Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Potrivit unui raport recent dat publicității de "Global Organic Foods”, piața mondială organică a alimentelor și băuturilor va crește anual cu 12,8%. În anul de grație 2015, această piață a ajuns déjà la o valoare de 104,5 miliarde dolari!


 


Segmentul alimentelor Bio, în creștere


La nivel mondial, un total de 43,1milioane de hectare au fost cultivate organic, la sfârșitul anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 6 milioane hectare, față de anul precedent. În Oceania, terenurile cultivate organic au crescut cu 42%. Australia este țara cu cea mai mare suprafață agricolă ecologică (17,2 milioane de hectare, iar 97% din acea zonă este utilizată ca pășune), urmată de Argentina (3,2 milioane de hectare) și Statele Unite ale Americii (2,2 milioane de hectare).


Cercetatorii afirmă că piața produselor alimentare și a băuturilor ecologice, la nivel mondial, este condusă de factori-cheie, cum ar fi conștientizarea în creștere a consumatorilor față de beneficiile ecologice, ceea ce a condus la creșterea agriculturii ecologice în lume și a determinat punerea în aplicare a reglementărilor guvernamentale.


De asemenea, studiul constată că cererea de alimente și băuturi organice este în creștere în magazinele convenționale de aprovizionare cu alimente, din cauza dezvoltării mărcilor private și a creșteri dobânzilor  marilor comercianți cu amănuntul, cum ar fi Walmart, Tesco, și Safeway care vând produse ecologice. În plus, cercetătorii iau în calcul și faptul că este de așteptat ca această piață să beneficieze de subvenții, ajutoare financiare și campanii de publicitate desfășurate de guverne dar și de către organizațiile non-guvernamentale, cum ar  fi USDA, FiBL (Elveția) și APEDA (India) pentru a sprijini fermierii convenționali să treacă la agricultura ecologică.


Germania, cel mai mare consumator din Europa!


În America de Nord, această tendință, a agriculturii ecologice a crescut cu 11,9% pe an, începând din 2010 și până în 2015. În cazul Americii Latine și a Australiei, această creștere a fost și mai mare, de 16,2% pe an! Însă, și la acest capitol, tot Europa este cea care a dat tonul! Germania este cel mai mare consumator din Europa, cu o pondere de consum a alimentelor și băuturilor organice de 32%. Piața alimentelor ecologice din Asia a crescu și ea, cu 20,6%, în ultimii cinci ani.Japonia conduce țările asiatice în ceea ce privește consumul de alimente ecologice cu aproape 54%.


Concluzia specialiștilor este una singură și de o simplitate absolută: piața alimentară organică a ”explodat”, la cererea consumatorilor! Se pare că alimentele ecologice au trecut de la tendința new-age sau de la o simplă modă, un trend, și au ajuns să facă parte din dietele regulate chiar și ale americanilor și astfel ele să ocupe un loc de cinste în supermarket-uri. Potrivit unei analize recente efectuate de Trade Association Organic (OTA), vânzările de produse alimentare ecologice în 2014 au crescut cu 11% , ajungând la cifra de 35.9 miliarde $, susținând aproape 5% din totalul vânzărilor de produse alimentare din SUA.


Dintre toate produsele vândute acum în Statele Unite, 12% dintre acestea sunt organice, mai mult decât dublul sumei de acum zece ani!Cifrele sunt impresionante, întrucât OTA a înregistrat prima oară vânzările în cazul produselor organice în anul 1997, când acestea totalizau doar …3,4 miliarde dolari, reprezentând mai puțin de 1% din totalul vânzărilor de produse alimentare!


Topul vânzărilor produselor organice: legumele, fructe și laptele!


În topul vânzărilor produselor organice, primul loc îl ocupă fructele și legumele, care au înregistrat o creștere de 12% față de anul trecut, ceea ce reprezintă o valoare de 13 miliarde dolari. Locul al doilea este ocupat de laptele ecologic, care a cunoscut o creștere a vânzărilor de 11%, față de anul trecut, ajungând la o sumă de 5460000000 $, aceasta reprezentând cea mai mare creștere procentuală pentru categoria lactate, din ultimii șase ani! Celelalte alimente organice , așa cum a observat OTA, au o creștere constantă, de 3% pe an.


Există mai multe motive care îi determină pe consumatori să cumpere produse organice, inclusiv percepția că aceste alimente sunt mai sănătoase întrucât au mai puține pesticide. De altfel, potrivit cercetărilor celebrului Institut Rodale, acesta a constatat că produsele organice au doar 7% reziduuri de pesticide, spre deosebire de produsele convenționale care înregistrează reziduuri de 38%. Însă, așa cum au observant specialiștii, industria nu a explodat doar ca urmare a creșterii de consum ci și ca urmare a faptului că guvernele au decis ce tip de alimente pot fi considerate ecologice sau nu, și au început să sprijine financiar acest sector. Drept urmare, numai în SUA, numărul de ferme certificate organic, cât și instalațiile de prelucrare, s-au triplat, atingând un nou record: 19.474 ferme certificate.


Porumbul din România, la loc de cinste în SUA!


Totodată, datele confirmate de Bloomberg News au arătat că importurile de porumb organic și soia din țări precum România sunt în plină expansiune, din cauza cererii tot mai mari pentru material organic. Deși SUA este cultivatorul numărul 1 mondial de porumb și soia, totuși au ajuns în situația de a importa aceste produse, deoarece 90% din culturile de porumb și soia din SUA sunt modificate genetic și, prin urmare, nu pot fi certificate ca fiind ecologice. Drept urmare, importurile în SUA de porumb românesc a crescut la 11,6 milioane dolari în 2014, față de 545.000 dolari, cât au reprezentatîn 2013, potrivit datelor Bloomberg News.


Certificarea organică a fructelor de mare stârnește controverse!


Mai nou, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a propus un nou set de standarde pentru fructele de mare organice, pentru acest an. Trebuie precizat că, în prezent, guvernul SUA nu acordă eticheta de ”organic” fructelor de mare vândute pe teritoriul statelor lor. Soiurile care sunt disponibile în meniurile americane provin toate din Europa sau Canada, sau prin intermediul unor societăți de certificare private. Din acest motiv, USDA vrea să stabilească acum standarde pentru fructele de mare organice, acreditate în SUA, ceea ce a stârnit nemulțumirea jucătorilor din industria peștelui de crescătorie dar și a grupurilor de mediu, care se plâng că sunt ”faultate”.


Cu toate acestea, se pare că desemnarea unui ”pește” ca fiind organic este mult mai dificil de făcut decât în cazul fructelor sau a legumelor, ceea ce a determinat mai multeorganizații de mediu să se ridice împotriva acestei inițiative propuse de USDA.”Denumirea de organic este direct legată de faptul dacă un pește organic a fost expus la substanțe chimice sau pesticide, ori dacă acesta a cunoscut modificări genetice”, susține Food & Water Watch. "Deoarece sursele de alimentare și  mediul în care trăiește peștele sălbatic sunt două elemente complet necontrolate, acestea nu ar trebui să fie considerate ecologice."


Reprezentanții din industria peștilor de crescătorie, au susținut, de asemenea, că se așteaptă ca toate cerințele pentru hrana peștilor să fie atât de strcite, încât acestea să ajungă să fie prohibitive din punct de vedere financiar. Deci, s-ar putea să mai treacă mult timp până când USDA să poată certifica frcutele de mare ca fiind alimente organice!

Alte articole recomandate:

(Agerpres) Produsele ecologice și trediționale românești pot concura cu ușurință pe piețele internaționale. fiind o mândrie a țării noastre, consideră vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei. “Produsele ecologice și cele tradiționale reprezintă cu adevărat România și pot face oricând cinste pe toate piețele, fie pe cea europeană fie în țări terțe. Le mulțumesc [...]
Producătorul de ceaiuri, tincturi și siropuri Dacia Plant din Brașov, deținut de antreprenori locali, testează producția de sucuri, gemuri și siropuri fără zahăr și va investi 300.000 de euro pentru preluarea unui spațiu și a unei linii de producție. „Secția a beneficiat în acest an de o primă etapă de extindere. Ca urmare, am ajuns să producem circa 50.000 de sticle pe lună. Produsele vor fi comercializate sub brandul «Bun de tot»“, a spus Cosmina Oprea, [...]
Fructe și sucuri ecologice vor fi produse la una din cele mai mari plantații de mere din Bihor, aflate la în apropierea graniței cu Ungaria, în comuna Cheresig. Livada de la Cheresig are o suprafață de de 20 de hectare, iar producția anuală este de peste 300 de tone de mere. Firma care deține livada a obținut recent Certificatul de Conformitate Ecologică, astfel că din toamna acestui an, merele recoltate și sucul obținut vor fi certificate ecologic. Proprietarul fermei, Constantin [...]
„Achiziționăm lapte bio numai din cele 18 ferme selecționate, din România. Suntem însă în discuții și sunt oameni care vor să ni se alăture. Totul depinde însă de cum va evolua volumul de vânzări și de acceptarea noului iaurt bio de către consumator. (…) Așteptăm o creștere de volum, una de aproximativ 10 la sută pe an. Nu este mult, dar nu este nici puțin. Măcar este ceva. Sigur este un trend”, a declarat [...]
În ședința Guvernului din data de 28 august 2014 a fost adoptată Ordonanța de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Potrivit sursei, această OUG creează cadrul instituțional pentru stabilirea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor la organismele de inspecție și certificare aprobate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru desfășurarea activității în sectorul [...]
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare în sectorul agricol ecologic. Potrivit proiectului, în sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspecție și control bazat pe activitatea unei Entități Mandatate (EM). „În sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatată este organismul de inspecție ș [...]
Uniunea Europeana intenționează să înăsprească clasificarea calității produselor din agricultura ecologică, deoarece – în opinia Consiliului Europei – o parte din aceste produse nu se conformează cu criteriile consumatorilor. Schimbările pot afecta componentele din alimentele ‘bio’ – unele arome și coloranți ar putea fi interzise. Producția organică din Uniunea Europeană este bine reglementată – ultima actualizare a [...]
Carrefour Romania va incheia, pana la finalul anului, contracte de colaborare cu peste 100 de producatori romani de fructe si legume ca urmare a campaniei din perioada 7-13 august. In total, 704 producatori romani de fructe si legume si-au aratat intentia de a deveni furnizori Carrefour prin completarea formularului special din magazine, la standurile dedicate, si de pe site-ul www.carrefour.ro. Categoriile de produse pentru care se vor incheia contractele de colaborare sunt: verdeata, rosii, [...]

 

Living fresh
Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN