitate)


-       neconformități privind personalul (examene medicale, fișe aptitudini, echipament protecție)


-       altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, mijloc transport neînregistrat, comercializare, compatibilități, termene remediere).


 


Pentru neconformitățile constatate au fost acordate amenzi în următoarele județe:


-       Arad, 2.000 lei - depozitare materilor prime, produse semifinite, materi auxiliare fără respectarea criterilor de compatibilitate;


-       Argeș, 3.200 lei - ustensile și utilaje igienizate necorespunzător, igienizare necorespunzătoare unități;


-       Bacău, 600 lei - echipament de protecție a alimentului incomplet, comercializarea directă către consumatorul final în spații necorespunzătoare;


-       Bihor, 2.000 lei - condiții de igienă necorespunzătoare;


-       Bistrița-Năsăud, 13.400 lei - produse preambalate fără eticheta de producător, produse cu ambalaj degradat, echipament de protecție incomplet, manipulare neigienică, vitrină frigorifica igienizată necorespunzător, lipsă chiuvetă, lipsa echipamentelor de măsura și control a temperaturii în spațiile frigorifice, lipsă program autocontrol prelevare probe, lipsă vize periodice privind starea de sănătate a personalului, facilități de uscare a mâinilor din material textil, pereți neîntreținuți, agregate frigorifice cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, lipsă dezinfectanți, monitorizări ale temperaturii neefectuate la zi, paviment și pereți degradați, tavan afumat în zona cuptorului, dospitor cu zone de rugină, panacoade cu pete de rugină, pereți cu zone de igrasie,  răcire și ambalare produs finit în spațiul de depozitare faină;


-       Botoșani, 3.800 lei - manipulare necorespunzătoare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor, grup sanitar necorespunzător, depozitare necorespunzătoare;


-       Brașov, 2.400 lei - igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare;


-       Brăila, 600 lei- spații de depozitare neîntreținute conform normelor;


-       București, 8.000 lei- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării, transportului și valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;


-       Cluj, 9.600 lei - Desfășurare de activități neînregistrate, asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;


-       Dâmbovița, 14.900 lei - spații și utilaje neîntreținute, lipsă plăci faianță la vestiare și perete nefinisat, deficiențe trasabilitate fructe la import, nerespectare cerințe Ordin 145/2007, deficiențe neremediate în termen, depozitare necorespunzătoare;


-       Dolj, 11.000 lei - depozitare, etichetare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, etichetare necorespunzătoare;


-       Giurgiu, 5.000 lei - unitatea funcționează fără documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;


-       Gorj, 18.400 lei - utilizarea insuficientă a mijloacelor de ventilație în timpul procesului de fabricație, igienizarea necorespunzătoare a suprafețelor și echipamentelor de lucru pe durata programului de lucru, lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, paviment neigienizat pe care sunt aruncate resturi de ambalaje, obiecte personale existente pe tejgheaua de comercializare, lipsa recipientului igienic pentru precolectarea deșeurilor, lipsă etichetare, produse alimentare depozitate direct pe paviment, nerespectarea vecinătăților, neîntreținerea spațiului, a aparaturii frigorifice și a rafturilor de expunere a produselor, nu exista evidențe scrise ale activității de verificare la recepție, a înregistrărilor referitoare la produsele refuzate la recepție, vitrina frigorifică este în stare precară de igienă;


-       Ialomița, 11.800 lei - manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, paviment și pereți igienizați necorespunzător, instalație de iluminat defectă, depozitare necorespunzătoare, neasigurarea corespunzătoare a trasabilității produselor;


-       Ilfov, 8.000 lei - etichetare necorespunzătoare, nedemonstrarea trasabilității;


-       Maramures, 4.000 lei - igienă necorespunzătoare spații producție depozitare, etichetare necorespunzătoare;


-       Mehedinți, 3.600 lei - nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea spațiilor de producție și de depozitare precum și a echipamentelor de lucru folosite, nerespectarea circuitelor funcționale, nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare,  lipsa buletin analiză la apă și produse finite, lipsa proces verbal de execuție lucrări DDD,  iluminat artificial neprotejat, depozitare necorespunzătoare substanțe de igienizare;


-       Mureș, 3.000 lei - produse neetichetate, etichetă incompletă, igienă și depozitare necorespunzătoare;


-       Neamț, 14.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Olt, 15.000 lei - depozitare necorespunzătoare a materiei prime și produsului finit, nerespectarea normelor privind întreținere spațiilor de depozitare;


-       Prahova, 4.000 lei - depozitare necorespunzătoare;


-       Sibiu, 1.000 lei- igienă necorespunzătoare;


-       Vaslui, 1.200 lei - neîntreținerea spațiilor de lucru, nu se monitorizează temperatura de depozitare, depozitare pe paviment;


-       Valcea, 3.600 lei - spații neîntreținute corespunzător, etichetare necorespunzătoare, lipsă documente care să ateste trasabilitatea;


-       Vrancea, 2.400 lei - nerespectarea normelor privind întreținerea instalațiilor, utilajelor  și ustensilelor de lucru, nerespectarea condițiilor de depozitare, ambalare și etichetare necorespunzătoare;


 


De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.


Serviciul Comunicare

Alte articole recomandate:

Specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la ce scrie pe etichetă în momentul în care cumpărăm ceva. Pentru că a început maratonul cumpărăturilor de Paște, specialiștii avertizează să fim cumpătați în momentul în care intrăm în magazine. Aceștia susțin că etichetele sunt înșelătoare, iar cumpărătorii pot cădea foarte ușor în plasa comercianților. Etichetele și reclamele sunt două elemente esențiale care îi atrag pe oameni. Fie că [...]
  Criteriile de evaluare a laboratoarelor de testare a alimentelor sunt reprezentate de norme generale și specifice, în baza cărora se realizează evaluarea, în vederea autorizării laboratoarelor supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Funcționarea laboratoarelor în care se desfășoară activități supuse autorizării sanitar veterinare este condiționată de autorizarea acestora de către autoritățile competente.   Noi, [...]
Din acest an, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau beneficiaza de o sectie noua de diagnostic de laborator. Sectia este inclusa in Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor si va putea analiza in cel mult 48 de ore orice proba prelevata din produsele alimentare din carne. Aici, se vor putea lucra concomitent 96 probe. “Deocamdata, a fost validata intern metoda de determinare a speciei de provenienta din tesut muscular si preparate [...]
În perioada 23-27.05.2016, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, au desfășurat activități de control în: cantine care funcționează în incinta creșelor și grădinițelor, unități de procesare și depozitare a produselor alimentare, unități de comercializare a produselor alimentare de origine animală, unități de alimentație publică etc. Au fost verificate 308 de unități, iar în urma acestor controale au fost aplicate [...]
Controalele efectuate de inspectorii Serviciului Igienă din cadrul Directiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt sunt o adevărată aventură în piețele agroalimentare din municipiul Slatina. Potrivit acestora la sosirea lor în piețe micii producărori își ascund brânza și smântâna în traiste și sacoșe sau pur și simpli pleacă acasă. Conform ordinului 111/2008, micii producători nu mai au voie să-și vândă marfa decât [...]
  Detectarea arsenicului și arsenicului anorganic rămâne o provocare pentru unele laboratoare, potrivit testelor de proeficiență, informează Food Navigator. Testele urmăresc capacitatea laboratoarelor de a determina nivelurile de cadmiu, plumb, arsenic, mercur și arsenic anorganic in ciuperci. Rezultatele au aratat capabilități de analiză pentru a determina că nivelurile de arsenic și arsenic anorganic au crescut de la ultimele teste in 2010. Cu toat [...]
Preocuparea pentru a furniza ambalaje cât mai sigure, din punct de vedere al siguranței alimentare destinate laptelui UHT, precum si sucurilor sau a berii devine din ce în ce mai presantă pentru producătorii de ambalaje, în condițiile în care se pune tot mai mult accentul pe calitatea produselor. O soluție oferă compania Sidel, noutatea fiind anunțată de DairyReporter. Pentru prima oară, companiile de procesare a laptelui pot utiliza tehnologia [...]
Compania specialistă în producerea brânzeturilor de capră și oaie, Hekking din Olanda este somat cu adăugarea ilegală de substanțe de conservare în brânzeturile sale organice. Se pare că producătorul de brânză a amestecat , de asemenea, laptele produs organic cu lapte convențional. Interesantă în această descoperire este rețeaua internațională de raportare implicată. Este vorba de o asociație germană de control a calității [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN