Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală.


Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare, precum și unități de tip hipermarket, supermarket și unități 'Plafar', care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.


 


Condiții pentru sacrificarea  mieilor sau iezilor


 


Legislația actuală prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, să se poată realiza numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.


Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate


Carnea de miel sau ied -  care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele:


 


în partea superioară „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării „RO”


în centru numărul de autorizare acordat de ANSVSA


în partea inferioară abrevierea: CE cu majuscule


 


Carnea de miel sau ied -  care provine din marcarea carnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană;


 


Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își vor desfășura activitatea  pe o perioadă determinată ( 30 martie - 12 aprilie)


 


Autoritățile locale (Consilii Locale, Primării) care vor să organizeze, în localitățile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie să se adreseze Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene.


Spațiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie amenjate corespunzător:


locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort;


spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora;


sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă;


facilități de colectare și stocare în vederea dirijării la unități de ecarisare a sângelui și subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;


facilități de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate în urma sacrificărilor și de dirijare a acestora la unități de incinerare.


 


Dirijarea subproduselor la unitățile de ecarisare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unității de transformare.


 Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.


Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții pe motive de sănătate a animalelor.


 


Menționări


 


Sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public, numai animalele care sunt identificate conform legislației în vigoare, pentru care se cunoaște originea acestora, și statutul de sănătate al fermei sau al exploatației.


Starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din exploatații unde nu evoluează boli infectocontagioase, trebuie certificată de către medicul veterinar.


Animalele identificate, însoțite de certificatul de sănătate și formularul de mișcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.


 


Comercializarea produselor alimentare de origine animală și non-animală


    


Produsele destinate comercializării trebuie sã fie obținute în condițiile respectării normelor de sănătate și igienã și să fie comercializate numai în unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Comercializarea produselor alimentare în piețe agroalimentare, sau alte locuri amenajate și autorizate, este permisă numai dacã acestea sunt însoțite de documentele oficiale prevăzute de legislația veterinarã.


 


Valorificarea ouălor


 


Ouăle destinate comercializării se vor transporta numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.


 


Laptele și produsele din lapte


 


-Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui


-Produsele din lapte pot fi valorificate de către crescătorii de animale, în spații înregistrate sanitar veterinar în condițiile în care producătorul deține:


-documentul de înregistrare sanitarã veterinarã pentru vânzare directã sau vânzare cu amănuntul și certificatul de producător; 


-fișa de sănătate a animalelor vizatã de medicul veterinar;


-carnetul de sănătate cu viza medicului uman.


-Producătorul trebuie sã ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetã atașatã pe ambalaj.


-Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, etc.).


-Comercializarea brânzeturilor trebuie sã se facă în ambalaje de unicã folosințã (pungi din plastic sau hârtie ceratã de uz alimentar)


Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilității produselor și prevenirea contaminării


 Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate, sub controlul personalului de specialitate.


Este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală sau non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu pot fi asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.


 


Autoritatea Naționalã Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor recomandã cetățenilor sã cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Aceasta înseamnă cã, atât carnea, cât și alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publicã.


 


Reamintim consumatorilor că pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro , sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabibil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Alte articole recomandate:

Centrul Național de Sănătate Publică local declară că toți cei 10 oameni internați până miercuri la spital la Cahul, cu suspiciunea de antrax, sunt într-adevăr bolnavi. Testele de laborator au arătat că au fost infectați cu bacilul de antrax depistat și în probele prelevate anterior din carnea și pielea unui vițel și unor ovine sacrificate în satul Vadul lui Isac. Autoritățile spun că iau mai departe [...]
În cursul lunii ianuarie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 6.357 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semințelor, legumelor [...]
Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a prezentat recent într-o conferință de presă trei proiecte cofinanțate din Fondul Social European ”Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013”.  Primul proiect se referă la creșterea eficienței sistemelor de control oficiale în domeniul siguranței alimentare, în principal a siguranței produselor de origine non-animală. Scopul proiectului constă în elaborarea metodologiilor de lucru [...]
In ciuda faptului ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a comunicat recent ca indulcitorul artificial aspartam este sigur pentru sanatate, iata ca anumiti nutritionisti resping consumul de racoritoare light, afirmand ca acestea nu ajuta la pierderea in greutate, duc la imbatranire prematura si distrug dintii. Bauturile light sunt o alternativa sanatoasa la cele indulcite cu zahar? Redactorii de la site-ul britanic Get The Gloss au cerut parerea catorva specialisti. Pentr [...]
Conform expertilor FAO / WHO unele Hidrocarburi Policiclice Aromatice (abrev. HAP) sunt cancerigeni genotoxici. HAP pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si  uscare sau prin poluarea mediului ( particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).  Pentru a respecta HAP, Regulamentul ( EC) No 1881/ 2006 din 19 Decembrie 2006 cu privire la nivelul maxim pentru anumiti contaminati in alimente, a fost inlocuit d [...]
Un sistem de absorbție a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon care poate fi folosit în fabricarea ambalajelor a fost aprobat de către EFSA, informeaza Food Quality News. Panelul științific pentru contactul alimentelor cu materiale, enzime și arome (CEF) a evaluat siguranța unui amestec de eritorbat de sodium, carbonat de sodiu, bicardonat de sodiu, sulfat de fier, carbon activat, celuloză, hidroxid de calciu, clorură de calciu și apă. CEF [...]
Din acest an, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau beneficiaza de o sectie noua de diagnostic de laborator. Sectia este inclusa in Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor si va putea analiza in cel mult 48 de ore orice proba prelevata din produsele alimentare din carne. Aici, se vor putea lucra concomitent 96 probe. “Deocamdata, a fost validata intern metoda de determinare a speciei de provenienta din tesut muscular si preparate [...]
Ilie Stoian: Foodrinkeurope.eu, portalul Comisiei europene de specialitate, a publicat ”Programul european de îmbunătățire și inovație în domeniul biohazardului până în 2020 și mai departe”. Pornind de la realitățile lumii de azi, de la noile provocări puse în fața producătorilor de alimente dar și în fața celor care sunt puși să supravegheze siguranța alimentară a unui produs, a unei fabrici, a unui popor, programul trasează liniile ca [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN