Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

ifs infoaliment


În industrie și comerț, auditurile furnizorilor reprezintă o parte componentă a unei colaborări stabile. Cerințele consumatorilor, pericolul tot mai crescând al pretențiilor de compensare a daunelor, precum și globalizarea fluxurilor de marfă au dezvoltat un standard unitar de siguranță a calității producătorilor: International Food Standard (IFS).


 


IFS – carte de vizită


 


În prezent, auditarea conform IFS este aplicată tuturor producătorilor de alimente, care aprovizionează cu mărci comerciale comerțul cu amănuntul/ridicata. IFS poate fi aplicat pe întregul lanț alimentar, cu excepția producției primare. IFS este un standard recunoscut de GFSI (Global Food Safety Initiative), ca și SQF, Dutch HACCP și BRC.


 


IFS se împarte în patru părți:


Partea I: Protocol audit (evaluare audit, realizare audit, diverși pași până la emiterea certificatului etc).


Partea a II-a: Cerințe tehnice; checklist-ul conține 250 de cerințe, sub-împărțite în 5 capitole:


-         răspunderea întreprinderii;


-         managementul calității;


-         managementul personalului;


-         procesul de producție/fabricație;


-         măsuri, analize, îmbunătățiri.


Partea a III-a: Cerințe pentru centrele de acreditare, centrele de certificare și auditori.


Partea a IV-a: Sistemul de raportare (modele de layout pentru raport, plan de măsuri certificat).


 


Ultima versiune publicată a IFS este o colaborare a Comitetului Tehnic Internațional cu grupurile de lucru francez, german și italian, precum și cu lanțurile de distribuitori, părțile interesate și reprezentanți ai industriei alimentare și ai organismelor de certificare. În prezent, o mare parte a certificatelor se acordă în Europa, însă (prin intermediul fluxurilor globale de marfă) se realizează certificări IFS în întreaga lume.


 


Există diverse avantaje pentru întreprinderile certificate, în utilizarea portalului de audit al IFS. Mai întâi, acestea pot gestiona astfel rapoartele de audit IFS și propriile planuri de măsuri. Centrele de certificare sunt răspunzătoare pentru încărcarea datelor de audit (inclusiv raport, plan de măsuri), toate certificatele putând fi accesate pentru o privire de ansamblu.


 


Suplimentar, întreprinderile certificate au posibilitatea de a căuta în baza de date IFS alte întreprinderi certificate. În acest fel, se poate verifica dacă furnizorii lor anteriori au fost/sunt certificați IFS. Ele pot accesa datele generale, nu însă raportul și planul de măsuri. În acest sens, este necesară o autorizație specială.


 


Procedura de certificare IFS


 


Pentru a parcurge “liniar” primii pași ai procedurii de certificare IFS, etapele trebuie ordonate, pentru început, astfel:



  1. Decizia privind standardul (IFS Food sau IFS Logistic);

  2. Comanda de achiziție a versiunii valabile actualmente a standardului, pe www.1fs-certification.com;

  3. Aprecierea stării prezente (de către întreprindere);

  4. Selectarea centrului de certificare;

  5. Stabilirea datei și orei auditului și domeniul de înscriere al acestuia;

  6. Audit preliminar, pentru obținerea unui status quo (opțional);

  7. Realizarea auditului, la data stabilită de către un auditor experimentat și competent în categoria de produse corespunzătoare.


 


Pentru certificarea conform IFS, centrele de certificare trebuie să prezinte acreditarea la EN 45011. În momentul în care aceasta există, centrele de certificare se listează și afișează pe pagina de Internet a IFS. Odată cu prezentarea acreditării, centrele de certificare semnează un contract cu proprietarii standardului IFS.


 


Partea a III-a a standardului IFS Food descrie în detaliu cerințele pentru auditorii IFS. Cerințele de bază sunt:


-         experiență în audit (cel puțin 10 auditori, în ultimii 2 ani);


-         cunoștințe certificabile ale principiilor HACCP;


-         cunoștințe în managementul calității;


-         auditorii trebuie să treacă o examinare scrisă, cât și una orală. Suplimentar, auditorii pot realiza audituri IFS numai pentru un centru de certificare IFS acreditat.


 


IFS reprezintă unicul standard de siguranță a alimentelor, care verifică auditorii prin intermediul unei examinări scrise și orale. Fiecare auditor trebuie să participe la această examinare, care are loc la 2, respectiv 4 ani, în funcție de rezultatele ultimelor examinări. Prin intermediul acestei proceduri de verificare, IFS se asigură că numai auditorii calificați obțin autorizarea. Unii comercianți, care sprijină IFS, recunosc și alte standarde GFSI. Aceștia au mai multă încredere în IFS, deoarece sunt implicați în dezvoltarea standardului și în calificarea auditorilor.


 


Pentru a determina durata de timp estimată unui audit, centrul de verificare dispune de un sistem adecvat, care garantează calcularea unui interval de timp, suficient auditului. Experiența a dovedit că durata tipică a unui audit este de 1,5 zile, plus timpul suplimentar necesar finalizării raportului de audit (circa 0,5 zile).


 


IFS este pus la dispoziție în cele mai importante limbi. Versiunile germană, engleză și franceză pot fi obținute la prețul de 39 de euro, plus taxe de expediție. Toate celelalte limbi, precum italiană, spaniolă, poloneză, olandeză, turcă, bulgară, greacă, portugheză, mandarină, română, maghiară, cehă sau rusă, se pot obține la prețul de 59 euro, plus taxe de expediție.


 


Există și alte standarde IFS, decât IFS Food. Întreprinderile de comerț ale HDE și FCD au dezvoltat IFS Logistic (pentru transport, depozitare și distribuție). În plus, se află în stadiu de implementare și alte proiecte, ca de exemplu IFS pentru gospodărie și cosmetică și IFS pentru Cash &Carry. Toate standardele IFS se dezvoltă pe baza cererii întreprinderilor de comerț.


 


 


 


 


 


 


 


 

Alte articole recomandate:

Potrivit noilor normative care reglementează produsele tradiționale, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la alimente, la 400 de kilograme (sau litri) pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi. "După noua legislație, toate produsele tradiționale trebuie să obțină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puține produse tradiționale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradițional fără să [...]
Aura Alexa Ioan Prima conferință în România despre standardele Global G.A.P. a avut loc ieri, la Hotelul Phoenicia. La dezbaterea moderată de Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, au fost invitati speciali Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. , MarekMArzec, representative Central&Eastern Europe, Macieej Majewski, Partner, Freshmazovia. Com Sp.J. Poland, Martin de Jong Managing Director AgriWorks BV, Alexandru Jurconi, președintel [...]
(Agerpres) Firmele care isi denigreaza competitorii sau care deturneaza clientela unei alte societati savarsesc fapte de concurenta neloiala care constituie contraventii, dupa cum se precizeaza intr-un act normativ publicat pe 6 august. Acestea se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei. Mai exact, firmele care utilizeaza aceste practici anticoncurentiale risca amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse intre 1.000 si [...]
Maria Demetriad: Sustenabilitatea a devenit nu doar o modă, în industria alimentară ci și o necesitate din ce în ce mai stringentă. O componentă de bază a acestui concept o reprezintă prezervarea mediului. Cercetările privind reducerea poluării, din cauza ambalajelor reziduale a dus la un proces mai amplu, care începe de la acreditarea exploatărilor forestiere și se încheie cu acreditarea FSC a ambalajelor. Vârful de lance în industria alimentară [...]
 și-a reconfirmat poziția de lider în domeniile Banking & Finance, Piețe de Capital și Project Finance, menținându-se pe primul segment (Tier 1) al caselor de avocatură de top din România, potrivit celui mai recent clasament IFLR1000 Financial & Corporate. La rândul său, practica solidă de Corporate  M&A a urcat de pe al doilea (Tier 2) pe primul palier (Tier 1).   Principalii avocați nominalizați de ghidul [...]
Sustenabilitatea (ori durabilitatea, așa cum le place francofonilor să o denumească), este, deocamdată, o opțiune în planificarea unei afaceri. Desigur, există limitări în privința mediului, totul fiind în litera legii. Dar, o afacere durabilă presupune și alte dimensiuni, decât cele ale respectării legislației privind prezervarea mediului înconjurător. Cu siguranță, însă, va veni destul de curând o vreme în care [...]
Compania Rina, unul dintre cele mai importante organisme de certificare din Romania, a lansat, prin divizia Rina Training Factory, programa de cursuri toamna, septembrie – noiembrie 2014. Printre cele 30 de cursuri furnizate se regasesc cele de Auditor Intern, Auditor Extern, Manager Calitate & Mediu, Core Tools, Managementul Deseurilor. Va invitam sa gasiti in cele ce urmeaza planificarea detaliata a cursurilor:   CURSURI AUDITORI IRCA: Auditor extern ISO 9001, 29 septembrie [...]
Siguranța și calitatea alimentelor este în prezent o preocupare majoră. Orice caz de alterare a  alimentelor, în special atunci când este raportat de mass-media, are un impact foarte mare asupra opiniei publice. Există o cerere tot mai mare pentru îmbunătățirea controlului calității și dezvoltarea unor instrumente de încredere pentru analiza alimentelor. Codul de bare ADN este un sistem care poate identifica mostre biologice și este utilizat pentru [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN