Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Stiri, informatii si noutati din industria alimentara si HoReCa

Eritritolul este un polialcool folosit ca îndulcitor în produsele alimentare cu conținut caloric scăzut. Se găsește în mod natural în fructe, de exemplu pere, pepeni sau struguri, în ciuperci și în alimente obținute prin fermentare, precum vinul, sosul de soia sau brânzeturile maturate. Din 1990, eritritolul este produs comercial și este adăugat în alimente și băuturi pentru a asigura gustul dulce și a îmbunătăți textura. Valoarea energetică a eritritolului este aproape zero astfel că nu promovează cariile dentare, are o toleranță digestivă mare și este sigur pentru persoanele cu diabet zaharat.


 


Proprietăți și obținere


 


Eritritolul, HOCH2–CHOH–CHOH–CH2OH, este un polialcool derivat din zaharuri, descoperit în 1848 de chimistul britanic John Stenhouse. Are masa moleculară 122 g/mol, densitatea 1450 kg/m3 și temperatura de topire 121°C.


Eritritolul se găsește, în mod natural, în unele fructe și alimente fermentate. Este produs prin metode biotehnologice cu ajutorul unor drojdii osmofile aparținând genurilor Aureobasidium, Candida, Moniliella, Pichia, Pseudozyma, Trigonopsis, Trichosporon, Trichosporonoides și Yarrowia. Industrial, eritritolul a fost obținut cu drojdia Aureobasidium sp. (Ishizuka et al., 1989, J. Ferm. Bioeng., vol. 68, nr. 5, p. 310-314). Mai recent, eritritolul a fost obținut prin fermentarea glucozei cu drojdia Moniliella pollinis (Moon et al., 2010, Appl. Microbiol. Biotech., vol. 86, nr. 4, p. 1017-1025) sau cu drojdia Yarrowia lipolytica (Ghezelbash et al., 2012, Jundishapur J. Microbiol., vol. 5, nr. 4, p. 546-549).


Eritritolul este o pudră albă cristalină care curge ușor fiindcă nu este higroscopică. Are un gust dulce curat, asemănător cu al zaharozei. Intensitatea gustului dulce este de aproximativ 60-70 % față de zaharoză. Solubilitatea eritritolului este moderată, circa 35 g/100 g la 20°C, doar jumătate din a zaharozei.


 


Beneficiile eritritolului


 


Eritritolul este singurul ingredient calificat ca îndulcitor cu zero calorii pentru obținerea produselor cu „conținut redus de calorii” și a celor „light”, care necesită o reducere cu 25 % sau mai mult a caloriilor din rețeta standard. Această valoare zero se datorează absorbției rapide în intestinul subțire și eliminării prin urină. În colon ajunge numai circa 10 %, astfel că nu produce, în mod normal, efecte secundare laxative, deși doze foarte mari pot provoca greață.


Eritritolul are o toleranță digestivă mare, nefiind fermentat în organismul uman.


Eritritolul nu afectează glicemia sau nivelul insulinei astfel că poate fi utilizat în condiții de siguranță pentru înlocuirea zaharozei în alimentele destinate persoanelor cu diabet zaharat.


Eritritolul, la fel ca alți polioli, nu produce carii datorită rezistenței la acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală care descompun zaharurile și amidonul pentru a produce acizi care atacă smalțul dinților generând carii.


 


Reglementări ale utilizării eritritolului


 


În prezent, eritritolul este aprobat pentru utilizare în produsele alimentare în mai mult de 50 de țări, inclusiv Canada, SUA, Japonia, Brazilia, Mexic, Australia și Uniunea Europeană. Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari  a revizuit siguranța eritritolului în 1999 și a stabilit o doză zilnică acceptată „nespecificată” care este cea mai mare categorie de siguranță posibilă.


 


În Japonia, eritritolul este folosit din 1990 în bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat, iaurturi, umpluturi, glazură pentru biscuiți, jeleuri, gemuri și înlocuitori de zahăr. În SUA, FDA a aprobat utilizarea eritritolului în alimente în 2001, considerându-l GRAS. Mai mult, întrucât Asociația Dentară Americană a recunoscut utilitatea poliolilor, inclusiv a eritritolului, ca înlocuitori ai zahărului pentru o igienă dentară corespunzătoare, FDA a aprobat utilizarea unei  mențiuni de sănătate „nu promovează cariile dentare” în etichetarea produselor alimentare fără zahăr care conțin eritritol sau alți polioli. În etichetarea nutrițională eritritolul este menționat cu „zero calorii”.


 


În Uniunea Europeană, articolul cinci al Directivei 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare, pentru polioli prevede coeficientul de conversie 2,4 kcal/g – 10 kJ/g. Ulterior, prin directiva 2008/100/CE de modificare a Directivei 90/496/CEE care a ținut seama de indicația Comitetului științific referitoare la energia reală furnizată de eritritol de sub 0,2 kcal/g (sub 0,9 kJ/g), s-a introdus și în UE mențiunea „0 kcal/g – 0 kJ/g”.


 


Eritritolul, ingredient multiplu în dulciuri cu conținut scăzut de calorii


 


Eritritolul se amestecă bine cu alți polioli și arome și poate masca mirosurile eliberate, cum ar fi amăreala asociată uneori cu alți îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. Eritritolul este sinergic cu îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi aspartamul și acesulfamul de potasiu, rezultând o combinație de îndulcitori care este mai dulce decât suma componentelor individuale și cu un profil de gust îmbunătățit cu avantaje de gust superior, economice și de stabilitate.


 


Eritritolul are un efect endoterm puternic la dizolvare în apă, similar cu al xilitolului. Acest efect este combinat, de multe ori, cu efectul răcoritor al aromei de mentă. Produsele în care se poate manifesta acest efect sunt glazuri îndulcite cu eritritol, batoane de ciocolată, gumă de mestecat sau bomboane tari (sticloase). De asemenea, eritritolul poate fi utilizat în produse zaharoase cu geluri de pectină, în amestec cu zaharoză și pectină, sau în dulciuri fără zahăr, în amestec cu sucraloză și pectină (Tyapkova et al., 2014, Food Research International, vol. 55, p. 336-346).


Gustul asemănător cu al zaharozei au determinat utilizarea frecventă a eritritolului ca mediu pentru îndulcitori de mare intensitate, în special derivații de Stevia. Asemenea amestecuri sunt adăugate în băuturile dietetice.


Întrucât efectul endoterm nu este întotdeauna dorit, la care se adaugă tendința de cristalizare, lipsa higroscopicității și solubilitatea mai scăzută decât a zaharozei, eritritolul trebuie amestecat cu alte ingrediente care anulează aceste dezavantaje. Un exemplu este inulina care este exotermă și nu cristalizează. În schimb, inulina are tendința de a provoca gaze și balonare dacă este consumată în cantitate mare. Uneori se utilizează izomalț care este ușor exoterm și glicerină care este exotermă, are higroscopicitate moderată și nu cristalizează în formă lichidă.

Alte articole recomandate:

Cresterea cererii de produse de provenienta locala este una dintre cele mai evidente modificari la nivel de comportament de consum si cumparare aparute in anii de criza. Nu o spunem noi, ci studiile de consumator de pretutindeni, se arata intr-o analiza efectuata de Progresiv. Singurul lucru ce variaza de la o tara la alta este mixul de motivatii al consumatorilor. Pentru unii domina un patriotism regasit peste noapte, la altii vorbim de motivatii economice, de pastrare a banilor in economia [...]
Vanzarile alimente, bauturi si tutun au crescut in luna mai, fata de aceeasi luna a anului trecut, cu 6,6% atat ca valoare bruta cat si in functie de numarul de zile lucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In schimb, comparativ cu luna aprilie a acestui an, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 1% in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate si cu 2,6% in functie de vanzarile brute. Cifra de afaceri din comertul cu [...]
Compania americană Cargill, cu afaceri în domeniul cerealelor, semințelor oleaginoase și hranei pentru animale va scoate la vânzare terenul, clădirea și fabrica de ulei de la Podari, pe care a închis-o anul trecut. Compania americană Cargill, cu afaceri de peste 680 milioane de euro în România, unde activează în domeniul cerealelor, semințelor oleaginoase și hranei pentru animale vrea să vândă terenul, clădirea și echipamentele fostei fabrici [...]
Betty Ice, unul dintre cei mai mari producători locali de înghețată, testează un proiect de livrare la domiciliu în București și intră pe segmentul de vânzări online cu un site care va fi gata în perioada următoare. „Lucrăm la dezvoltarea site-ului, care va fi gata în două săptămâni“, a declarat pentru Ziarul financiar Vasile Armenean, proprietarul producătorului Betty Ice, cu afaceri de circa 20 mil. euro anul trecut. Ac [...]
(Comunicat) La sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o reuniune între secretarul de stat Daniel Botănoiu și o misiune a reprezentanților Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și Struguri de Masă condusă de vice ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin. La întâlnire au participat reprezentanții marilor lanțuri de distribuție și procesatori din România iar [...]
Permanenta inovare în domeniul ambalajelor se află în atenția permanentă a cercetătorilor în domeniu, siguranța alimentară și prelungirea termenului de valabilitate ale alimentelor fiind condiții absolut necesare pentru un ambalaj de calitate. Totodată, industria specifică se află în fața unei tot mai acute provocări, aceea a respectării condițiilor de mediu. În ajutorul acesteia, vine tehnologia nanocompozitelor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă [...]
Prințul Charles al Marii Britanii și-a propus construirea a zece stații de epurare în mai multe sate din județele Alba, Sibiu, Mureș și Brașov. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, iar detaliile proiectului au fost discutate cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, la reședința regală a Prințului de Wales.   Proiectele urmează să fie implementate de Ministerului Mediului și de Fundația Mihai Eminescu Trust, patronată de Prințu [...]
Ipoteza intrarii Tesco in Romania in viitorul apropiat a fost infirmata recent, in mod indirect, de catre oficialii grupului britanic: intr-o prezentare in fata actionarilor din februarie 2014 se mentioneaza ca „Tesco si-a dezactivat toate planurile de investitii noi in Europa, concentrandu-se in prezent pe investitiile foarte profitabile din Coreea, Malaiezia si Thailanda”. Focusul pe pietele emergente din Asia este demonstrat de acordul de joint-venture semnat recent cu Trent [...]

 

Meat Milk TV
meatmilk
Debitron Termo
testo
infoALIMENT MAGAZIN