Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Eritritolul este un polialcool folosit ca îndulcitor în produsele alimentare cu conținut caloric scăzut. Se găsește în mod natural în fructe, de exemplu pere, pepeni sau struguri, în ciuperci și în alimente obținute prin fermentare, precum vinul, sosul de soia sau brânzeturile maturate. Din 1990, eritritolul este produs comercial și este adăugat în alimente și băuturi pentru a asigura gustul dulce și a îmbunătăți textura. Valoarea energetică a eritritolului este aproape zero astfel că nu promovează cariile dentare, are o toleranță digestivă mare și este sigur pentru persoanele cu diabet zaharat.


 


Proprietăți și obținere


 


Eritritolul, HOCH2–CHOH–CHOH–CH2OH, este un polialcool derivat din zaharuri, descoperit în 1848 de chimistul britanic John Stenhouse. Are masa moleculară 122 g/mol, densitatea 1450 kg/m3 și temperatura de topire 121°C.


Eritritolul se găsește, în mod natural, în unele fructe și alimente fermentate. Este produs prin metode biotehnologice cu ajutorul unor drojdii osmofile aparținând genurilor Aureobasidium, Candida, Moniliella, Pichia, Pseudozyma, Trigonopsis, Trichosporon, Trichosporonoides și Yarrowia. Industrial, eritritolul a fost obținut cu drojdia Aureobasidium sp. (Ishizuka et al., 1989, J. Ferm. Bioeng., vol. 68, nr. 5, p. 310-314). Mai recent, eritritolul a fost obținut prin fermentarea glucozei cu drojdia Moniliella pollinis (Moon et al., 2010, Appl. Microbiol. Biotech., vol. 86, nr. 4, p. 1017-1025) sau cu drojdia Yarrowia lipolytica (Ghezelbash et al., 2012, Jundishapur J. Microbiol., vol. 5, nr. 4, p. 546-549).


Eritritolul este o pudră albă cristalină care curge ușor fiindcă nu este higroscopică. Are un gust dulce curat, asemănător cu al zaharozei. Intensitatea gustului dulce este de aproximativ 60-70 % față de zaharoză. Solubilitatea eritritolului este moderată, circa 35 g/100 g la 20°C, doar jumătate din a zaharozei.


 


Beneficiile eritritolului


 


Eritritolul este singurul ingredient calificat ca îndulcitor cu zero calorii pentru obținerea produselor cu „conținut redus de calorii” și a celor „light”, care necesită o reducere cu 25 % sau mai mult a caloriilor din rețeta standard. Această valoare zero se datorează absorbției rapide în intestinul subțire și eliminării prin urină. În colon ajunge numai circa 10 %, astfel că nu produce, în mod normal, efecte secundare laxative, deși doze foarte mari pot provoca greață.


Eritritolul are o toleranță digestivă mare, nefiind fermentat în organismul uman.


Eritritolul nu afectează glicemia sau nivelul insulinei astfel că poate fi utilizat în condiții de siguranță pentru înlocuirea zaharozei în alimentele destinate persoanelor cu diabet zaharat.


Eritritolul, la fel ca alți polioli, nu produce carii datorită rezistenței la acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală care descompun zaharurile și amidonul pentru a produce acizi care atacă smalțul dinților generând carii.


 


Reglementări ale utilizării eritritolului


 


În prezent, eritritolul este aprobat pentru utilizare în produsele alimentare în mai mult de 50 de țări, inclusiv Canada, SUA, Japonia, Brazilia, Mexic, Australia și Uniunea Europeană. Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari  a revizuit siguranța eritritolului în 1999 și a stabilit o doză zilnică acceptată „nespecificată” care este cea mai mare categorie de siguranță posibilă.


 


În Japonia, eritritolul este folosit din 1990 în bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat, iaurturi, umpluturi, glazură pentru biscuiți, jeleuri, gemuri și înlocuitori de zahăr. În SUA, FDA a aprobat utilizarea eritritolului în alimente în 2001, considerându-l GRAS. Mai mult, întrucât Asociația Dentară Americană a recunoscut utilitatea poliolilor, inclusiv a eritritolului, ca înlocuitori ai zahărului pentru o igienă dentară corespunzătoare, FDA a aprobat utilizarea unei  mențiuni de sănătate „nu promovează cariile dentare” în etichetarea produselor alimentare fără zahăr care conțin eritritol sau alți polioli. În etichetarea nutrițională eritritolul este menționat cu „zero calorii”.


 


În Uniunea Europeană, articolul cinci al Directivei 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare, pentru polioli prevede coeficientul de conversie 2,4 kcal/g – 10 kJ/g. Ulterior, prin directiva 2008/100/CE de modificare a Directivei 90/496/CEE care a ținut seama de indicația Comitetului științific referitoare la energia reală furnizată de eritritol de sub 0,2 kcal/g (sub 0,9 kJ/g), s-a introdus și în UE mențiunea „0 kcal/g – 0 kJ/g”.


 


Eritritolul, ingredient multiplu în dulciuri cu conținut scăzut de calorii


 


Eritritolul se amestecă bine cu alți polioli și arome și poate masca mirosurile eliberate, cum ar fi amăreala asociată uneori cu alți îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. Eritritolul este sinergic cu îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi aspartamul și acesulfamul de potasiu, rezultând o combinație de îndulcitori care este mai dulce decât suma componentelor individuale și cu un profil de gust îmbunătățit cu avantaje de gust superior, economice și de stabilitate.


 


Eritritolul are un efect endoterm puternic la dizolvare în apă, similar cu al xilitolului. Acest efect este combinat, de multe ori, cu efectul răcoritor al aromei de mentă. Produsele în care se poate manifesta acest efect sunt glazuri îndulcite cu eritritol, batoane de ciocolată, gumă de mestecat sau bomboane tari (sticloase). De asemenea, eritritolul poate fi utilizat în produse zaharoase cu geluri de pectină, în amestec cu zaharoză și pectină, sau în dulciuri fără zahăr, în amestec cu sucraloză și pectină (Tyapkova et al., 2014, Food Research International, vol. 55, p. 336-346).


Gustul asemănător cu al zaharozei au determinat utilizarea frecventă a eritritolului ca mediu pentru îndulcitori de mare intensitate, în special derivații de Stevia. Asemenea amestecuri sunt adăugate în băuturile dietetice.


Întrucât efectul endoterm nu este întotdeauna dorit, la care se adaugă tendința de cristalizare, lipsa higroscopicității și solubilitatea mai scăzută decât a zaharozei, eritritolul trebuie amestecat cu alte ingrediente care anulează aceste dezavantaje. Un exemplu este inulina care este exotermă și nu cristalizează. În schimb, inulina are tendința de a provoca gaze și balonare dacă este consumată în cantitate mare. Uneori se utilizează izomalț care este ușor exoterm și glicerină care este exotermă, are higroscopicitate moderată și nu cristalizează în formă lichidă.

Alte articole recomandate:

PPD România, unul dintre cei mai mari importatori de bău­turi spirtoase de pe piața locală, și-a bugetat pentru acest an afaceri de 153 mil. lei (circa 35 mil. euro), în creștere cu 15% comparativ cu anul precedent, se arată într-un document transmis de companie, informeaza Revista Piata. PPD România este parte din grupul cipriot Photos Photiades Distributors și este distribuitorul exclusiv al pro­duselor din portofoliul Diageo, liderul pieței mondiale de [...]
    -  Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesării? Care este elemental de noutate? Daniel Constantin: - N-aș spune ca este ceva nou. Sunt două măsuri în noul program, care au rămas similare cu ceea ce s-a întâmplat până acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus că vom încerca să deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste măsuri, pe răspunderea statului membru, [...]
Prin compoziția sa specială, Yummy Sweetener Red poate înlocui zahărul din preparate fără a modifica gustul acestora, putându-se astfel utiliza într-o varietate largă de preparate culinare.   Acum, pentru prima dată nu trebuie să vă îngrijorați datorită gustului neplăcut al îndulcitorului.   - Echivalentul a 1 kg. de zahăr costă doar 2,2 lei și gustul perfect de zahăr este garantat. - 0 zahăr, 0 calorii, 0 indice glicemic [...]
(Comunicat) APCPR apreciază acțiunile de control organizate de ANPC privind verificarea extinsă a unor importante cantități de carne, organe și subproduse din carne, provenite din comerț intracomunitar și destinate vânzării către populație. Aspectele sesizate de mult timp de fermieri și procesatori privind ignorarea normelor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor, importul fraudulos și evazionist practicat de mai multe firme pe teritoriul României, au [...]
Producția de sucuri sub brandul Ana are ar putea ajunge anul acesta la un milion de litri. Daniel Guzu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din industria materialelor de construcții, a pariat în 2012 pe un brand, însă nu din lumea vopselelor și tencuielilor, ci din agricultură, în Vrancea, pe pământul natal. Brandul de sucuri și dulcețuri „Ana are“ pe care el l-a creat și care este produs în localitatea Țifești din ju­de­țul Vrance [...]
Kinder, Danone si Nestle sunt marcile cel mai puternic percepute ca branduri destinate copiilor. Topul Notorietatii ca marci pentru copii este completat, in ordine, de Tedi, Milka, Dorna, Napolact, Barni, Tymbark si Hochland. Acestea sunt rezultate desprinse din studiul Top Kids Brands realizat de Open-I Research la initiativa Radio ITSY-BITSY, care analizeaza perceptia parintilor asupra brand-urilor pentru copii. Studiul a folosit un esantion reprezentativ la nivel national de 400  de [...]
Un producător belgian de ciocolată numit ISIS este nevoit să își schimbe numele, pentru a doua oară într-un an, din cauză că noua sa identitate, "ISIS chocolates" suferă din cauza asocierii acesteia de către cumpărători cu gruparea jihadistă Stat Islamic.w.isischocolates.be) Anul trecut, compania și-a schimbat numele din Italo Suisse, întrucât compania nu avea nicio legătură cu niciuna dintre cele două țări. Acum,compania este nevoită să renunțe și la numele de ISIS, [...]
România susține mărirea contingentului de mere și de alte produse agricole provenite din Republica Moldova, a declarat, ieri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la conferința organizată de LAPAR.           'Au fost câteva discuții la nivel de prim-miniștri, care au legătură cu agricultura. Vreau să îmi manifest sprijinul pentru mărirea contingentului de produse agricole din Republica [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN