Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania  (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul „eco”. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente „eco”, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii.


 


„Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie «Paine eco din grau» sau «Lapte eco natural proaspat». E o inselatorie!”, a atras atentia presedintele LAPAR, in cadrul conferintei „Agri-business pe profit”, organizata de Grupul Bursa. Baciu si-a aratat nemultumirea si fata de unii comercianti care, exploatand disperarea unor oameni cu boli cronice, scot pe piata asa-zise legume care trateaza cancerul.


„Cartofii cu pulpa roz sunt vanduti de un comerciant din Suceava, iar oamenii cumpara legumele cu 30 de lei/kg, in speranta ca vor scapa de boala. O alta inselatorie!”, a avertizat Baciu, citat de National. Revenind la „trendul eco”, e bine sa precizam ca produsele respective trebuie sa parcurga etape clare pana a ajunge sa fie catalogate „eco”.


 


Certificarea productiei ecologice


 


Legislatia romaneasca din domeniu prevede ca productia ecologica reprezinta obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea substantelor chimice de sinteza. Produsele ecologice sunt obtinute si etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz, ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de productie ecologica. Regulile de productie ecologica prevad:


 


- respectarea principiilor productiei ecologice;


- neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului sau pesticide. Pot fi utilizate ca materiale furajere, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea adaposturilor pentru animale etc. doar acele produse care sunt permise sa fie folosite in agricultura ecologica;


- folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica.


In plus, terenurile pe care se produc cerealele (grau, de pilda), furajele (necesare pentru vacile cu lapte, de exemplu), legumele, fructele etc. trebuie convertite la productia eco, iar conversia dureaza minimum doi ani, apoi suprafetele sunt certificate si abia dupa aceasta vorbim de alimente eco.

Alte articole recomandate:

Omul de afaceri Ion Lazăr, care controlează cel mai mare transportator de pe piața locală, vrea să investească în culturi de fructe ecologice, planurile incluzând și o fabrică de prelucrare a acestora, informeaza Ziarul Financiar. „Vrem fructe ecologice, de la prune, cireșe, vișine, dar și ciuperci de pădure. Momentan am construit platforma în care am investit aproximativ 1 milion de euro, iar în viitor încercăm să atragem fonduri europene și să facem o [...]
(Agerpres) În ultimii ani, fructele de pădure românești și-au creat propriul drum spre Occident. De această dată, aproximativ 120 de tone de fructe de pădure, care urmează să fie culese din zonele submontane ale județului Gorj, vor ajunge la firme din Germania și Olanda. Livrarea se face prin intermediul unor contracte care datează de mai mulți ani, spune șeful Direcției Silvice (DS), Ovidiu Cârstoc. Potrivit acestuia, fiecare pădurar din județ are o normă de 350 [...]
La ferma fraților Cățean se produc brânzeturi după aceeași rețetă pe care au folosit-o și strămoșii lor. Brânza de burduf din Țara Bârsei-Brașov este atestată documentar încă din 1412. ”Procesăm laptele de oaie împreună cu o parte din laptele de vacă, la fel cum faceau și înaintașii noștri. Producem astfel 9 tipuri de brânză (brânză de burduf ambalata in coaja de brad, piele de oaie sau [...]
(Comunicat) Fermierii care vor să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică anul acesta mai au la dispoziție două săptămâni, data limită anunțată de Asociația Bio România fiind 29 august 2014. Aceștia trebuie să depună cereri pentru obținerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro în anul 2015 pentru fermierii aflați în perioada de conversie. Asociația Bio România recomandă tuturor fermierilor, în special cei [...]
Magiunul din prune Topoloveni, șofranul și brânza grecească vor fi promovate împreună în Orientul Mijlociu și SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, în valoare totală de 3,84 milioane de euro, bugetul stabilit pentru producătorul român Sonimpex Topoloveni fiind de 544.204 euro, scrie Agerpres, remis de Income Magazine.   Potrivit unui comunicat al Sonimpex, Comisia Europeană a aprobat programul d [...]
Alimentele ecologice nu se gasesc decat in cantitati infime pe rafturile marilor retele de magazine din Romania. Mai mult decat atat, in privinta legumelor si fructelor eco, acestea lipsesc cu desavarsire, se arata intr-o analiza de piata efectuata de World Wide FFund for Nature. Niciunul dintre retailerii importanți din România nu comercializează fructe și legume autohtone ecologice, iar pe rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor se găsește un singur brand de lapte ecologic, [...]
România are mai puțin de 300.000 de hectare de teren agricol destinat agriculturii ecologice, respectiv 0,02% din total, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, aferente anului 2014, ultimul pentru care există date. Ca suprafață România se află aproape de vârful clasamentului datorită faptului că este o țară întinsă ca suprafață, cu teren agricol pe măsură. Primele cinci locuri în clasament sunt ocupate de [...]
Prețul mierii la raft ar putea crește cu 10-15 procente în toamnă ca urmare a reducerii producției cu 35-40% din media anuală înregistrată în România din cauza secetei, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), informează Recolta. "Cred că producția totală de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 și 65%, față de media anuală de 20.000 - 22.000 de tone. Estimez că în 2014 vom face [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN