Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

 


Un nou software care analizează molecule alimentare va permite modalități rentabile pentru asigurarea calității produselor alimentare și pentru a preveni frauda alimentară, spun cercetatorii, informează Food Navigator.


Utilizări potențiale includ determinarea maturării brânzei, dacă gelatina conține carne de porc sau dacă ouăle provin de la găini în aer liber sau au fost crescute în cuști. Membrul fondator al IPOS, Dr. Powles a declarat ca tehnologia va oferi "o formă de asigurare a calității".


Software-ul chemometric, denumit Mass Profiler Professional (MPP) a fost creat de cercetătorii de la Universitatea din Huddersfield, Centrul IPOS cu scopul de a extrage date despre compoziția chimică din produse.


Cercetatorii spun serviciile sale vor fi disponibile în 2015, atunci când producători, distribuitori și consumatori pot depune probe la laboratoarele IPOS urmând a fi testate "pentru o taxă modestă".


Profesorul Mike Page a declarat: "Tehnica de bază folosește spectrometria de masă pentru a identifica grupurile importante de biomolecule, cum ar fi proteinele și ADN-ul. Trucul este de a utiliza analiza componentelor principale pentru a selecta ce set de biomolecule este caracteristic pentru o anumită probă. "


"[Este un] software comercial, dar necesită expertiza noastră de a interpreta. Unicitatea este modul în care utilizăm datele ", a adăugat acesta.


Cercetatorii au utilizat MPP în scopuri farmaceutice, dar au decis să realizeze aplicații și în industria alimentară, atunci când partenerul lor comercial Agilent i-a provocat să găsească o modalitate de a determina diferența dintre gelatina de porc și de vită.


Gelatinele sunt utilizate pe scară largă în farmacie, cosmetice și industria de producție alimentară, iar consumatorii musulmani și hinduși doresc garanții că produsele sunt carne de vită și nu conțin carne de porc.


Din 2012 IPOS spune că a finalizat sute de proiecte de analiză pentru diverși clienți.
IPOS are ca partener comercial compania Agilent, care lucrează pentru "a se asigura că aprovizionarea cu alimente la nivel mondial este liber de contaminanți – fie că sunt chimice, virale, bacteriene sau microbiologice".

Alte articole recomandate:

În perioada 1 ianuarie – 23 februarie a acestui an, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezența de reziduuri de pesticide și au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 505 probe.    Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admis [...]
Doar două târguri sunt autorizate pe raza județului Iași pentru a comercializa carne de porc și produse din carne specifice sărbătorilor de iarnă, informează Agro TV. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, Gabriel Ciobanu a declarat că aceste târguri au autorizație pentru întregul an și nu există solicitări și pentru altele. Comercianții care vor vinde carne și produse din carne trebuie să aibă produse etichetate, să nu vândă [...]
(Comunicat) În acest interval, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat 92 de transporturi de produse de origine nonanimală, importate din următoarele țări terțe: Turcia, Macedonia, Ucraina, China, Ecuador, Argentina, Africa de Sud, Republica Moldova și Serbia, care au însumat o cantitate de 24.468 tone. Dintre acestea, 49 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) și 43 de transporturi în [...]
(Comunicat) În perioada 13.02.2018 – 09.03.2018, s-a desfășurat o acțiune la nivel național pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din comerțul  intracomunitar.         La nivelul fiecărei DSVSA județene și a municipiului București, au f [...]
Cu aproape 25 de ani în urmă, au fost emise regulamente de stabilire a unei proceduri comunitare pentru limitarea maximă a nivelului reziduurilor provenite din produsele medicinale veterinare, în alimentele de origine animală.  La nivel național, au fost, de asemenea, structurate direcții și grupuri de cercetare care au susținut Ministerul Agriculturii (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în emiterea și promovarea de [...]
  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat obiectivele programului de lucru pentru următorii trei ani, inclusiv opiniile cu privire la acrilamidă și cafeină, informează Food Navigator. Reprezentanții autorității au spus că repere esențiale pentru anul acesta includ adoptarea a aproximativ 400 de realizări științifice, reînnoirea comitetului de membri în opt dintre panel-urie sale științifice ș [...]
  Autoritatea sanitar-veterinară Roselhoznadzor, din Rusia, a sistat, marți seară, importurile de bovine, carne de vită, precum și pentru alte produse derivate din România, indicând prezența „encefalopatiei spongiforme bovine”, cunoscută sub numele de „boala vacii nebune”, informează agenția Itar-Tass. Inderdicția dispusă de autoritatea sanitar-veterinară rusă vizează totodată și proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor [...]
Compania Biotrend Plus va invita la Indagra Food 2014, in pavilionul A, la parter, stand 04, sector C pentru a va prezenta cel mai bun produs al anului 2014 pentru fabricile de lapte – filtrul care curata laptele de celulele somatice. Reprezentantii companiei va asteapta  cu teste de ultima generatie pentru depistarea antibioticelor si aflatoxinelor din lapte, precum si teste de sanitatie. Compania Biotrend Plus SRL, este subsidiara companiei Biokom Trend din Bulg [...]

 

Meat Milk TV
infoALIMENT MAGAZIN