Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală.


Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare, precum și unități de tip hipermarket, supermarket și unități 'Plafar', care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.


 


Condiții pentru sacrificarea  mieilor sau iezilor


 


Legislația actuală prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, să se poată realiza numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.


Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate


Carnea de miel sau ied -  care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele:


 


în partea superioară „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării „RO”


în centru numărul de autorizare acordat de ANSVSA


în partea inferioară abrevierea: CE cu majuscule


 


Carnea de miel sau ied -  care provine din marcarea carnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană;


 


Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își vor desfășura activitatea  pe o perioadă determinată ( 30 martie - 12 aprilie)


 


Autoritățile locale (Consilii Locale, Primării) care vor să organizeze, în localitățile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie să se adreseze Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene.


Spațiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie amenjate corespunzător:


locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort;


spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora;


sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă;


facilități de colectare și stocare în vederea dirijării la unități de ecarisare a sângelui și subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;


facilități de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate în urma sacrificărilor și de dirijare a acestora la unități de incinerare.


 


Dirijarea subproduselor la unitățile de ecarisare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unității de transformare.


 Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.


Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții pe motive de sănătate a animalelor.


 


Menționări


 


Sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public, numai animalele care sunt identificate conform legislației în vigoare, pentru care se cunoaște originea acestora, și statutul de sănătate al fermei sau al exploatației.


Starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din exploatații unde nu evoluează boli infectocontagioase, trebuie certificată de către medicul veterinar.


Animalele identificate, însoțite de certificatul de sănătate și formularul de mișcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.


 


Comercializarea produselor alimentare de origine animală și non-animală


    


Produsele destinate comercializării trebuie sã fie obținute în condițiile respectării normelor de sănătate și igienã și să fie comercializate numai în unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Comercializarea produselor alimentare în piețe agroalimentare, sau alte locuri amenajate și autorizate, este permisă numai dacã acestea sunt însoțite de documentele oficiale prevăzute de legislația veterinarã.


 


Valorificarea ouălor


 


Ouăle destinate comercializării se vor transporta numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.


 


Laptele și produsele din lapte


 


-Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui


-Produsele din lapte pot fi valorificate de către crescătorii de animale, în spații înregistrate sanitar veterinar în condițiile în care producătorul deține:


-documentul de înregistrare sanitarã veterinarã pentru vânzare directã sau vânzare cu amănuntul și certificatul de producător; 


-fișa de sănătate a animalelor vizatã de medicul veterinar;


-carnetul de sănătate cu viza medicului uman.


-Producătorul trebuie sã ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetã atașatã pe ambalaj.


-Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, etc.).


-Comercializarea brânzeturilor trebuie sã se facă în ambalaje de unicã folosințã (pungi din plastic sau hârtie ceratã de uz alimentar)


Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilității produselor și prevenirea contaminării


 Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate, sub controlul personalului de specialitate.


Este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală sau non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu pot fi asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.


 


Autoritatea Naționalã Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor recomandã cetățenilor sã cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Aceasta înseamnă cã, atât carnea, cât și alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publicã.


 


Reamintim consumatorilor că pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro , sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabibil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Alte articole recomandate:

Este de o mare importanta si actualitate gasirea unui echilibru intre serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si sectoarele publice si private (autoritati centrale si locale, crescatori de animale, operatori din sectorul alimentar, etc.) tinand cont de oameni, de situatia socio-economico-financiara a momentului. Medicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor veterinare [...]
Acționând în baza planului de acțiune “Litoral 2014” pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale precum și pentru prevenirea altor activități ilicite, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța, împreună cu doctori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. Aceste două instituții au efectuat verificări la depozitul aparținând unei societăți comerciale, unde a fost identificată [...]
Șeful de la Protecția Consumatorului a declarat că a primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germania în care se cer scuze publice pentru declarațiile făcute în legătură cu salamul expirat. Până acum s-au retras de la comercializare 9.236 de kilograme de produse care nu erau etichetate corespunzăror. „Am primit o adresă de la o firmă de avocatură din Germana să ne cerem scuze public și să infirmăm ce am constatat”, a declarat șeful regional de la [...]
Ancheta epidemiologică desfășurată de Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătății, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.   În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au [...]
Măsurile care protejează consumatorul, introduse de Comisia Europeană și pentru care Bruxelles-ul a atenționat România că este pasibilă de sancțiuni din cauza neaplicării acestora, au fost aprobate de Guvern prin ordonanță de urgență. Adoptarea vine după ce, inițial, respectivele măsuri au fost avizate tot de Guvern printr-o lege a cărei aplicare era mai târzie. Comisia Europeană a decis însă să adopte o singură directivă cu norme standard privind aspectele comune ale [...]
Președintele Traian Băsescu a afirmat luni că SRI a fost implicat în scandalul privind evaziunea la carne deoarece OPC, ANAF, și ANSVSA sunt instituții suprapolitizate. “Vedeți ce s-a întâmplat cu marele scandal cu evaziunea fiscală la carne de porc, mai anul trecut a fost cu carnea de pui. Eu vă pot spune că în 2011 am sesizat faptul că trebuie să încadrăm evaziunea fiscală la riscuri la siguranța națională. Nu numai că nu se [...]
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea și testarea transmiterii electronice  în formatele XML, Excel și CVS a datelor privind zoonozele, rezistența antimicrobiană și toxinfecțiile alimentare, precum  și  actualizarea bazelor de date”. Proiectul este finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot [...]
Referitor la știrea conform căreia Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a remis un comunicat de presa prin care informeaza ca a suspendat, începând de miercuri, 6 august 2014, importurile de carne de vacă și bovine vii din România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: Autoritățile ruse interzic ceva ce nu există. România nu are relații comerciale de acest gen cu Federația [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN