Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

ANPC a finalizat Raportul ”Cornul si Laptele” 2015, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat emis de aceasta institutie.


 


Potrivit ANPC, in perioada 9 februarie 2015 - 19 iunie 2015 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial si a programului de incurajare a consumului de fructe in scoli. Controlul a cuprins 1.422 actiuni de verificare si control (924 scoli, 465 gradinite, 22 producatori si 11 distribuitori); Ca urmare, au fost oprite definitiv de la distributie 18.158 kg produse lactate, in valoare de cca. 86.607 lei, care erau improprii consumului; au fost oprite temporar de la distributie 70,4 kg de produse de panificatie si produse lactate, in valoare de cca. 349 lei, pana la remedierea deficientelor constatate; pentru deficientele constatate au fost aplicate 25 de sanctiuni contraventionale constand in 18 amenzi contraventionale insumand 136.000 lei si 7 avertismente.


 


Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:” Asigurarea produselor oferite prin programele ”Laptele si cornul” si „Mere in scoli trebuie facuta conform legislatiei si conditiilor impuse prin caietul de sarcini. Controlul ANPC de verificarea acestor programe este permanent. Grija pentru copii este prioritara pentru noi toti, astfel incat trebuie sa oferim copiiilor produse conforme, livrate la timp si depozitate corespunzator.”


 Principalele abateri constatate:


 


1.Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata 


jud.Brasov- erau distribuite cornuri cu data durabilitatii minimale expirata.
jud. Covasna- cornuri ce urmau a fi distribuite cu data durabilitatii minimale expirata.
jud. Vaslui- a fost inregistrata o reclamatie prin care se semnala ca elevii au primit cornuri expirate si ca acestia au anuntat  invatatorul care a inlocuit cornurile cu biscuiti. La verificarea efectuata, responsabilul de structura a recunoscut aceste deficiente, precizand ca produsele au fost inlocuite si copiii au primit biscuiti in aceeasi zi.


 


2. Distribuirea de produse neconforme calitativ si/sau cantitativ


 
Jud. Galati- in data de 19.09.2014 (sem I), in urma unei sesizari  laptele UHT semidegresat 1,8% grasime, 200 ml, distribuit prezenta cutii bombate, laptele cu miros si gust nespecific, cu separare de faze si aglomerari de grasime. Pentru abaterile constatate s-a dispus retragerea din circuitul consumului uman a 90.720 cutii lapte (18.144 l) si s-a aplicat distribuitorului o sanctiune de 10. 000 lei,.
 


3. Nerespectarea graficului de livrare


 
Jud. Caras Severin- distribuitorul nu respecta graficele de distributie conform caietului de sarcini unde facea distributie saptamanala a produselor lapte/corn, desi distantele fata de sediul furnizorului sunt mai mici de 25 Km si ar fi trebuit ca distributia produselor sa se fi facut zilnic. Operatorul economic a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum total de 2.000 lei.- nerespectare a graficelor de distributie, precum si livrarea altor produse decat cele specificate in avize(in loc de “Lapte” s-a distribuit “Branza telemea”).
- au fost distribuiti “Biscuiti”, iar pe avizele de insotire a marfii era specificat “corn 80 g“,
- s-au distribuit “Lapte “ si “Biscuiti “ pentru perioada 08.06.2015-12.06.2015, nefiind lasate avize de insotire a marfii pentru ,,Biscuiti”, insa pentru produsul “Lapte“ s-au lasat avize de insotire a marfii pana in data de 15.06.2015 marfa nefiind livrata.
Distribuitorul „pe parcursul anului 2014-2015” nu a livrat lapte ci numai „Branza telemea “, desi toate avizele de insotire a marfii au fost semnate pentru „lapte”.
Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 2.000 lei.
jud.Ialomita- nu au fost livrate produse de panificatie si nici fructe (mere )conform graficului, elevii primeau intr-o zi produse pentru toata saptamana, nerespectandu-se caietul de sarcini unde este prevazuta distributia zilnica. Pentru aceste aspecte cele doua societati distribuitoare au fost sanctionate cu cate 20.000 lei amenda contraventionala.
Jud. Mehedinti- urmare a unei reclamatii, s-a constatat ca graficul de distributie zilnica nu era respectat (produsele de panificatie nu au fost distribuite 2 zile consecutive, motivandu-se o cantitate mai mica livrata de catre producator). 
 
 


4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare


 
jud.Bihor- neasigurarea de catre unitatile scolare a conditiilor de depozitare a produselor din cadrul programului „lapte-corn”, produsele fiind depozitate in spatii cu alte destinatii (hol acces, secretariat).
jud Cluj- furnizor de cornuri pentru care nu s-au respectat conditiile de igiena.
Jud. Cluj- urmare a aparitiei in presa a unor articole privind existenta unei lame intr-un corn distribuit la o scoala din judetul Arad de catre un producator din jud. Cluj, CJPC Cluj s-a autosesizat, conditiile igienice nefiind conforme, iar etichetarea nu respecta prevederile legale, in vigoare.
jud.Giurgiu- temperatura de depozitare impusa de producator pentru lapte(+2OC - +4OC) nu era respectata, acesta fiind depozitat la temperatura mediului ambiant( + 15 OC), desi institutia detinea agregat frigorific.
jud. Vaslui-  produsele erau pastrate intr-o incapere care avea alta destinatie, iar cutiile cu produse erau dispuse direct pe paviment. Intr-un colt al incaperii era un recipient cu otrava pentru soareci. Unitatea scolara a fost sanctionata cu avertisment.
jud.Brasov- produsele corn si lapte erau distribuite copiilor de catre persoana care se ocupa de intretinerea curateniei in scoala. Pentru neregulile identificate s-a aplicat un avertisment.
jud.Covasna- produsele erau depozitate direct pe podea. Pentru abaterea constatata s-a aplicat o amenda contraventionala de 2.000 de lei.
 


5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare


 
jud Cluj- furnizor cornuri la care s-a constatat ca data durabilitatii minimale era suprapusa peste datele de identificare ale operatorului economic, acestea fiind partial ilizibile.
jud.Brasov-erau distribuite elevilor cornuri care prezentau informatiile de pe ambalaj ilizibile, motiv pentru care s-a aplicat un avertisment.
 


6. Nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 24/ 2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli


 
jud. Satu Mare-  intr-o singura zi au fost inlocuite merele  cu alte fructe, respectiv 2 banane si o potocala pentru fiecare elev.
jud.Maramures- merele prezentau lipsa la cantitatea / buc. (sunt sub 100g).
jud.Cluj- sortarea merelor nu a fost corespunzatoare, unele din acestea fiind sub cantitatea precizata in caietul de sarcini. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 10.000 lei.


jud.Ialomita- distribuitor din jud. Ilfovcare a livrat mere cu avize de expeditie ce purtau data de 23.02.2015 i 26.02.2015 ( data ulterioara datei reale de expeditie ). Merele erau ambalate in cutii neinscriptionate/ neetichetate , iar la cantarirea a 161 bucati s-a constatat ca toate erau subdimensionate, intrucat cantitatea/ bucata se incadra intre 65- 95 g., fata de minim 100 g.  prevazut.

Alte articole recomandate:

Azodicarbonamida este o substan chimic obinut prin reacia dintre sulfat de dihidrazin i uree la temperatur i presiune ridicate, formula molecular C2H4O2N4 i numrul CAS (Chemical Abstract Service) 123-77-3. Ca aditiv alimentar are numrul E927. La temperatura mediului ambiant, azodicarbonamida se prezint ca o pulbere cristalin inodor, de culoare galben pân la rou-portocaliu. Este utilizat în special ca agent de expandare la fabricarea materialelor plastice [...]
(HotNews) Uniunea Europeana nu negociaza cu Statele Unite scaderea standardelor UE pentru produsele agroalimentare, in cadrul viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat la Bucuresti, la final de mandat, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. La randul sau, Harold John Sinclair, vicepresedintele organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca, a subliniat ca agricultorii din UE respecta standarde inalte de sanatate publica, mediu s [...]
Cum rezistenta antimicrobiana este in curs de dezvoltare, Agentia Franceza Pentru Siguranta Alimentara (ANSES) solicita reducrerea consumului de antibiotice la efectivele de animale, potrivit unui raport publicat de ANSES. In document, Agentia Franceza Pentru Siguranta Alimentara prezinta modalitati de a reduce utilizarea de antibiotice la efectivele de animale si prin urmare se reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotice. Acest lucru urmeaza decizia guvernului francez [...]
(Agerpres) Infectarea cu bacteria listeria în urma consumrii alimentelor comercializate de un mic productor de preparate din carne din Danemarca a provocat moartea a 12 persoane în aceast țar în ultimele luni, a anunțat marți agenția danez pentru siguranț alimentar, citat de AFP. De asemenea, Ministerul danez al Agriculturii a decis închiderea acestei societți și retragerea produselor ei de pe piaț. Primul caz d [...]
Compania Testo România a devenit Partener al  EXPO-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2015, care se va desfșura în zilele de 3, 4 iunie la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Politici de sprijin, Retehnologizare, Performanț-Prioritți pentru ieșirea din impas”.  Participarea Testo România va fi marcat în workshop-ul comun din ziua de 4 iunie, atunci când [...]
Cu aproape 25 de ani în urm, au fost emise regulamente de stabilire a unei proceduri comunitare pentru limitarea maxim a nivelului reziduurilor provenite din produsele medicinale veterinare, în alimentele de origine animal.  La nivel naional, au fost, de asemenea, structurate direcii i grupuri de cercetare care au susinut Ministerul Agriculturii (MADR) i Autoritatea Naional Sanitar Veterinar i pentru Sigurana Alimentelor (ANSVSA) în emiterea i promovarea de [...]
(Comunicat) Ca urmare a unor informații aprute în spațiul public privind prezența substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Național Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor face urmtoarele precizri: 1. Imazalilul este o substanț utilizat pentru protecia plantelor (pesticid), autorizat în 24 de state membre, inclusiv în România, [...]
Controalele efectuate de inspectorii Serviciului Igien din cadrul Directiei Sanitar Veterinare i pentru Sigurana Alimentelor (DSVSA) Olt sunt o adevrat aventur în pieele agroalimentare din municipiul Slatina. Potrivit acestora la sosirea lor în piee micii producrori îi ascund brânza i smântâna în traiste i sacoe sau pur i simpli pleac acas. Conform ordinului 111/2008, micii productori nu mai au voie s-i vând marfa decât [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN