Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

ifs infoaliment


În industrie și comerț, auditurile furnizorilor reprezintă o parte componentă a unei colaborări stabile. Cerințele consumatorilor, pericolul tot mai crescând al pretențiilor de compensare a daunelor, precum și globalizarea fluxurilor de marfă au dezvoltat un standard unitar de siguranță a calității producătorilor: International Food Standard (IFS).


 


IFS – carte de vizită


 


În prezent, auditarea conform IFS este aplicată tuturor producătorilor de alimente, care aprovizionează cu mărci comerciale comerțul cu amănuntul/ridicata. IFS poate fi aplicat pe întregul lanț alimentar, cu excepția producției primare. IFS este un standard recunoscut de GFSI (Global Food Safety Initiative), ca și SQF, Dutch HACCP și BRC.


 


IFS se împarte în patru părți:


Partea I: Protocol audit (evaluare audit, realizare audit, diverși pași până la emiterea certificatului etc).


Partea a II-a: Cerințe tehnice; checklist-ul conține 250 de cerințe, sub-împărțite în 5 capitole:


-         răspunderea întreprinderii;


-         managementul calității;


-         managementul personalului;


-         procesul de producție/fabricație;


-         măsuri, analize, îmbunătățiri.


Partea a III-a: Cerințe pentru centrele de acreditare, centrele de certificare și auditori.


Partea a IV-a: Sistemul de raportare (modele de layout pentru raport, plan de măsuri certificat).


 


Ultima versiune publicată a IFS este o colaborare a Comitetului Tehnic Internațional cu grupurile de lucru francez, german și italian, precum și cu lanțurile de distribuitori, părțile interesate și reprezentanți ai industriei alimentare și ai organismelor de certificare. În prezent, o mare parte a certificatelor se acordă în Europa, însă (prin intermediul fluxurilor globale de marfă) se realizează certificări IFS în întreaga lume.


 


Există diverse avantaje pentru întreprinderile certificate, în utilizarea portalului de audit al IFS. Mai întâi, acestea pot gestiona astfel rapoartele de audit IFS și propriile planuri de măsuri. Centrele de certificare sunt răspunzătoare pentru încărcarea datelor de audit (inclusiv raport, plan de măsuri), toate certificatele putând fi accesate pentru o privire de ansamblu.


 


Suplimentar, întreprinderile certificate au posibilitatea de a căuta în baza de date IFS alte întreprinderi certificate. În acest fel, se poate verifica dacă furnizorii lor anteriori au fost/sunt certificați IFS. Ele pot accesa datele generale, nu însă raportul și planul de măsuri. În acest sens, este necesară o autorizație specială.


 


Procedura de certificare IFS


 


Pentru a parcurge “liniar” primii pași ai procedurii de certificare IFS, etapele trebuie ordonate, pentru început, astfel:



  1. Decizia privind standardul (IFS Food sau IFS Logistic);

  2. Comanda de achiziție a versiunii valabile actualmente a standardului, pe www.1fs-certification.com;

  3. Aprecierea stării prezente (de către întreprindere);

  4. Selectarea centrului de certificare;

  5. Stabilirea datei și orei auditului și domeniul de înscriere al acestuia;

  6. Audit preliminar, pentru obținerea unui status quo (opțional);

  7. Realizarea auditului, la data stabilită de către un auditor experimentat și competent în categoria de produse corespunzătoare.


 


Pentru certificarea conform IFS, centrele de certificare trebuie să prezinte acreditarea la EN 45011. În momentul în care aceasta există, centrele de certificare se listează și afișează pe pagina de Internet a IFS. Odată cu prezentarea acreditării, centrele de certificare semnează un contract cu proprietarii standardului IFS.


 


Partea a III-a a standardului IFS Food descrie în detaliu cerințele pentru auditorii IFS. Cerințele de bază sunt:


-         experiență în audit (cel puțin 10 auditori, în ultimii 2 ani);


-         cunoștințe certificabile ale principiilor HACCP;


-         cunoștințe în managementul calității;


-         auditorii trebuie să treacă o examinare scrisă, cât și una orală. Suplimentar, auditorii pot realiza audituri IFS numai pentru un centru de certificare IFS acreditat.


 


IFS reprezintă unicul standard de siguranță a alimentelor, care verifică auditorii prin intermediul unei examinări scrise și orale. Fiecare auditor trebuie să participe la această examinare, care are loc la 2, respectiv 4 ani, în funcție de rezultatele ultimelor examinări. Prin intermediul acestei proceduri de verificare, IFS se asigură că numai auditorii calificați obțin autorizarea. Unii comercianți, care sprijină IFS, recunosc și alte standarde GFSI. Aceștia au mai multă încredere în IFS, deoarece sunt implicați în dezvoltarea standardului și în calificarea auditorilor.


 


Pentru a determina durata de timp estimată unui audit, centrul de verificare dispune de un sistem adecvat, care garantează calcularea unui interval de timp, suficient auditului. Experiența a dovedit că durata tipică a unui audit este de 1,5 zile, plus timpul suplimentar necesar finalizării raportului de audit (circa 0,5 zile).


 


IFS este pus la dispoziție în cele mai importante limbi. Versiunile germană, engleză și franceză pot fi obținute la prețul de 39 de euro, plus taxe de expediție. Toate celelalte limbi, precum italiană, spaniolă, poloneză, olandeză, turcă, bulgară, greacă, portugheză, mandarină, română, maghiară, cehă sau rusă, se pot obține la prețul de 59 euro, plus taxe de expediție.


 


Există și alte standarde IFS, decât IFS Food. Întreprinderile de comerț ale HDE și FCD au dezvoltat IFS Logistic (pentru transport, depozitare și distribuție). În plus, se află în stadiu de implementare și alte proiecte, ca de exemplu IFS pentru gospodărie și cosmetică și IFS pentru Cash &Carry. Toate standardele IFS se dezvoltă pe baza cererii întreprinderilor de comerț.


 


 


 


 


 


 


 


 

Alte articole recomandate:

Potrivit noilor normative care reglementează produsele tradiționale, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la alimente, la 400 de kilograme (sau litri) pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi. "După noua legislație, toate produsele tradiționale trebuie să obțină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puține produse tradiționale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradițional fără să [...]
Sistemul de certficare ce îți oferă garanția că produsele alimentare de pe raft nu conțin aditivi  cu potențial periculos sau controversați, vine în România. Conform unui studiu realizat la începutul anului, aproximativ 80% dintre români citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și conținutul de E-uri, dar pentru 9 din 10 acestea sunt greu de înțeles.  Numai 14% dintre respondenți [...]
Maria Demetriad: Sustenabilitatea a devenit nu doar o modă, în industria alimentară ci și o necesitate din ce în ce mai stringentă. O componentă de bază a acestui concept o reprezintă prezervarea mediului. Cercetările privind reducerea poluării, din cauza ambalajelor reziduale a dus la un proces mai amplu, care începe de la acreditarea exploatărilor forestiere și se încheie cu acreditarea FSC a ambalajelor. Vârful de lance în industria alimentară [...]
A treia editie a Conferintei IFS, organizata de Inaq Consulting, vine cu noutati legate analiza produselor alimentare si nealimentare din perspectiva IFS.  Profesionistii din domeniul managementului calitatii sunt asteptati pe 25 Mai 2016, la cea de a treia editie a conferintei IFS, desfasurata la Hotel Caro din Bucuresti. Evenimentul este organizat de INAQ Consulting impreuna cu IFS Management GmbH si este dedicat ultimelor noutati in domeniu, precum si analizei produselo [...]
(AutorȘ Ioan Serbanescu)  Agenții economici, producători interni, importatori, comercianți, care realizează venituri din vânzările de alcool etilic alimentar, băuturi alcoolice sau orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului care conțin alcool etilic alimentar, își pot desfășura activitatea numai în baza autorizației de comercializare. Nu intră sub incidența regimului de autorizare băuturile alcoolice cu concentrație alcoolică sub 0,5% în [...]
Aura Alexa Ioan Prima conferință în România despre standardele Global G.A.P. a avut loc ieri, la Hotelul Phoenicia. La dezbaterea moderată de Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, au fost invitati speciali Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. , MarekMArzec, representative Central&Eastern Europe, Macieej Majewski, Partner, Freshmazovia. Com Sp.J. Poland, Martin de Jong Managing Director AgriWorks BV, Alexandru Jurconi, președintel [...]
Grupul Jidvei utilizează SocrateCloud ERP, soluția completă pentru agricultură, pentru a obține un control sporit asupra afacerii. Sistemul ERP dezvoltat de BITSoftware contribuie la creșterea productivității angajaților și gestionarea integrată a tuturor activităților companiei.   Grupul Jidvei este format din 20 de firme cu obiecte de activitate foarte variate: producția de vin și vinars, cultivarea viței de vie, creșterea și [...]
TotalSoft intentioneaza ca în următorii doi ani să ajungă în situația de a genera o jumătate din afacerile totale din proiecte derulate pe plan internațional, în condițiile în care în ultima perioadă compania a câștigat contracte în Austria, Spania, Arabia Saudită sau Brazilia. TotalSoft a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 27 de milioane euro, din care mai mult de o treime sunt încasări generate de proiecte derulate [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN