Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

ANPC a finalizat Raportul ”Cornul si Laptele” 2015, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat emis de aceasta institutie.


 


Potrivit ANPC, in perioada 9 februarie 2015 - 19 iunie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial si a programului de incurajare a consumului de fructe in scoli. Controlul a cuprins 1.422 actiuni de verificare si control (924 scoli, 465 gradinite, 22 producatori si 11 distribuitori); Ca urmare, au fost oprite definitiv de la distributie 18.158 kg produse lactate, in valoare de cca. 86.607 lei, care erau improprii consumului; au fost oprite temporar de la distributie 70,4 kg de produse de panificatie si produse lactate, in valoare de cca. 349 lei, pana la remedierea deficientelor constatate; pentru deficientele constatate au fost aplicate 25 de sanctiuni contraventionale constand in 18 amenzi contraventionale insumand 136.000 lei si 7 avertismente.


 


Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:” Asigurarea produselor oferite prin programele ”Laptele si cornul” si „Mere in scoli trebuie facuta conform legislatiei si conditiilor impuse prin caietul de sarcini. Controlul ANPC de verificarea acestor programe este permanent. Grija pentru copii este prioritara pentru noi toti, astfel incat trebuie sa oferim copiiilor produse conforme, livrate la timp si depozitate corespunzator.”


 Principalele abateri constatate:


 


1.Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata 


jud.Brasov- erau distribuite cornuri cu data durabilitatii minimale expirata.
jud. Covasna- cornuri ce urmau a fi distribuite cu data durabilitatii minimale expirata.
jud. Vaslui- a fost inregistrata o reclamatie prin care se semnala ca elevii au primit cornuri expirate si ca acestia au anuntat  invatatorul care a inlocuit cornurile cu biscuiti. La verificarea efectuata, responsabilul de structura a recunoscut aceste deficiente, precizand ca produsele au fost inlocuite si copiii au primit biscuiti in aceeasi zi.


 


2. Distribuirea de produse neconforme calitativ si/sau cantitativ


 
Jud. Galati- in data de 19.09.2014 (sem I), in urma unei sesizari  laptele UHT semidegresat 1,8% grasime, 200 ml, distribuit prezenta cutii bombate, laptele cu miros si gust nespecific, cu separare de faze si aglomerari de grasime. Pentru abaterile constatate s-a dispus retragerea din circuitul consumului uman a 90.720 cutii lapte (18.144 l) si s-a aplicat distribuitorului o sanctiune de 10. 000 lei,.
 


3. Nerespectarea graficului de livrare


 
Jud. Caras Severin- distribuitorul nu respecta graficele de distributie conform caietului de sarcini unde facea distributie saptamanala a produselor lapte/corn, desi distantele fata de sediul furnizorului sunt mai mici de 25 Km si ar fi trebuit ca distributia produselor sa se fi facut zilnic. Operatorul economic a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum total de 2.000 lei.- nerespectare a graficelor de distributie, precum si livrarea altor produse decat cele specificate in avize(in loc de “Lapte” s-a distribuit “Branza telemea”).
- au fost distribuiti “Biscuiti”, iar pe avizele de insotire a marfii era specificat “corn 80 g“,
- s-au distribuit “Lapte “ si “Biscuiti “ pentru perioada 08.06.2015-12.06.2015, nefiind lasate avize de insotire a marfii pentru ,,Biscuiti”, insa pentru produsul “Lapte“ s-au lasat avize de insotire a marfii pana in data de 15.06.2015 marfa nefiind livrata.
Distribuitorul „pe parcursul anului 2014-2015” nu a livrat lapte ci numai „Branza telemea “, desi toate avizele de insotire a marfii au fost semnate pentru „lapte”.
Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 2.000 lei.
jud.Ialomita- nu au fost livrate produse de panificatie si nici fructe (mere )conform graficului, elevii primeau intr-o zi produse pentru toata saptamana, nerespectandu-se caietul de sarcini unde este prevazuta distributia zilnica. Pentru aceste aspecte cele doua societati distribuitoare au fost sanctionate cu cate 20.000 lei amenda contraventionala.
Jud. Mehedinti- urmare a unei reclamatii, s-a constatat ca graficul de distributie zilnica nu era respectat (produsele de panificatie nu au fost distribuite 2 zile consecutive, motivandu-se o cantitate mai mica livrata de catre producator). 
 
 


4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare


 
jud.Bihor- neasigurarea de catre unitatile scolare a conditiilor de depozitare a produselor din cadrul programului „lapte-corn”, produsele fiind depozitate in spatii cu alte destinatii (hol acces, secretariat).
jud Cluj- furnizor de cornuri pentru care nu s-au respectat conditiile de igiena.
Jud. Cluj- urmare a aparitiei in presa a unor articole privind existenta unei lame intr-un corn distribuit la o scoala din judetul Arad de catre un producator din jud. Cluj, CJPC Cluj s-a autosesizat, conditiile igienice nefiind conforme, iar etichetarea nu respecta prevederile legale, in vigoare.
jud.Giurgiu- temperatura de depozitare impusa de producator pentru lapte(+2OC - +4OC) nu era respectata, acesta fiind depozitat la temperatura mediului ambiant( + 15 OC), desi institutia detinea agregat frigorific.
jud. Vaslui-  produsele erau pastrate intr-o incapere care avea alta destinatie, iar cutiile cu produse erau dispuse direct pe paviment. Intr-un colt al incaperii era un recipient cu otrava pentru soareci. Unitatea scolara a fost sanctionata cu avertisment.
jud.Brasov- produsele corn si lapte erau distribuite copiilor de catre persoana care se ocupa de intretinerea curateniei in scoala. Pentru neregulile identificate s-a aplicat un avertisment.
jud.Covasna- produsele erau depozitate direct pe podea. Pentru abaterea constatata s-a aplicat o amenda contraventionala de 2.000 de lei.
 


5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare


 
jud Cluj- furnizor cornuri la care s-a constatat ca data durabilitatii minimale era suprapusa peste datele de identificare ale operatorului economic, acestea fiind partial ilizibile.
jud.Brasov-erau distribuite elevilor cornuri care prezentau informatiile de pe ambalaj ilizibile, motiv pentru care s-a aplicat un avertisment.
 


6. Nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 24/ 2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli


 
jud. Satu Mare-  intr-o singura zi au fost inlocuite merele  cu alte fructe, respectiv 2 banane si o potocala pentru fiecare elev.
jud.Maramures- merele prezentau lipsa la cantitatea / buc. (sunt sub 100g).
jud.Cluj- sortarea merelor nu a fost corespunzatoare, unele din acestea fiind sub cantitatea precizata in caietul de sarcini. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 10.000 lei.


jud.Ialomita- distribuitor din jud. Ilfovcare a livrat mere cu avize de expeditie ce purtau data de 23.02.2015 i 26.02.2015 ( data ulterioara datei reale de expeditie ). Merele erau ambalate in cutii neinscriptionate/ neetichetate , iar la cantarirea a 161 bucati s-a constatat ca toate erau subdimensionate, intrucat cantitatea/ bucata se incadra intre 65- 95 g., fata de minim 100 g.  prevazut.

Alte articole recomandate:

            (Coimunicat) În cursul lunii septembrie, Direciile judeene sanitare veterinare i pentru sigurana alimentelor precum i a municipiului Bucureti au desfșurat 8.892 de controale în unitile din industria agroalimentar care desfoar activiti în domenii precum: fabricarea produselor de morrit, a pâinii, a produselor de patiserie, a buturilor rcoritoare, a buturilor alcoolice, dar și a [...]
Setul Testo 206-pH2 v permite s msurați sigur și eficient valoarea pH-ului și a temperaturii în medii semisolide. Este ideal pentru laboratoare, industria alimentar sau procesele de producție industrial. Testo 206-pH2 este ideal pentru aplicaii în medii semisolide, în special pentru msurarea pH-ului în alimente vâscoase cum ar fi jeleuri, creme, brânzeturi, fructe, etc. Instrumentul se remarc datorit combinaiei dintre sonda pH [...]
Clientii erau indusi in eroare si cumparau produse care erau prezentate ca fiind vandute la preturi reduse. De fapt, acestia erau pacaliti de promotiile facute de reprezentantii magazinului. “Valoarea cea mai mare a sanctiunii aplicate este de 25.000 lei si a fost aplicata unui operator economic la începutul lunii iulie, în urma verificarii evolutiei preturilor de vânzare la un numar de produse alese aleatoriu din cataloagele promotionale ale acestuia. Astfel, s-a [...]
Conform expertilor FAO / WHO unele Hidrocarburi Policiclice Aromatice (abrev. HAP) sunt cancerigeni genotoxici. HAP pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si  uscare sau prin poluarea mediului ( particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).  Pentru a respecta HAP, Regulamentul ( EC) No 1881/ 2006 din 19 Decembrie 2006 cu privire la nivelul maxim pentru anumiti contaminati in alimente, a fost inlocuit d [...]
Specialitii spun c trebuie s fim foarte ateni la ce scrie pe etichet în momentul în care cumprm ceva. Pentru c a început maratonul cumprturilor de Pate, specialitii avertizeaz s fim cumptai în momentul în care intrm în magazine. Acetia susin c etichetele sunt îneltoare, iar cumprtorii pot cdea foarte uor în plasa comercianilor. Etichetele i reclamele sunt dou elemente eseniale care îi atrag pe oameni. Fie c [...]
(Comunicat) Peste 200 de experți și profesioniști din domeniul nutriției, sntții, educației, protecției sociale și agriculturii se reunesc la Budapesta. Toți împrtșesc în comun convingerea c sistemele alimentare locale, naționale, regionale și globale ar putea face mult mai mult pentru a îmbuntți alimentația oamenilor. Simpozionul regional de dou zile privind sistemele de alimentație durabil [...]
Angajaii Direciei Sanitar-Veterinare i pentru Sigurana Alimentelor (DSVSA) Braov i medicii veterinari de liber practic din jude au fost instruii pentru recunoaterea Pestei Porcine Africane, dup ce Comisia European a informat administraiile veterinare ale statelor membre UE c s-au confirmat dou cazuri de boal, în Lituania. “Lituania a aplicat, înc de la confirmare, msuri în conformitate cu prevederile Directivei  Consiliului 60/2002/CE, stabilind [...]
            ANSVSA reia apelul ctre ceteni s efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținut de la animalul crescut i sacrificat în gospodria proprie sau de la porcii mistrei.             În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de ctre centrele județene au fost depistate 14 focare de [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN