Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, vor intensifica acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală animală și non-animală.


Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare, precum și unități de tip hipermarket, supermarket și unități 'Plafar', care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.


 


Condiții pentru sacrificarea  mieilor sau iezilor


 


Legislația actuală prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, să se poată realiza numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.


Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate


Carnea de miel sau ied -  care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele:


 


în partea superioară „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării „RO”


în centru numărul de autorizare acordat de ANSVSA


în partea inferioară abrevierea: CE cu majuscule


 


Carnea de miel sau ied -  care provine din marcarea carnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană;


 


Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își vor desfășura activitatea  pe o perioadă determinată ( 30 martie - 12 aprilie)


 


Autoritățile locale (Consilii Locale, Primării) care vor să organizeze, în localitățile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie să se adreseze Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene.


Spațiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie amenjate corespunzător:


locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort;


spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora;


sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă;


facilități de colectare și stocare în vederea dirijării la unități de ecarisare a sângelui și subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;


facilități de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate în urma sacrificărilor și de dirijare a acestora la unități de incinerare.


 


Dirijarea subproduselor la unitățile de ecarisare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unității de transformare.


 Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.


Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții pe motive de sănătate a animalelor.


 


Menționări


 


Sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public, numai animalele care sunt identificate conform legislației în vigoare, pentru care se cunoaște originea acestora, și statutul de sănătate al fermei sau al exploatației.


Starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din exploatații unde nu evoluează boli infectocontagioase, trebuie certificată de către medicul veterinar.


Animalele identificate, însoțite de certificatul de sănătate și formularul de mișcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.


 


Comercializarea produselor alimentare de origine animală și non-animală


    


Produsele destinate comercializării trebuie sã fie obținute în condițiile respectării normelor de sănătate și igienã și să fie comercializate numai în unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Comercializarea produselor alimentare în piețe agroalimentare, sau alte locuri amenajate și autorizate, este permisă numai dacã acestea sunt însoțite de documentele oficiale prevăzute de legislația veterinarã.


 


Valorificarea ouălor


 


Ouăle destinate comercializării se vor transporta numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.


Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.


 


Laptele și produsele din lapte


 


-Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui


-Produsele din lapte pot fi valorificate de către crescătorii de animale, în spații înregistrate sanitar veterinar în condițiile în care producătorul deține:


-documentul de înregistrare sanitarã veterinarã pentru vânzare directã sau vânzare cu amănuntul și certificatul de producător; 


-fișa de sănătate a animalelor vizatã de medicul veterinar;


-carnetul de sănătate cu viza medicului uman.


-Producătorul trebuie sã ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetã atașatã pe ambalaj.


-Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, etc.).


-Comercializarea brânzeturilor trebuie sã se facă în ambalaje de unicã folosințã (pungi din plastic sau hârtie ceratã de uz alimentar)


Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilității produselor și prevenirea contaminării


 Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate, sub controlul personalului de specialitate.


Este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală sau non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu pot fi asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.


 


Autoritatea Naționalã Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor recomandã cetățenilor sã cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Aceasta înseamnă cã, atât carnea, cât și alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publicã.


 


Reamintim consumatorilor că pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro , sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabibil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Alte articole recomandate:

Urmare a rezultatelor obtinute in cursul anului 2013, seful Politiei Romane a dispus continuarea controalele pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor ce se comit in domeniul producerii, prelucrarii, depozitarii si comercializarii produselor cerealiere si de panificatie. Astfel, a fost semnat un nou plan de actiune, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale — Directia Generala de Politici Agricole si Strategii. In cadrul activitatilor demarate, politisti din [...]
(Comunicat) În perioada 30 octombrie – 17 noiembrie 2017, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și a municipiului București, au desfășurat 1.293 de controale în unitățile de producție, colectare, procesare, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit.          Au fost verificate următoarele tipuri de unități: puncte de debarcare a peștelui, centre d [...]
OMS și FAO au susținut documentul-cadru ICN2 care propune 60 de recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor alimentare și de nutriție la nivel global, informeaza Food Navigator. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au publicat un plan de 60 puncte, ca parte a unui "cadru de acțiune" în vederea îmbunătățirii sistemelor alimentare [...]
ANSVSA a participat la ședința de deschidere a proiectului “OC/EFSA/DATA/2014/01 LOT 2–CT01 – Updating and revising the historical datasets in EFSA’s Zoonoses databases”, desfășuratăîn 16 octombrie la sediul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), din Parma, Italia. Acesta este cel de al treilea proiect derulat de ANSVSA în colaborare cu EFSA și are scopul de a identifica, actualiza și raporta date istorice din bazele de date cu [...]
Comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia ConsumatorilorIasi au derulat in luna iunie mai multe controale la operatorii economici din judet care comercializeaza produse lactate, informeaza cotidianul Buna ziua Iași. Verificarile au fost efectuate in cadrul tematicii referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si public [...]
(Comunicat) În perioada 04.07.2016 – 10.07.2016, în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2016”, medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța împreună cu inspectori de specialitate delegați, au desfășurat activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificați un număr de 199 de [...]
Cu aproape 25 de ani în urmă, au fost emise regulamente de stabilire a unei proceduri comunitare pentru limitarea maximă a nivelului reziduurilor provenite din produsele medicinale veterinare, în alimentele de origine animală.  La nivel național, au fost, de asemenea, structurate direcții și grupuri de cercetare care au susținut Ministerul Agriculturii (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în emiterea și promovarea de [...]
Diabeticii, persoanele care suferă de intoleranțe alimentare, afecțiuni digestive, renale,  alergii sau cei care pur și simplu au adoptat un stil de viață mai sănătos pot avea o masă festivă de Sărbători la fel de bogată ca restul familiei, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice.   În timp ce majoritatea românilor mai fac anumit [...]

 

Meat Milk TV
testo
testo
infoALIMENT MAGAZIN